Днеска бебе, утре - две, ЮНИ си дойде.

• 32 535
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
  • Бургас
Честито и от мен на всички нови майки Simple Smile Да са ви здрави, усмихнати и много щастливи малките бебчета!
donito Стискам палци скоро да дойде и твоя ред , както и на foxy , Cvety и всички останали, които забравям ..
Аз също си чакам реда, утре ми е термина, явно ще го подмина Sad

Вече ми се изчака чакалото Simple Smile, снощи се наложи да стана 2-3 пъти до WC, беше съпроводено с охкане докато се измъкна от леглото, мъжът ми горкия пък беше толкова изморен от работа, че даже не ме бил усещал Simple Smile.Та аз се мятах като тюлен ....
Много е мъчително и имам чувството, че дните минават толкова бързо като дни от лентичката, а в същото време като се замисля ми се виждат дълги и тягостни, изпълнени с очакване Sad

# 586
  • София
Добро утро и от мен....и аз съм още в клуба на  preggo но поне тази нощ като изключим ставането до WC си спах нормално без болки  Party

DrDD има време..може бебчо да реши днес през деня или през ноща да тръгне... стискам ти палци  Praynig Hug

Дони на мен дните на лентичката бързо ми минават..ма ме притеснява, че бебка не дава индикации за излизане  #Crazy

sveta29 я и тегли една майна на тази..от къде на къде ще те определя що за майка си..нито те познава нито нищо и знае много добре на родилата жена колко и много неща и се насъбират та с цялата си наглост ще те обижда...игнорирай я и си мисли как скоро с твоето съкровище ще се приберете вкъщи и такива кукувице няма да има вече  Hug Hug Hug Hug

Абе хора а Роси къде  е..да не се е обебила  Hug

Айде и другите неродили мами да се разписват, че останахме малка бойна чета  Crazy

# 587
  • Бургас
Аз май вече се чудя къде ме сърби и къде ме боли от търсене на индикации за предстоящо раждане, е да .... ама тц. ooooh!

# 588
  • София
Хахах и аз така..само търся индикацииии...ама тц...и нощно време като се събудя цялата потна с извинение м/у краката и само се попипвам и си казвам ако са водите трябва да е много мокро  Laughing

# 589
  • Бургас
ха ха ха, Цвети и аз така ... ама тези жеги вече направо ме побъркват, че все гледам и да съм завита около корема и кръста ... иии между краката  Joy

# 590
Добро утро и честито на milisa, mariana__m, Miho_She , mimmetto  и ако пропускам някой се извинявам- бъдете здрави и щастливи всички!   bouquet

Пийвам кафенце и ще ходя до офиса да си оставя болничния и да занеса малка почерпка на колегите. Днес съм си набелязала да ходя и до общината и социалните да подам документите за еднократна помощ.
На Софѝя почна да ѝ секретира лявото оче, засега с преварена вода го третирам, дано не се налага допълнително нещо. В болницата ѝ капаха Тобрекс няколко дни.

И моят термин беше за днес, на границата на зодията. Хайде чакаме новини за още бебета- успех на всички, които са в очакване!

Това с немарливата майка направо ме разби ooooh! sveta29- бебето е свикнало със шишето и ще трябва да си упорита, освен това те в началото милите нямат никаква сила почти, опитвай се да будиш с гъдел или леко стискане на рамото, ушето...( акушерките ги стискат доста силно). Дано ти дадат помпа поне, та да се храните с кърма, пък живот и здраве после вкъщи на спокойствие ще привиква към гърдата.

# 591
  • София
ВЪПРОС КЪМ ЛЛЛ
Нашата беба беше 2 дни в интензивното след раждането. Днес ми я дадоха виче и ми показаха как да я кърмя/до сега  е била на ам/ . Засука почти веднага, но но 5-тото засмукване се откязва. Започва да плаче истеричиски и да почервенява.. Според мен нещата ще се получат, но иска търпение и постоянство. Ако в 12 на обед са и дали ам, в 3 се опитах да кърмя.дръпна няколко пъти и това и беше. В 6 и дадох гърда отново, но пак засука 5-6 пъти и само рев.сестрата и даде ам и си го изяде цялото. В 9 и 12 часа се повтори същото. Дежурната сестра ме обвини, че съм немарлива майка и на мен  ми се срина света. Имам много кърма, но тя не засуква достатъчно. Моля ви посъветвайте ме какво да направя, че да суче  достатъчно?

sveta29 тегли им една на акушерките. Най-обичам така - като не можеш да помогнеш, поне недей да пречиш.

Според мен също трябва да слагаш бебчо по-често на гърда. 3 часа са прекалено много - той вече е гладен и нетърпелив и не му се чака. Другото, което можеш да правиш е преди да го сложиш да изтискаш няколко капки, за да слезе по бързо кърмата, както и той докато суче да правиш с едната ръка масаж на гърдата, за да слиза млякото. Добре е ако можеш да го оставяш да ляга върху твоите голи гърди - така се стимулира връзката майка-бебе.

Това е националния телефон на ЛЛЛ - 0888-555-385. Мисля, че бързи и адекватни съвети можеш да получиш там. Ако има възможност дори някой може да дойде и да ти покаже как трябва да се случват нещата.

Успех и имай вяра, че нещата ще се получат, стига силно да го искаш.

# 592
  • София
Здравейте момичета, обещах да ви изчета, но толкова много сте изписали, че не мога да смогна  Twisted Evil

Аз няма да ви разказвам много много за раждането на Дими, само на 2 на 3  Mr. Green
Значи понеже знаете, че започнах да пренасям - термина ми беше на 04.06, та на 07.06 ме приеха в МД на етаж 5 за следене, след още няколко дни - на 10.06 сутринта ми дадоха хапче за изглаждане на шийката, след това към обяд още едно, като трябваше на 11.06 да ми боцнат окситоцина за предизвикване, обаче някъде към 14.00 часа ме започнаха леки контракции, които с времето ставаха все по-силки и по-силни. Та към 19.00 часа ме свалиха в родилна зала с 4 см разкритие и 60% готовност. И се започна Simple Smile та след много напъни, упойки и т.н. точно в 05.35 на 11.06 с форцепс се роди Дими /имах пълно 10 см разкритие и 100% готова шийка, но бебе Дими не искаше да илзиза, беше се сгушил на една страна и искаше да си стои в коремчето на мама/
След това си постояхме до 18.06 в МД защото и двамцата бяхме на антибиотъци заради форцепса и след много притеснения сме си вече у дома.
Аз съм с доста шевове - и външни и вътрешни, но всичкия зор си заслужаваше.

Малкия засука още от първия ден, въпреки че мама още нямаше нищо за папакане, но на третия ден вечерта ми слезе кърмата и бебко започна да се храни от мен.

Искам да кажа, че бях на 7 етаж в МД и всички бяха прекрасни, с изключение на едната смяна в бебешкото отделение, която как не ги сбихме ние мамите незнам ама това е друга тема на разговор....

Ооо да кажа, ние сме с жестоки колики и първите два дни беше ужас... цял ден бебо е спокоен и спи, но стане ли 1 през нощта се започва... плач и гърчове... нещо ужасно... доки ни изписа няколко вида капки + чай и да чукна на дърво снощи положението беше оки, даже ми направи доста голяма пауза без събуждане.

Сега спинкат с тати, а аз се възполвах от свободата да видя какви ги вършите без мен  Mr. Green
Силно ви целувам всичките, и тези мами, които са още 2в1 ви пожелавам от все сърце едно леко и възможно най-малко безболезнено раждане  Heart Eyes

Да се пазите  Hug Hug Hug

# 593
ВЪПРОС КЪМ ЛЛЛ
Нашата беба беше 2 дни в интензивното след раждането. Днес ми я дадоха виче и ми показаха как да я кърмя/до сега  е била на ам/ . Засука почти веднага, но но 5-тото засмукване се откязва. Започва да плаче истеричиски и да почервенява.. Според мен нещата ще се получат, но иска търпение и постоянство. Ако в 12 на обед са и дали ам, в 3 се опитах да кърмя.дръпна няколко пъти и това и беше. В 6 и дадох гърда отново, но пак засука 5-6 пъти и само рев.сестрата и даде ам и си го изяде цялото. В 9 и 12 часа се повтори същото. Дежурната сестра ме обвини, че съм немарлива майка и на мен  ми се срина света. Имам много кърма, но тя не засуква достатъчно. Моля ви посъветвайте ме какво да направя, че да суче  достатъчно?

sveta29, честита ти Александра! Да расте здрава и щастлива, много радост и светлина да ви носи!  bouquet

Разбирам, че преминаваш през труден и изморителен период и си доста стресирана от това, което се случва (а укорите, за които споменаваш също, уви, допринасят за това). Confused Доста майки споделят, че се сблъскват с различни трудности, особено през първите дни и седмици след раждането, но постепенно, с повече търпение и упорство успяват да се преборят с тях. Peace Много бебета, хранени през първите дни (дори и за по-дълъг период) и с добавка, успяват да се върнат на гърда и да преминат изцяло на кърма. Алекс е още мъничка, заедно бихте могли да се справите успешно. Може да изисква определено време, но крайната цел си заслужава, нали?

Като начало – би могла да се опиташ да се поуспокоиш, да си вдъхнеш повече кураж и увереност, че можеш да се справиш! Peace Спокойствието, хубавата храна, почивката и сънят са много добри помощници за справяне в такива моменти. Може да изглежда, че с малко бебе сънят и почивката са мираж, но ако можеш – опитай да прекарваш с нея възможно най-много време в леглото, да си почиваш и да си подремваш заедно с нея. Можеш да я съблечеш голичка до кръста, ти също и да се гушкате така – като кожите ви се допират (може да я пъхнеш в своята дреха, ако е по-широка, или да си метнете една завивка – разбира се, безопасно, за да може тя да диша спокойно). Този контакт кожа-до-кожа може да се окаже вълшебен и за теб, и за бебето. От една страна, Алекс ще усеща топлината, аромата, кожата ти, ще чува ударите на сърцето ти (с които е свикнала толкова месеци в утробата ти и те я успокояват), ще опознава гърдите и ще свиква с тях и това би ѝ помогнало и по-лесно да засуче и да суче по-спокойно. От друга страна, този контакт може доста добре да повлияе на теб, на емоциите, на хормоните ти, и нежно да им нашепне да помогнат и за спокойствието, и за лактацията ти. Може да опиташ да накърмиш Алекс, когато е в полу-сънено състояние – тогава бебетата обичайно са по-склонни да съдействат (или пък на събуждане); да изцедиш няколко капки кърма на устничките ѝ и по зърната ти също да има капчици мляко за допълнителен аромат, който да събужда интереса ѝ към гърдата. Ако тя отново е неспокойна на гърдата, опитай да не се разстройваш, а да си починете и двете, да се отпуснете, да си подремнете, и да пробвате отново по-късно.
Например, можеш да ѝ предлагаш първо гърда, още при първи признаци на глад (неспокойно въртене, ръмжащи звуци, поднасяне на ръцете към устата, „търсене” с отворена уста, плезене на езичето с въртене на главата и др.); плачът е късен признак за глад и е възможно бебето да е вече изнервено, а това би затруднило спокойното кърмене. Ако откаже да засуче – да не настояваш прекалено (за да не се изнервите взаимно) – може да ѝ дадеш малко изцедена кърма (в лъжичка или в малка чашка, примерно) – малко, колкото да се уталожи силния глад, но да не се е заситила, и отново да предложиш гърда. Или пък – просто да я оставяш на гърдите си и да се гушкате – без да настояваш да суче (понякога се случва, бебетата сами да пожелаят да засучат, когато са спокойни и когато не им настояват за това). Може и в друга последователност да пробваш – докато откриеш какво при вас работи най-успешно.

Понякога се случва бебета, които след раждането си са хранени с шише, да отказват гърдата - течността излиза много лесно от дупката на биберона и силата на струята е много по-силна и бебето почти не полага усилия за да получи млякото си. Даже обратното - когато бебето суче от гърда, движението на езичето е навътре, така че да издърпва кърмата. Пиейки от шише, то по скоро бута с езиче навън, така че да намали струята. Често бебетата, които биват дохранвани от шише започват да предпочитат този по-лесен достъп до храната и се дразнят, че от гърда се изискват повече усилия за да дръпнат млякото и затова е възможно това да предизвика отказ и дърпане от гърда. Също така, залъгалката и биберона на шишето са с форма, която е различна от човешката гърда - те са твърди и бебето може да промени начина си на засукване и да започне и от гърда да суче плитко. Затова, ако имаш възможност – може да опиташ при нужда да я дохранваш с лъжичка, с чашка, пипета, дозатор, капкомер и пр. Макар и да изглежда на пръв поглед, че с шишето става най-бързо, доста майки, дори на преждевременно родени бебета, по алтернативен начин са успявали по-бързо и ефективно да нахранят бебетата си (като по този начин са избягвали вероятността от „объркване” на бебето да пие от биберон). Ако искаш, мога да ти опиша накратичко за тези алтернативи и ако прецениш, да опиташ дали някоя от тях няма да сработи по-добре от шишето.

Възможно е Алекс да се държи така на гърдата, защото след няколко суквания силната струя намалява, а тя е „свикнала” от шишето да пуска постоянно лесно. В такъв случай, би могло да помогне прилагане на компресия на гърдата (когато бебето спре да суче така, че да гълта мляко, обхващаш гърдата с палец отгоре, а другите пръсти отдолу, на известно разстояние от ареолата и притискаш, но не така, че да боли; обичайно бебето, започва наново да гълта мляко, а когато спре, отпускаш ръката и ти), eто и видео. Кoмпресията стимулира рефлекса на потичане. Тя поддържа притока на мляко и така бебето получава не само повече мляко, но и цялата гама мляко, която гърдата предлага. Лек масаж на гърдата (в посока от основата към зърното), топъл душ преди кърмене, както и отпускане и спокойствие, също могат да са много ценни «помощници».

Възможно е бебка да има нужда от мъничко време, за да започне да се справя по-успешно със сукането, тя тепърва ще расте и ще укрепва физически. Повтарям се, но отново – много е важно ти да си спокойна, да си уверена, че двете заедно ще се справите и да проявиш малко упорство и търпение. Обичайно, нещата постепенно се нормализират и майка и бебе се нагаждат в един успешно работещ тандем. Алекс е била девет месеца на топло и тъмно вкорема ти, получавала е всичко наготово, и сега се нуждае от много гушкане, подкрепа и малко време, за да се адаптира в новия свят. Двете с Алекс сте все още съвсем в началото, има смисъл да опитате и бихте могли да се справите – с постоянство и търпение! Възможно е да ти е малко по-трудно в началото, надявам се да намериш мотивация и сили да го преодолееш, за да можеш да се наслаждаваш на прекрасните мигове с малкото си слънчице. Ако имаш и други въпроси – не се притеснявай да пишеш, ще се радвам да споделяш как се развиват нещата при вас. Hug

# 594
Здравей bflm и честита дъщеричка!  bouquet
 От поста ти усещам, че имаш голямо желание да кърмиш и че си чела информация за това, което е чудесно! Поздравявам те и ти желая много хубави кърмачески мигове!  Hug

Малката засука добре от първия ден, изпитвах болка само при първите засуквания, иначе е много приятно, имам кърма, като се изкъпя, потича силно. На малката не съм давала АМ, пила е малко водичка в първите един-два дни, сега не й давам. Памперсите винаги са й наакани, което очевидно означава, че се храни.
Поздравления за това!  Hug
Цитат
Въпросите ми:
1. Малката обича да заспива на гърда. Леко я пощипвам по рамото или бедрото, за да я разбудя, тя продължава да суче, но накрая най-често си заспива. В книгата на Хана Лотроп четох, че не е необходимо да я будя, за да я оригвам, ако е заспала, но пък не знам дали изяжда достатъчно и дали оригване все пак не е нужно, защото понякога (не винаги) скоро след това става нервна и почва да дава сигнали, че още й се яде. Как бихте ме посъветвали да процедирам, за да съм сигурна, че малката се наяжда и не остават газове?
Често в първите дни и седмици след раждането бебетата имат нужда от повече време на гърдата, за да се нахранят, често засукват, след това се унасят, след малко пак започват да търсят гърдата. Макар да се раждат със силен сукателен инстинкт, обичайно са им нужни и малко упражнения на гърдата. Някои майки избират да стимулират бебето като го разбудят и да го поставят отново да суче. Може да опиташ и техниката на компресия на гърдата, описана тук и видеоклипче
Цитат
2. В началото й давах да суче от двете гърди, като засичах да е на гърда по минимум 10-15 мин. Сега я оставям да суче колкото си иска от едната, за да не я прекъсвам, но тя се уморява и не суче от другата след това. Да я прекъсвам ли, за да й предлагам и другата гърда или да и я предлагам на следващото кърмене?

Би било добре бебето да изпразни добре първо едната гърда, за да достигне до по-калоричното"задно" мляко, след това ако желае да суче още, може да му се предложи и втората гърда. Понякога в началото кърменията могат да продължат дълго, но постепенно бебетата се усъвършенстват в сукането.
Цитат
3. Трябва ли да се изцеждам задължително? Гърдите не ме болят, макар да са пълни с мляко, не усещам напрежение, защото малката се храни през около час и половина, максимум два, понякога пада и под час и половина даже.
Допълнителното изцеждане, когато не се цели стимулация на лактацията би могло да създаде риск от хиперлактация и би било добре да се избягва. Виждам, че дъщеричката ти суче често, което би  помогнало от една страна да набавя нужните и количества мляко, а от друга да оказва стимулация на гърдите да произвеждат кърма, съгласно нейните потребности

Цитат
4. Искам да замразя малко кърма, защото имам. Как изцеждането ще повлияе на нормалния режим на кърмене? Възможно ли е да оставя малката гладна?
Може, ако искаш и имаш много кърма да доизцеждаш гърдата от която е сукала, ако държиш да съхраниш мляко, но прекаленото изцеждане както писах по-горе може да създаде рискове от препълвания и би било добре да се избягва. Ако се водиш по нуждите на бебето и предлагаш гърда на поискване, то организмът ти обикновено откликва на потребностите на бебето и произвежда толкова, колкото му е нужно и дохранване с изцедена кърма по-скоро не е необходимо.
Цитат
5. Колко време може да отнеме да се оригне бебето след кърмене?
Някои бебета нямат нужда да бъдат оригнати, други го правят всеки път малко  след като са се нахранили и са повдигнати.

Цитат
6. Нормално ли е малката да хълца след кърмене или това се случва, защото не съм я оригнала успешно?
Хълцането е често срещано при бебетата, те хълцат дори още в утробата. Когато Лея започне да хълца би могла отново да предложиш малко да посуче, много майки споделят това като ефикасно.

Справяте се чудесно и вярвам, че и занапред ще е така! Желая ти много сладки мигове с бебето! Ако изникнат нови въпроси не се колебай да ни питаш!  Hug

# 595
  • Бургас
Алекс, като четох за това как се е бил сгушил бебчо и се сетих, че главичката на моя малък пакостник още не била разположена добре в малкия таз, ако до понеделник не съм родила, във вторник с Доки ще решаваме какво ще правим  newsm78

# 596
  • София
donito81 да ти призная с ръка на сърцето ако знаех, че няма да излезе съмичък и ще се наложи форцепс шях да избера секцио. защото в последствие се молех за такова, но вече нямаше как.... та помисли и този вариант  Hug

# 597
  • Бургас
ами аз така или иначе вече съм с едно на ум, че може да се стигне и до този вариант, та до 25-ти сме още 2 в 1 и без индикации за раждане, май това да ме резнат ще е по-добрия ватриант, от колкото да ми предизвикат раждане ... незнам вече и аз какво да мисля  ooooh!

# 598
  • София
Според мен когато нещата си тръгнат естествено е много по-добре и за мама и за бебе, но като са предизвикани май доста често се случват разни неща . Ще стискалм палци бебко да реши да излиза вече самичък и всичко да мине много бързо и леко  Heart Eyes

# 599
  • Бургас
Алекс  Hug Hug Hug , дано, че много тегаво вече и мъчително е вече, дано тези болки, които имам от снощи, макар и леки и без стягане на корема са показател за наближаващото раждане  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт