Лято, може би - Франция 35

• 35 419
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
  • Rennes, France
А при нас така пече, че даже се пържим Sunglasses Laughing
Тук съм девойки, Емма така спи, че чак не мога да я събудя Crazyи днес чи казаха да не я будя, дори  ида направи пауза от 4-4,5часа...представяте ли си Whistling Whistlingкой като мен, пу,пу,пу...
Само че има проблем със захапването като суче та ще я водя на остеопат, че мога и без гърди да остана Rolling Eyes Но пък е наддала с 400гр от миналия понеделник...айде малко с бебешки неща да ви позанимавам Party

Луи е повече от любящ брат Hug Много я обгрижва и държи и сменяме памперса заедно Peaceвъобще нещата се развиват добре.

За пътувания ми говорете...Барселона, Париж, Рим, Франкфурт, Кьолн, Атина, Кипър - доста градове...и Норвегия - там съм била, но има много да видя още...само да поотрасне малко Емма и първо към Лондон смятам да се запътим Peace

За ТАП - нямам и представа какво е - доста ще има да наваксвам покрай вас Peace

Алекса - успех, аз не съм се занимавала с такива неща Hug

# 646
Алекса, а не може ли да пътува самостоятелно само с паспорта си? Задължително ли е да има лична карта? (Питам, не съм запозната с въпроса за деца над 14 г.).
Иначе Ивенце ти е отговорила за посолоството....
Успех, дано нямате ядове заради административни недомислици!
Онзи ден например бяхме на гости и чух за проблемите на една позната с Луфтханза. Дъщеря и не могла да излети лятото за Бг поради изпити и си тръгнала по-късно. Навръщане се явили всички на летището, но се оказало, че билета отиване и връщане не важи, защото отиването не е използвано... Билетът се оказал "изгорял"...

Фенси, и ти ли във Венеция? Освен забележителностите, които ще намерите в справочниците и интренет, препоръчвам разходка из спокойните квартали Дорзодуро и Канареджио Peace

cutty радвам се, че наминаваш! Да нацелуваш мъниците!

Как са малките ученици, нещо не правите отчет напоследък?

# 647
Мхм, и аз  Grinning  Но ще съм няколко дни след Ивето, ще я чакам за последни насоки  Wink

cutty, дано все така да сте!  Hug

И аз се присъединявам към питането на Мария за малките ученици. Свикнаха ли вече?

# 648
Това нашето...не е държава! Знаете ли какво ми отговори консула в Лил, койт е на 100 км от Кале - не може да сложи печат на такава декларация, защото случая е много комплициран!!!!!
Аз и казах, че не изнасям нелегално деца, а искам моето собствено да се върне обратно, а не да остане на летището в София и да се налага някой от нас да ходи да я взима! Трудно се доказвало, че детето е наше!!!!!!!!! Добре де...детето има: карт де сиркуласион, български паспорт, бележка ,че е сколаризирано, акт за раждане, паспортите на мен и съпругът ми, титър де сежурите, акт за граждански брак! По какъв друг начин мога да докажа,че това дете е мое?! Може би с ДНК тест! От сайта на Външно министрество сме извадили декларацията, попълнихме я собственоръчно.....
Праща ни в Париж, защото това нещо се попълвало там! Аз и казах, че това изобщо не е така, че тя е консул в крайна сметка. Как това се прави от консулите в другите градове?!!! Тя за какво е там?!
Обаче не си мълчах! Изпратих писмо до нашия посланник и консулския отдел в Париж, както и до Външно министерство! И по междудругото намерих и връзки в България и ако се наложи ще я качат от там на самолета служебно!
Начетох се на какво ли не за тая консулка в Лил, както и за консула в Париж...това е недопустимо безхаберие и нежелание за оказване на съдействие на български гражданин, което ни се полага по закон!
За пореден път се убедих, че на тези хора само се плащат заплати и те не вършат грам работа.
За нас Париж е далече, съпругът ми няма възможност за отпуск, защото вече взе, а и не сме сигурни дали ще стане за един ден, може да се наложи да ходим още един-два пъти, защото консула ако реши разписва, ако не - не разписва и те върти и те прави на луд нарочно. Каква сага изчетох за една жена и един обикновен акт за раждане!!!!
Мария, наистина не важат билетите ако не си ползвал отиването....много тъпо, ама това е политика на много авиокомпании за съжаление! А Марина няма още 14 години, навършва ги на 27 октомври, а се прибира на 26-ти октомври и те се хванаха за това. Иначе при навършени 14 години може да пътува без придружител, само с декларация от нас! В крайна сметка мисля да рискувам, да и направим една декларация, заверена от тукашен нотариус, сестра ми ще преведе печата в България и....да опита да се върне с този докмент , а и там ще има човек от външно министрество, който евентуално ще помогне...знам ли...сагата продължава. Ще видим крайния резултат какъв ще бъде!

# 649
alekca, напълно споделям възмущението ти от службите!  Не знам за какво изобщо служат, освен да трошат държавни пари  Хубаво си направила, че си ги наколадила Laughing

Между другото, без да искам открих, че тукашния ни посланик са го 'разменили' с посланика в Италия в края на лятото. Това само доказва колко  работа вършат - никой не е забелязал (поне аз де Grinning)

Кати, радвай се на блаженството, и дано е все така! Случила си ти на деца, ей!

А за тези ТАП-ове не бери грижа, като нищо ще са ги отменили докато ви дойде времето

Видяхте ли, че се върна лятото! Използвайте, че май в края на седмицата пак ще стане есен

# 650
Ох, Алекса добре си направила, че  си писала до Външно. такъв е редът. Имам приятел във външно и той каза, че само това можеш да направиш.

чумби, да , размениха ги. Явно са "дялани камъни" тез наши дипломати, навсякъде се справят отлично Simple Smile

Нашата ученичка е добре.
Учителката е доволна от нея, поне така каза на родителската среща.
Вече понаучихме децата от класа, и повече разказва какво са правили.
То като се загледах повечето деца са от чуждестранен произход и говорят поне още един език.

А на родителската среща беше много забавно.
Имаше една активна майка, която попита "Какво мислите да правите с децата, които са много напреднали и определено им е скучно в часовете; защото моята дъщеря е такава и ми се струва, че не е достатъчно натоварена. Гледам я, че все стой далеч от другите" Аз директно се изсмях.
А учителката и директорът обясниха, че в първата година в матернел е най-важно да се научат да общуват добре с другите Simple Smile

Друга майка пък искаше списък с книгите, които изучавали, за да учели вечер и през уикенда!  ooooh!
Тук учителката каза, че това не е препоръчително.
Сигурно се сещате, че "изучават" 3 книги - Trotro, Petit ours brun  и още една.
А дори не сме в частно училище. Много напористи тези родители.  Thinking

Къти, браво на Емма. Почивай докато е така, че знаеш нещата се променят  Hug

# 651
Алекса, декларацията трябва да е преведена от легализиран преводач и заверена във външно, това отнема известно време, около седмица, до колкото си спомням. Така, че може да я изпратиш предварително на сестра ти.  Относно българското посолство в Париж, аз лично не мога да кажа нищо лошо, винаги са били максимално бързи, според нуждите ни, доста отзивчиви и любезни.

Иве, какво е това вашето училище  Laughing При нас имам чувство, че само играят и рисуват.  Иначе Митко е болен, вече на оправяне . От миналия четвъртък е в къщи с температура и чак днес е по-добре. Не знам колко пъти и на колко лекари го водихме, че и до спешното и всеки казва, че му няма нищо. Не ни се размина антибиотика. Вече излудявам с двамата в къщи, а не можем да се възползваме и от хубавото време. Мелина и тя се е разсополивила.  Мечтая си и аз като Мистик да замина на някъде сама за няколко дена, но няма да ме огрее в близките месеци. За пътувания не ми се говори, това ми е страст от която съм лишена в последните 4 години.

Къти, не буди бебка, тя ако е гладна ще ти алармира. Така бяхме и ние с Мелина, до 4 месечна не се будеше нощем да яде, а аз не можех да спя в началото защото страдах, че тя може да е гладна. Дори се опитвах да я будя, за да я нахраня, тя обаче изобщо не реагираше  Laughing после нещата се промениха, та до ден днешен.  Толкова са сладки тези малки бебоци!

# 652
Веринка, декларацията е на български език и се сваля от сайта на Външно министрество. В консулството трябва само да сложат печат, който доказва, че сме сложили подписите си в декларацията, пред тях. Не трябва апостил, защото ние сме страна от Хагската конвенция и не се изисква, особено пък на такъв документ. Не ми трябва декларацията да се заверява в България, във Външно,защото ние живеем във Франция, а и тази заверка във Външно е точно този апостил, който не ни е необходим. През 2011 година изведох детето от страната с обикновена декларация, написана от нотариус и заверена при него. Сега, обаче понеже живеем извън България се иска този печат от консулската служба. Това ни беше отказано от Лил, макар, че аз проверих и това и влиза в задълженията на тази мадам. Точно този вид декларации се подпечатват в такива консулски отдели из страната и са направени за да са в улеснение на българските граждани! Не се изисква декларацията да е на френски език, защото тя няма проблем да влезе в България и никой няма да я спре. Проблемът е за излизането и.

# 653
alekca , аз имах предвид декларация заверена при френски нотариус. А заверка на преведени френски документи за пред български административни органи във ВМ е задължителна, но те преводачите си го знаят реда. Това не е апостил, апостила е друг вид печат.  Дано намерите най-лесното разрешение на проблема! Тия декларации са много абсурдни и недомислени, но това е положението.

# 654
Не, не! Това не ни трябва , защото е още по-голямо ходене по мъките! По принцип е възможно, но още повече усложнява нещата. Тогава сигурно папския нунций трябва да си сложи печата върху декларацията!

# 655
  • FRANCE

Едно бързо спешно въпосче до кого се адресира декларацията за "Déclaration de soins reçus à l'étranger". Мисля че не беше до местната каса, но в интернет нищо не намирам. (че редовно им пращам и те ми го връщат да го препратя, но не помня адреса) Благодаря  bouquet

# 656
Така....след като днес вдигнах кръвно от разговори с консулството в Париж и по-точно  с жената в телефонната централа, звъннах във Външно министерство в България! Понеже видяха, че съм много афектирана директно ме свързаха с референта за Франция. Не спестих факта, че в обявеното работно време за консултации по телефона, нито един от служителите в консулския отдел в Париж не беше там!!!! Както и това, че консулът в Лил отказва да сложи печати!
Какво се оказва?! Това консулство не е за да ни помага на нас, обикновенните хора, а да развива икономическите отношения с България. Имало ограничени пълномощия, НО.... СА МОЖЕЛИ ПО СЛУЖЕБНАТА ПОЩА ДА НИ ВЗЕМАТ ДОКУМЕНТА, ДА ГО ИЗПРАТЯТ ДО ПАРИЖ, ДА ГО ПОДПИШЕ КОНСУЛА И СЛЕД ТОВА ДА ГО ВЪРНАТ ОБРАТНО, А НИЕ ДА ГО ВЗЕМЕМ ОТ ЛИЛ! Да, обаче никой не ти казва подобно нещо-само отказ!
Жената от Външно се зае с моя случай и след около 40 мин. ми се обади с готови решения. Шефът на гранична полиция лично е казал, че Марина може да влезе и излезе от България САМО с български задграничен паспорт и карт де сиркуласион!!!!!! Не се налага да има такава декларация, че пък и заверена в консулски отдел! Документът за сколаризация в Сен Пиер, също щял да свърши работа. Това било улеснение за децата на български граждани, които живеят постоянно в чужбина. Пратиха ми и закона. Аз го четох, но явно не съм го  разбрала правилно, защото мислех, че това важи само когато пътува с единия си родител!
Служителката ми остави служебния си телефон, както и личния си GSM и помоли на 18 октомври да и потвърдя, че детето пътува, защото 19-ти се пада почивен ден, а тя ще държи връзка с колегите си на летището.
Та така свърши моята сага....Съжалявам, че така и се навиках и  нахоках, ама...ми беше причерняло. Извиних и се, разбира се.
Съжалявам, че занимавах и вас, но все пак това е опит и не е зле да има такива примери, като моя! Защото ако си мълчим и се примиряваме от първия отказ (както направи моя мъж вчера още при отказа на консулката #Cussing out), при положение, че имаме право по закон ....винаги ще ни мачкат.

# 657

Едно бързо спешно въпосче до кого се адресира декларацията за "Déclaration de soins reçus à l'étranger". Мисля че не беше до местната каса, но в интернет нищо не намирам. (че редовно им пращам и те ми го връщат да го препратя, но не помня адреса) Благодаря  bouquet

Centre National de remboursement des soins recus à l'étranger (CNSE)

CPAM DU MORBIHAN
37, boulevard paix
56 000 Vannes CEDEX

Здравейте пак, одеве бързах да вземам Гого от джудото ooooh!
Алекса, наистина голяма сага! Просто невероятно! Хубаво е, че сте намерили разрешение, шапо! Аз надали щях да се обадя във Външно, просто и на ум не ми минава да си търся правата Embarassed В това отношение също историята е поучителна!
Но сега се зачудих каква е тази карта за циркулация? newsm78

Ох, Иве, щях да падна от смях с тези "амбициозни " родители! Майката трябва повече да се притесни, че детето и стои настрана от другите, вместо да търси с какво да го занимава.
Спомням си, че и при нас един татко питаше какво изучават по математика, но все пак беше в голямата секция! Ех, децата стават все по précoces Joy

Веринка, бързо оздравяване на Митко Hug

Последна редакция: вт, 24 сеп 2013, 20:50 от Мария К.

# 658
  • FRANCE
Супер , много благодаря Мария  bouquet

# 659
Само за секунда влизам във форума ... Алекса... и за пореден път съм доволна, че малката ми няма ЕГН, паспорт БГ и подобни. Направо да му опадат косите на човек...ще си кара до 18 с френски паспорт и туй то...

Общи условия

Активация на акаунт