Лято, може би - Франция 35

• 35 417
  • 743
  •   1
Отговори
# 690
Faith виж в Les Voges ,наблизо са ни и не са много скъпи.Аз лично си ходя в Банско ,ама то по семейному с наще.
Иначе ще видим с тая кола- аз още книжката не съм довършила...Баща ми ме натиска за Германия,моят красавец ми сочи офертите за новите коли (гледай само 150 евро на месец)...ама на нас този кредит никога няма да ни го дадат...а майка ми вика- от България.
Най-евтино излиза от БГ,обаче трябва да се ходи със специалист...а на нас кола вече сериозно си ни трябва.Вечно мъкнем торби по влака от Германия,отделно където и да ходим влака ни е по скъпо,отколкото ако идем с кола....
Аз за дрешки съм специалист,но само за мен си...детско не съм купувала.Аз съм фенка на Ла Редута,3те швейцарки,Бланш Порт...Заландо и Вент приве.
Иначе редовно преслушвам и Камай - голяяяям фен съм им,имат страхотни и неща и по намаления са без пари. Simple Smile

# 691
Ами аз верно делях както съм свикнала от Германия. Там цялата пластмаса се слага. Е не съм само мила нищо.  Явно съм се престаравала Simple Smile

За пазаруването онлайн не мога да помогна. Аз дрехи така май никога не съм купувала.

# 692
Искам да се " закача" към въпроса за ските...Аз никога не съм карала ски и ми е пълна мъгла как се организира ски ваканция. Кажете какво трябва да се предвиди освен наемането на жилище?
The Faith във Франция системата all inclusive  е слабо разпространена, масово си готвят сами през ваканциите.

Иначе аз дрехи купувам 50% по интернет: la redoute за децата и за спално бельо, okaidi за децата, amazon за мен, дрехи и обувки.

# 693
Мария,най-вече от вас се иска да се вземат хубави комбинезони.Аз примерно си имам собствени ски,но безпроблемно се наемат на място (това ти спестява да ги мъкнеш)
Друго - на място се купуват карти за лифта,с който се качвате на пистата.Обикновено си е доста скъпо удоволствие Neutral Face Tired
Както не сте карали никога,има ски училища.В България му се плаща на урок,предполагам че тук ще е същото или на час.
Общо взето това е.Не съм наясно само със застраховките,но аз си ходя в БГ...и както знаете,там важи правилото ''кой как се уредил'' и ''такъв ти бил късмета'' Naughty

# 694
Добро слънчево  и студеничко утро  Hug
lafrancaise , видях го курорта за ски, но имаме притеснения че е на ниска височина и е възможно да няма достатъчно сняг по Коледа  Confused Насочваме се към Шв. Алпи. Все още се намират свободни стаи тук таме... Относно ол инклузива ако го няма не е проблем, важно е да има ресторант и ще си плащаме храната. Но да ида на ваканция и да готвя - не мерси Naughty Mr. Green . То аз иначе на каква почивка ще съм   chef .
Мария К. , за ваканцията  lafrancaise  ти е отговорила. Гледай хотела да е близо до лифта или до пистата за начинаещи, че да не се налага да вървите много. Общо взето ски ваканцията е доста по-скъпа от лятната. Ама важно е да се кефиш. Аз съм карала само веднъж ски  Blush взех 2 часа със ски учител и ми се видяха като 4 и разбрах че това не е за мен  hahaha. Мъжа ми се кефи много и всяка зима кара, а сега ще съчетаем и Коледата.

Мерси че споделихте и за он лайн пазаруването. Май ще се насоча към него.

Някой споменаваше за купуване на кола (извинявам се че забравих кой). Ние си купихме от Бг и ММ я докара. Определено е необходимост. Даже сега започвам да карам с мъжа ми, че имам книжка ама се оказа че тя не кара колата Simple Smile

Последна редакция: чт, 03 окт 2013, 10:52 от the Faith

# 695
Малко ми е странно да мисля за ски, като е 26° навън, но може би мога да помогна донякъде.
 Ние сме облагоделетствани с това, че имаме планинско жилище, където си държим и цялата екипировка - доста обемисто и тежко нещо. За децата не купуваме ски и обувки, тъй като няма смисъл - израстват се прекалено бързо, затова наемаме на място. За нас също наемахме до известно време. Купуваме за децата само комбинезони и якета. По-добре е комбинезони с презрамки плюс яке, отколкото цял, пак защото бързо се израстват. Трябват също ръкавици за ски, очила, а каска може да се наеме на място. Не съм ходила на  много други станции, но знам че на повечето места си има  ски-курсове и за деца и за възрастни. Хубаво е да се запише човек по-отрано за курсовете, особено тези за децата. Купуването на "форфе" също е добре да се направи по-отрано, защото има разни намаления, които на място вече не съществуват. Към картите и курсовете винаги се предлагат и застраховки.

# 696
Преди време написах един пост, който после свенливо изтрих тъй като казвах там с няколко думи какво мисля за електронното четене, както и за неговите консуматори.
Знам, че тук сте много киндилизирани, но надеждата, че все пак има може би някой, който да изпита наслада от това да обърне лист хартия, да пипне корицата, да помирише, усети физически смисъла на написаното, то тогава трябва непременно да прочете това -
http://e-vestnik.bg/18792/parva-ravnosmetka-sled-apokalipsisa/

# 697
Еволюцията не прощава Мистик  Laughing. Като се замисля книгата е само прашинка в битието
На мен ми е много неестествено да чета е-книга, макар да нямам киндл. А пък и съм консервантивна, тъй че скоро няма и да имам. Жалко, че само на български ми е хубаво да чета, което в общи линии ограничава броя на прочетените книги. Освен ако сега не ми кажете, че има Бг сайтове, от които мога да си купувам и да си ги получавам тук  Mr. Green

# 698
  • FRANCE
Еволюцията не прощава Мистик  Laughing. Като се замисля книгата е само прашинка в битието
На мен ми е много неестествено да чета е-книга, макар да нямам киндл. А пък и съм консервантивна, тъй че скоро няма и да имам. Жалко, че само на български ми е хубаво да чета, което в общи линии ограничава броя на прочетените книги. Освен ако сега не ми кажете, че има Бг сайтове, от които мога да си купувам и да си ги получавам тук  Mr. Green

Заповядай http://www.helikon.bg/books/ Доставят до Франция

# 699
Еволюцията не прощава Мистик  Laughing. Като се замисля книгата е само прашинка в битието
На мен ми е много неестествено да чета е-книга, макар да нямам киндл. А пък и съм консервантивна, тъй че скоро няма и да имам. Жалко, че само на български ми е хубаво да чета, което в общи линии ограничава броя на прочетените книги. Освен ако сега не ми кажете, че има Бг сайтове, от които мога да си купувам и да си ги получавам тук  Mr. Green

Заповядай http://www.helikon.bg/books/ Доставят до Франция
Heart Eyes
Готово, 5 книги са поръчани, 15 евро за доставка, гррррр.... #Cussing out

Последна редакция: чт, 03 окт 2013, 18:23 от la vie est belle

# 700
  • пак на Рив Гош
Оф, че сте! Мислех тази вечер да изгледам новия епизод на „Елементарно” и да се хоризонтирам с книжка, но постът на Мистик ме „изтролува” да дам своите 2 цента по темата, от гледната точка на виден киндълоползвател от над 3 години насам  Grinning.

По принцип харесвам Бегбеде и именно това ме накара да дочета докрая високопарно-назидателния предговор към последната му книга (която, между нас казано, изглежда е „претоплена” от издадената през 2001-ва „Dernier inventaire avant liquidation”  Peace). Но това не ми попречи да подскоча нервно още на края на първия параграф, където споменава „451 градуса по Фаренхайт” и изгаряните хартиени книги. Чела съм книгата на Бредбъри преди повече от 20 години и ако си спомням правилно, не само хартиените, а ВСИЧКИ книги са забранени (просто защото електронни носители не се споменават в далечната 1953та  Wink), и по-точно не самата книга като предмет, а знанието, историите, които предават. Заотова накрая хората ги спасяват, като ги научават наизуст. Дали мосю Бегбеде наистина е чел романа, или го чете като Дявола Евангелието?
Друго, което не мога да приема в текста (публикуван, между другото в електронен вестник  Mr. Green), е противопоставянето на хартиения роман срещу всички други носители – електронни четци, таблети, видео, холивудски продукции. С което прави амалгама, с която не мога да се съглася. Разликата между четец и таблет е доста голяма, а да не говорим между роман и екранизация. В случая се сравняват круши с ябълки, ама важното е, че тезата се подкрепя. Съжалявам, този аргумент поне аз не мога да го приема.
Третото, с което не съм съгласна е представянето на ползващите електронни четци (говоря от опита си на ползващ такъв, но не и на таблет) като непросветени фарисеи, като комплексирани техно-сноби, за които четенето е само начин да се изфукат с модната си джаджа, която дори издава шум на прелистващи се страници, за им подобри самочувствието.  Справка с профила ми в Гудрийдс показва, че от началото на годината съм прочела 33 книги (към които не съм броила 7-8 спин-офа на „Гордост и предразсъдъци” и „Междузвездна война”, за които ме е срам да си призная публично  Mr. Green, както и няколкото препрочетени книги  Embarassed). От началото на годината съм дала трицифрена сума в евро за електронни книги, но и горе-долу същата за хартиени – нещо, с което доста от радетелите за чиста и свята хартиена книга не могат да се похвалят. Защото, колкото и странно да звучи, удоволствието от добре написаната книга не е по-голямо, ако отгръщаш страниците, вместо да пипваш дисплея. Ароматът на мастило изветрява, страниците стават по-крехки, четецът е по-лек и удобен за четене в леглото, но повярвайте ми, със същото удоволствие се потапям всяка година по Коледа във „Властелина на пръстените” независимо дали в първото му хартиено издание на български от 1990та или в английското му на Киндъла (където беше първата книга, която качих). Когато се събудя в 6 сутринта в неделя и цялата къща още спи, веднага използвам момента да си сипя кафе и да се сгуша на дивана с книга в ръка. Това, че книгата е с електронно мастило прави ли ме по-малко читател?!
Обичам книгите, обичам историите които разказват и затова начинът, по който ги чета не ми оказва голямо влияние. Докато има добре написани романи, ще ги купувам, дори и да са в електронен формат. Бегбеде казва, че романът, написан в Уърд е различен от написания на хартия. Това значи ли, че той пише романите си с писалка и мастило? (всъщност, може и така да ги пише, но не знам защо ме съмнява  newsm78. В няколкото случая, когато съм го засичала в едно кафе близо до Одеон и до старата ми работа, беше доста бърз в писането на смс-и от мобилния си  Grinning). И с това не съм съгласна. Считам, че качествата на един роман, на една история не зависят от това как са написани, а от начина, по който са написани, по който те докосват, по който те развличат, по който те карат да се замислиш, по който те карат да се потопиш в техния свят.
Затова намирам за изключително недостойно противопоставянето на хартиените и електроните книги, на създаването на чувство за елитарност и интелектуално превъзходство във всяка от двете групи, макар и по различни причини. Нека всеки бъде свободен да избере начина, който му допада, без да му се насажда чувство за вина или малоценност. Важното е да чете, да му се не види!

Айде, спирам да ви надувам главата и отивам да си гледам секси детектива  Sunglasses.

# 701
Леле, Роцаааа ooooh! утре ще чета...
Искам само да споделя разочарованието си от книгите прочетени на български това лято: две на брой, преводни. Много слаб превод, причина за лош, н моменти непоносим стил. Остана ми горчивина в устата. Може би на български трябва да чета само български автори. Жалко, че преводите се правят от сульо и пульо, които не разбират от литература. За справка , въпросните книги бяха "Ад"на Дан Браун ( явно съм била слънчасала да реша да чета такава боза, ама нали беше лято Joy). Другата беше втори том на Милениум, първия прочетох на френски. Сякаш не ставаше въпрос за същата книга....
Аз лично предпочитам да чета на френски. Ако някой има български автор да ми препоръча, приемам Peace

Благодаря ви за съветите за ските! Чумби, ако искам да заведем децата на ски, трябва да се подготвя теоретично Laughing, и евентуално края на октомвр да резервиран нещо. Аз лично нямам намерение да карам ски. Питам се, ако запиша децата на курсове в ESF , трябва ли и да им вземам форфера за лифтовете? Все пак си мисля, че няма да се оправим. Ако някой иска да се съчетаем за ски втората седмица на февруарската ваканция, с удоволствие Wink

# 702
  • пак на Рив Гош
Мария, можех и повече, ама ме домързя  Laughing
За преводите е отделен въпрос. Намират и качествени, но много по-трудно, за съжаление. Една от най-старите ми приятелници е преводачка от испански и италиански, та с нея сме говорили доста по въпроса. Вече се научих като купувам новоиздадени книги на български, да гледам и преводача, защото ужасите са многобройни. Случвало ми се е да разпознавам английския текст под българския, можеш да си представи за какъв "превод" става въпрос в случая  ooooh!. За печатните грешки да не говорим. Затова и прелиствам, преди да купя дадена книга, също гледам и издателството. За щастие, има няколко, които държат на качеството.

По другия въпрос, за ските не мога да се изкажа, просто никога не сме ходили. Аз не обичам зимата и снега, също и Роцев. Може някой ден да се прежалим, но няма да е в някоя ски-станция, а някъде по-скоро за разходки. Да не говорим, че цялото начинание ми се вижда безумно скъпо. Иначе ми се ходи в Алпите, ама през лятото, да видя брат'чедите мармоти  Mr. Green

# 703
Ей, най-после да излезем от разговорите за миялните машини и праховете. Много ми беше доскучало, даже си бях припомнила защо не влизах години тук  Wink

Знаех, че Роца ще се включи, браво.
Но съм сигурна, че Роца е разбрала аргументацията на Бегбеде, много е простичка, хич даже не е елитарна.
Аз не се мисля за особено просветена, наистина не мога без да чета, но едва ли прочитам на месец колкото Роца, но да предпочета да чета книга ( внимание книга, а не статия, фейсбук, форум, няма нужда да се подчертава, че е-медия публикува въпросния текст, нелепо и първосигнално е ) в е-вариант е може би най-невероятното нещо, което бих сторила.
Без да имам претенции за уникалност и елитарност смятам книжния е-бизнес за кощунство, за убиец на един одухотворен занаят - печатането и книгоиздаването. Чак на последно място слагам личните ми и напълно субективни предпочитания, които са дори повече естетични и носталгични отколкото интелектуални. Точно тази носталгия струи от написаното от Бегбеде.
А нека разбира се всеки чете както си иска, аз лично като видя някой зазверил се в екран или друго подобно съоражение, не мога да подтисна леко саркастичната ми усмивка. Ми да, жал ми е даже за тези хора, но наистина в такива времена живеем - обезличаване на вековни ценности и оеднаквяване с цел масова консумация.
Наскоро четох, че до 10 години хартиеният вестник щял да е изчезнал. Ами не благодаря, не желая да живея в свят на ай, смарт и разни подобни фоуни, на киндъли и таблети. Както един умен човек беше казал - спрете Земята, искам да сляза!

# 704
Аз обожавам зимата - страхотно удоволствие ми е да се заровя в снега,добре облечена...или да гледам как вали снежецът, аз вкъщи с топло чайче...Жалко ,че по нашият край рядко има снежец...
Лятото е страшна жега,не може да се спи,не може да се излезе....изтрелваме се по белгийската граница или на Пирин.
Аз съм зимно бебе и наистина предпочитам да се облека добре ида ми добре,отколкото да искам да си сваля и кожата от жега и да седя затворена вкъщи на вентилатора..
А и къде къде са по-стилни палтата и шлиферите от потничета  Laughing

За преводите съм съгласна с вас,нещо ужасно е дори и за някои френски.Особено като почват да ми превеждат и имената на хората...нищо не се разбира.Аз чета,ако ми е възможно,в оригиналният вариант.Сега съм на Макс Хавелаар и се мъча с оригинала,но звучи много по-добре отлкото на английски или френски..

Общи условия

Активация на акаунт