Търся електронна книга - тема 3

• 128 210
  • 733
  •   1
Отговори
# 285
@Ysabell

Разбира се, че най-големите ми притеснения са за авторските права. Но..., имам някакви идеи в тази посока. Въпреки това ще приема всякакви съвети в същото направление - просто искам нещата да стават бързо - с два клика на мишката. Ако измислим историята ще бъдат доволни всички, а аз се надявам, че ще я измислим...  Sunglasses

# 286
Идеята е добра!!! Но аз съм малко параноик в това отношение- все пак част от книгите,които се споделят,са нови и следователно човекът,който ги разпространява подлежи на санкции. Макар че,изхождайки от написаното преди малко - никога не знаеш кой иска книгата!  newsm78 Ааа.... Нож с две остриета!  Thinking

# 287
Има една такава постановка - производителят и продавачът на пистолета не са виновни, ако купувачът вземе, че застреля някой със закупения от него пистолет. Просто аз искам да ви дам едно дисково пространство, което вие да използвате за бърза размяна на книги (е, и аз ще се възползвам, а понякога ще слагам и аз по нещо). В смисъл, ще се опитам да изпълнявам ролята на пистолета, като ви дам пълно управление на папката с книгите - който иска качва/тегли/трие...

Понеже идеята се роди тази вечер, не съм имал възможност да я обсъдя юридически. А имам добри приятели в тази посока... Може би и вие ще помогнете със съвет. Но си мисля, че ако стане, ще е удобно за всички. Ще мислим..., но не умувам да ставам торент-тракер - надявам се да има и по-простичък начин...

# 288
Идеята е добра!!! Но аз съм малко параноик в това отношение- все пак част от книгите,които се споделят,са нови и следователно човекът,който ги разпространява подлежи на санкции. Макар че,изхождайки от написаното преди малко - никога не знаеш кой иска книгата!  newsm78 Ааа.... Нож с две остриета!  Thinking

Идеята е чудесна, но не е ли по-просто да се качват в съществуващи библиотеки като Флибуста? Аз качих там две от книжките на Панкол, които някой любезно беше дал като линк - виждам, че вече и в Рулит ги има. Мисля, че това спестява проблемите около авторските права.

# 289
  • В две мънички очи...
Като човек който следи сайтовете за свободно споделяне на книги от години останах с впечатление че въпроса с авторските права е много спорен. Човек за да сподели една новоиздадена книга най-често си я купува. Ако аз си купя книга и я дам на всичките си приятели да я прочетат това се равнява на това да я споделя с хора които искат да я прочетат. Но определени издатели изобщо не са съгласни с това. Виждали сме и действията на гдбоп. Преди време бях качила така книги в датата и после ги свалих като взеха да вдигат шум около използването на ефтипи сървъри за споделяне. Затова и в читанка нови книги се качват 2г. след издаването им. Но пък торентите не могат да ги хванат - Явор Колев години му трябваха да разбере че на сървъра няма филми, музика и т.н  hahaha

Друг е въпроса че ако една книга много ти хареса ще си я купиш.

# 290
@Vapor

И твоята идея е добра! Но нали знаеш какво и куца - не всеки знае как да качи книга в някоя от руските библиотеки. Т.е. с това трябва да се наемат хората, които знаят. В смисъл, трябва да се изградят точни правила - къде (на кой и по какъв начин) да се пращат книгите, които се търсят; къде точно тези книги ще бъдат публикувани и как да бъдат намерени от читателите. Ако има точен регламент, нещата ще станат и без моята идея. Но, признавам си, системата с мейлите никак не ми харесва - просто трябва да има по-добър начин. И имам желанието да го намерим...

# 291
@Ysabell: Ако аз си купя книга и я дам на всичките си приятели да я прочетат това се равнява на това да я споделя с хора които искат да я прочетат.

Напълно съм съгласен с теб, но Явор Колев - не! (поне навремето, сега въобще не го знам къде е). Не само в ГДБОП, ами и в съда не са наясно със ЗАСП - книгите, филмите и базите данни направо ги подлудяват. Значи ако ми дадеш книжния вариант на книжката ще скърцат със зъби, но нищо не могат да кажат - този, който е купил книжката вече е платил авторските права - книжката си е негова и той ще прави с нея каквото си иска; същото е и в Интернет, но не искат да го признаят. Ако гледаме така на нещата, най-големия нарушител на авторските права всъщност са "книжните" библиотеки - те не плащат за авторски права и даже вземат такси, пък ние просто искаме да си разменяме книжките електронно и без такси... Май на протестите трябва да се повдигне и този въпрос.

# 292
@Vapor

И твоята идея е добра! Но нали знаеш какво и куца - не всеки знае как да качи книга в някоя от руските библиотеки. Т.е. с това трябва да се наемат хората, които знаят. В смисъл, трябва да се изградят точни правила - къде (на кой и по какъв начин) да се пращат книгите, които се търсят; къде точно тези книги ще бъдат публикувани и как да бъдат намерени от читателите. Ако има точен регламент, нещата ще станат и без моята идея. Но, признавам си, системата с мейлите никак не ми харесва - просто трябва да има по-добър начин. И имам желанието да го намерим...

Абсолютно съм съгласна, че трябва да има по-добър начин. За мен не е проблем да качвам книгите във Флибуста. Проблемът е, че по отношение на форматите съм технически неграмотна. Опитах се да конвертирам "Ад" на Браун от линковете във fb2 /форматът за качване в руската библиотека/ и ми излезе нещо доста куцо.
Плюсът на Флибуста за мен е, че веднъж качена във fb2, книгата може да се сваля и в epub, и в mobi.
Иначе идеята за организиране на качването на определено място - особено на по-търсените книги - наистина е прекрасна.

# 293
Аз също съм "За" идеята. Имам книги, които искам да споделя и се чудя как да стане най-лесно  Hug

# 294
Здравейте. И аз съм 100% ЗА ИДЕЯТА! И аз имам около 500 книги в .моби формат,които бих споделила с цялата читателска аудитория,която има ел. четец и тепърва започва да чете от него ,или просто иска да го обогати с нови книги!Ако се измисли и  това с авторските права,ще е супер! Simple Smile

# 295
@Ysabell: Ако аз си купя книга и я дам на всичките си приятели да я прочетат това се равнява на това да я споделя с хора които искат да я прочетат.

Напълно съм съгласен с теб, но Явор Колев - не! (поне навремето, сега въобще не го знам къде е). Не само в ГДБОП, ами и в съда не са наясно със ЗАСП - книгите, филмите и базите данни направо ги подлудяват. Значи ако ми дадеш книжния вариант на книжката ще скърцат със зъби, но нищо не могат да кажат - този, който е купил книжката вече е платил авторските права - книжката си е негова и той ще прави с нея каквото си иска; същото е и в Интернет, но не искат да го признаят. Ако гледаме така на нещата, най-големия нарушител на авторските права всъщност са "книжните" библиотеки - те не плащат за авторски права и даже вземат такси, пък ние просто искаме да си разменяме книжките електронно и без такси... Май на протестите трябва да се повдигне и този въпрос.

Не съм съгласна, че е едно и също да дадеш книгата ти на някой приятел и да я разпространиш в интернет. Колко приятели имаш които ще искат да прочетат точно тази книга която си си купил? И ако се пусне в нета колко хора ще я дръпнат? Ето пример от тоарент сайт:
Завършени:   1000
Завършени:   371
Завършени:   709
Ако се направи това и се качат нови книги каквито тука се разменят, как мислите колко време ще продължат да работят издателствата? Има огромна разлика да си ги разменяме по имейли и да се подсигури свободен достъп. Затова съм против линкове за книги- особено за по-новите.

# 296
Търся "Угощението на Джон Сатърнъл", някакви идеи?!

# 297

Не съм съгласна, че е едно и също да дадеш книгата ти на някой приятел и да я разпространиш в интернет. Колко приятели имаш които ще искат да прочетат точно тази книга която си си купил? И ако се пусне в нета колко хора ще я дръпнат? Ето пример от тоарент сайт:
Завършени:   1000
Завършени:   371
Завършени:   709
Ако се направи това и се качат нови книги каквито тука се разменят, как мислите колко време ще продължат да работят издателствата? Има огромна разлика да си ги разменяме по имейли и да се подсигури свободен достъп. Затова съм против линкове за книги- особено за по-новите.
Извинявай, ама голяма разлика няма, просто в случая след като ти разпратиш книгата на 15-20 души и след това нямаш поглед какво се случва, но какво пречи на всеки който е получил книгата да я разпрати на същата бройка, и отново, и отново...докато цифрите които си посочила бъдат задминати.
Това което ми прави впечатление през последните няколко седмици е, че нещата с разпространението отново ескалират и изнаглявате в търсенето си. Не е никакъв проблем да се намери сканиран файл на книга излязла преди 2 дни да речем ooooh! Не мога да разбера какво ви е удоволствието (това към разпространяващите) да отидете да си купите чисто нова книга и да се хванете да я сканирате сигурно преди още да сте я прочели, за да я пратите на този или онзи.

# 298
Извинявай, ама голяма разлика няма, просто в случая след като ти разпратиш книгата на 15-20 души и след това нямаш поглед какво се случва, но какво пречи на всеки който е получил книгата да я разпрати на същата бройка, и отново, и отново...докато цифрите които си посочила бъдат задминати.
Разликата е че дори и така разпратена не може да се разпространи кой знае колко. А ако е публикувана излиза на гугъла дори когато търсиш инфо за книгата.

Това което ми прави впечатление през последните няколко седмици е, че нещата с разпространението отново ескалират и изнаглявате в търсенето си. Не е никакъв проблем да се намери сканиран файл на книга излязла преди 2 дни да речем  Не мога да разбера какво ви е удоволствието (това към разпространяващите) да отидете да си купите чисто нова книга и да се хванете да я сканирате сигурно преди още да сте я прочели, за да я пратите на този или онзи.
Не е удоволствие, а необходимост. Има една групичка които се редуват да купуват книги и които е наред сканира и праща на другите. Аз мога да чета само ел. книги по здравословни причини. Така че щом си купя книга веднага ми я сканират. И да пращам я на хора които искат да четат, но поради една или друга причина не могат да си го позволят.

Издателствата също имат вина за това. Ако ел. книгите излизат заедно с другите и са със сериозна отстъпка (както е по цял свят) нямаше да има толкова сканове. Или ако направят като Сиела - книги под наем. Тогава ще са по-достъпни и кои ще купува книга да я сканира и разпраща като вече я е прочел?

# 299
Аз мисля че трябва да отворите нова тема за тази дискусия която сте започнали  Wink.Не виждам нищо лошо в това да се сканират нови книги щом хората,които ги купуват нямат против да го правят....аз също обичам да чета винаги когато намеря време.До преди години си кпувах доста книги ,но  бяха по 4,5 лева ,а сега всички нови книги са по 13,14 и не всеки може да си го позволи.. Sad

Общи условия

Активация на акаунт