Великобритания - тема 47 И замириса на море

• 52 303
  • 720
  •   1
Отговори
# 270
Ами тогава какво да направим ? Посъветвайте ни нещичко.Бях проучвала за Комюнити колежите в САЩ за една приятелка и там таксата е около 3000$ на година.За Англия до 2000 паунда мога да платя за 2 години (завършване на средно образование) ако детето има къде да остане (общежитие) Била е 2 години на летни училища и езика доста и върви,а нищо не знаем почти за тези неща извън БГ.Наистина ако можете да ни препоръчате по-малки и спокойни градчета в който да я пуснем също и гимназии или колежи,ще съм наистина много благодарна!

# 271
Аз лично не бих отхвърлила варианта с квартирите.
Дори си мисля, че това е по-добър вариант от общежитието.
Все пак ще е в семейна среда, с повече контрол, от колкото в едно общежитие.
Струва си да се проучи този вариант, да видите, какво ще ви предложат.
Пък за градовете..колкото сме хора, толкова и мнения.
Наред с чисто субективни фактори-колко да е голям, малък, на север, на изток и т.нат.,
бих избирала с оглед близост до добри транспортни връзки.
От друга страна, колежите има и в най-забитите градчета, трудно ми е да кажа дали в прекрасен
Уелс произволно избран колеж е добър или лош...

Дъщеря ти предполагам има вече някакви впечатления, предполагам така сте се спряли на  Peterborough
Ако трябва почнете от там и игнорирайте мненията на случайни хора като мен.

Дано се включат повече хора със съвет и инфо.
Лятото темата е позамряла - народът се плацика по моретата.
Аз отивам да боядисва сега  Peace

# 272
Квартира сама или при приемно семейство (защото тя едната година беше и изобщо не и хареса семейството.Впечатления няма иска само да отиде в английска среда и да намери по-голям просперитет за себе си и за бъдещето си.Спряхме се там заради съгражданина ни.Иначе аз лично щом казвате,че колежите нямат общежития,предпочитам да я пратим в гимназия ако е на квартира отколкото на колеж.

Дано.Приемам всякакви предложения и критики.Всяко мнение ми е важно!

Приятно боядисване "златна толумба" благодаря за бързите отговори   bouquet

# 273
  • Bristol
meri_74, на колко години е детето? Има ли намерение да учи в университет по-късно или не? Специално избрания от теб колеж академично не се представя добре, погледни тук. По конкретната дисциплина, която твоята щерка е избрала, честно да си призная, не знам как може да се ориентира човек за нивото на обучението. Не че тези статистики са точни, но все пак ти дават горе долу някаква представа. A/AS-level points per pupil за избрания от теб колеж са 420. Където аз живея нямаме много хубави училища и най-лошите и нежеланите за A/AS-level points per pupil събират около 700 точки, има и такива по 500, но са далеко от нас и нямам лична представа точно какви училища са. Само от тази статистика би ми светнала лампичката. Гимназиите, които предлагат настаняване са частни, над 20 хил на година. Едно такова частно училище, в което знам че учат много чужденци, се представя с 884.3 точки, което не е блестящо за частно училище, но за училище, което има голям процент деца идващи от чужбина е ок. Добрите частни обикновено имат резултати около и над 950 точки. Със сигурност може да намериш по-добри безплатни колежи, но няма да са където живеят твоите познати. Настаняването е в приемни семейства, това не би трябвало да те притеснява. Минават проверка, пък и много неща човек научава, като живее с местни.
Но както Толумба е казала, всеки човек си има гледна точка и това че на мен нещо не ми допада не означава, че е лошо  Peace И така мога да се прехвърля на темата по-горе, аз съм от родителите, които все са недоволни  Embarassed Синът идва един ден доволен, че изкарал високо А на един от изпитите по английски, ако си спомняте по новините тогава тръбяха как в последния момент променили начина на оценяване и оценките били драстично намалени точно за този изпит. Моята реакция беше "супер, колко точки не ти достигат за А*"  Crazy По този начин подхождам и към себе си. Синът ми ме знае и за сега ми прощава (ще видим до кога), даже се бъзика с мен заради тази ми черта, но мъжът още се впряга  Laughing И по този повод снощи гледахме едни комици със сина. Един от скечовете беше обсебен от чистотата и реда момък, как ходи след съквартирантите си и се дразни от тях. Моят ме погледна и вика, мамо, това е точно копие на теб. В този момент и аз си мислех същото  Laughing Включително и ваденето на картонени кутии и обелки от банани от общата кофа за боклук, защото трябва да бъдат поставени в други кофи и съответно рециклирани  ooooh!

Последна редакция: сб, 27 юли 2013, 15:14 от Merry

# 274
Дъщеря ми е декември 1997 (т.е сега ще е 10 клас и ще навърши 16).Амбициите ни са големи,а финансите-ограничени.Накратко - да иска да продължи в университет.По-скоро да я пусна на квартира,отколкото да е в приемно семейство.Както казах-беше едно лято на училище за 2 седмици и с такава радост се прибра.Било е мръсно,не им са давали да се доближат да си вземат нещо от кухнята без хазяин/ката и и беше страшно неприятно.Както казах всяко мнение ми е важно тъй като аз "хабер" си нямам за какво става на въпрос в UK.

Благодаря ви  bouquet

# 275
  • Bristol
Лично мое мнение, да заляга над учението в България и английския език и после с българската диплома да кандидатства. Тя трябва да запише да учи А левълс следващата година тук, ако иска да кандидатства в университет с английската си диплома след това, а не просто някаква специалност. Точно избрания колеж от вас не показва добри резултати при подготовката на децата за тези изпити. Може да дава знания, но резултатите на изпитите също са важни, за съжаление. Много е важно и как избира предметите които ще учи. По-високо се ценят А левълс на core subjects, това са математика, английски, история, география, физика, химия, биология, понякога и чуждите езици, зависи какво иска да учи. Икономика, социология, психология, ИТ, философия, право и тем подобни не се ценят толкова от добрите университети. По-добре да спестите тези пари и да й помогнете по-късно финансово с обучението в унито, защото никак няма да е евтино, особено в Англия. Погледнете и Шотландия, там с българските дипломи университетите все още са безплатни, докато с английските не съм сигурна как е.
Има тема в бг мамма на майки чиито деца кандидатстват и учат тук в университет, както и в бг хелп на деца, които тепърва ще кандидатстват или вече учат. Има тема и за университетите в Германия.

# 276
А някакъв списък с училищата,които подготвят добре или нещо за тези А левълс ? Тя точно тези предмети обича-математиката страшно и върви,география,английски,биология,физика.Някакви съвети как да изберем правилния колеж или гимназия които ще я подготвят добре ? Иска ни да получи английска диплома и или да учи в Англия или да отиде при братовчедка си да учи в САЩ после.Сега е малка и предпочитаме по-близичко до нас.Нямаме претенции за град искаме да получи английска диплома,да се учи и подготви добре !

Отново благодаря   bouquet

# 277
Здравейте мами от UK.
Аз също съм мама живееща в UK.
Имам един въпрос към вас -
За колко време децата ви научиха английски език в градината(предимно от там)?
Ние в къщи говорим малко с тях на английски (близнаци си имаме) а те самите все още не правят цели изречения дори и на бг. Надяваме се да научат английският език от градината, затова и ще ги пускаме, въпреки цените. Доколкото знам, в училище вече като тръгнат, там не приемали деца които не разбират езика, така ли е? Има ли българи, дошли в UK на които децата им да са тръгнали на училище, без да разбират английски, и на колко години са били?
Благодаря предварително!

# 278
  • UK/София
Доколкото знам, в училище вече като тръгнат, там не приемали деца които не разбират езика, така ли е? Има ли българи, дошли в UK на които децата им да са тръгнали на училище, без да разбират английски, и на колко години са били?

LaughingЯвно някой сънародник много те е излъгал.Разбира се, че приемат деца без да знаят английски език.Моите и двете започнаха училище говорейки само български.Единият на 5г., брат му на 3.За около година се очаква да проговорят добър английски.В училище има групи за чужденчета.По време на учебните заниятия ги събират и обучават.

# 279
Биляна,постът ти много ме успокоява.Моят син сега също е на 5 г и на 4 септември тръгва първокласник.Не знае перфектно английски,но ме изумява начина по който попива езика и разбира се не само той всички дечица,които идват в чуждата страна.Като гъби са.Синът ми вече се закача с английски дечица,поздравява ги,опитва се да се представи,при тях всичко става много по-лесно,защото нямат задръжките на възрастните.За приема-не е нужно да знаят английски,те малките англичанчета не си знаят още езика,така че спокойно Wink

# 280
  • ENGLAND
А някакъв списък с училищата,които подготвят добре или нещо за тези А левълс ? Тя точно тези предмети обича-математиката страшно и върви,география,английски,биология,физика.Някакви съвети как да изберем правилния колеж или гимназия които ще я подготвят добре ? Иска ни да получи английска диплома и или да учи в Англия или да отиде при братовчедка си да учи в САЩ после.Сега е малка и предпочитаме по-близичко до нас.Нямаме претенции за град искаме да получи английска диплома,да се учи и подготви добре !

Не мисля, че си наясно с образователната система в Англия. Първо проучете и разучете всичко за образованието тук, след това си направете яка сметка кое е по възможностите на детето, защото колкото и да е супер амбициозна разликата в двете образователни системи е огромна и е доста трудно и на най-умното и амбициозно дете да се приспособи към тукашните изисквания. Тук официално образованието на децата завършва на 16 години и такова като българската диплома няма, нещата са съвсем различни. Всъщност какво според вас означава английска диплома? От думите ти разбирам, че искате нещо дето не знаете какво е.
Впрочем тук колеж е съвсем различно от това, което е в Америка и явно не сте наясно какво е това в Англия. Проучете всичко и след това избирайте град.

# 281
Момичета, аз имам конкретно питане - голяма ли е разликата между primery schools , които са с оценка 1 и 2 според офстед. Питам, защото тук около нас, в съседният квартал има едно такова (което според офстед е outstanding) и се чудя какво да правим. Имам в предвид, че това до нас е с оценка 2 и ще ми е най-удобно, защото наистина е на 300 метра от нас.
Обаче, ако е най-добре да е в outstanding,......хм, ОК, но трябва да измисля как и кой ще я взима.

# 282

Мери, съгласна съм с мнението на Дорет. Предполагам, че идеята е, детето да завърши тук гимназия с цел по-добър шанс за кандидатстване в университет.
Тук системата е много различна и на нея ще и е много трудно да изкара отлични резултати на А левълс и в крайна сметко вместо да й помогне, завършването на гимназия тук ще й отреже шансовете за добър университет. Сигурна съм че момичето е умно, просто системата тук е много различна.

# 283
  • UK
Аз пристигнах, днес бях с децата за втори ден и всичко е наред, надявам се да се получи. Simple Smile

# 284
Ще се получи.
Ако ти стане страшно/скучно/сдухано пиши и ще ги разнищим тук твоите англичани  Wink

Момичета, аз имам конкретно питане - голяма ли е разликата между primery schools , които са с оценка 1 и 2 според офстед. Питам, защото тук около нас, в съседният квартал има едно такова (което според офстед е outstanding) и се чудя какво да правим. Имам в предвид, че това до нас е с оценка 2 и ще ми е най-удобно, защото наистина е на 300 метра от нас.
Обаче, ако е най-добре да е в outstanding,......хм, ОК, но трябва да измисля как и кой ще я взима.

Аз като чета доклада за едно училище, не гледам само крайната оценката, важна ми е информацията
от целия доклад за придобиване поне на някаква представа за духа и етиката на училището.
Бих и посетила двете училища, за да придобия допълнителна представа.
Едва тогава бих избирала и да, бих избрала това с по-ниската оценка, ако има неща, в които ми допада повече.
Едното 'прекрасно' не ми е достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт