Великобритания - тема 47 И замириса на море

• 51 900
  • 720
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте,и аз за храните да кажа:)

На мен май нищо не ми липсва от Бг ,освен шоколадовите вафли Троя:)
Сирене си взимам- фета от АСДА ,АЛДИ,Моррисонс ,за мен там е ОК,особено от последните 2 места.
Месото тук за мен е същото.
Домати сам яла и хубави,но са скъпи,понякога взимам от полските магазини ,но не мисля ,че и там са като в БГ.
Аз по хубаво грозде от тук от Асда не съм яла,без семки ,червено -за мен това е върха.Майка ми като беше тук обаче не го хареса:(
червени чушки за пълнене с ориз взимам от тези дългите,дето са по две в торбичка,ама мн са ми скъпи около 2паунда 2те,само ако ги има намалени ,взимам 4 чушки които стават cudesни.
Корите за баница също са ОК,макар че последните няколко пъти си взимам от БГ magazin Белла само защото за същите пари взимам Белла family  което si е доста сравнение с тукашните 12 тънки корички:)
Взимам полско зелe и каква манджа правя с ориз и пиле в гювеча,става ми по хубава от българската:)
Кашкавала в ЛИдл  е ок,взимам си на тънки парченца,haresva mi ,ozrial e,mazen i gotov otriazan na tanko:)
V na4aloto iadiah kiselo mliako s bial etiket i mi be6e ok,sega pravia airian s nego i vse o6te mi haresa,no ot kakto preotkrih po skapoto,organik one ,e mi 100 pati po hubavo e:)

Всичко е до време,постепенно се свиква с новите вкусове,а пък и с времето разбирах от къде какво да си купуваm:)

А забравих да кажа най много ми липсва чубкирата,тук не мога да си намеря и тя и червения пипер са ми от БГ,че без тях не мога:)  Скоро ми дадоха чай липов цвят,още не съм си правила ,но знам че ще ми хареса,яд ме е че тук нямам такъв 

Последна редакция: чт, 08 авг 2013, 15:32 от honey bee

# 361
  • London
Темата за храната е от опасните теми, дето все някой ще каже как храната тук не струва, пък в БГ е супер. Все пак да си кажа и моя опит:
От Теско не пазаря. Ред причини и горчив опит.
Основно ни е Сейнсбъри за сурови продукти - месо, зеленчуци и пр. Полуфабрикати еъв фирмата на готови и полуготови - само от Лидл. Сурово месо от Лидл никога.
За машината за хляб- вече не мога без нея. В Събота рано като пусна едно тесто и като се почне мекици, милинки, рогчета... Като една фурна сме.
Брашно взимам само Канадско Екстра Стронг, Сейнсбъри или Уеитроуз. Пробвала съм Алисънс и пр- има разлика. Това което става с Канадско брашно с никое друго не става. Мая на Хувис- нямам претенции за нея, върши работа без забележки.
Доматите, доматитеее. На всякъде са гадни.
Тази година засяхме домати в саксии. Имаме много но все още зелени. Знам че ги засях около 2 месеца по- късно но за следващата година съм готова! За сега поливам и торя!
Нямаме селска жилка( това в добрия смисъл) нито фурнаджийска. Мисълта ми е че тук вдичко има, само трябва да си го намериш, отгледаш, направиш.

# 362
  • Folkestone, UK
Като един упорит чревоугодник да си кажа аз за манджичките и магазините, които аз ползвам.
Основно пазаруваме от Сейнсбърис - месо и кайма (все се каня да понагледам месарничките до нас за нещо прясно и непакетирано). Пилешкото става чудесно, ако се нареже на парченца и постои в марината от мед и повечко соев сос, като после се приготви на котлон в тефлонова тенджерка без мазнина - така както е с маринатата. Не се готви дълго, че става по - твърдо.
Зеленчуци и плодове - освен там, пазарувам също и от Асда понякога. Навсякъде гроздето е без семки (поне аз със семки не съм виждала тук). На Теско плодовете също не са лоши.
Киселото мляко вземам само от Лидъл - с високия процент масленост - така както пише 10 % масленост, така си и отслабвам с него, а и по време на бременността имах гестационен диабет - ами супер си бях на снежанка, приготвена от това мляко. Останалите не ми допадат, или пък имат, макар и малък процент захар.
Кори за баница (фило пейстри) - Асда, бутер кори (пъф пейстри)- пак Асда (ама и аз един английски на кирилица му ударих Simple Smile )
Сирене - Лидъл имат 2 вида бяло сирене - различни са вкусовете. На мен и 2-та ми харесват. Сейнсбъри също имат едно бяло, което май се води basic, ама и то е ок. Иначе има един турски магазин тук при нас и понякога и от там вземам сирене и кори за баница.
Червен пипер така и не си намерих хубав тук, ползвам само лютив от тукашните.
Липсват ми не само червения пипер от БГ, ами и липовият чай, бозата (за боза ми дадоха рецепта, ама още не съм търсила жито).
А, боб като готвя, понеже мойто английско говедце не яде, та си вземам консерви butter beans от Лидъл и само го изцеждам и после си го доприготвям. Наденичка пак от Лидъл - свинска (като ще е гарга - да е рошава де). Има различни видове, ама аз само от една купувам - две парчета са вътре, опаковката отгоре е прозрачна, долу - червена и е вакуумирано (съжалявам, ама не помня марката). Стават супер на скаричка, че дори и в тиган.
Кисели краставички и кисело зеле има навсякъде.
А иначе много често готвя къри вкъщи - с готовите сосове на Patak's - най - харесвам Balti. Само нарязвам месото, без мазнина - в тефлонова тенджерка, като стане готово прибавям лук, моркови и т.н. зеленчуци по вкус, соса и прибавям 1/3 кофичка кисело мляко от гореспоменатото на Лидъл, на слаб котлон след млякото и като поври десетина минутки е готово. Отделно сварявам ориз (басмати) и готово Simple Smile
Мъжа ми в Лидъл не влизаше в началото, май едва от тази година влиза с мен. Иначе сред англичаните магазина се слави като такъв с по - ниско качество стоки.
Извинете ме за лиричните отклонения  smile3506

# 363
  • UK
прецъфтяха липите до нас иначе щях да ви организирам една бригада  Mr. Green
в М&С има едни доматчета Santini, с които злоупотребявам тази седмица,но са сладникави,не знам на вас дали ще ви допаднат

# 364
  Bean да ти кажа за месото, че в Теско, Азда и Сейнсбъри е едно и също-поне пилешкото гарантирано. Работих в пилешка фабрика и пакетирахме за тези три магазини. Месото не се дели по никакъв начин, дори за Азда контрола и качеството са много по-засилени, въпреки, че са на малко по-евтини цени. Аз сериозно съм се замислила за местните месари, но все не ми остава време.
   Аз от БГ месото съм безкрайно разочарована-пълен боклук е. Цялата ми рода е в този бизнес в БГ и си нямате на идея какви химии и неща се правят с месото преди да влезе в магазина. А за колбаси и тн да не говорим. Хубаво е само, ако се купува от място, където знаеш, че е истинско или домашно.

# 365
  • London
Предполагам че доста от местните производители обслужват и трите магазина. Аз обаче правя разлика, било за вкус, наличие на пера, жили, кокали. По принцип сурово пилешко би трябвало да е едно, но на Теско не знам с какво им хранят пилетата... За скромното си пазарувне от Теско, такава отврат като тяхното пиле (в далечната 2005) и едно картофено пюре (вкус, цвят и консистенция на  цимент) ме отказаха завинаги като техен клиент. После пак сме пазарили, но не съм впечатлена.
Асда имат и добро качество, но те си играят с евтини ценови трикове. Уж по-евтино, дефакто по-малка разфасовка.
Сейнсбъри ми е оптимално за качество и цена.
Уеитроуз - някой неща са много хубави, други много прехвалени. Държат цена на всичко обаче.
Абе всеки с предпочитанията си. Ако му се готви на човек всичко има! Heart Eyes

# 366
  И да кажа, че вчера бях в Морисънс фабрика за колбаси и месо на интервю. Те си произвеждали сами всичко и другите неща-предполагам под всичко да се има впредвид тяхната си марка. Доста засилен контрол на качество имаше, хубаво впечетление ми направиха.

# 367
Явно с времето се свиква, в момента мога да кажа че тук намирам по качествена и по евтина храна от колкото в България. Нищо не ми липсва, каквото реша всичко си намирам и готвя и става вкусно. Единствено плодовете и зеленчуците от село в България са несравними с тези от магазина тук. Но това е друга тема. Ако нямаш достъп до село в България пак ще се ядат същите безвкусни домати. Дори млякото и кисело и прясно не ми харесва в България. Тук пазарувам от всички магазини, от един едно от друг друго, досега не беше споменавам само Costco , смятам че си заслужава да се посети. Като цяло мога да обобщя плодове и зеленчуци най добри по пазарите, месо в месарниците, кори за баница в Теско са прекрасни, за сирене и кашкавал има такова богато разнообразие във всеки магазин, че не вярвам някой да не намери това което търси. Аз по принцип ям много малко хляб, мога и изобщо да не ям и не ми липсва, но сестра ми когато ми е на гости казва че по прекрасен хляб никога не е яла. Винаги когато е тук купува от всички видове и казва че е страхотен. Явно всичко е въпрос на вкус.

# 368
Bean, каква машина за хляб имаш? Аз много се замислям да си взема някаква, за разните му мекички, милинки и прочее. И какво е това канадско брашно?  Rolling Eyes Пусто брашно все не мога да го оцеля за месене. Само веднъж инцидентно бях купила някакво, беше разкошно за такива месени закуски и прочее и повече не си спомних каква му беше опаковката или марката.  ooooh!

При нас избора на магазини е ограничен до два - Теско и Ко-оп. От Теско харесвам пилето на грил, но охладено купувам от ко-оп фри рейндж. Разликата с обикновеното е огромна. На кооп месото е и по-хубаво (свинско, телешко). Кисело мляко само тотал синьото, обожавам го за таратор и снежанка или ей тъй да го гребна с голямата лъжица пътьом.  Laughing Изненадана съм, че не намирате разлика между органик зеленчуците и обикновените.  Rolling Eyes Въпреки, че не е органик домата в Теско, който е на клонче ми харесва. Сирене купувам от един магазин за деликатеси, страхотно е макар и малко по-скъпо. Кайма от местната месарница карам да ми смесват 60 на 40 свинска и телешка. По-добра е от тази в суперите, но не е баш като българската която си спомням. Днес даже се уговорихме да провери дали може да ме снабдява с пилешки дробчета, воденички и сърца. Преди две години се съгласи човека суджук да ми напълни по моя рецепта.  Laughing Ама не измислих как ще го суша на тази влага та се отложи.

# 369
  • UK
Golden, мерси за инфото. Доста избор си ми дала LaughingА  гледали ли сте Rock of Ages?
Аз да и го препоръчвам с пет ръце!!!  Mr. Green Ако бяхме в Лондон, щях да ходя всеки месец да го гледам  Heart Eyes

# 370
  • London
Bean, каква машина за хляб имаш? Аз много се замислям да си взема някаква, за разните му мекички, милинки и прочее. И какво е това канадско брашно?  Rolling Eyes Пусто брашно все не мога да го оцеля за месене. Само веднъж инцидентно бях купила някакво, беше разкошно за такива месени закуски и прочее и повече не си спомних каква му беше опаковката или марката.  ooooh!
Машината ми е Панасоник SD2502 , препоръчвам я на всички мързеливи домакини без опит. Имам я от една година, до сега всичко става супер. Мъча я всеки ден с нещо.
Canadian Strong White , има в Сейнсбъри и Уеитроуз ( просто там пазаря) но не виждам причина да няма и в Теско и пр. То си е при брашната, не е по-скъпо. Просто консистенцията на глутеновите нишки била по-здрава. Хляба, рогчета стават едни такива хрупкави отгоре. Доста четох за брашна преди да си купя машината  Blush

# 371
Привет на всички от мен,
Много ми се искаше да се засечем с някой в Бристол, но имахме много малко дни. И от фиестата видяхме малка част, но все пак е нещо.

Имам питане за транспорта в Бристол, извинявам се на другите за скучния постинг.
Резервирахме билети за влака на Temple meads за утре, но се оказа, че няма да има кой да ни закара и се чудя как ще стигнем. Влака тръгва в 7:30, ние сме в Саутмийд. видях, че има таксита, но май започваха от 25 паунда - имали други варианти за превоз (дори и да включват ходене пеша?)
Много благодаря предварително!

Поздрави!

# 372
  • Bristol
Привет на всички от мен,
Много ми се искаше да се засечем с някой в Бристол, но имахме много малко дни. И от фиестата видяхме малка част, но все пак е нещо.

Имам питане за транспорта в Бристол, извинявам се на другите за скучния постинг.
Резервирахме билети за влака на Temple meads за утре, но се оказа, че няма да има кой да ни закара и се чудя как ще стигнем. Влака тръгва в 7:30, ние сме в Саутмийд. видях, че има таксита, но май започваха от 25 паунда - имали други варианти за превоз (дори и да включват ходене пеша?)
Много благодаря предварително!

Поздрави!
7:30 сутринта или вечерта? Ако е вечерта, мога да ви закарам. Транспортът е много зле, но би трябвало да има рейсове до центъра, виж тук http://www.transportdirect.info/. Тъй като е неделя, няма да са много на често. Аз лично бих предпочела да си платя за такси, вместо да ползвам рейс, наистина около 25 ще ви излезе.
Аз ще ходя утре сутринта 6ам да гледам балоните Simple Smile Тази вечер само ще закарам сина до съспеншън бридж с приятели и те от там пеша ще отидат до поляните да гледат нощното шоу, по-късно ще ги прибера.

От мюзикълите, които съм гледала, Фантома на Операта и Мамма Миа бих ги гледала пак! Хем филмът Мамма Мия толкова пъти съм го гледала, определено шоуто в четвъртък ме разчуства отново! Много ме впечатли и Мери Попинс, но там съм пристрастна. Първо, защото ми беше първо докосване до този тип култура в Англия и второ, това ми е една от любимите детски героини. We Will Rock You не ми хареса толкова много, въпреки че съм фен на Куин. Но пък приятелката, с която го гледах, много се въодушеви и за нея е супер представление. Аз билет за мюзикъла в четвъртък купих в последния момент от театъра, 30 мин преди постановката, отстъпка нямаше.

Мъжът и щерката се забавляват в България вече. С приятели са се организирали да ходят из Сърбия, Гърция. Малката ходела на уроци по конна езда, сега имам бойна задача да я запиша на такива уроци и тук  Crazy Предполагам следващото желание ще е да си има пони...
Аз се превръщам в работохолик. Следващата седмица още няколко дни ще съм в Кройдън. После се връщам в моя си офис. Благодарение на това, че отидох там се запознах с много интересни хора. Менажерът на офиса там ме уреди да работя като тест асистент на един от техните обекти за 36 часа някъде в южна Англия. Моят менажер един ден намина през кройдънския офис и небрежно подметна, че по време на предаването на нашия обект ще ми е много полезно, ако асистирам в офиса в Уелс. Писах се 24 часа нощни смени там. То по-добре да не откриват проблеми при предаването на обекта ни, но пък в офиса ще е по-интересно и повече ще науча, ако има повече проблеми  Laughing Ще видим какво ще излезе от цялата тази работа. За сега греба с пълни шепи и трупам впечатления. Непрекъснато ме гризе мисълта, дали наистина взех правилното решение започвайки тази работа. Надявам се след тези допълнителни часове да ми се по избистри ситуацията, в която се поставих и да си кажа, да това искам да работя или не, не искам това, ще си търся друга работа.

# 373
 Merry, вие сте се семейство-пътешественици, дори и в работата все на път  Grinning

Завиждам ви на ентусиазма, с който говорите за храната..
Нищо не ми се яде, ако не е, че ми става зле, няма и да погледна.

# 374
здравейте момичета, дано не ви е писнало от новодошли Simple Smile. аз съм поредната. предполагам, че историята ви е болезнено позната - чували  сте я много пъти. съпругът ми живее тук от години, поредица от случки в бг ме "побутнаха" да дойдем тук и ние с децата. в uk сме от началото на юни. голямата завърши 2 клас в бг и направо продължи year 4 тук - term 6. поназнайва леко английски, но определено недостатъчно. на малката й е лесно - ходи си на nursery и тя от тогава, ама на нея bye bye и see you soon са й достатъчно. в кент сме. миналото лято изкатахме тук 3 месеца (лятната ваканция на голямата). децата се адаптират лесно, аз се ориентирам трудно... това са в основни линии клюките около мен. чета ви отдавна, но ме беше срам да пиша  Embarassed за много неща ми помогнахте, надявам се и аз да мога да съм ви полезна занапред поне с нещичко... пожелавам ви слънчев ден  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт