Трудно проговаряне! - Тема 13

• 53 326
  • 720
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Хрис, около нас има много дребнички деца - ще се издължи твоя човек  Wink
kojo , покажи му ти. Аз знам всичко на всичко 3 мелодии как се свирят, но Гого е много впечатлен. И покрай любимата Маша, още по. Давам си почивка с зареждането на батерии, че не се търпи.
Ето как баровеца изкарва уикенда  Wink

Това му е стимула за говорене : Ади горе. Къде горе (знам, но се правя на чукната). Сенааа (басейна ни е на веранда, която е на 2я етаж) Удата лягам. Е ей го как лежи Mr. Green

# 616
Дони завидях му на Гого   Crazy  Joy много е сладък пу-пу, ами значи си говори детето само стимул му трябва  Laughing.

Моят син пък тези дни като е подхванал въпроса - Какво правиш? (Куко пайш) и само това се чува по цял ден ooooh!. Като му се изгубя от поглед и се чува вик - Мамо куко пайш? , навън пита така котки, гълъбчета и т.н. после в къщи на една фигурка лъв - Ъв куко пайш? , надува ми главата но пък му се радвам, че тези пусти въпроси нали ни куцат.

# 617
Здравейте     Hug    Запис и от мен в полезната темичка. Моята бебка е на 1,2г. и съм още в майчинство, иначе съм логопед и много ще се радвам да помагам с каквото мога. 

Хубав ден на всички!    bouquet

# 618
И аз му завидях на Гогича Laughing

Андрейката казва вече много думи, но 95 % са неправилно произнесени Confused Аз все пак се радвам много, защото до съвсем скоро липсваха каквито и да били - как да не се радва човек. Нещо ударихме на камък с упражненията - отказва ми тотално занимания Confused Чакам с нетърпение да дойде отпуската ми в началото на септември - хем да топнеме дупета в гръцко, хем да си дойде логопедката на работа (всеки ден реве за нея "дядо джипа вои мими").

# 619
  • Бургас
Много дяволито гледа Гого. Явно е намислил нещо на майка си  Grinning. Лятото си отиде, аз така и не съм се топнала в морето. Докато се наканя и ще дойде есента Simple Smile Иначе и бански си купих и кални бани съм намислила да правя, ама да видим.
natalinik браво на момчето. Ама то си е за радост, напредва момчето и думите ще изчисти. Я го виж какви дълги изречения прави.
Мен много ме тормозят тези изречения. Той не че с по една дума се изразява постоянно, но поне виждам, че трупа някакъв запас. Целенасочено изречение обаче не съм чула.
За пианото аз съм такъв музикален инвалид, че и една мелодия не знам. Мислех, че има някакъв вид терапия за децата, не знам защо така си наумих. Нали им се отразява добре музиката.

# 620
kojo,
включвайте се първо вие в игрите на Сашко, имитирайте го, после той ще се включи във вашите. И тогава желанието му за комуникация ще се усили.
За пианото - чудесен начин за развиване на фина моторика. При нас не става, нали Ема се вживява в ролята на логопед, иска тя да свири, не ми позволява дори да докосна пианото.
Има една кратка песничка за разпяване, която включва 5-те пръста на ръката. Лесна е, пробвай го, дано му хареса:
Кач-вам се по стъл-бич-ка   и на-до-лу сли-зам.
До-ре ми фа сол-сол-сол    сол  фа-ми-ре до-до.
Пет ноти за петте пръста, сигурно в началото няма да ги мърда последователно, но ако му хареса, освен фината моторика, ще подобрите и концентрацията.  Hug

n_alex76,
чудесни новини, браво на вас, с Хриси, все така напред да вървите! Hug Приятна почивка на морето!

el_P,
благодаря за идеята, с човечетата и поздравления за резултатите при вас!  bouquet Намерих си малки животни и ще опитам с тях да учим въпросите. За ДГ - субективно е, може да останеш приятно изненадана и детето да свикне бързо. Ползите са много повече, от първоначалните негативни емоции. Само това си повтарях през първите седмици и това ми носеше някакво спокойствие. Бърза адаптация ви пожелавам! Hug

hris1212,
Добре дошла!  bouquet
На една възраст са ни децата, Ема също е дребна, слаба и злояда. Имах същите притеснения, относно ДГ, като теб, но се оказаха напразни. Попаднахме на добри педагози и детето ми няма проблем с дисциплината, много е послушна. Освен това, децата много подражават едно на друго, та тя се поведе по групата. Ако имаш възможност, поговори с психолог, дали ще е по-добре да го пуснеш примерно месец, след като са приели цялата група. Ние така постъпихме и не съжалявам. Групата се беше успокоила, нямаше плачещи деца, госпожите обърнаха повече внимание на Ема, обясниха на групата, че тя е по-малка и ще се радват, ако и помагат. Децата приеха присърце каузата и така, с общи усилия детето ми се адаптира бързо и лесно. А тя наистина е най-малката там, родена е в края на декември. С някой, от децата, има почти година разлика.
Отново по съвет на психолог, я оставихме още в началото за цял ден, като я взехме веднага, след следобедната закуска.
Давам само пример, как протече при нас, вие си преценете.  Peace
Изречения от 4-5 думи и на мен ми звучи чудесно. С времето се подобряват нещата.
Родовете и мн. ч. при нас са страшна каша, но се надявам, че с повече занимания и натрупване ще изчистим и това.

Дони,
страшен сладур е Гого!  Heart Eyes Я, как дяволито се подсмихва! Joy И говори човека, ама стимула е сериозна работа.  Laughing  Веднага ти давам идея, покрай тези партита в басейна - баткото се цопва вътре с една торба гумени животни, показвайки и разигравайки диалози пред Гого. През това време ти си правиш любимото питие и се опъваш на най-близкия диван.  Wink Така де, малко почивка за всички.  Hug

natalinik,
браво на Андрей!   Hug При нас е същото положение, някакъв сложен българо-китайски слушам постоянно, но пък е небивала радост. Хубава почивка ви пожелавам!

mibobo, Hug
при нас е във вариант "куко и тоа" /какво е това/, придружено с посочване. Точно, както го описваш, постоянно и без почивка. За миг да се забавя с отговора и момата решава, че не съм я разбрала, затова повтаря бавно, като за малоумни "кукоооо и тоаааа".  Mr. Green

# 621
  • София
Здравейте, извинявам се, че късно отговорям, но все не ми  остава време!
Та насочих се към логопед, защото изоставаше с думите и смятам, че е редно да се работи колкото се може по-рано. При него проблемът беше, че все още му харесваше да си стои в моторната фаза-бяга, скача и нищо друго не искаше да прави.
Аз нямам притеснения относно това дали ще говори-отдавна съм го обследвала вкъщи, засега не проявява никакви маркери на някакво отклонение, освен говореното.
НО за 1 месец напредъкът е огромен, аз съм отпуск и се занимавам  по цял ден вкъщи-редим пъзели, картинки, книжки, числа, думи, игра, измислих му програма и си я спазвам. Има вече около 30-40 думи, разпознава предмети, знае, че мама пие кафе, показва ми го в  рекламите даже, когато види малко телевизия, че чак вечер в 21 се пуска тв-то за малко. Вече седи по цял час да се занимава с мен, повтаря спонтанно, сочи постоянно, така че смятам, че добре наваксва.
За мен късното проговаряне, рядко е само логопедичен проблем. Ето при него не е невъзможност,  той се развиваше по учебник с речта, докато не откри тичането Simple Smile Та малко "поведенческа" терапия за промяна на поведението. Както и задължително консултация и с психолог. Аз си позволявам да съм спокойна за моето дете, защото все пак съм психолог и го наблюдавах,  за да видя  само речта ли е проблем.
Иначе съкращава думи-вкъщ, гащ+ потоци от думи, които не мога да разбера, но важното е, че повтаря,нещо което преди не правеше. Пожелавам на всички много говорещи дечица :-*

# 622
TEDDY_BEAR, благодаря за отговора. Питах, защото при Явор също забавянето е само в говора и аз нямам никакви други притеснения. Очевидно, че разбира, очевидно, че няма проблем със слуха, комуникира, но предпочита да не е с думи, а с жестове, за което нямам обяснение. Но той от малък не обича да повтаря и да му бъде налагано нещо, та ми е трудно... Иначе и той е доста енергичен и живичък. Както и да е, ще направя всичко възможно да отидем още септември на логопед.
Добре дошли на Ivy4ka и hris1212!
Доника, голямо удоволствие за децата е водата в тия жеги. И аз искам такъв балкон пък Simple Smile

# 623
ще тръгне на градина през октомври, така се разбрах с директорката на градината, но ще бъде най големия в групата. Да се надяваме, че всичко ще бъде наред. За 1 година от 50 думички ги увеличихме на 400 Grinning, ноооо много неправилно изговорени или съкратени.Започна от скоро да използва някои предлози и съюзи. Бавно се случват нещата, но аз вярвам в него Simple Smile

# 624
  • София
Коментара за труднопроговарящите деца и стихотворенията сигурно беше за моето момче. Само аз знам колко усилия ми е коствал този напредък. И как от дете, което имаше 5 думи в речника си на 2,2 г и не можеше да преглъща слюнката си и се лигавеше повече от бебе, израстна до увереното момче днес. Всъщност следващата седмица е последният ни час при любимата ни терапевтка и заключението е че нямаме нужда от повече терапия. Дори и поддържаща такава. И не говори само пред мен, превърна се в най-бъбривото хлапе в квартала. Всички, които не са го виждали отдавна казват, че сме постигнали огромен напредък, не могат да повярват. Имаме работа все още, но вярвам, че трудното мина.

_Hope_ , благодаря ти за коментара. Грубата моторика е перфектна, даже тази седмица заедно катерихме в Рила. За аутистичните прояви, които имаше, са просто подражание на приятелите в Пумпелина.

Пожелавам от сърце успех на всички! Дано дечицата ви радват с много нови думи и постижения! Вярвайте в децата си и слушайте сърцето си. За да помогна на моето преминах даже обучение по Монтесори метод...защото вярвах, че ще помогне.

Дони, сигурна съм че Гого ще те изненада някой ден, и то така, че ще забравиш всички притеснения, които имаш сега. Той е страхотно дете  Hug Мишо казва, че си говорят в групата Simple Smile

# 625
 Еndira, благодаря ти за този пост. Вдъхна ми надежда  Hug Много се радвам за вас   bouquet

Само една майка знае какъв труд е положила за да има напредък детето й   bouquet

# 626
Хриси също научи първото си стихче преди да може да свързва две думи в изречение. Карах я да го казва на всички и беше много щастлива от аплодисментите. Сега рядко е така отзивчива. За съжаление поведенчески имаме проблем, за които аз имам най - голяма вина. Заради неврологичното и заболяване и е спестявано   и  позволявано доста. Сега има претенции за всичко и се сърди. Всичко при нея е с много приказки и убеждаване. Мен лично това много ме изтощава. Има претенции на кои пързалки дори да ходи, а когато не може се превръща в ужасно мрънкащо детенце. ooooh!
Доста е притеснителна и не говори с други хора. Освен дежурното здравей, приятен ден, довиждане.... Ако и зададат въпрос и тича при мен и се крие или прави някакви чупки и стойки. Говори главно на мен. С обучението е много трудна, защото ако се опитам да и обясня нещо, да и покажа например как да оцветява без да излиза толкова от очертанията се сърди и оставя всичко. Или крещи " аззз. Дай ми го, остави това".
Според мен докато поведенчески не се преодолеят проблемите няма да се получи драстично подобрение. А идея си нямам как ще стане това.
Енд ира, даи боже всички да се похвалим със същото   bouquet

# 627
  • София

Дони, сигурна съм че Гого ще те изненада някой ден, и то така, че ще забравиш всички притеснения, които имаш сега. Той е страхотно дете  Hug Мишо казва, че си говорят в групата Simple Smile
Сега се сетих, като го питах какво са правили през деня и Мишо каза - Аз ще разкажа на моята майка Joy Много се радвам за вас. Да видим септември Хрис като се върне какво ще кажат - дали няма да го "изпишат" и него. Близо 4г им е редовен клиент ooooh! Макар че от финансова гледна точка ми е по-изгодно да ходят двамата, отколкото само единия Joy
Норе, ако знаеш за дългия си стаж Хриси какъв логопедичен маниер е придобил. Логопедките в Пумпелина казаха, че спокойно може да ги замества, докато са в отпуск. Обаче Гого не се поддава на обучение, нито от моя, нито от на брат си страна Rolling Eyes Мога да дам Хриси на заем на някой, който има нужда от батко помагач hahaha
Иначе мога да се похваля с първи ред от песен bowuu "Хей чички, хей де" И мелодията хваща и после се почва едно виене Mr. GreenЕ, то след хилядното изпяване Mr. Green

# 628
  • Ню Йорк
Здравейте, момичета. Не съм писала скоро понеже малкия беше на морето с баба си и дядо си. Преди няколко дена го прибрахме. Много исках пак да ходи в Пумпелината, но той категорично избра да ходи в неговата си детска градина, която е дежурна август тази година.
Иначе с говоренето продължава да напредва, има моменти в които не млъква, чак става досаден Wink Единствено доста грешки прави с миналото време, явно му е трудно. Например казва "аз бях", което е правилно, но когато казва "аз съм бил" той всъщност казва "аз съм бял". Например задава въпрос "Мамо аз като съм бял бебе слушах ли?" Госпожата, която е логопед е в отпуска и я чакам другата седмица да се върне, за да и обясня какви грешки прави. Иначе продължава и да развива фината моторика. След като се научи доста прилично да оцветятва забелязвам, че и захвата му е станал почти "нормален". Държи и молива и лъжицата доста по-добре от преди /тогава ги хващаше с цяла шепа/.
Успях да го вкарам в морето Simple Smile И като влезе един път и няма излизане Simple Smile Обещала съм му след 2 седмици да го водя на планина и в хотела има басейн, той много се вълнува. Важното е че водата вече не го плаши изобщо.

# 629
  • Бургас
Hope много ти благодаря   bouquet. Точно такава игра търсех.
Галактическа принцеса браво за напредъка. Вчера се говорих с майка ми, какви изречения аз съм правила на възрастта на Сашко. Също съм бъркала времената, но доста по-грубо. Нещо от сорта на "вчера ще ходя на градина".  Laughing
Браво на Гого за пропяването!

Общи условия

Активация на акаунт