СВД-да прекъснем порочния цикъл! (тема за ГЪЗари)

• 36 700
  • 344
  •   1
Отговори
# 30
  • Бургас
 vanhorne и аз съм с хеликобактер и когато се влоших имах и кандида,нещо което ще ти помогне да хапваш без болка е да въведеш постепенно краве масло,с масленост 82%.
 ТинаХрис,ти как си?Имаш ли подобрение вече?

Последна редакция: ср, 24 юли 2013, 10:14 от mis_val

# 31
Бих могла да кажа да... Искам да мине още месец, да видя как ще съм само с диета и без лекарства... Но поне при мен, начинът на хранене е от огромно значение. Понеже при хората с колити разговорите за изхождане са си нещо нормално, а и всички знаем, че животътни вече се върти около едните лайна (простете, ама си е така Laughing ), това че вчера имам едно изхождане и половина дет се вика си е подобрение...

О, забравих да доложа, ям краставици вече и мисля, че стомаха ги приема без проблем.

В края на месеца пак ще ми вземат кръв, да проверим дали повдигам желязото, че без хапчета става толкова бавно.

Аз също моря кандида, надявам се без захар и мая и с киселото мляко и пробиотиците, един ден да я успея да я уморя напълно...

# 32
  • Бургас
 ТинаХрис, Hug  радвам се,че чувстваш подобрение
много ме разсмя с тия "лайна" ,но си е така
Скрит текст:
МамкА  му 

# 33
Обаче донякъде аман от информация. Чета всеки ден, ровя се във форуми... Истории всякакви, има дни попадам само на мнения, че колит не се лекува, само се постига ремисия (евентуално) и т.н. ...    ooooh!

Някой приема ли л глутамин? Тук пишем само 2-4 човека ( дано поне четат повече) Grinning Laughing, може би трябва  да попитам и в другите две теми, макар че и там не са много активни...

Аз както се похвалих онзи ден, вчера си позволих в едно заведение да ям задушени зеленчуци и бам! веднага мини реакция. Хак ми е, като не си спазвам правилата...

# 34
  • Бургас
То проблема по заведенията е,че храната е некачествена,най-евтината.Аз примерно спазвам НВ-ВМХ,капвам си месце и масло съответно,но купувам месо само охладено,че само в него няма Е-та,а масло само немско,защото е с масленост над 82%.В заведение няма как да стане,да не говорим,че допулнително слагат още химия за да ги приготвят

# 35
Мръвка само от местния месарски магазин. Никакви тарелки, опаковани щуротии, хеле пък замразено.
 Масло хапвам рядко (и то 'пречистено', претопля се, оставя се да къкри поне 30 мин и след това се прецежда), предимно съм на кокосово.

В заведението се престраших уж само за зеленчуци, увериха ме че са приготвени с малко зехтин само, ама знае ли човек какво-що... според тетрадката в която си записвам стриктно какво ям и т.н., това ще трябва да е причината...
 Още не мога да хвана спатиите на доматите... вчера ядох, заедно с тези зеленчуци, три резенчета на тиган... Все се оказва, че съм яла домати с нещо друго подозрително... Опитите продължават.

Последна редакция: чт, 25 юли 2013, 16:42 от ТинаХрис

# 36
  • Бургас
Ох и аз записвам от февруари,но това не ми помага кой знае колко.Много хаотично се храня и редовно има по няколко подозрителна неща и съответно после не разбирам от къде е проблема  Sad

# 37
Записвам се да ви следя. Четох скоро за тази диета, но по ред причини се колебая между нея, ГАПС и никаква. Сдобих се с колит, не улцерозен, след тежък асцит и по време на бременност. Като родих положението стана кошмарно. Докато се усетя, че с такива проблеми трябва да внимавам какво ям и детето разви АБКМ. 9 месеца бях на диета, за да го кърмя- без млечни, телешко, яйца, риба, мед, бобови, всякакви Е-та, цитруси, червени плодове и зеленчуци, ъхх.. по- ми е лесно да кажа какво ядях, отколкото какво не. Все още не ям крави млечни (по малко кози), цитруси, повечето ядки и бобови. Пробиотици в лечебни дози пих 6 месеца. Към момента са много по- добре нещата, но се влошават от някои плодове.

Искам да питам свалят ли се кг от тази диета? В момента съм -10 от нормалното си тегло и още - няколко не ще ми се отразят добре. Разрешено ли е да се пият добавки- калций, синтетични витамини?

# 38
Добре дошла.
 Ако имаш илзишни, ще свалиш, инак не.  Ще задържиш теглото и полека ще качиш малко. Аз гледам по себе си, не слабея повече, което е идеално, че след последния 'пожар' направо бях на изчезване.

Ти си се хранила реално добре, щом пък си и хванала какво те дрзни, идеално. ГАПС е много подобна, тъй че и да решиш да следваш нея, ще си ок.

Тъкмо се тръшках два поста назад как след няколко дни идеално положение, пак успях да прецакам нещата и попаднах на хубав материал. Съветът в общи линии е, че дори и да се получи така по време на диетата, не е задължително това да става повод за нов стрес и остри реакции от рода на "къде оплесках пак?",  "тъй и тъй дрискам, давай да си ям каквото ми падне, пък после ще му мисля", "стига толкова, диетата явно не работи" и подобни. Реално и при хора без такива проблеми идва ден, в който не са в кондиция, имат газове, болки, разстройство, което е добре да се има предвид и да не бързаме да обвиняваме себе си, диетата или да се отказваме заради грешка.
  Замислих се, как вчера следобяд положението беше зле, но като си погледнах тетрадката и видях къде съм била преди месец, ехееее, подобрение има, та има.  Grinning

Или две думи, всичко ни е в главите и излишеният стрес е абсолютно излишен!

# 39
  • Бургас
 ТинаХрис,откакто си водя дневник и аз съм така.Като имам дълги периоди дето да не бивам и се депресирам направо,но като чета и като се замисля и по-зле е било,но пусто омръзвам ми понякога,да влизаме вече в таз "ремисия"  Laughing  А аз май повече ГАПС спазвам.Но наитина са доста близки и не мога да преценя.

# 40
Всъщност, няма нищо лошо в това да си избереш една диета, за да отпочнеш и в последвствие да си я моделираш според тялото/стомаха (а в нашия случай и гъза).  Laughing

# 41
Здравейте!От 10 год.съм с ХУХК.Преди няколко седмици разбрах за СВД и реших да пробвам.Сутрин хапвам две варени яйца ,на обяд пилешка супа а за вечеря консерва риба в собствен сос и мога да кажа ,че стомаха ми се укроти и ми е по- леко.Но кървенето и слузта ги има.Вероятно от това ,че не съм направила споменатото от Тина интро.Наистина никъде не се споменава за това.Така ,че започвам от начало. Тина изпрати този файл които имаш ,не съм добре с английският ,но преводача на Гугъл ще ми помогне.

Последна редакция: пн, 29 юли 2013, 16:20 от KINTEKSA

# 42
Здравейте и от мен!Аз съм с диагноза спастичен колит,лекарствата не ми помагат особено,а и не мога да си ги позволя всеки месец...Около 2 месеца пих антидепресанти и имаше горе-долу подобрение,ама като ги спра.....пак съм си в 00 постоянно  #2gunfire Чета за разни диети и това което разбрах,е че трябва да избягвам плодове,повечето зеленчуци,млечни продукти..И се замислям,че аз всъщност не прекалявам с нито едно от тях,пък все съм си "разстроена"  Laughing Как да разбера кои храни ми понасят?Може би на принципа "проба-грешка"?Аз имам чувството,че каквото и да ям,положението си е едно и също!  Cry

# 43
Здравейте! Аз също следя темата с интерес, тъй като синът ми е с ХУХК от 2-3 години (в момента е на 18). Общо взето до този момент борбата беше да му бъде поставена точна диагноза и да постигнем ремисия. От около 1 година е в доказана клинична ремисия, но продължава да пие хапчета (Салофалк и Имуран), като за момента нещата при него са добре. Мен обаче, ме плаши перспективата да бъде непрекъснато на лекарства и по тази причина търся и обмислям алтернативни варианти.

Много моля, тези които спазват СВД да споделят, дали успоредно с това приемат и лекарства и ако да, какви. Чудя се, ако синът ми започне СВД и се чувства добре, как ще разбера дали състоянието му е стабилно заради диетата или заради хапчетата.

ТинаХрис, моля те да споделиш, дали докато провеждаш СВД си под наблюдение на лекуващия те лекар. Той запознат ли е с принципите на това хранене и очаквания ефект? В България до този момент не съм намерила специалист, който да желае да обсъжда тази диета.

# 44
mama AM, от опита който имам със силно рестриктивна диета, мога да кажа че такава не е шега работа. Момчето е и в пубертета, когато да поема достатъчна по качество и количество храна е особено важно. Аз бих се посъветвала със специалист диетолог, но не от тези който дават интервюта по вестници и списания, а с лекар с такава специалност. Мога да ти дам координати на такъв, но е във Варна. Евентуално да те насочи за колега в София  newsm78

За това как да разберете дали дадена храна не ви понася. Пак от опит решението е едно- силно рестриктивна диета до стихване на симптомите и после въвеждане на храна след храна като при малките деца - по малко за 3-5-7 дни, водене на хранителен дневник и самонаблюдение. Не може да се мине според мен без хранителни добавки. Спрете ли млечните, трудно ще си набавяте калций. Има и други източници, все пак веганите оцеляват и без тях, но пък ядат други неща, които във вашата диета няма да са позволени. Другият дефицит, до който лесно се стига е на магнезий. Започват схващания, крампи, ако не се вземат мерки сърцебиене и пр. Безвъглехидратните диети пък товарят бъбреците и черния дроб.

Още нещо. Тук държа да подчертая, че нямам медицинско образование и това са само разсъждения, може би и грешни. Покрай сина ми чета много за хранителни непоносимости. Те са различни от алергиите, предизвикват редица симптоми като стомашно- чревни, мигрени и други и много хора не подозират, че ги имат. Традиционната медицина не ги признава много тези неща. Диагностицират се с изследвания на IgG като това: http://www.camnutri.com/food-detective-c-23.html . Може би си струва, който има възможност да си направи подобен тест и да се опита да се храни според резултата.

Общи условия

Активация на акаунт