Частни училища-информативна тема

• 70 454
  • 955
  •   1
Отговори
# 540
Нищо в темата, заглавието й и съдържанието й не поставя изискване участникът да е принципно ЗА идеята, а не ПРОТИВ идеята.
Да, така е, но  има и човешка етика и морал. Привържениците на ЧО/ЧУ са се групирали в темата със своите лични проблеми и с ясното съзнание да я РАЗВИВАТ за да се ползват от информацията която ги интересув а именно ЧУ. Темите за ЧУ са МНОГО МАЛКО, доколкото знам само тази и и затворената за АК, за разлика от темите за ДО и ДУ с които форума е препълнен.

Има една "крилата" група от потребителки, които долитат веднага щом прочетат ЧО/ЧУ или не дай боже ЧУ да е американско. (виж темите за АК, Скъпите университеи, вкл. и тази) Те НЕ са заинтересовани от развитието на темата а от нейното саботиране и превръщането и в кошче за духовни отпадъци с купища никому ненужна информация в многобройните им постинги. Това определено затруднява търсенето на конкретната информация с която цел е създадена и темата.
Поведението им е вид тематичен паразитизъм, който живее за сметка на "организма".
Именно по този повод бяха няколко пъти учтиво напомняни а сега най сетне и в пряк текст им бе посочено къде да намерят своето поприще, въпреки че много ме съмнява резултатът от тази инициатива  - паразита не може да живее самостоятелно.   Sad

# 541
Моля, не изписвайте страници наред с постове: "ЗА" и "ПРОТИВ" новата тема на Lennyh и кое къде е по-добре да се коментира.
Тази тема остава информативна за частните училища!!!
Ако се интересувате от конкрено частно училище, може да ползвате и темите по училища в този подфорум, има няколко такива.
Ако няма активна тема за училището към което проявявате интерес, то може да публикувате такава с подходящо заглавие!
Успех!

# 542
Темите за ЧУ са МНОГО МАЛКО, доколкото знам само тази и и затворената за АК, за разлика от темите за ДО и ДУ с които форума е препълнен.
Моля, не пишете неща, които не са верни.
Ето линк към АКТИВНА тема за АК:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=726420.msg25552399#msg25552399

Във форум "Деца в училищна възраст" има още няколко теми за частни училища. Защо не са активни и защо към тях няма голям интерес, то това е друг въпрос.

Ако не можете да се ориентирате в този подфорум или не Ви се ползва търсачка, може да погледнете нашата Библиотека:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=699458.msg24141434#msg24141434

Последна редакция: ср, 07 авг 2013, 10:16 от Фран Джонсън

# 543
Ами да се възползвам и да започна да се информирам тогава  Simple Smile
Напред в темата говорихме за храната. Понеже не ми се вървя някой да напише на сайта си "при нас храним децата с вафли" наистина се чудя как се информирам, освен от отзиви на родители. Та бихте ли ми казали-ако имате желание- как стои въпросът в у-щата, върху които имате поглед?

# 544
Според мен всяко училище ще ти каже от къде взима храната / ако е кетъринг/, те имат договор с тях и фирмата трябва да притежава сертификати и куп документи, за да доставя храна в училищата. Повечето училища имат седмични менюта, които би могла да поискаш и да прочетеш.
Друга дребна хитринка е да отидеш точно по обяд и просто да полюбопитстваш наред с останалите неща да надзърнеш и в "кухнята" и да видиш къде и с какво се хранят децата.
Не вярвам някой да те излъже, че ядат само сьомга и броколи  Crazy Mr. Green ooooh! повечето директори си казват веднага кое как е, за да се презастраховат от бъдещи оплаквания и скандали.
И естествено най-лесно е, ако имаш познат в дадено училище да поразпиташ на място.
Според мен малко училища имат собствена кухня, където приготвят прясна храна и това е голям плюс, особено, ако влагат и качествен материал в нужното количество, защото тук се сещам да речем за оплаквания на родители от ЕСПА, че храната е първо доста малко като количество и децата направо си седели гладни по цял ден, отделно и се купували доста нискокачествени продукти, което предвид таксата им е направо ...... непростимо меко казано.

# 545
  • София
Мисля, че в повечето частни училища изобщо няма вафли и места, от които да си ги купиш. Поне аз не съм виждала такова със. Що се отнася до храната за обяд - според мен е надценявано готвенето на място. Кетъринга можеш лесно да го смениш, когато родители и деца са недоволни.

Посещаваш ли на място училището, просто поискай меню за някой месец/седмица. Не вярвам да не ти дадат.

# 546
О, мен не ме интересува дали има кухня или е кетъринг. По - точно исках да знам именно дават ли се системно вафли, пакетирани закуски, полуфабрикати и т.н в смисъл не говоря за някакво свръх качество, а просто за откровено вредни и с високо съдържание на сол, захар и мазнини храни. Също и прекаляване с тестеното не си падам. Та така. Понеже напред някой спомена вафли и кремвирши и аз се изненадах, честно казано. Точно липсата на лафка ми е един от плюсовете...

А за ЕСПА - точно си мислех, че трябва да е превъзходна храната при 1400 евро такса храна извън другите такси  Mr. Green

Лени, м/удр. В другата тема споменаваше "Рьорих"  имаш ли някакви впечатления дали е добро обучението там?

# 547
  • София
инкс, никога не са давали на децата ми каквито и да е пакетирани храни от училище.
За съжаление много родители дават такива неща и децата им ги носят в училище, но тук освен възпитание друга превенция няма.

В немското училище към посолството знам, че има изискване закуските от вкъщи да са домашно приготвени, а не пакетирани храни.

# 548

А за ЕСПА - точно си мислех, че трябва да е превъзходна храната при 1400 евро такса храна извън другите такси  Mr. Green

Лени, м/удр. В другата тема споменаваше "Рьорих"  имаш ли някакви впечатления дали е добро обучението там?

Е по ред други причини ЕСПА е едно от последните училища, които бих ти препоръчала, ако ЕСПА беше единствената ми алтернатива за ЧУ, щях да предпочета държавно училище и то една от последните ми причини щеше да е  храната, но тъй като има отделна тема за тях ... няма да задълбавам повече.
За Рьорих имам отзиви и лични впечатления, които обаче не са еднозначни.
Познавам две преподавателки от там - едната уникална, но тя вече напусна и не е там ....
Другата .... ми е малко странна ... в чисто човешки план, като професионалист ми направи добро впечатление в материята си / изобр.изкуство/. Има креативност, има инициатива, но нямам идея как се справя на практика в самото училище.
Иначе имам познато дете, което до 7-ми клас учеше там и съм меко казано възхитена, но ... все пак каквото и да си говорим тестото е много важно. В смисъл не искам да омаловажавам обучението в Рьорих, но явно това дете би прогресирало почти навсякъде. Именно поради впечатлението си от това дете и някои интереси на един от синовете ми разпитвах майката за Рьорих и съм го обмисляла като вариант и проучвала, но в последните години доста от добрите им преподаватели са напуснали по една или друга причина, а няма как да науча дали новите, които са дошли на тяхно място са на същата висота и със същата мотивация, затова и взехме решение да не го запишем там, а да изнесем рисуването извън училище .... дано не сме сгрешили в избора си.  Peace

Иначе и Иса ти е писала, в повечето ЧУ няма лафки или друг начин едно дете да се снабди с junk food. Което е донякъде добра новина. Като цяло дори да дават закуски - примерно те са само следобяд или само сутрин / имам предвид тестени закуски/ и то не всеки ден, така че като цяло има известно разнообразие в храната на децата.

# 549
Това, че няма лавка, е голям плюс. За съжаление обаче не пречи да излизат и да си купуват от магазинчета наблизо.

# 550
В ЧУ на моето дете храната се приготвя на място и още в петък можем да видим менюто за следващата седмица. Моето дете е доволно от храната. Отделно за класовете до 4 кл. има купи с  достатъчно плодове. Закуските се приготвят и изпичат на място / по една случайност познавам жената, която ги замесва и изпича, за да се пресни /. В лавката има здравословни неща / естествено без вафли и др. подобни/

# 551
  • София
Това, че няма лавка, е голям плюс. За съжаление обаче не пречи да излизат и да си купуват от магазинчета наблизо.

В кое ЧУ разрешават на децата да излизат извън двора на училището?
В училищата на децата ми това не е разрешено.

# 552

В кое ЧУ разрешават на децата да излизат извън двора на училището?
В училищата на децата ми това не е разрешено.

В една доста голяма част от ЧУ това не е и възможно, в смисъл дори и да излязат - просто няма къде да отидат.

# 553
Имам едно въпросче по същество - има ли някой отзиви за ЧДГ Светлина?
Предпочитам лични впечатления, тъй като имам отзиви за тях от преди година-две.
Споделете моля ви - интересува ме предимно заниманията с децата, доволни ли сте, как децата приемат "учебният процес" в ДГ, добра подготовка ли получават?
Битовите условия, храната, допълнителните екстри и т.н. не ме вълнуват на този етап.

# 554
Може това, което съм видяла, да е било нещо инцидентно. В Св. София видях групичка от по-големите, придружена с учителка. На излизане от училището ги видях, че се връщаха с пакети чипс и др. За мен е огромен минус забраната за носене на храна от вкъщи. Изобщо не разбирам каква е причината. Сигурно се притесняват, че не е престижно.

Общи условия

Активация на акаунт