Прием в СМГ след четвърти клас-ІІ част

• 286 949
  • 1 657
  •   1
Отговори
# 1 350
  • София
Олимпиадите не се заплащат.

# 1 351
Понеже на документа проект, знаете ли дали е решено? До колкото разбирам ще:
Не е решено. Днес го публикуваха на страницата на МОН за обществено обсъждане.
Бележки, становища и предложения по проекта на наредбата могат да бъдат изпращани към дирекция „Организация, контрол и инспектиране” на e-mail: e.trichkova@mon.bg до 1 август 2016 г. (включително).
Освен това състезанията, които ще участват в приема, не трябва да имат такса за участие:
(3) Профилираната гимназия не може да определя състезания по ал. 1, в които участието на ученика е срещу заплащане на такса или дарение.
Такива в момента за 4 клас са Олимпиада първи и втори кръг и ПМС.
И на мен това ми направи впечатление, понеже останалата част малко или много се коментира от дни. Това би трябвало да означава, че вътрешните състезания (приемни изпити) на гимназиите ще станат безплатни ( там, където са били платени). А и вероятно гледат да избягат от това приемът в пети клас да е обвързан с платени събития. Все пак образованието до 16. годишна възраст е задължително и уж безплатно.

# 1 352
И няма да провеждат конкретни състезания (изпити) за прием, било то и безплатни ...

# 1 353
  • София
И няма да провеждат конкретни състезания (изпити) за прием, било то и безплатни ...
Цитат
и са участвали в определени от приемащата гимназия състезания и олимпиади
в областта на математиката
Това не включва ли и състезания от типа на ОМТ?

# 1 354
Защо да не провеждат? Достатъчно е да са безплатни и поне на областно ниво. Това винаги може да се докара.

# 1 355
Да, поне областно  Peace Права си, че много неща могат да се докарат. Както и в момента се вижда...

# 1 356
  • у дома
Аз не съм съгласна НВО да участва в този си вид като балообразуващо за МГ-както като сложност,така и заради факта,че не се провежда с външни квестори  Peace - има училища,в които масово се подсказва на така нареченото НВО и други,в които  се спазват правилата  Twisted Evil Ще си го напиша на посочения имейл,макар че според мен ще е глас в пустиня...

# 1 357
Аз не съм съгласна НВО да участва в този си вид като балообразуващо за МГ-както като сложност,така и заради факта,че не се провежда с външни квестори.
Твърде е възможно и там да има промени, но проектът на стандарта за оценяването на резултатите на учениците още не е публикуван.

# 1 358
  • у дома
Аз не съм съгласна НВО да участва в този си вид като балообразуващо за МГ-както като сложност,така и заради факта,че не се провежда с външни квестори.
Твърде е възможно и там да има промени, но проектът на стандарта за оценяването на резултатите на учениците още не е публикуван.

И аз си го помислих,обаче в момента на квесторите на 4 клас не се заплаща нищо-те са си учители от същото училище.Докато ако са учители от друго училище  според мен ще трябва да им се заплаща-а това хич не са малко пари...Започвам да съжалявам,че ен пуснах малкото ми дете на шест години и половина на училище,а го оставих с набора си-дано промените са за добро,но не вярвам...При нас до сега поне се влизаше в ПМГ след 4 клас само по рейтинг от три състезания,като и трите са платени-Олимпиадата въобще не влизаше,както и нямаше отделен изпит...Хубавото беше,че всичките състезания се провеждаха в ПМГ-то при независими квестори.

# 1 359
  • София

Може би включването на НВО като балообразуващо е заявка именно за такава промяна - да станат в действителност "малки матури" (така би било логично). Струва ми се обаче, че слагат каруцата пред коня. И аз съм на позицията на svetlaem - нека първо променят стандарта за провеждането и оценяването на НВО, пък след няколко години реални резултати, тогава да го направят балообразуващо.

# 1 360
Понеже на документа проект, знаете ли дали е решено? До колкото разбирам ще:
Не е решено. Днес го публикуваха на страницата на МОН за обществено обсъждане.
Бележки, становища и предложения по проекта на наредбата могат да бъдат изпращани към дирекция „Организация, контрол и инспектиране” на e-mail: e.trichkova@mon.bg до 1 август 2016 г. (включително).
Освен това състезанията, които ще участват в приема, не трябва да имат такса за участие:
(3) Профилираната гимназия не може да определя състезания по ал. 1, в които участието на ученика е срещу заплащане на такса или дарение.
Такива в момента за 4 клас са Олимпиада първи и втори кръг и ПМС.
И на мен това ми направи впечатление, понеже останалата част малко или много се коментира от дни. Това би трябвало да означава, че вътрешните състезания (приемни изпити) на гимназиите ще станат безплатни ( там, където са били платени). А и вероятно гледат да избягат от това приемът в пети клас да е обвързан с платени събития. Все пак образованието до 16. годишна възраст е задължително и уж безплатно.
Аз го разбирам като да избягнат състезанията организирани от СМБ да влизат в приема за МГ и аз лично приветствам ако това се случи.

# 1 361
То да беше само СМБ. Броят на състезанията расте с невероятна скорост. Любомир Любенов, ДАНИС....Да не изброявам, че рискувам някой да се обиди. Но аз също приветствам решението. Може би трябваше да помислят за единен изпит за прием, вместо да вкарват НВО и да поставят подобни ограничения.

# 1 362
  • у дома
Аз съм категорично против вкарването на НВО в играта в този му вид и начин на провеждане Sick
Има училища ,в които масово се преписва и подсказва точно на тези малки матури,в други-не и децата не са поставени на равен старт.Ако вкарат втори модул,който да не е задължителен,а да е само за деца,кандидатстващи в МГ и НВО-то се провежда с външни квестори-тогава съм съгласна...
Да не говорим ,че недоумявам и за вкарването като балообразуваща и оценката от дипломата-защо е нужно,за да се правят доста начални учители на велики ...

# 1 363
не мога да повярвам докато хората са по почивки какви поредни глупости се творят по министерствата; и това хич не е случайно, искат да ни поставят пред свършен факт наесен... не чаках нищо хубаво от новия закон и май е имало защо... горките бъдещи четвъртокласници... оценки за диплома ще гонят, учители велики ще се правят, освен по математика частни уроци и школи по всичко за заветната оценка по предметите... на матури като в затвор и пред камери ще ходят... уж няма да си плащат за състезания, ама сборниците без пари ли са? но от малки ще се учат и свикват с цирковете и среднощните контестации на ПМС... браво, следващата промяна сигурно ще е да се свали още границата и безумията да почват още от първи клас... така де, като са решили децата да се занимават с образователната ни система да са наясно от рано за какво иде реч...

# 1 364
Хайде да не преиграваме. Масово четвъртокласниците завършват с пълно отличие. А децата, които се готвят да кандидатстват след четвърти клас, вероятно не са изключение.
Какви матури, какъв затвор, какви камери? Къде го прочете това? Трудно НВО, проведено при сравнително строги мерки за сигурност за теб би било проблем? Смяташ, че сегашният вариант с вътрешни квестори, елементарни въпроси и масово подсказване е приемлив?
Сборниците и сега не са без пари, а цирковете и среднощните контестации са практика от години. Да не говорим за сериозните суми вкарвани по школи, курсове и уроци.
Време беше да се потърси централно регламентиране на приема след четвърти клас, а не всяка гимназия да прави буквално каквото си иска. Имаме и пресен пример от последните дни.
Аз също не одобрявам вкючването на общия успех, но не защото децата ще трябва да се напъват за пълно отличие, а точно защото в четвърти клас се пишат шестици на килограм.
Същото важи и за НВО в сегашния му вид. Вече е писано по въпроса. Няма да го повтарям.
И не е редно СМБ и разни други знайни и незнайни организатори, да се гушат здраво с такси и дарения от четвъртокласници, само защото даденото състезание влиза в рейтинга за кандидатстване.

Последна редакция: пт, 15 юли 2016, 23:37 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт