Прием в СМГ след четвърти клас-ІІ част

• 286 922
  • 1 657
  •   1
Отговори
# 1 365
  • София
Изненадва ме изказването, че шестиците в 4 клас се пишат масово. Нямам наблюдение в други училища, но в нашия 4 клас например имаше едва 3 деца пълни отличници и то, съвсем заслужено. На дъщеря ми в класа (3 клас) имаше само 1 дете пълен отличник.

Не знам и доколко може да се каже, че кандидатстването в математическите гимназии е масово. За София, доколкото знам 5-класниците тази година са около 10 500. От тях кандидатстват може би 800-900. В СМГ кандидатите бяха 760. т.е. под 10% от децата се вълнуват от този прием. Да впрегнат всички училища и ученици в матури с истински квестори като при седмокласниците ми изглежда малко пресилено. Иначе и на мен НВО в сегашния му вид ми се струва абсолютно неприемлив вариант, защото действително е много лесно и масово, дори без некоректна намеса резултатите са максимални. От друга страна защо да се усложняват задачите в НВО, като видно отговаря на изискванията да покрива училищния материал и не е редно да трябва да посещаваш допълнителни школи, за да го покриеш.

Идеята да се взимат резултати от състезания ми се струва най - подходящ вариант, но Дидева е права, че подборът, кои състезания да се взимат предвид води до изкуствено генериране на участници в определени състезания и облагодетелстване на определени организатори. Не е редно да продължава така.

# 1 366
виждаме какво е отношението към седмокласниците на НВО, категорично съм против такова отношение да се проявява вече и в 4 клас, децата не са престъпници... допълнителен стрес за всички деца, останалите НВО и те ли ще са така или математиката е по-специална? та дано повече деца я намразят по-отрано... държавата като скача срещу таксите да бъде така добра да ги поеме, кой ще покрие разходите на организаторите за състезанията? или вече съставители на задачи, квестори и проверители да са случайни хора хванати от улицата? масово състезанията са по няколко лева, всъщност най-скъпи са точно приемните състезания в МГ; но като цяло състезанията за прием не излизат повече от 40-50 лева общо, да го сравним това с цената на знайните и незнайни помагала които се купуват... държавата защо не регулира това? шестица се пишат на килограм, ама в някои училища, другаде не е така... и точно тези от които е изисквано повече ще са с по-ниски дипломи... наистина ли искаме още в 4 клас да научим децата, че гоненето на оценки по предметите е най-важно? и защо за 7 клас оценката от дипломата не успяхме да я вкараме в бала за прием, ама ще го искаме за 4 клас?

накратко, идеята държавата да се меси и в приема при 4 клас хич не ми харесва; при 7 клас се засягат всички деца, а голямото количество двойки при сравнително лесни матури и въпреки постоянно свалящи се изисквания ясно показват колко я бива държавата въпреки, че регулира всичко; за 4 клас са засегнати малко деца и няма смисъл да се тормозят всички, а МГ са с достатъчно опит, ако има някой, който да прецени какъв да е приема са точно те... иначе провала на държавата го виждаме и с примера с петата паралелка - СМГ се пробва, ама крайното решение не беше нейно...

Последна редакция: сб, 16 юли 2016, 07:13 от Rumen_s

# 1 367
След като новата паралелка 5 клас вече е факт как се процедира със старите?
Няма официална информация на сайта на СМГ? Ще има ли прозрачно прекласиране по ред на прием и желания и обявяване отново на сайта или ще става срещу протест на място?

# 1 368
прозрачно прекласиране - а дано, ама надали... по-вероятно е да е толкова прозрачно, колкото е прозрачно защо има пета паралелка, защо РИО разреши, как децата от 28 намаляха на 26 и т.н.; и при толкова прозрачност няма как да не се замислиш дали причината за всичко това не е точно по нашенски и дали пък тези с парашута няма да искат да си изберат и език...

# 1 369
  • София
Честно казано първоначално приветствах идеята за 5тата паралелка. Зарадвах се искрено за децата, които са малко под чертата.

Сега не че не се радвам за тях, но си признавам, че  не мога и да не се ядосвам и дразня на цялата процедура по приемането  на тази допълнителна паралелка. Така тихомълком и по български, без никаква яснота и принципи. Обявяват и изтриват езика, броя на приетите, допускам и че ако има незаписани от новите деца, те няма да обявят, че има свободни места на 25/07/16.

Чудя се за това ли училище драпахме толкова много и аз, и детето? Малко се разочаровах, преди още да сме започнали...

Последна редакция: сб, 16 юли 2016, 14:15 от jenap

# 1 370
Аз съм с усещането за " измама " още от 10.07. И за съжаление май е така, и сега,имайки второ Смг-че петокласник,  вече нямам ни ентусиазъм ни кой знае какви големи очаквания.Нямаме опит с държавни училища освен СМГ и 91 НЕГ, и за това пак сме в Смг. Дано да е за добро .... Поне малкия е много горд и щастлив. ..

Последна редакция: сб, 16 юли 2016, 18:02 от viola_ok

# 1 371
Още с обявяването на приема за новата паралелка споделих моето скромно мнение, че това действие ще има по-скоро отрицателен ефект.  / Дори получих упреци от други участници във форума /.

Факт е, че има още 28 т.е. 26 "щастливи деца и още по-щастливи родители", но ефекта е налице, че има чувство за несправедливост от вече приетите в СМГ и то не само в 5 клас, че ще бъдат ощетени по един или друг начин. Появяват се много въпроси "ЗАЩО?" - защо след края на кампанията, защо се променя бройката, защо няма информация за прекрасиране и т.н.... въпроси, на които Ръководството едва ли ще даде отговор. Дълбоко се съмнявам в благородния прием на още един клас, по-скоро зад това действие стоят икономически или други интереси. А дали това няма да рефлектира по някакъв начин върху тези деца, предстои да разберем. Горчивина има и от неприетите не само през тази учебна година, а от предходните години?

А как ли ще протичат приемните кампании през следващите години - с или без правила, с промени, или с подмени на правилата, предстои да разберем...

/Курсовете за прием са страхотен бизнес. Поздравявам ги за търговския нюх към търсенето на уроци по математика и амбициите на родителите./

Последна редакция: сб, 16 юли 2016, 15:17 от Mamanchik

# 1 372
Години наред не ни дразнеха парашутистите и паралелките в 5 клас от приети 28-29 деца -СМГ, на 15.09 ставаха 32-35 деца. Това беше даденост и никой не се дразнеше - поне не се обсъждаше по форумите. Мълчеше се, а дали нямаше недоволни?  Аз съм убедена, че през новата учебна година в СМГ при новите 5 класове няма да има паралелка с брой ученици повече от 28-29.
За допълнителните бройки ученици в паралелки училището трябва да иска разрешение от съответното РИО. Е как е ставало до миналата година? Ако си правите рейтинг на математическите състезания на набора през учебната година, ще видите деца, които са били в рейтинга по прием между 200-300 място, но изведнъж се оказват ученици на СМГ , но не са близнак. Как са били приети? 
 Поздравявам министерството в опита да постави някакъв ред, само се надявам да не е предизборно.
А по повод НВО  в 4 и 7 клас и двете са форми, които не работят в този вид сега. Това е моето мнение.

# 1 373
Парашутистите за мен лично бяха даденост докато детето ми учеше в СМГ, след като отиде в 91 НЕГ и започнаха и завършеха годината -28 деца.От тук започвам да си задавам въпроси- даденост ли или не навсякъде. ...

# 1 374
Години наред не ни дразнеха парашутистите и паралелките в 5 клас от приети 28-29 деца -СМГ, на 15.09 ставаха 32-35 деца. Това беше даденост и никой не се дразнеше - поне не се обсъждаше по форумите. Мълчеше се, а дали нямаше недоволни?  Аз съм убедена, че през новата учебна година в СМГ при новите 5 класове няма да има паралелка с брой ученици повече от 28-29.
За допълнителните бройки ученици в паралелки училището трябва да иска разрешение от съответното РИО. Е как е ставало до миналата година? Ако си правите рейтинг на математическите състезания на набора през учебната година, ще видите деца, които са били в рейтинга по прием между 200-300 място, но изведнъж се оказват ученици на СМГ , но не са близнак. Как са били приети?  
 Поздравявам министерството в опита да постави някакъв ред, само се надявам да не е предизборно.
А по повод НВО  в 4 и 7 клас и двете са форми, които не работят в този вид сега. Това е моето мнение.

Съмнявам се, че парашутисти освен в досегашните четири класа, няма да има и в петия? Чудесна възможност да се добави още един клас, но не по реда на рейтинга  Joy  

Последна редакция: сб, 16 юли 2016, 15:33 от Mamanchik

# 1 375
  • София
И аз мисля, че просто "парашутистите" ще се разпределят в 5 паралелки.

# 1 376
те децата в клас пак ще са по 32 и нагоре, отсега се обзалагам... и нищо чудно да се намериха нови двама за да намалеят от 28 на 26 децата в петата паралелка...

# 1 377
  • София
За да ги има парашутистите, са виновни и двете страни - т.е. и родителите с болни амбиции, които искат на всяка цена да си набутат децата, въпреки, че не са се класирали.
Още по мое време в МГ-то в Русе си имаше такива ученици - личеше си, че нивото им е по-ниско и бяха влезли някак си с по-нисък бал. В последствие им беше доста трудно да догонват непрекъснато общото ниво.

# 1 378
  • София
За да ги има парашутистите, са виновни и двете страни - т.е. и родителите с болни амбиции, които искат на всяка цена да си набутат децата, въпреки, че не са се класирали.
Още по мое време в МГ-то в Русе си имаше такива ученици - личеше си, че нивото им е по-ниско и бяха влезли някак си с по-нисък бал. В последствие им беше доста трудно да догонват непрекъснато общото ниво.

Съгласна съм напълно. И за преместени от пернишката немска гимназия в софийската такава знам, но преди години това се случваше след тогава съществуващия "подготвителен клас". И действително е точно както го описва зазу1, едно догонване и очевидна и за деца разлика в нивото.

# 1 379
Може по този начин децата в България от ранна детска възраст си научават уроците - че "връзките" са от изключително значение и занапред в живота; че правилата на играта се променят; учат се на търпимост и покорност ....и т.н. и Joy

Последна редакция: сб, 16 юли 2016, 18:00 от Mamanchik

Общи условия

Активация на акаунт