Прием в СМГ след четвърти клас-ІІ част

• 285 898
  • 1 657
  •   1
Отговори
# 1 290
Mamanchik, от какво е предизвикана злобата ти? Thinking
Злоба? Неее, изразих гражданската си позиция, а именно нетърпимост към неспазването на правилата. Всяко премирение, води до нередности, от които страда цялото общество. Горещи страсти в разгара на лятото.

Така или иначе моето лично мнение е без значение. СМГ могат да си задействат каквито си искат процедури. Важно е поведението и решенията на МОН и РИО София град. А който не е съгласен си има процедури по обжалване.

Последна редакция: пн, 11 юли 2016, 18:59 от Mamanchik

# 1 291
  • София
Mamanchik, от какво е предизвикана злобата ти? Thinking
  Злоба? Неее, нетърпимост към неспазването на правилата. Всяко премирение, води до тези парашутисти, за които говорят някой.
Ама какво общо имат парашутистите с допълнителният прием?

# 1 292
Ако им разрешат да открият допълнителна паралелка, защо не. Децата ще се приемат по рейтинг. Наистина е прецедент, но какво от това. Официално си искат разрешение.
А може би няма да приемат тази година парашутисти. С тях до миналата година, бройката на випуск май става колкото 5 паралелки по 28 деца или малко по-малко.

# 1 293
Ако аз съм СМГ, бих предпочела да приема повече деца след 4 клас, така или иначе ще го направя след 7 клас. Разликата е, че от по-рано ще са децата в конкурентна среда 😊

# 1 294
  • София
Ако аз съм СМГ, бих предпочела да приема повече деца след 4 клас, така или иначе ще го направя след 7 клас. Разликата е, че от по-рано ще са децата в конкурентна среда 😊

Съгласна съм напълно. Така се дава възможност за развитие в областта на математиката на повече деца. И не мога да разбера какво им е виновно СМГ на другите училища, че е предпочитано. Ами да се стремят и те да станат предпочитани и да се записват най-добрите при тях на първо класиране. И моля да не ме разбирате погрешно, мнението ми и за 125 и 107 е, че при тях се записват чудесни ученици, даже синът ми ще бъде ученик на едно от тях, но СМГ и ПЧМГ обират най-добрите. Над 700 деца годишно посещават курсове, повечето по 2 години се занимават активно с математика, убедена съм, че поне половината от тях имат потенциал и заслужават шанс да работят с добри преподаватели. И какво нарушение на правилата има, ако приемът е по рейтинг? Ами няма нарушение.Жалко, че 107 например са с ограничен сграден фонд и не могат и те да направят още една паралелка. Работливите и талантливите деца не са точно 112 на брой.

# 1 295
"Така се дава възможност за развитие в областта на математиката на повече деца."
Някои искат да отидат заради по-добро образование. Не точно заради математиката, и не им е цел да се развиват, но приемът е след състезания по математика. Затова се занимават 2 години, а вече и от предучилищна ...

# 1 296
  • София
И не мога да разбера какво им е виновно СМГ на другите училища, че е предпочитано. Ами да се стремят и те да станат предпочитани и да се записват най-добрите при тях на първо класиране. ******
Жалко, че 107 например са с ограничен сграден фонд и не могат и те да направят още една паралелка.

И слава богу, че не могат да направят още една паралелка, така са си идеални 😀

Аз не виждам тук нещо училищата да са се изказвали по въпроса. Какво ги касае тях приема в СМГ? Родителите са тези, които са засегнати по един или друг начин.

# 1 297
  • София
Ами коментираха по-горе потребители, че щели на другите училища да им се "оголят" паралелките след планираните срокове за класирания по вина на новоразкритата паралелка и че това, едва ли не е повод да протестират и да искат да не се разрешава такъв допълнителен прием. Или поне аз така го разбрах.

# 1 298
  • София
Ами коментираха по-горе потребители, че щели на другите училища да им се "оголят" паралелките след планираните срокове за класирания по вина на новоразкритата паралелка и че това, едва ли не е повод да протестират и да искат да не се разрешава такъв допълнителен прием. Или поне аз така го разбрах.
Да, правилно е разбрано... ПОТРЕБИТЕЛИ са си правили неангажиращи коментари 😉
А другото е в твоя цитат по-горе

# 1 299

Съгласна съм напълно. Така се дава възможност за развитие в областта на математиката на повече деца. И не мога да разбера какво им е виновно СМГ на другите училища, че е предпочитано. Ами да се стремят и те да станат предпочитани и да се записват най-добрите при тях на първо класиране. И моля да не ме разбирате погрешно, мнението ми и за 125 и 107 е, че при тях се записват чудесни ученици, даже синът ми ще бъде ученик на едно от тях, но СМГ и ПЧМГ обират най-добрите. Над 700 деца годишно посещават курсове, повечето по 2 години се занимават активно с математика, убедена съм, че поне половината от тях имат потенциал и заслужават шанс да работят с добри преподаватели. И какво нарушение на правилата има, ако приемът е по рейтинг? Ами няма нарушение.Жалко, че 107 например са с ограничен сграден фонд и не могат и те да направят още една паралелка. Работливите и талантливите деца не са точно 112 на брой.

Ако им разрешат да открият допълнителна паралелка, защо не. Децата ще се приемат по рейтинг. Наистина е прецедент, но какво от това. Официално си искат разрешение.
А може би няма да приемат тази година парашутисти. С тях до миналата година, бройката на випуск май става колкото 5 паралелки по 28 деца или малко по-малко.

Съжалявам, че нахлувам набързо в темата, но не можах да се стърпя.
Тъкмо излезе 3-тото класиране за гимназиите и предлагам 91 -во да излезе с писмо до МОН и РИО за още 2 парелелки заради наплива на ученици там.
Или пък Учителския съвет на СМГ да се обърне с писмо до МОН и РИО да им намалят паралелките от 4 на 2, тъй като повече от половината деца НЯМАТ засилен интерес към математиката, а се бутат в СМГ да получат по-добро образование. ( И нека да го направят днес 11 юли и да отпишат вече приетите, няма смисъл да ги мъчат тия деца и родители, дето що пара и нерви са потрошили поне 2 години по подготвителни курсове за прием в СМГ )
СРАМОТА!
СМГ не е ЕООД, за да може Директорът на 4 юли да иска още паралелки заради повишеното търсене. Тоя директор трябва да си подаде оставката, защото е проспал есента, когато е трябвало да поиска от МОН и РИО да му се увеличи план-приема. Или е за първа година директор и е изненадан от големия наплив?
Резонният въпрос е може ли СМГ да е извън всякакви класации и наредби ?
По време на кампания да променяш правилата е абсурдно.
Как бихте реагирали, ако сте родители на седмокласник и след подаденото заявление гимназиите почнат един през друг да пишат писма за промяна на бройките? Аз бих осъдил МОН, ако му разреши на тоя директор извънреден прием.

# 1 300
Става въпрос за 4 клас и препратката към 7 е нелогична.
Директора е за похвала,  а не за оставка. Предложението е чудесно.
Кампанията си е на СМГ. Те действат законно- изпращат мотивирана писмо и очакват отговор.
Не бъркайте, моля,  лятната ваканция с отпуските на учителите. Във всяко училище има дежурни.
Много се палите.

# 1 301
Това важи с пълна сила и за апологетите на начинанието.
За съжаление, докато няма ясно разписани правила за приема в пети клас на математическите гимназии, както е с държавния план-прием след седми клас, всеки ще може да прави каквото си иска.
Един приема с изпит, извинявам се, състезание. Друг приема по рейтинг. Трети - с комбинация от двете...
Броят на паралелките се определя хаотично и, както е видно от настоящия пример, може да бъде променян дори след като на страницата на коментираното училище е написано:
Приключи записването за пети клас в СМГ за новата 2015/2016 учебна година.
Приключи, ама друг път. Може пак да започне, ако ни разрешат.
И е редно, ако одобрят откриването на нова паралелка, да разрешат и на вече класираните деца да подадат документи, един вид за второ класиране. Защото вероятно на някои от тях не им е стигнал балът за паралелка с определен език.

# 1 302
Още не се знае дали може да се промени броя на паралелните тази година. Чакаме.

Сега,  по нощите ме караш да отварям тълковен речник. Simple Smile

# 1 303
Скрит текст:
Страстен защитник на нещо. Simple Smile))

# 1 304
Благодаря.
Съгласна съм с теб.

Общи условия

Активация на акаунт