Прием в СМГ след четвърти клас-ІІ част

• 286 115
  • 1 657
  •   1
Отговори
# 1 470
  • София
Извинявам се, по незнайна причина постът ми се беше дублирал... Може би при редакцията. Peace

Последна редакция: ср, 03 авг 2016, 21:52 от пенсионирана русалка

# 1 471
Аз лично не съм намесвала ЧУ! Просто опонирах на смешното твърдение, че в училище език не се научава. Та не е нужно да развивате цели трактати след това. А липсата на критичност и взискателност по отношение на качеството на другите предмети не е от полза за децата. Иронията е неуместна и само показва колко истина има в думите ми и колко ви дразни този факт.

Значи с немски могат да постигат ниво, а с други езици не могат. Ето, че пак опираме до желание и възможности на ръководството.

Също толкова, колко и аз ви дразня като напиша нещо в темата за ЧУ. Но аз вече не пиша там, а ти тепърва идваш с едни такива популистки писания. Ако беше прочела повечко страници от темите за СМГ щеше да видиш колко пъти сме отговаряли на мами с въпроси относно нивото на английския език и отговорите винаги са били от сорта на "Ако ви е важно да научите език в училище намерете си друго такова, в СМГ приоритетите са различни и езика там няма да го научите на високо ниво". И след всичко това ти се явяваш да ни отвориш очите с истината, че в СМГ не се научавало език newsm78

И казваш, значи, че не си намесвала ЧУ? А това какво е?
Цитат
Никой не иска да са на нивото нито на ЧУ, нито на езикови гимназии, но поне е редно модерно училище като СМГ с претенции да е номер едно в България, да осигурява чуждоезиково обучение, което поне да замества външни школи и частни уроци. В школите с 2 часа седмично децата постигат B1-B2 в 7 клас. Каква е пречката, това да се случва в училище?

Та да питам какво е нивото на ЧУ и на ЕГ в сравнение с нивото на заинтересованите от език деца в СМГ? Както писах, децата от СМГ масово изкарват високи сертификати, приемат ги в топ университети след изпити, интервюта и есета. Резултати над 2300 на САТ не са рядкост сред СМГ-ейци. Та тези много по-добри деца от ЧУ какво повече постигат, ако може с пример? Може би имат ниво D2? Или 3000 точки на САТ? Joy Или ги приемат в университетите без изпит?

Явно с твоя начин на мислене и с твоята ценностна система ти не схващаш нашата концепция - по-добре големият хорариум в училище да е за математика и ИТ, а не за език, защото език може да се научи и на школа за само 2 урока седмично. Пък с математиката не се получава това.
Ние, избралите СМГ, също така не искаме и по 10 часа седмично език, защото децата трябва да имат и свободно време, а много език + много математика вече става прекалено. Та системата на СМГ за нас си е ОК,  знаем и минусите и плюсовете и нямаме нужда някой да ни отваря очите със сравнения с ЧУ. А ако за теб или за някой друг не е така - никой никого не е карал да си дава детето в СМГ, нали?

И мен няма какво да ме дразниш - моят допир със СМГ свърши вече и аз за разлика от теб мога да направя реална преценка какво е спечелило детето ми от СМГ, а не ми трябва да разсъждавам на теория какво как е. Толкоз по въпроса, че много стана. А ти си иши, ако те сърби Mr. Green

# 1 472
  • София

А липсата на критичност и взискателност по отношение на качеството на другите предмети не е от полза за децата. Иронията е неуместна и само показва колко истина има в думите ми и колко ви дразни този факт.

Значи с немски могат да постигат ниво, а с други езици не могат. Ето, че пак опираме до желание и възможности на ръководството.

Успокой се, зле е СМГ, много зле. И по другите предмети, и по другите езици. На единия немски се крепи това училище.

# 1 473
Prizma и ЧС, пра'и сте.
Ноу е зле туй СМГ. Нема Инглиш, нема Франсе. И гроздето му кисело.

А сега сериозно. За ученето на английски - мога да имам претенции само ако детето е в ЧУ и плащам солена такса. За ДУ - не благодаря, по-добре да взема мерки паралелно. Не виждам смисъл да учи в АЕГ. Но това е лично мнение, обаче нали съм си проста, моля, не го вземайте под внимание.

ШЪ сЪ допишЪ. Искам да ме разберете и затуй ползвам по-източни говори. И шЪ вЪ пиша като кметицата на голЕм софийски район, а не като некоя проста СМГ-ейка.
К'ви  5 лева, к'ъв английски, Алоу. По-мьеко, молья.
Дръжте си го туй СМГ. Нито пожарникар, нито кметица мога да стана с него (то и двата случая не ми трябва английки, но и математиката ще ми пречи  hahaha).

Последна редакция: ср, 03 авг 2016, 22:10 от biborana

# 1 474
Бибо, викат зле било. Постараха се да ни убедят.

Само едно не мога да си обясня- като е толкова зле, защо го коментират под път и над път, във всякакви възможни теми, включително и за други училища и то масово хора, които не само не го смятат за атрактивно, ами и нямат нищо общо с него. Явно получават свише информация, до която ние нямаме достъп.

По последни данни от 4- те 7 класа максимум 15 деца отиват в други училища. А останалите са предпочели да им е зле.

# 1 475
  • София
Герка, а защо пишеш в множествено число.... Thinking Кои се постараха? Освен Блис външен за темата човек съм аз, ама не виждам да съм написала нещо лошо. Peace

# 1 476
О, не, не визирам теб. Впечатлението ми е, че се опитваш да си обективна, в помощ и да изразяваш мнение без да намесваш личните си пристрастия.

# 1 477
не е първата, и други се надсмиват, румен напр., аз също не разбирам защо, нито пък защо пишат ук, след като им е такова мнението

така и така се изказвам;), да вметна, че е страхотно, че откриват нова паралелка - няма как нивото да падне, щом така са преценили, а дават шанс на още деца  Peace

но... влязох в дискусия основно, за да кажа, че изместваме темата... тя е за прием в СМГ след 4 клас, а не за и против (явно има и такива хора) СМГ

# 1 478
не е първата, и други се надсмиват, румен напр., аз също не разбирам защо, нито пък защо пишат ук, след като им е такова мнението

така и така се изказвам;), да вметна, че е страхотно, че откриват нова паралелка - няма как нивото да падне, щом така са преценили, а дават шанс на още деца  Peace

но... влязох в дискусия основно, за да кажа, че изместваме темата... тя е за прием в СМГ след 4 клас, а не за и против (явно има и такива хора) СМГ

може ли малко по-конкретно с какво точно се надсмивам??? че си направих труда да попрегледам какви съм ги писал из темата и надсмиване не виждам никъде; единствено съм коментирал ФАКТИТЕ свързани с приема, а фактите са такива, каквито ги създава СМГ, а не аз...

# 1 479

А липсата на критичност и взискателност по отношение на качеството на другите предмети не е от полза за децата. Иронията е неуместна и само показва колко истина има в думите ми и колко ви дразни този факт.

Успокой се, зле е СМГ, много зле. И по другите предмети, и по другите езици. На единия немски се крепи това училище.

Не знам защо си си помислила, че съм неспокойна. Отделно от това не разбрах списък на вътрешни за темата ли имате? За протокола си ви чета кротко от поне едни 6-8 месеца и знам кой кое е. Та ако е забранено за външни, ви предлагам да говорите с администраторите на форума.

Не съм имала за цел да обяснявам, че СМГ е зле. Защото това твърдение би било невярно. А и самият факт, че се интересувам и се старая да се информирам както за плюсовете, така и за минусите на училището говори сам за себе си. Защото училището има и минуси все пак, нали? Или ще ми кажете, че е идЯлнО?  Mr. Green  
Но пък е вярно, че в темата го има онзи комплекс на вече избралите го и желание да крещят, че всичко си е най най. Доста доразвихте и преиначихте казаното от мен. Това също е функция на комплекса.

Та само да припомня поста, на който отговорих и какво всъщост отговорих.  Joy

Ми на мен смешното ми е, че това с езиците поне до 7 клас си е само запознаване с езика за обща култура - дали ще учиш корейски или руски е все тая. Нищо няма да научиш. Колкото придобиваш някакви умения от час по физическо, толкова и от час по език в училище.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=725218.msg33514000#msg33514000

Русалка, ти си единствената, която се опитваш да водиш възпитан и ненападателен диалог.  bouquet
На мен ми е ясна ситуацията с различните нива по английски в 7 клас. Но се питам защо СМГ постига добро ниво по немски с деца започнали от първо ниво, а не може да постигне същото ниво по английски с деца, които имат някаква база вече?  Със същия хорариум и при същите условия. Дори клас с различни нива по английски би бил по лесен за преподаване, макар и всички да се наложи да стартират от А и Б. Или може би причината е другаде. А по руски нивото какво е? И да СМГ, не е езикова гимназия. Но честно казано не съм настроена примиренчески да приемам, че видите ли положението е такова и щом сме избрали СМГ сме били наясно, че езика е слаб и ще си го доучваме навън. И идеята в никакъв случай не е да се цели нивото на АК например.

А че има деца от ЧУ приети в престижни университети има, ама на ЧС хич не и изнася това. Проблема е че инфото за тези деца не е толкова пиарски оповестено, като това за семегейци.  hahaha

Значи бях принудена да напиша горното във връзка с всички нападки, а не защото съм го целяла първоначално. Та ще помоля да прекратим. Всички си казахме каквото имаме. Инаистина се върнете към приема, а не към матросовска защита на амбразурата. Всъщност сме в един отбор.  Peace

Последна редакция: чт, 04 авг 2016, 10:42 от Анонимен

# 1 480
  • София
Фактите са , че кандидатстваха 759 деца, приеха 110 + 2 първенци от ПМС и още 26 деца в допълнителната паралелка, за които вероятно радостта е била огромна.

Училището  е трайно на 1-во място във всички класации за матури и обучението очевидно е качествено .

Другото са хейтърси и злобни изказвания, които целят да принизят успелите.

Моето дете отива в МГ, не за да учи немски или английски. Отива заради средата, заради математиката и защото иска.

Не ви разбирам, наистина!

# 1 481
  • София
Фактите са , че кандидатстваха 759 деца, приеха 110 + 2 първенци от ПМС и още 26 деца в допълнителната паралелка, за които вероятно радостта е била огромна.

Училището  е трайно на 1-во място във всички класации за матури и обучението очевидно е качествено .

Другото са хейтърси и злобни изказвания, които целят да принизят успелите.

Моето дете отива в МГ, не за да учи немски или английски. Отива заради средата, заради математиката и защото иска.

Не ви разбирам, наистина!

Много точен пост!

# 1 482
  • София
Bliss,
Скрит текст:
не е примиренческо подобно поведение. Друго се опитвах да кажа с това за компромис, но явно не съм се изразила ясно. Искаш да наблегенеш на мат, ок, избираш  СМГ с ясното съзнание, че за 4 часа седмично по програма от 9 клас нагоре не можеш да постигнеш завидно ниво и при най-добрия учител, с най-добре взетите решения на управата. Ще кажеш - на курс за същото време как научават повече? В група са малко деца, на едно ниво са, а и всъщност времето не е съвсем същото. 4 учебни часа в седмицата са общо по-малко от 3 атрономически часа. Заниманията в школите са по-дълги. И когато приемеш, че редом с най-желаната математика  ще докараш с тези 4 учебни часа езика  в най-добрия случай до ниво В1-В2, надграждаш на курс. Няма го на практика хорариумът от часове, който да те отведе до С1-С2.

Не мисля, че и с немския досега е било много по-различно, че да се изтъква като голяма преднина. Познавам деца от тези паралелки. Страхотно ниво в 8 клас и после отново малко часове през останалите 4 години, точно като в английските паралелки. Базата е несъмнено получена, но по горните причини като при английския е надграждана в последствие навън, което е съвсем разбираемо. Сега, след нововъведенията, нещата ще бъдат със сигурност на по-добро ниво.  Дали на децата пак  ще им се налага доучване, времето ще покаже. Но лично аз приемам предприетите действия с  изучаван предмет на езика, с наличие на чужд преподавател и опции за сертифициране  като сериозна  крачка напред, която никой не знае дали няма  поетапно да бъде въведена и за английския. Wink Но дори и пак да се налага учене навън, продължавам да мисля, че това не е затаваряне на очите. Просто приоритетът е друг. Peace

# 1 483
  • София
Ние предприехме "авантюрата СМГ" и изминахме нелекия път за прием поради неоспоримия факт, че детето ще попадне в конкурентна среда, подбрана с изпит, от деца с подобни очаквания от живота и цели, подобни на нашите. Не на последно място са и отзивите на наши близки  деца в СМГ, които са влюбени в училището си и не дават да се каже и една лоша дума за него, което ми говори много повече, дори и от всепризнатите успехи на възпитаниците на гимназията.
Не сме в СМГ заради езика. Него си го учим в школа още от детската градина. Друго очакваме от СМГ и  съм абсолютно сигурна, че ще го получим. Wink

А това, че частните училища, не си правят пи ар с техните приети деца в престижни университети и съответно не ги оповестяват публично, както намекна Bliss е смешно и никой  не го вярва Stop

# 1 484
А това, че частните училища, не си правят пи ар с техните приети деца в престижни университети и съответно не ги оповестяват публично, както намекна Bliss е смешно и никой  не го вярва Stop

Естествено, че е така. Виж как се изхвърлят да си правят ПР с "първото място" на малките матури след 7 клас. И нарочно пропускат да споменат, че са първи само по предметите, по които НВО се провежда в самото училище с техни квестори, а на НВО по МАТ и БЕЛ, където квесторите са външни, нещата не са чак толкова идеални Whistling И въпреки това се тръби навсякъде - в бгмама, по други форуми, по телевизията, интернет и вестниците. Та представи си какво грандиозно тръбене щеше да бъде, ако бяха вкарали 10% от децата си в най-топ университетите (с уговорката, че по ред причини това с класацията на топ университетите касае май само англоезичните такива). Да ама не, изведнъж ЧУ стават едни такива скромни, тихи и дискретни и дума не обелват. Ми, поздравявам ги за това съзряване и издигане над нещата Joy

Общи условия

Активация на акаунт