Прием в СМГ след четвърти клас-ІІ част

• 286 074
  • 1 657
  •   1
Отговори
# 1 560
Vache говорим за вътрешно съгласуване на педагогическия съвет. Необходимо е първо да се мине такова, преди да се пусне искане към Рио.Хайде да не се палим толкова.

някои неща не ги разбирам, честно; датата на прословутия педагогически съвет е 04.07.2016г., пише си го в съобщението на СМГ което съм цитирал по-горе, който не вярва да им погледне сайта... писмата към РИО/МОН няма как да са преди решението на съвета... пък после едва ли не РИО/МОН са ни криви, че се били мотали, пък те в случая са за хвалене с експедитивни действия...

# 1 561
В 5-ти клас се изучава само един чужд език в СМГ, нали?

Да.

# 1 562
Цитат
НЕГ може да е дала много на децата ми, но критики не съм си спестявала към управата и неточните й конкретни действия. Не е мястото тук да упоменавам какви и в кои теми. Ако държиш, линкове ще ти пратя към скатаване откъм инфо за справяне на випуска на ДСД през тази година за разлика от предходни, за наглост в изчисляването на стипендии, при положение, че училището получава най-много добавки за целта, за отвртително поддържан сайт, за  опит да се скрие факта, че  имаше опит от ученици директорката да бъде свалена, че се потулваше проблема с оня кретен по психология.... Още дали искаш?

Е и? И аз съм критикувала СМГ за доста неща - на момента се сещам за лошия сайт например. Не се сещам за какво още, че не е и имало много за какво да ги критикувам, но съм критикувала. Но това нищо не значи. Ей на, и ти си критикувала НЕГ, ама като написах как само деца от СМГ има масово приети в топуниверситети скочи като ужилена да защитаваш НЕГ и да обясняваш, че немските университети са различни, имат различен подход, не са в челото на ранкинга понеже не вършат изследователска дейност и прочее. Като целта беше да докажеш, че НЕГ не пада по-долу от СМГ. Впрочем аз никога не съм го и твърдяла, че НЕГ е по-долу от СМГ, но ти прие така нещата и скокна да браниш рубежа. Та толкова за липсата на пристрастия Sunglasses А по принцип за нечетенето - аз например давам три аргумента, отговаря ми са само на един, защото само за него има удобен отговор. Това е навсякъде във всеки форум. Аз поне се опитвам да отговарям точка по точка и ако изпускам нещо то е или неволно, или защото не го смятам за съществено.  Peace

Относно това кога е разрешена новата паралелка не искам да споря, защото тези неща стават по време, когато вече не съм се интересувала от делата на СМГ. Но е почти невъзможно искането да е отправено на 04.07 и дни след това вече да има разрешение. Такава експедитивност няма в нашата страна. Според мен преговори за нова паралелка наистина има много по-отдавна (както каза jenap), но не мога да го докажа. Най-вероятно разрешението е закъсняло и са имали избор след късното идване дали да действат на момента или на следващата година. И са решили да е сега, за което 26 деца сигурно ще са благодарни. Недоволните като гледам са по-малко. И дори това да е направено за пари тези пари са за участие в състезания, не за да си ги сложат в джобовете. Достатъчно примери има как учители от СМГ си дават награди и хонорари за да се финансират състезания за да не мога да ги обвиня в алчност и користна меркантилност. Ако аз обаче бях на мястото на директора нямаше да пусна новата паралелка, а щях да си пазя задника от критики, защото се знае как СМГ е все на фокус в търсене на слабости. От друга страна може би не им пука, че пет човека ги критикуват, не знам.

Относно регламента - когато приемаха моето дете само ме питаха кой език предпочитаме и толкова. Презумпцията беше, че ще се съобразят ако могат. Никой нищо не ни е казвал и гарантирал и чак  на 15.09 разбрахме в кой клас ще бъде. Като гледам явно е най-добре да е така, с никаква информация, защото тогава няма недоволни. АК явно са по-умни и вещи в тези организационни неща. Почнеш ли с много информация все ще те заядат за нещо.

# 1 563
ами ако СМГ не са коректни на сайта си и датата на педагогическия съвет не е 04.07.2016г., а доста по-рано, извинявайте ама това говори още по-зле за тях... и излиза, че някои от кандидатите са знаели, че може и да има 5-та паралелка, а други не... страхотно! резонния въпрос тогава е и защо информацията за евентуална 5-та паралелка не е публикувана още преди ОМТ със ситуацията точно както си е (чака се разрешение от РИО/МОН), а веднага след съобщението за завършен прием на 4-те паралелки (и отказали се 4 деца, някое може би и заради езика) но преди окончателно решение на РИО/МОН

# 1 564
и излиза, че някои от кандидатите са знаели, че може и да има 5-та паралелка, а други не... страхотно! резонния въпрос тогава е и защо информацията за евентуална 5-та паралелка не е публикувана още преди ОМТ със ситуацията точно както си е (чака се разрешение от РИО/МОН), а веднага след съобщението за завършен прием на 4-те паралелки (и отказали се 4 деца, някое може би и заради езика) но преди окончателно решение на РИО/МОН

Боже, боже ooooh! И с какво тази информация помага? Shocked Освен това "може да има" не е като да е сигурно. Който иска в СМГ се готви за резултат в първата стотица, а не за 136-о място.
Аз спирам този спор, който иска да намери супер издънка никога няма да бъде наддуман. Но керванът си върви и от спора няма смисъл.

# 1 565
Относно това кога е разрешена новата паралелка не искам да споря, защото тези неща стават по време, когато вече не съм се интересувала от делата на СМГ. Но е почти невъзможно искането да е отправено на 04.07 и дни след това вече да има разрешение. Такава експедитивност няма в нашата страна. Според мен преговори за нова паралелка наистина има много по-отдавна (както каза jenap), но не мога да го докажа. Най-вероятно разрешението е закъсняло и са имали избор след късното идване дали да действат на момента или на следващата година. И са решили да е сега, за което 26 деца сигурно ще са благодарни. защото тогава няма недоволни.
.................................................
  И дори това да е направено за пари тези пари са за участие в състезания, не за да си ги сложат в джобовете.
Искаш да кажеш, че на сайта на СМГ е публикувана откровена лъжа? Ако паралелката се договаря отдавна, спокойно можеха да си спестят това бля-бля с педагогическия съвет и на 14 юли директно да напишат, че РИО - София е одобрил откриването на допълнителна паралелка. Номера от този до този да заповяват да се запишат. А и вероятно щяха да са обмислили по-внимателно въпроса с езиците.
А и десет дни не са чак толкова малко за едно " да" или " не".
И няма как да знаем дали е направено и за пари и за какво точно ще бъдат изразходвани тези пари, ако е така. Това, че ще отидат за състезания си е чиста спекулация.

Който иска в СМГ се готви за резултат в първата стотица, а не за 136-о място.
Не винаги. Има и други начини. Миналата година имаше интересен списък с някои от приетите и техните резултати, които далеч не бяха в първата стотица.

Последна редакция: сб, 06 авг 2016, 15:46 от Анонимен

# 1 566
Относно това кога е разрешена новата паралелка не искам да споря, защото тези неща стават по време, когато вече не съм се интересувала от делата на СМГ. Но е почти невъзможно искането да е отправено на 04.07 и дни след това вече да има разрешение. Такава експедитивност няма в нашата страна. Според мен преговори за нова паралелка наистина има много по-отдавна (както каза jenap), но не мога да го докажа. Най-вероятно разрешението е закъсняло и са имали избор след късното идване дали да действат на момента или на следващата година.

ами то преди да се твърди нещо (и то неотговарящо на фактите), трябва малко и да се помисли какви ще са последиците, ако твърдението е вярно... както и преди да се прави нещо, предварително трябва да се помисли как да стане и какви ще последиците, а не да се разчита на импровизации в движение... всъщност имаме добър пример от СМГ как НЕ трябва да се правят нещата... но наистина няма смисъл, Матросовци бол  Joy

# 1 567
  • София
Черна станция,
Скрит текст:
супер много обичаш да извърташ нещата. Да, скокнах тогава, защото  сравнението е неуместно, не може да сравняваш брой приети деца в топ английски и американски университети сред випуски, кандидатващи преди всичко с  английски и такива, над  90% от които  го правят с немски в немскоговорящи държави.  Можем само да гадаем, АКО бяха кандидатствали в такива, дали щяха да бъдат приети.И е факт написаното от мен (анализатори го обясняват, не аз) защо в челните позиции на университетски рейтинги няма  немски и френски университети, не е заради ниско академично ниво, бъди сигурна....

Никога не съм критикувала обучението в СМГ и заслужената му слава - проумей го, за мен това е страхотно училище, коментирах случилото се  с приема  на последната паралелка от административна гледна точка, като регламент... Това няма нищо общо с нивото на гимназията, с успеваемостта на възпитаниците й, с качеството на преподавателския персонал. Много удобно смесваш нещата.

По повод другата част от поста ти - на кой аргумент не съм ти отговорила? Сподели за АК, отговорих ти, че хубав или лош, приемът там е предварително ясно как става и като не ти харесва - не се и пробваш. Написа за универеситети - отговорих ти, че  няма как да очакваш от университети, в които приемът се основава не само на диплома и конкретни резултати, а на още ред фактори, да сподели с теб доводите си за одобряване или отхвърляне на дадена кандидатура. Нещо, което няма нищо общо със СМГ, никаква аналогия не може да се направи.... Написа, че рано била пусната молбата за такава паралелка, но МОН/РИО се забавили, попитах те дали си убедена, че е така... та на кое не ти отговорих удобно?

Никой не може да оспори правото ти да бъдеш пристрастна, щом детето ти е получило  много от едно училище. В което и за миг не се съмнявам. Но и ти не можеш да  оправдаваш на всяка цена явно недомислие с това, че във всяко друго отношение нещата са повече от ОК. И не виждам да изкоментира факта, че  все пак има хора, на които не са се обадили..Че и в Софиа са тези хора, не на почивка.. Нали всичко отбелязваше? Или точно това не смяташ да коментираш?

Последна редакция: сб, 06 авг 2016, 16:11 от пенсионирана русалка

# 1 568
  • София

Който иска в СМГ се готви за резултат в първата стотица, а не за 136-о място.
Не винаги. Има и други начини. Миналата година имаше интересен списък с някои от приетите и техните резултати, които далеч не бяха в първата стотица.

За съжаление на тези, които смятат, че за тях единственият начин е да бъдат в първата стотица. А децата, които се стремят да са в първата стотица, са поне 80% от учещите в СМГ.

# 1 569
  • София
а има ли такива, които са записани вече, но не са им се обадили за смяна на езика?
Детето е прието с първо желание и логично е да не са ни звъннали. Ще бъда изненадана, ако има размествания, тогава ще го мислим.
Не разбирам защо има толкова недоволни около приема с петата паралелка. Още 28 щастливи деца в така мечтаното училище.
Rumen_s, ще се опитам да отговоря на питането ти защо СМГ не са обявили, че имат намерение да откриват още една паралелка преди ОМТ - фактът , че на са получили одобрение от РИО на МОН е достатъчен... При такава несигурна ситуация няма как да обявят новата паралелка на сайта си преди ОМТ и да дадат напразни надежди на толкова деца и техните родители. Да, новата паралелка и записването на новите деца бяха изненада за всички, но пък хубава изненада. Кое училище, ако му се даде такъв шанс, няма да иска да разкрие още една паралелка, стига да има ресурси за това? Аз също смятам, че петата паралелка е замисляна отдавна от ръководството на училището, но поради липса на яснота, не са го обявили на сайта си.
Не на последно място, обявяването на тази паралелка определено е свързано с влизането в сила на новия Закон за предучилищно и училищно образование. Моя позната, която е в системата на образованието, сподели, че съгласно новия закон, промените в учебните програми по съответните предмети засягат и хорариума часове на учителите, в посока намаляне. Така, след 1.08.2016, когато влиза в сила новия закон, много учители ще се окажат без работа. Та си мисля, че СМГ може и това да са имали предвид, да избегнат съкращения ... Не говоря за учители, на които им предстои да бъдат пенсионирани. По новия закон ръководствата на училищата са принудени да предприемат действия по пенсионирането на тези учители ...
С други думи, нищо хубаво не ни чака с този нов закон... Confused Каква реформа е това да се сменят имената на училищата? СМГ ще си остане ли СМГ или ще се промени името му? Безумия в нашата държава безброй.. Та, новата паралелка, на фона на предстоящите "грандиозни реформи" в образованието, е нещо прекрасно, пък било то и извън обявения регламент за 4 паралелки ...

# 1 570
  • София
Дидева, гледам да съм обективна, затова  ще кажа, че приемът на деца, на които резултатът не стига, но въпреки това са в СМГ, е нещо, характерено за всяко добро училище, за жалост.... И не че не е голям проблем, но е повсеместен и не трябва да се концентрираме върху него само по отношение на СМГ. Ако някой си направи труда да снима списъците с приетите на 1  и 2 класиране деца по езиковите и после сравни имената с тези от списъците по паралелки на 15.09, еха, колко нови имена ще има. Но остават малко по-скрити нещата, тъй като дори и човек да засече името на парашутиста, няма черно на бяло доказателство какъв му е балът. Играят се игрички с прием в провинцията и записване в аналог тук, ползват се и  яки връзки... Докато просто при малките в СМГ е  лесно за засичане, тъй като в рейтина има и имена, и резултати. Иначе картинката с нищо не е по-различна от другаде. Мисля си, че никое добро училище не си умира от кеф, че по втория начин му набутват отгоре деца, които хич не е сигурно,че имат потенциала да се справят и които правят парлелките неминуемо по-големи, а оттам и учебния процес по-труден. Така че специално парашутизма аз не бих коментирала нито като негативна особеност на СМГ, нито като проблем, с който управата, дори и при желание, може да се справи.

Ayza, това едва ли може да е довод, тогава всички училища биха имали нужда от още паралелки, за да запълнят хорариума на учителите.

# 1 571
  • София
ами ако СМГ не са коректни на сайта си и датата на педагогическия съвет не е 04.07.2016г., а доста по-рано, извинявайте ама това говори още по-зле за тях... и излиза, че някои от кандидатите са знаели, че може и да има 5-та паралелка, а други не... страхотно! резонния въпрос тогава е и защо информацията за евентуална 5-та паралелка не е публикувана още преди ОМТ със ситуацията точно както си е (чака се разрешение от РИО/МОН), а веднага след съобщението за завършен прием на 4-те паралелки (и отказали се 4 деца, някое може би и заради езика) но преди окончателно решение на РИО/МОН
Кои са тези, които са си знаели?  Имаш ли предвид някой? Коментарите за допълнителната паралелка се проведоха, едва след като тя беше факт. Изненада беше за всички, мисля. Радостна за новоприетите, шокираща за вече приетите и дразнеща,очевидно, за всички останали.
Дори и да допуснем, че някой е знаел от по-рано, в което не вярвам, това му знание с какво му е помогнало на изпита?

Последна редакция: нд, 07 авг 2016, 13:48 от jenap

# 1 572
  • София
а има ли такива, които са записани вече, но не са им се обадили за смяна на езика?
Детето е прието с първо желание и логично е да не са ни звъннали. Ще бъда изненадана, ако има размествания, тогава ще го мислим.
Не разбирам защо има толкова недоволни около приема с петата паралелка. Още 28 щастливи деца в така мечтаното училище.
Rumen_s, ще се опитам да отговоря на питането ти защо СМГ не са обявили, че имат намерение да откриват още една паралелка преди ОМТ - фактът , че на са получили одобрение от РИО на МОН е достатъчен... При такава несигурна ситуация няма как да обявят новата паралелка на сайта си преди ОМТ и да дадат напразни надежди на толкова деца и техните родители. Да, новата паралелка и записването на новите деца бяха изненада за всички, но пък хубава изненада. Кое училище, ако му се даде такъв шанс, няма да иска да разкрие още една паралелка, стига да има ресурси за това? Аз също смятам, че петата паралелка е замисляна отдавна от ръководството на училището, но поради липса на яснота, не са го обявили на сайта си.
Не на последно място, обявяването на тази паралелка определено е свързано с влизането в сила на новия Закон за предучилищно и училищно образование. Моя позната, която е в системата на образованието, сподели, че съгласно новия закон, промените в учебните програми по съответните предмети засягат и хорариума часове на учителите, в посока намаляне. Така, след 1.08.2016, когато влиза в сила новия закон, много учители ще се окажат без работа. Та си мисля, че СМГ може и това да са имали предвид, да избегнат съкращения ... Не говоря за учители, на които им предстои да бъдат пенсионирани. По новия закон ръководствата на училищата са принудени да предприемат действия по пенсионирането на тези учители ...
С други думи, нищо хубаво не ни чака с този нов закон... Confused Каква реформа е това да се сменят имената на училищата? СМГ ще си остане ли СМГ или ще се промени името му? Безумия в нашата държава безброй.. Та, новата паралелка, на фона на предстоящите "грандиозни реформи" в образованието, е нещо прекрасно, пък било то и извън обявения регламент за 4 паралелки ...
Според мен това е мнение, което показва по -мащабно мислене и единствено излиза от конкретиката на приема на пета паралелка през 2016 г. Според мен също отдавна е замислен прием на тази допълнителна паралелка и може би са щели да я въведат от следващата година, ако не се готвеха грандиозни промени в образованието. Според проекта на наредбата, която определя реда за приема в МГ от 5 клас и която е предвидена да влиза в сила от 1.09.2016 - държавата ще определя броя на приетите и най вероятно тази бройка ще е на базата на броя приети през 2016. Тоест за да има през 2017 г 5 паралелки, СМГ са рискували с допълнителен прием тази година и тъй като са имали малко време, за да се включат в сроковете, нещата се случват в движение.
Лично мен много повече ме притеснява приема следващата година, когато ако се приеме новата наредба нещата ще са коренно различни. Ще се включва оценката от НВО, оценките по всички предмети и още рейтинга от поне 2 състезания на общинско ниво. (Като ОМТ за сега не е). Общо взето сигурно половината от нещата ще се решават в движение и едва ли в полза на спокойствието и просперитета на децата ни. За разлика от тази година, когато наистина не виждам ощетени, а само още 26-28 щастливи деца.

# 1 573
И няма как да знаем дали е направено и за пари и за какво точно ще бъдат изразходвани тези пари, ако е така. Това, че ще отидат за състезания си е чиста спекулация.

Не е никаква спекулация, а си е съвсем обосновано предположение. Знам много случаи, когато преподаватели от СМГ си дават хонорарите за писане на сборници или част от паричните награди за да се финансират участия в състезания. Самите курсове в СМГ са създадени преди много години (преди манията) именно с тази цел - една голяма част от таксите служат за покриване на разходи. Та за какво според теб ще отидат сега? Все пак това са официално и прозрачно превеждани от държавата пари, не са някакви странични приходи, които може да се скатаят под масата. Е, може да отидат и за ремонти или оборудване на кабинети де Grinning

# 1 574
забелязахте ли, че приема на допълнителната паралелка приключи? свършили са с номер 144 (т.е. има общо 4-ма отказали се от допълнителната паралелка), срока за записване на номер 144 е бил 05.08., пък съобщението, че го канят да се запише излезе днес  Laughing както и да е, всичко е добре, когато завършва добре Simple Smile предполагам, че догодина приема ще е при доста променени условия, дано все пак не се лази много по нервите на деца и родители

Общи условия

Активация на акаунт