Клуб на храбрата шивачка - тема 14

• 78 390
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
  • София
El Wray, след като сам шиеш и имаш доста опит в сферата, не ти ли минава през главата, че явно машината има нужда от центровка, смазване и почистване (не в този ред)? Wink особено ако с години е стояла неизползвана Simple Smile а и ако "след толкова години експлоатация" това не е било правено, изобщо не се учудвам, че има проблем Simple Smile
и след като сам не си го направил, значи трябва някой друг да го направи (т.е. майстор); ние тук във форума няма как да ти свършим тази работа Grinning
ако толкова не ти се носи на майстор, значи няма да ползваш зиг-заг - толкова просто е Simple Smile

# 361
  • Пловдив
Мина фон В.
за кратко се притесних, че говориш на мен ...

Peace

# 362
El Wray, аз шия на Лучник и за моя мога да кажа, че е доста капризен. На мен тези проблеми ми ги прави, когато не съм вдянала последователно правилно горния конец или ако използвам неправилната игла. Той задължително иска да шие трико с игла за трико, дънки - с игла за дънки и т.н. Освен това не харесва дебелите материи или тези на няколко ката. На най-дебелите места въртя бавно на ръка и пак ми се е случвало да се заплете горния конец в совалката и да стане ужас, но поне когато е на ръка го усещам и развъртам няколко пъти колелото напред-назад, докато отпусне конеца. Така поне иглата не се чупи. Simple Smile Натискът на крачето върху различните материи също има значение. Освен това моят иска редовно почистване от набилите се мъхчета и смазване.
И въпреки капризите му, аз си го обичам.  Hug

# 363
El Wray, много се смях с твоите писания. Laughing Радвам се, че Stillness ти е отговорила. Наистина не уточняваш дали това се случва, когато шиеш дебело или няколко ката. Това за почистването с мъхчетата също е много важно. Разбирам защо ти е трудно да положиш толкова деликатна грижа за електрически Лучник след като си работил на стар ветеран. Безотказни са! Няма чупене на игли, няма главоболия.

# 364
El Wray, аз съм абсолютен лаик и не претендирам да разбирам много. Машината ми е на по-малко от година и не е професионална. В началото всичко беше ОК (не че съм шила нещо сложно), но скоро се появи подобен проблем. Прав тигел, шие, шие и бам-забива. Долния конец се оплита в совалката, размества я и иглата не може да мине, а се удря в совалката. Или се чупи, или така запецва, че се налага да разглобявам системата. Уж платът не беше по-дебел от предния, конецът не беше по-различен, нищо което да ме накара да мисля че проблема е в аксесоарите на машината. Опитах с друг плат, с друг конец и с по-обиграна шивачка  Laughing, но все така. Домързя ме да я нося на ремонт (гаранционна е) и пробвах с по-дебела игла. Проблемът изчезна. Може да е било късмет. Обиграната шивачка така твърди. Не знам, но при мен това беше решението.

# 365
Моля ви се, недейте ме подценява.
- почистването и смазването са елементарни неща и ми е ясно как се правят
- не се е заседявала повече от година
- горните две неща не виждам какво отношение към проблема може да имат
- прави го тоя номер с обикновено нормално трико, крачето също е поставено нормално, не че не пробвах да го преместя. Знам как се чупят тънки игли в дебел плат, не е това.
По-скоро е нещо като проблема, описан от Icicle, но това не обяснява защо горният конец отчаяно се опитва да се навре в калерчето.
Няма и логика дебелата игла да помогне, освен ако проблемът по този начин се уталожва, иглата пак се изкривява, но не достатъчно, за да се забие в калерчето. Обаче тя изобщо не би трябвало да се изкривява, ако всичко е наред.
Ако и при мен е същото, мога да сложа игла 130 да прави дупки като за къртици, но това не дава отговор на въпроса защо иглата не отива където трябва, което е главният проблем.
Или приемаме, че Лучник са толкова капризни (няма да съм далеч от истината), че по-добре да не се тормозя изобщо.
Само графитите им на педала дето се трошат като сирене, то стига Stuck Out Tongue

# 366
  • София
При мен пък проблемът със сравнително новия ми Лучник - ползвах го не по-дълго от година,
беше, че не се получаваше тигел - уж шие, я двата конеца си увисват след плата и няма бод.
Временно проблемът се оправи, като започнах да смъквам иглата по-надолу, докато накрая и това спря да помага. Реших си обаче разправиите с Лучника радикално - натикан е в най-крайния ъгъл на килера и
си купих Елна. Прави са англичаните, като твърдят, че евтиното излиза скъпо.  Grinning

# 367
Тъкмо и аз щях да дам акъл, да видите, че разбирам Stuck Out Tongue
Това го знам, че става когато иглата идва къса.  Sunglasses

Чакайте в паузата да ви разкажа една весела история как е купена тая машина, за да видите защо не искам да я хвърлям. Взета е с триста зора и диверсионна операция. По байтошово време става това. Майка ми врънка баща ми и той всеки ден минава през магазина и все няма и няма и няма. Па цветя носил на продавачките, па черпил с бонбони.. Една на края го съжалила и му казала: "Днес докараха сто машини, но няма да излязат от склада и до магазина няма да стигнат". И той какво да прави, обадил се в магазина и рекъл: "Аз съм началник еди кой си от еди коя си служба от не знам си какво. До час машините да са в магазина!". И после отишъл следобед кротко и си взел една. А продавачката го пита: "Тъкмо ги докараха. предчувствие ли имахте, какво?".
На това в билярда на жаргон му се вика "шанаджия" Grinning

Та, тая машина е повече от драгоценна. Трябва да се оправи, няма как Stuck Out Tongue

А пък като се позачетох из постовете ви (не знам дали не беше в една стара тема), на две от вас попаднах където пишете, че сте си занесли машината на сервиз, и в двата случая файда нямало Grinning

Icicle пак да дам за пример. Там явно са замазали проблема. Ако го бяха решили както си трябва и й бяха казали в какво се състои, поне щях да знам откъде да започна.

# 368
А аз не разбрах пробва ли да изпълниш съветите (като да почистиш, смажеш, сложиш игла за трико, щом трико шиеш и да си провериш вдяването) или ги пренебрегна, защото според теб нямат отношение? И ако машината ти е разцентрована, само техник помага.
Успех!

# 369
Последно беше прибрана смазана и почистена, звучи добре, но щом настоявате, ще повторя за всеки случай. Значи я смазвам, ок.
Виж, с иглата ме хванахте. Какво ще рече игла за трико? Като гледам дебелината на парцала, 90 е добре. Не, че не пробвах и със 110, но и тя се счупи. Последно пробвах с 80, щото само тя ми остана под ръка и тя изкара най-дълго, но само защото страшно внимавах и ших с охлювска скорост. Тя удря поне 15 пъти преди да се счупи. Иначе щеше да замине от първия удар.
Някакви специални игли за трико ли има, за които не знам?
Обаче първата игла я счупих с парцалче от памучна риза и после минах на трико.

# 370
Какво ще рече игла за трико?
Някакви специални игли за трико ли има, за които не знам?

Да, иглите за трико са със заоблен връх, за да може да минава между нишките на плата. Обикновените игли са остри и накъсват нишките на трикото.

# 371
Щом ти удря и чука на метал то възможностите са няколко според мен. Понеже и аз съм с Лучник ама от старите дето са ми набори... Та:
- провери си ама много внимателно пътя на вдяване и настройки на горния конец. Ако е пропусната стъпка на вдяване конеца не е с нужния опън от там заплитане в калерчето, дърпане настрани, удар в метал и чупене на игла
- провери в каква посока си сложил конеца на калерчето. Ако случайно си го обърнал конеца се запъва при изтегляне от там заплитане в калерчето, дърпане настрани, удар в метал и чупене на игла
- провери дали опъна на калерчето е със същата "сила" като опъна на иглата. Двата конеца трябва да вървят с еднаква тежест при опън. Ако единия от двата конеца се издърпва по-леко следва заплитане на долния конец от там ... вече описаното
- от по-сериозните повреди вече следва нещо с калерчето да не е наред, иглата да е прекалено къса/дълга

Номера на иглата рядко би създала чак толкова сериозен проблем. По-скоро няма да прави хубав тигел. Аз шия супер фино трико с най-обикновена игла №70  Peace Кожа дънки и други с 90 100
Дебелата игла шие и тънко, но прави гадни дупки, тънката игла се чупи при дебело. Това са моите наблюдения  Wink

# 372
El Wray в продължение на всичко казано до тук, ако мога да допълня провери как е поставена иглата, и най-добре сложи нова, твоята може да е леко изкривена и да бие в плочките  newsm78 аз съм със стар лучник, но пък съм много доволна шие като пушка  Laughing,

Bertichka  честито бебче на име Елна,  Mr. Green очакваме нови творения,

Поздравления за всички,  последно време поглеждам на бързо и нямам време за писане, но ви следя с удоволствие Heart Eyes

# 373
Щом иглата удря на метал, дали не си избрал прекалено широк зиг-заг? Крачето подходящо ли е?

За трикото иглите са други, заоблени, но това е за да не става трикото на дупки - не виждам връзка с твой проблем  Thinking

# 374
Здравейте момичета , имам въпрос-молба: има ли някоя от вас оверлок Сингер от Лидл и , ако да, моля споделете впечатления. Живея в Англия и тук машинката ще бъде в магазините на 04.11 та се чудя дали да закупя една  newsm78   Пише , че е 2,3 и 4 конечена, ножовете могат да режат материя за бод между 3 до 6.7 мм(каквото и да означава това). Никога не съм имала и ползвала и не знам дали е добра идея да изхарча пари нещо подобно или просто да купя нещо по-скъпо и (да се надявам) по-качествено?

Общи условия

Активация на акаунт