След 9 ФЕГ накъде!?

• 2 420
  • 20
  •   1
Отговори
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте, моля споделете накъде ще се насочат децата ви след завършването на Френската - в България ли ще учат или във Франция?
Ще се радвам, ако мами на деца, които учат във Франция споделят как се справят там и могат ли да ги издържат или разчитат децата да работят.

# 1
И аз се записвам да следя. Моля мамите на завършващите френската гимназия да споделят какви са предимствата на висшето във Франция!

# 2
Доколкото знам , там са дьржавни университети .Заплащането е достьпно за нас, бьлгарите.
Проблем имаме само с настаняване, наеми и стандарт на живот.Има доста университети-Лион, Страсбург, Марсилия....Но е важно каква специалност искат децата ни да учат. Аз сьщо ще следя темата...Очакваме споделен опит от други мами.. Wink

# 3
  • София
Дъщеря ми завърши тази година 9ФЕГ, от есента ще учи във Франция във висше училище по изкуства.Там кандидатсването е по-различно от тава в университетите, има приемни изпити, на 2 или 3 тура.
Още ми е рано да споделям и давам мнение относно образованието във Франция, но в бъдеще може и да съм ви полезна...

# 4
 Благодаря за включването chocolate1 и успех на детето ти! Ще чакаме с нетърпение информация от извора!

# 5
Здравейте,
Аз уча във Франция.Образованието е достъпно,държавни университети.Точно поради тази причина напоследък се забелязва тенденцията на свиване на приема поради големия наплив.Няма приемни изпити,освен за специалните училища,но и самото образование е доста по-трудно отколкото в университетите в Англия.Смисъл тъй като (доскоро) няма/ше подбор и приемни изпити,самото минаване в по-горна година подлежи на квоти и професорите ,особено в желаните специалности не дават подаръци.Съветвам също да се избере по-малко градче,самото образование е по-лесно защото голям университет равно на голяма цедка Simple Smile
Иначе за издържането ние ползваме помощи за жилище и така горе долу за жилище е към 300 евро плюс 200-300 за храна и джобни в зависимост от харчлъка Simple Smile

# 6
С голяма носталгия се включва и една бивша ученичка на 9ФЕГ  Grinning
Завършвам право в Страсбург след месец. Самото следване беше много тежко, адаптирането ми също, но повечето хора се справят сравнително лесно с тази част. Все пак държа да отбележа, че животът в чужбина не е за всеки и това дали детето да замине или не, трябва да се реши спрямо него самото. Относно финансовата част е по-лесно сега. Необходимо е основно издържане първата година, после детето има право на социална стипендия, на която имат право всички студенти от ЕС и тъй като българските доходи са ниски, всички български деца я взимат. Стойността й от тази година ще е 550 евро месечно, което с помощта за жилището дава един добър стандарт. Таксите за дъжавно уни за около 500 евро, но стипендиантите не ги плащат, така че самият университет излиза напълно безплатно.
Следването като цяло е трудно, но пак зависи от уни-то и от специалността. Аз ви съветвам да пратите децата си в Париж, ако имате финансовата възможност, защото намирането на работа по време на следването е много лесно, а пък за след него да не говорим  Grinning Животът е по-сложен в столицата, но пък веднъж ако успееш да се справиш, всичко тръгва съвсем по друг начин.
Voilà  Hug

# 7
За лисенса поне са си старите стойности.Вие в мастер повече ли получавате? Simple Smile

# 8
Не, просто има увеличение от министерството, което обаче още не е оповестено на сайта на CROUS. Ще има нов седми ешелон, за студентите чиито родители печелят по-малко от 7500 евро годишно. Стойността му ще е 5500 евро годишно. Съвсем скоро ще излезе информацията и на сайта  Grinning

# 9
Еее,аз съм 5ти...Иначе не знаех Simple Smile
Само да поясня към написано от Тиквето,че затягат и там за сега пристигащите и идеята е:Не крийте доходи!
Има много такива,които крият доходи и затова сега стават все по подозрителни...

# 10
Е, момичета, много ме зарадвахте с това включване! Значи за тези, които получават социална стипендия, няма и такси за университетите, което е повече от добре! Не ми стана ясно какви са тези ешелони, но и това инфо ми е достатъчно засега! Благодаря! Бъдете здрави и много успехи от сърце ви пожелавам!

# 11
Ешелоните са стълбички от една таблица, по която се изчислява стипендията. Но като цяло българските доходи, или поне средните такива, са доста под тези които са стандартни тук, което дава на българските студенти правото на последния или предпоследния ешелон, т.е. най-високите стипендии.
Забравих да уточня, че помощта за жилището е около 150 евро на човек или горе-долу половината жилище.
И накрая искам да кажа, че животът е чужбина дава много откъм самостоятелност, оправност, упоритост и амбиция  Grinning

# 12
За жилището зависи какво,най добре е общежитие,но напоследък няма места и примо идващите нямат.Помощта за жилище е страхотно нещо...Simple Smile

# 13
  • София
Момичета, тъй като дъщеря ми кандидатства в момента за общежитие и на 1 класиране не е одобрена /явно няма шансове и ще търси квартира/, бихте ли ми обяснили има ли срокове, в които се кандидатства за помощ за жилище. Доколкото зная се кандидатства онлайн, след като си е намерила жилище и е подписала договор. Нали не се лъжа?

# 14
Да,прави се формуляра в интернет,принтира се и с договора за наем и с банкова идентичност се ходи в тази служба КАФ.Първият месец няма помощ,разправят,че са го направили и за втория месец,но ще го видим това.Наистина е тежко с общежитията тази година,брат ми не го приеха на първо четене и после му предложиха едно ужасно скъпо,което се намира в гетото.Намерих му квартира,но си е супер трудно с тия гаранти Sad

Общи условия

Активация на акаунт