Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ЗОНАТА и ние - 13 Тема

 • 117 722
 • 752
 •   1
Отговори
 • Chicago/Varna
 • Мнения: 73

Животът в Зоната е нещо повече от хранене. Това е равновесие между хормоналните реакции, които настъпват при всяко наше хранене. Съвършено равновесие-нито прекалено високо,нито прекалено ниско.
1.Ще мислим по-добре,тъй като в Зоната поддържаме стабилни нивата на кръвната си захар.
2.Ще се движим по-добре,защото престоят в Зоната увеличава притока на кислород до мускулните ни клетки.
3.Ще изглеждаме по-добре, тъй като в Зоната изгаряме излишни телесни мазнини по възможно най-бързия начин.
4.Никога няма да огладняваме между храненията,тъй като животът в Зоната означава, че мозъкът ни се захранва постоянно с основното си гориво-кръвната захар
5.Най-голямото преимущество от правилното следване на Зоната е достигането на състояние на свръхздраве
Ефектът от храненето в Зоната много наподобява този на мощните лекарства, с единствената разлика, че те имат много,и вредни странични ефекти, докато при Зоната страничният ефект е само един,и това е загубата на излишни мазнини. Зоната е създадена с една единствена цел-да се постигне максимален здравословен ефект, докато загубата на тегло е от второстепенно значение,но е неизбежно. Въпреки това, всеки с удоволствие може да се възползва от този така желан „страничен ефект”. Когато влезете в Зоната,ще трябва да се лишите и от чувството на глад. Започнете ли да огладнявате,означава,че излизате от Зоната, което не е за препоръчване. Ако смятате, че няма лесен начин за отслабване - помислете отново, защото това, че сте попаднали в тази тема не е случайно, и може би силното ви желание да се чувствате комфортно в тялото си ви е довело  точно на правилното място.


       


Тази тема е за всички, които се храним така, че след всяко ядене попадаме в Зоната.
А също и за тези, които желаят да се хранят пълноценно, балансирано и хармонично и искат да бъдат в ”Зоната” на физическия и психически комфорт.
Чрез подходящо хранене лесно можем да поддържаме хормоналния си баланс, смята световноизвестният бостънски биохимик - д-р Бари Сиърс. Въз основа на откритието за хормоните айказаноиди отличено с Нобелова награда, авторът разработва ясна и лесна за осъществяване система за хранене, наречена "Зоната"
За да разберете какво всъщност представлява Зоната, е необходимо:
- smile3529  да прочетете поне една "зонова"  книга
-  да следвате простите напътствия и препоръки в нея и да им позволите отсега нататък да работят за Вас. Ще останете безкрайно доволни, че сте го направили, защото ползите от Зоната са удивителни  Two Hearts  
 

КОИ СА КНИГИТЕ?

Това са "Зоната" , "Овладяване на Зоната" ,"Ние и Зоната" и "Соева Зона"

може да четете онлайн, или да изтеглите   ОТ ТУК , а също  И ОТ ТУК

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ, ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ?

1. Определете дневните протеиновите нужди на тялото ви /чрез тях се изчислява и  количеството блокове, които трябва да консумирате ежедневно/:
     - по книгите ;
         - или се консултирайте  с някой от темата.
Ако не Ви се правят всички тези изчисления, можете да използвате онлайн калкулатора в сайта на Зоната, или да изтеглите калкулатора от блога на Зоната
Никога не консумирайте повече протеини от необходимото и никога не консумирайте по-малко. /Когато се консумират прекалено много протеини можете да получите кетозис, който в крайна сметка води до напълняване. В обратния случай - протеиновото недохранване води до отслабена имунна система, загуба на мускулна маса и косопад. Т.е. ежедневно и при всяко хранене трябва да се приемат протеини в количество, което поддържа биохимично равновесие и физическия комфорт на организма. /
Каквито и да са протеиновите Ви нужди, никога не консумирайте по-малко от 8 протеинови блока, ако сте възрастен човек!
2. При всяко хранене спазвайте пропорциите 1:1:1 за протеини, мазнини въглехидрати
За улеснение на пресмятанията, докторът въвел мерната единица "блок", така че:
1 протеинов блок = 7 гр. протеини
1 въглехидратен блок = 9 гр. въглехидрати
1 блок мазнини = 1,5 гр. мазнини
!!! Съотношението между протеиновите, въглехидратните и мазните блокове трябва да бъде винаги 1:1:1.

Лесно можете да пресметнете всяка храна на колко блока се равнява - погледнете етикета й и разделете съответно на 7/ако е протеин/, на 9 /ако е въглехидрат/ или на 1,5 /ако е мазнина/.
3. Разпределете дневното количество храна равномерно през деня, на три основни, но необилни, и две леки хранения - общо 5 хранения дневно
4. Интервалът между две хранения да не надхвърля 5 часа. (Най-добрият момент за ядене е тогава, когато все още не сте гладни.)
5. Избирайте бедни на мазнини протеини.
6. Избирайте благоприятни въглехидрати - богати на целулоза зеленчуци и плодове с умерен и нисък гликемичен лоудинг ( Stop  nono без фрешове - премахната е контролиращата бариера (целулозата)от въглехидратите)
7. Избирайте мононенаситени мазнини.
8. Винаги изпивайте поне 200-250 мл вода  тридесетина минути преди всяко хранене - основно или леко.
9. Ако 2 - 3 часа, след като сте се нахранили, усетите глад или желание за нещо сладко, или, ако ви се доспи, най-вероятно при последното ядене сте консумирали прекалено много въглехидрати.
10. Ако сте нарушили диетата, поради пътуване или парти, не се тревожете, а се опитайте при следващото хранене да влезете в посочения ритъм.
11. Отнасяйте се към храната като към лекарство - дозирайте я правилно
.  

ТРЯБВА ЛИ МИ СПЕЦИАЛНО ОБОРУДВАНЕ, ЗА ДА ПРАКТИКУВАМ ЗОНАТА?
Блоковете с основните хранителни съставки са дадени в грамове и в практични мерки /чаши, лъжички, брой/ - публикувани са по-долу  

През 2006г. д-р Сиърс, свършвайки лекцията си на живо, дава на слушателите си солидна част от оборудването за диетата – ДЛАНТА НА РЪКАТА. Може да се използва по всяко време и навсякъде Simple Smile Simple Smile  /Вижте също и видеото с д-р Папазова по-горе/
           
Протеини: с размера и дебелината на дланта си
Благоприятните  въглехидрати /зеленчуци, плодове/ -  с размера на цялата ръка.
Въглехидратите, ако са неблагоприятни,/скорбяла, зърнени храни, плодови сокове/ - в същия обем като протеините
Мазнини: с размера на  възглавничката на дланта при палеца.


"Започнете с протеините, като използвате дланта си за ориентир. Количеството, което можете да поберете в нея, е обикновено равно на четири протеинови блока. То е приблизително равно на едни пилешки гърди или 115 г пуешко месо.Големината на протеините, които побирате в дланта си, ще ви помогнат да прецените и количеството въглехидрати.
Ако консумирате благоприятни въглехидрати тогава размерите на въглехидратната ви порция би трябвало да са около два пъти по-големи от протеиновата. Ако въглехидратите обаче са неблагоприятни, те трябва да бъдат толкова големи, колкото и протеините. Ако възнамерявате да хапнете нещо за десерт - повечето десерти са почти само от въглехидрати - просто намалете въглехидратите, които ще изядете преди това.
Ако протеиновият ви източник е беден на мазнини - а той би трябвало да е такъв - тогава можете да си набавите останалите мазнини, като подправите с някакво растително олио салатата си, с малко майонеза или като изядете няколко маслини."  - "Зоната"

Ако, все пак, искате да сте по-прецизни и не ви се прави голяма инвестиция, може да обиколите някои търговски вериги /"ТСМ", "Карфур", "Кауфланд"/ и, със сигурност, ще намерите подходяща везна на цена от порядъка на 15-25 лв.
  Полезни линкове  за любителите на точните изчисления:
Помагало за Зоната от_Echo_     Химичен състав на храните     Гликемичен лоудинг в храните   Балансатор   COOKING BOOK на български
 
Ако искате да отслабвате, трябва да разчитате на продуктите, оцветени в зелено   . Ако искате просто да задържате теглото - може да хапвате и от жълтите , и от червените /по-рядко/, но трябва да спазвате грамажите. Това условие е задължително! И винаги - ред протеини + ред въглехидрати + ред мазнини!
1. ПРОТЕИНОВИ БЛОКОВЕ - 1ПБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 7 ГР. ПРОТЕИНИ НА БЛОК/
 Sign Exclamation Протеиновите блокове са в несготвена порция
"Предлагам на вниманието Ви една тънкост - винаги яжте първо протеиновата си порция. Протеините стимулират глюкагона, който от своя страна ще накара черният дроб да пусне складираните въглехидрати. По този начин мозъкът ще бъде задоволен и ще улесни контролирането на обема на въгл. порция. Нещо повече, глюкагонът потиска отделянето на инсулин и по този начин превръща протеините в най-мощното оръжие за контрол на нивото на инсулина" - "Ние и зоната"  
2. ВЪГЛЕХИДРАТНИ БЛОКОВЕ - 1ВБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 9 ГР. ВЪГЛЕХИДРАТИ НА БЛОК/    
Ако 2 - 3 часа, след като сте се нахранили, усетите глад или желание за нещо сладко, или, ако ви се доспи, най-вероятно, при последното ядене сте консумирали прекалено много въглехидрати.
3. МАЗНИНИ - 1МБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 1,5 ГР. МАЗНИНИ НА БЛОК/  
 Защо 1 блок мазнини е само 1,5 г.?
Всеки блок ниско маслени протеини съдържат приблизително 1,5 г. " скрити" мазнини. Следователно, като прибавим още 1 блок мазнини( определен като 1,5г. мазнини) на всеки протеинов блок ние всъщност изяждаме  3г. или два блока мазнини( един вътре в протеините и един- извън тях) на всеки протеинов блок. Ако използвате обезмаслени протеинови източници, като протеини на прах например, тогава би трябвало да добавите по два блока мазнини на всеки блок протеин, за да се достигне същото съотношение. Съответно ако консумирате мазни протеинови източници, не би трябвало да прибавяте никакви мазнини към съответното хранене. Запомнете: желателно е винаги, когато добавяте към храната си мазнини, те да бъдат предимно мононенаситени - "Овладяване на Зоната"

от addi999-Аделина Куруиванова-един от авторите на бг варианта -"НИЕ И ЗОНАТА "
 ДА ПРЕПОРЪЧАМ СПАЗВАНЕТО НА ЛУННАТА ДИЕТА С АЙРЯН ,мин. вода и чай - 24 ЧАСА - СТРАХОТНО ПРЕЧИСТВАНЕ И СЕ СВАЛЯТ ДО 2кг,аз го правя вече 5 години.  успех  Peace Още нещо за лунната - без прием на кисело мляко- айран не се издържа, пада кръвната захар, вие се свят и не е комфортно -пийте до 2-3 литра айран /може до 5 -6 кофички ниско маслено 2% кисело мляко - съобразно блоковете, които трябва да се консумират за деня/

•  Трябва да положите усилия поне основните и важни принципи на ЗОНАТА  да са ясни- а това е правилното комбиниране на всяка ваша хапка - никога не трябва да е само въглехидрат /това е най-опасната за сега грешка ,която обърква деня ,качвайки ви кръвната захар още с началото на деня /Дори сутрешното кафе или чай ,/ако не сте се отказали от подслаждането им /не трябва да се приемат ,без преди това да сте хапнали лъжичка извара ,варено яйчице или някое парченце шунка .
А СЕГА ПЪРВИЯ МИ СЪВЕТ КЪМ ВАС  ЗА ПО ЛЕСНО СПРАВЯНЕ С ОТСЛАБВАНЕТО -ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ 3-ТЕ Б-ТА КАТО НАЙ ВРЕДНИ НЕ САМО ЗА ОТСЛАБВАНЕТО НО И ЗА ЗДРАВЕТО НА ВАС И ВАШИТЕ ДЕЦА ,А ТЕ СА -БЯЛОТО РАФИНИРАНО БРАШНО,БЯЛАТА РАФИНИРАНА ЗАХАР И БЯЛАТА ТВЪРДА МАЗНИНА /СЛАНИНИ И ЛОЙ /Аз замених захарта и сладкото с подсладител или мед  ,но само временно ,докато се отказах от сладкия вкус на кафето,/ Подсладителят  е не по- малко опасен ако се прекалява /минах на пълно зърнести брашна и напълно изключих бялата мазнина от менюто  си /свинското замених с пуешко ,пилешко,/


ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНЕТЕ ЛИ В ЗОНАТА ,С 1 ХРАНЕНЕ ИЗВЪН НЕЯ НЕ СЕ ИЗЛИЗА ,НИТО СЕ НАПЪЛНЯВА ,НИТО ВИ УБИВА -СПОКО,СТИГА ДА СИ ЗНАЕТЕ ,ЧЕ СЛЕДВАЩОТО ЩЕ СИ Е ЗОНОВО Всеки организъм си е индивидуален ,няколко грама разлика не е фатална в блоковете. ,аз лично прибавям мааалко повече въглехидрати към дневното си меню. Стриктно по зоната на 7гр.

•Вечерите -перфектно балансирани ,за си легнете в зоната ,вечерното хранене /съвсем лекичко -чаша айран или плодова салата с извара ,или чаша прясно мляко/,Бари Сиърз обяснява ,че така се отделя хормона на растежа нощем ,който ни помага нощем да се обновяваме .А още по- важно е започването на деня -ако го започнете грешно - примерно чаша подсладено кафе само - ще ви обърка деня  приема на въглехидрат на гладно. И ПОМНЕТЕ,ЧЕ СЕ ОТСЛАБВА КОГАТО ГОРИТЕ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ПРИЕМАТЕ, ТАКА ЧЕ АКО ВИ ДОЙДЕ ДА ХАПНЕТЕ НЯКОЛКО БЛОКА В ПОВЕЧЕ - ПРОСТО ДОБАВЕТЕ ОЩЕ  НЯКОЛКО ЧАСА СЕДМИЧНО  НАТОВАРВАНЕ - като не забравяйте, че  добра тренировка и най - лесната е носенето на собственото ни тегло -ХОДЕТЕ ПЕША ВИНАГИ ,КОГАТО ИМАТЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ,КАЧВАЙТЕ СТЪЛБИ ВИНАГИ ПЕША . КАКТО КАЗАХМЕ МНОГО ПЪТИ - ЗОНАТА Е НАЧИН НА ЖИВОТ - НЕ ДИЕТА   .

Това, с което почти всеки "новобранец" в Зоната се сблъсква в началото, са многобройните, и постоянно изникващи въпроси Simple Smile и за целта просто трябва да кликнете върху ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ  

И най накрая, ако мислите, че ЗОНАТА трябва да  бъде вашият начин на живот, можете да започнете с най-пълния и актуален СПИСЪК С ХРАНИТЕЛНИ БЛОКОВЕ, като преди това трябва да изчислите количеството  блокове протеин, които ви се полагат според вашите физически данни. И най-лесният и мързелив начин е да използвате онлайн КАЛКУЛАТОРА (за мъже и жени)в сайта на Зоната, или да си изтеглите КАЛКУЛАТОРА от блога за Зоната (за жени).


Ако всичко това ви хареса, и вече сте в Зоната, но все още мислите, че не сте достигнали пълния й потенциал, остава да разберете  само едно последно нещо-какво казва Бари Сиърс години след издаването на първата си книга "Зоната"
"Хората често ме питат какво бих променил,ако трябваше да пиша отново първата ми книга"Зоната". Единственото нещо, което  бих направил по различно, е усилено да наблегна на критичната нужда от високи дози ултра пречистено фармацевтичен клас РИБЕНО МАСЛО. С годините стигнах до заключението, че това може би е чудотворното лекарство на двадесет и първи век.Според мен, това радикално ще промени практиката на медицината"
Д-р. Бари Сиърс - "Omega RX Zone"
Това е последната стъпка, която ще ви отнесе в  светът на Здравето, и същевременно ще ви отведе далеч от развитието на болести и хронични заболявания!

Ако все още не сте сигурни, дали трябва да влезете в Зоната, научете какво е АРАХИДОНОВА КИСЕЛИНА. Това е информацията, която ще ви помогне да вземете правилното решение, и да решите дали трябва да погледнете към Зоната smile3525


В САЙТА НА ЗОНАТА можете да намерите много полезна и подробна информация за всичко свързано със Зоната - указания, които грантират лесното и правилно прилагане на Зоната, правила и съвети, голяма колекция от  събрани и преизчислени рецепти, преводи на интервюта, публикации от Бари Сиърс, кратки извадки от непреведените му книги и интересни статии, свързани с откритията на този велик учен. При евентуални затруднения,  получаваме информация директно от личните ни инструктори в "Zone labs" с основател д-р Бари Сиърс, на които изцяло се доверяваме.

В БЛОГА НА ЗОНАТА също има помощна информация, полезни линкове, както и събрани и изпитани рецепти от съфорумки, и други странични източници.

Приятно Зонуване и отслабване в темата

Последна редакция: пн, 24 юни 2013, 01:09 от Emigrantка

# 1
 • Мнения: 1
Емигрантка, поздравления за началната страница! newsm51

# 2
 • Бургас
 • Мнения: 250
Emigrantка    bouquet
имаме си и мъжко присъстиве в темата,супер  Laughing

# 3
 • Мнения: 5 404
Запис Simple Smile
Искам да живея у Емигрантка, за да ми готви! На мен ми омръзва след първата седмица да мисля какво да ям  Joy Joy Joy Heart Eyes Hug

# 4
 • Мнения: 659
Запис Simple Smile
Искам да живея у Емигрантка, за да ми готви! На мен ми омръзва след първата седмица да мисля какво да ям  Joy Joy Joy Heart Eyes Hug


И аз искам! А дано, ама надали..... Joy

# 5
 • Мнения: 0
Задари Мис_Вал,
премествам последният си пост в новата тема:
Здравейте,
ето малко детайли, какво се случва след 3-тият ден:
- до обяд не огладнявам или по не сериозно - изпитвам някакъв глад, но съм си концентриран и мога да издържа до обяда (5 часа след закуската)
- когато спазвам часът за следобедна закуска не изпитвам толкова голям глад преди вечеря. Но гладът ми преди вечеря е по-голям от този преди обяд.
- с храненето преди лягане не се чувствам гладен сутрин
- ходенето до тоалетна, особено по малка нужда се увеличи няколко пъти в сравнение с преди
Това е за сега, продължавам с заложеният план-меню, като правя следните промени - махам царевицата и на нейно място слагам домати и краставици - както писа dani1712, има значение какви са въглехидратите - с царевицата огладнявам по-бързо от доматите и краставиците.
Dani1712 - боба, който използвам е зелен - зелен фасул от консерва. Той е добре като вариант и грамаж - 180 гр. и е в зелената група.

# 6
 • Chicago/Varna
 • Мнения: 73
Emigrantка    bouquet
имаме си и мъжко присъстиве в темата,супер  Laughing
Аха mis_val, аз точно това казах в предната тема Simple Smile Да си го гледкаме като цвете, че да разкрасява форума Simple Smile

Запис Simple Smile
Искам да живея у Емигрантка, за да ми готви! На мен ми омръзва след първата седмица да мисля какво да ям  Joy Joy Joy Heart Eyes Hug

Айй, това Мерито и Цлете... Hug  какви мечти имали Simple Smile Дала съм ви цели две пълни страници с рецепти, сложила съм и линк на началната страница към рецептите на Дани, да не чувам после че вие е еднообразно менюто Mr. Green Ама за самото готвене  ooooh! В послеено време взех да казвам на мъжо, че ако ще се развеждам, ще е по вина единственоп на Барито. И като ме питат що се разведе, ще казвам -заради зоната, защото не издържах психичеки на готвенето  ooooh! Joy
На вас може да ви е смешно, ама на мен ми се плаче вече Simple Smile Толкова съм изкукала, че имахме гости преди няколко дни, и естествено нямаше зона, и докатои приготвях каквото готвех там, на 3-4 пъти слагах тигана или чинията върху кантара, докато кълцах продуктите вътре, и като се усетих се втрещих, че наистина изкуквам вече  ooooh!

The Navigator това честото ходене до WC то е нормално, защото в момента се отърваш от задържаните течности, които инсулина е складирал, което е добър знак, и означава че си на прав път  Hug

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 250
Emigrantка,аз не съм много Зонова  Embarassed  ,но както казваш един мъж си имаме,трябва да си го гледаме дато писано яйце  Laughing

# 8
 • Мнения: 0
Simple Smile
Едва ли съм единственият тук, може би единственият, който се е престрашил да пише Simple Smile

Та ето какво се случва - продължавам по менюто но със следните промени:
- царевицата вече я махам от менюто, защото е много малко количество и не засища и бързо след това се огладнява. Остава граха, но му намалям блоковете 1-2.
- увеличавам блоковете с 2 на ден (стават 18) - трябва да ставам рано и ще трябва взимам един блок веднага след ставане, но ще е с протеин на прах плод и ядки и преди лягане (като ново хранене) пак един блок със същите компоненти
- добавям и тренировки
Другото, засега е същото както преди.

# 9
 • Мнения: 89
Здравейте, въпросът ми е към тези които пият рибено масло.
Какво точно сте си взели на капсули или течно, каква марка е и какво количество пиете на ден?

# 10
 • Мнения: 1
Аз пия това http://www.iherb.com/p/14945?at=0 и съм доволна. Избрах го заради най-доброто съотношение цена - качество. На капсули е, малко странни - тъмно кафяви, но лесно се поглъщат. По етикет приемът е 1 капсула на ден, по калкулатор трябва да взимам 4, а аз пия по 2 /ако не забравя/. За децата също съм взела и им давам редовно, мисля че им се отразява много добре - на сина ми му се повлиява добре дерматита, а мисля че и на двамата им се засилва имунитета. Иначе са си умнички по наследство  Mr. Green

# 11
 • Мнения: 89
Благодаря Maxima2, от този сайт ли го поръча или го има и в България, колко ти излезе доставката? На мен ми калкулира за една опаковка 4 $ за доставка.

# 12
 • Мнения: 0
Здравейте,
и аз имам въпрос за рибеното масло - включва ли се в дневните блокове или се приема извън тях?
Аз лично го приемам отделно от дневните блокове по 2 капсули сутрин и вечер, а с менюто вземам други мазнини - маслини или ядки.
Сега сигурно ще прозвучи като реклама, но ще ви кажа какво масло си взех аз имисля че  е добро:
http://www.peak.bg/catalog/product_info.php?cPath=81&products_id=273

Тествах ги във фризер - не замръзва, пробвах да схрускам една капсула и си мирише яко на риба. По етикета е със 74% съдържание на рибено масло. Доставиха ми го с куриер. Мисля, че е добро.
Отделно си купих Витамин Е, защото подпомага действието му.


# 13
 • Мнения: 0
Такааа днес напражих промени по седмичното меню на база минусите, които открих през тази седмица:
- премахнал съм царежицата тотално
- грах само по един блок
- включил съм две три готвени ястия, че почти всичко е само сухо
- добавил съм още два блока на ден, че започнах и трнировки
- направих храненията 7 на ден заради допълнителните блокове
Ето го и новото меню как изглежда: https://www.dropbox.com/s/wma5736jgvys1bs/%D0%9C%D0%B5%D0%BD%D1% … %D0%BD%D0%B0.xlsx

Иначе за изминалата седмица мога да кажа следното:
- спазвал съм стрикно менюто с и изключение на кафе всеки ден, няколко фрапета и един сладолед
- резултат спрямо една седмица по-рано 2 кг по-малко, но да видим следващата седмица
Това е за сега.

Някой ще каже ли рибеното масло отделно от блоковете мазнина ли трябва да се взима или не?

# 14
 • Мнения: 493
Рибеното масло се приема отделно. Включи си друга мазнина в блоковете за хранене.

Общи условия

Активация на акаунт