ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ

• 77 705
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Въх! Баш насред...?

# 121
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Ами то това циркулира през цялата учебна година. Децата са против. Какво ще стане - не знам ... То е ясно, че е гадно ... Нищо няма да постигнат - още повече, ако преместването стане преди да се направи ремонт на сградата на 13-то ... А там е и 2-ра вечерна гимназия ... Не знам - май ги чакат нови бунтове от есента, ако не си променят мнението ... Децата мислят, че който иска да учи в НГДЕК не го притеснява това, че е в Модерно предградие ...

# 122
  • гр. София
Ето и един сайт, на който попаднах случайно:

http://www.myschoolbel.info/Temi9.html

При нас четенето на л-ра за у-ще не върви............Четем интересни и забавни за нас книжлета, но не и това което е за 9 клас.......Взела е Прикованият Прометей от библиотеката и сега седи и отлежава на бюрото й......... ooooh!

# 123
Не съм привърженик на е-книга. Смятам, че взирането в екрана с часове за игрите е достатъчно, и затова четенето на книги е по "старовремския" начин. Въпреки, че обича да чете, изнесе произнесе такава реч "За ненужната литература" и "Как той знаел древногръцките митове и история, и не го интересува кой, как ще го оформи с думи - важно е същността". (От малък е борец за свободи, без задължения)
Та, отидохме в книжарницата двамата и закупихме всичката литература от списъка. За мой късмет, нямаше нищо ново и интересно от неговите поредици. В къщи струпах книгите на масата, а до тях едно от неговите томчета - и двете камарки бяха еднакви. Обясних, че тези книги са нищо работа за него - само 3 пръста литература (височината на камарката), за 30 лева (=2 вампирски), и очаквам да се прочетат за 2 седмици (времето при баба, където скучае). Дадох и вариант Б - ако не използва тези две седмици, ще ги чете след лагера, а за тогава е планувана дългоочакваната среща с братовчеда. Детето е разумно и тази седмица е прочело половината книги, макар, че в началото имаше словесен отпор. Въпреки, че много мърмори докато започне, Прикования Прометей го прочете за ден и това малко успокои душицата му. Видя, че мисията не е "невъзможна". Дано прочете и останалите, че не искам да се правя на лоша  Sad(според него "не си изпълнявам заканите").

# 124
  • Там, където ме обичат
Та, отидохме в книжарницата двамата и закупихме всичката литература от списъка...
Toва нито бих си го причинила, нито мога да си позволя.  Peace
Литературата от списъка я има в читалището и всичко, което е задължително за четене, го взимаме от там. Всяко лято поне 10-15 книги, понеже са двама. Колко ли съм спестила? Mr. Green

# 125
  • София
Моите отказват да вземат книги от библиотека, защото били оръфани и с дребен шрифт. Правят го, но с огромно неудоволствие и затова гледам каквото можем да купуваме. В началото не им вярвах, обаче като се позагледах, и установих, че май са прави. Друг вариант е да питаме познати деца.

# 126
  • София
Citron, понеже съм страстен любител на електронните четци, само искам да отбележа, че екранът им няма нищо общо с този на компютър, таблет и пр. подобни устройства. Wink Много по-здравословно е от четенето на многократно заемани книги от библиотеката, а що се отнася до класики, и по-евтино. Не го казвам, за да възбудя някакъв спор, а просто в контекста на течащия тук разговор. Hug Друг е въпросът, че при децата за стимулиране на четенето хартиената книга играе важна роля, тъй като въздейства цялостно- с оформлението, мириса, самото посещение и закупуване от книжарница/заемане от библиотека.  Peace

# 127
  • София
[Много по-здравословно е от четенето на многократно заемани книги от библиотеката, а що се отнася до класики, и по-евтино.

Много вярно! Има книги, които с моите слаби очи не искам да чета в хартиен вариант - само като
разгърна някоя paperback класика на английски в Ориндж, 500 страници наблъскани в 250, и погледът ми се премрежва  #Crazy
Много по-удобно и евтино ми е на киндъла, че и помни докъде съм стигнала,
след като аз отдавна съм забравила за какво се разказваше в тази книга  hahaha

Но при малкия и нечетящ човек вкъщи хартиената книжка, нова и с по-едри буквички се оказа
важен стимул, затова за шестокласника се принуждавам да купувам наново разни класики, които
иначе си имам от моето детство.

Още нищо не съм купувала от задължителната литература за голямата. Планът й за лятото
е да чете основно на английски и немски, за задължителната литература ще я оставя
сама да си прецени кое и в какъв вариант иска да чете. Но първо да се върнат от лагера.

# 128
  • гр. София
Повечето безплатна л-ра за четци не е ли на ЧЕ?  newsm78 Или аз се бъркам............Знам, че има и български сайтове, предлагащи българска л-ра и такава на български, но не е ли малко постно съдържанието им? Имах намерение да купувам ел. четец, но после се отказах.

# 129
  • Там, където ме обичат
Повечето безплатна л-ра за четци не е ли на ЧЕ?  newsm78 Или аз се бъркам............Знам, че има и български сайтове, предлагащи българска л-ра и такава на български, но не е ли малко постно съдържанието им? Имах намерение да купувам ел. четец, но после се отказах.

Купи си! Peace
Аз засега чета на смартфона, но като се опарича и това следва.
Ако успея да заделя от другите покупки, де.

Момичета, бързо питане, ако може - Старогръцки легенди има ли я в списъка на задължителната литература?

# 130
  • София
Аз си подарих четец за рожденния ден и го ползваме всички в къщи Mr. Green Удобно, леко, помни страниците, ползвам шрифт, който ми е удобен и побира много томове Wink
От Читанка свалих почти всички книжки от списъка. Има наистина много сайтове за безплатни електронни книги. Не мога без книга и мъкнех в чантата винаги някоя, а сега ми е леко и удобно -мога да вися на един крак в автобуса и пак да си отгръщам страниците Joy

# 131
Ние имаме ел.четец, но "книгата" е на почит (защото четеца не можел да се сложи под възглавницата, като им се доспи Simple Smile - шегаджии). И младежа предпочита хартиен носител, въпреки, че от "Читанката" свалих почти всичко. Сигурно сме от ерата на динозаврите Joy. Важното е, че вече е прочел литературата,
Библиотеката е добър вариант, но не го използваме. Предпочитам учебната литература да е лична, така може и бележки да води (ха дано), пък и в повечето библиотеки това са издания от моите ученически години. Запазили сме някоя и друга книга, но шрифта в тях е ужасен, хартията лоша. Как сме чели, не знам. Ситни букви, с ужасна графика - много трудно се четат. Това което ме дразни, не го причинявам и на детето. Мен лично, ме тормози прехвърлянето на текста, дори на едро. Заболява ме главата - всеки с бръмбарите си (не обичам райета, карета).
Абе, важното е да се чете. А колкото до икономията, за мен това са: цигари за една седмица (аз не пуша), или една торта ("мама пак е на диета"), един маникюр, една прическа - има от какво да се пести.

# 132
  • София
Здравейте, не мога да смогвам да чета напоследък. Срещата съм я пропуснала -мани.
Моята щерка завърши с 5,90 и е доволна от себе си. Аз й организирах един интензивен френски курс между двете почивки. Ей така за кеф, увереност и затвърждаване. Литературата им за 9 клас е отврат, но това да си остане между нас, на нея й меля да чете, но не се е впечатлила особено. Сега е открила, че имаме лична библиотека  hahaha
Не остава време за четене, то приятелки звънят, то рождени дни, но и това ме радва-търсят я и тя си харесва средата. Като цяло трудна и успешна година. Здраве и все така и за напред.
Моля ви кажете ми, могат ли да се турнат ел. книжки на iPod touch 5th gen.?
Целувки на всички  мами-геройки и ние да починем малко-полага ни се.  Hug

# 133
  • София
Привет от родител на една новоизлюпена гимназистка. Надничам отвреме-навреме, да знам какво ни чака, но сега се включвам и с питане.
В темата за СМГ обсъждахме с Carmela Biscuit продължаване на изучаването на английски език през немската езикова година. Нейните доводи и наблюдения са, че точно през тази година детето трябва да се съсредоточи върху новия и труден немски език, а посещаването на курс по английски за напреднало ниво би попречило на усвояването на немския.
Ще съм благодарна всеки, който има опит по този въпрос, да сподели.
Разбира се, наясно съм, че при всяко дете е различно. Моята дъщеря ще има немска  езикова година в СМГ и иска да си продължи изучаванета на английски език за сертификатно ниво (курсът е двугодишен : preCAE и CAE). Заедно с това ще продължи и с тренировките три пъти седмично по два часа (от тях не виждам как ще я откажа). Идва множко, но тя е много организирана и експедитивна.
Може би греша, но не мисля, че осми клас е по-труден от девети, когато в програмата ще се "върнат" така трудните за дъщеря ми биология, химия, история плюс физиката,  която не й е омразна, но си е сериозна и нелека.   

При вас как се случиха нещага с извънкласните занимания, наложи ли се да се лишите от тях в името на немския?

Моля ви кажете ми, могат ли да се турнат ел. книжки на iPod touch 5th gen.?
Би трябвало да може, аз на моя 4-та генерация съм качила в пдф файлове.

# 134
  • София
Здравей,  prokibar.
При нас 8 клас мина изцяло на немска вълна.  По едно време се включи във вокалната група на гимназията, но наближиха изпитите за лайстунг и реши, че спира, за да се съсредоточи само върху езика. В 9 клас вероятно ще започнем с английски в някоя школа, защото спомените и са много избледнели Wink Вярно е, че разказвателните предмети се връщат, че са забравили терминология и са отвикнали да запомнят уроци по биология, история и прочие, но предполагам ще се справят. За мен лично 9 и 10 клас са годините в които трябва да се работи върху втория език. При нас живот и здраве в 11 и 12 ще е яко учене за матури и едва ли ще и остане време за сертификат по английски. А така да не го долюбва...иска френски детето Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт