ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ

• 77 557
  • 740
  •   1
Отговори
# 495
  • Там, където ме обичат
Има ли полза от тези интензивни летни курсове, не забравят ли всичко, изсипано
така набързо и сгъстено?
Мога да споделя моето мнение, като ще ползвам една метафора, която чух  не-помня-къде,
че тревата в Англия е толкова хубава, защото я поливат и  косят всеки ден, столетия наред. Wink
А иначе, за да си направиш сама извода сравни това, което се изучава 1 година в ЕГимназии и 1-2 месеца интензивно в един курс. Знанията може и да са едни и същи, но многократното и продължително повтаряне дава трайността на знанията, които всички искаме.
Или по-просто казано - колкото по-бързо се пълни казанчето, толкова по-бързо се изпразва.  Peace

# 496
  • Там, където ме обичат
Допълвам се, не отхвърлям ползата от такива курсове, самата аз съм изкарала няколко такива.
Е, не бяха едномесечни, но бяха много интензивни.

# 497
  • София
Или по-просто казано - колкото по-бързо се пълни казанчето, толкова по-бързо се изпразва.  Peace

Тооочно това ми е опасението и се чудя има ли смисъл да се товари един месец от лятото от сутрин до вечер  Thinking
Т.е. теоретичната постановка на въпроса ми е ясна, по-скоро търся мнения на родители на ДЕЦА,
минали през подобни интензивни курсове. Защото пък детската памет и възприемчивост, особено на
тези години, са несравними с тези на възрастния  Peace

Тъй като е в математическа гимназия, поддържането и развитието и на двата езика е изнесено извън училище, в добавка към още три школи в училище, и през седмицата става доста гъсто  Thinking
Тази година експериментира с делничен английски и съботен немски - според нея 4 часа в събота в никакъв случай не са равни на 2+2 през седмицата, тогава какво остава за 5*18 в рамките на месец  Thinking

Последна редакция: чт, 19 юни 2014, 14:51 от Carmela Biscuit

# 498
По-добре през ваканцията да си починат. Тя е два месеца и половина - тъкмо да си прочетат книгите от задължителната литература, някоя и друга книга в оригинал на съответния език, още нещо за разширяване на кръгозора и то лятото свършило Simple Smile Ако са учили здраво през годината, трябва да имат време за възстановяване, защото предстоят три доста решаващи години  Simple Smile

# 499
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
По-добре през ваканцията да си починат. Тя е два месеца и половина - тъкмо да си прочетат книгите от задължителната литература, някоя и друга книга в оригинал на съответния език, още нещо за разширяване на кръгозора и то лятото свършило Simple Smile Ако са учили здраво през годината, трябва да имат време за възстановяване, защото предстоят три доста решаващи години  Simple Smile
+1
Даже моята нямаше почивен ден, защото кара курсовете по френски език събота и неделя от 9 до 12 във ФИ - изкара 2 нива за А1 и 2 от нивата за А2 (нивата за А2 са 3; за В1 пак са 3 и за В2 пак са 3) ... Сега й предстои изпита за последното изкарано ниво на 05.07 ... Очертава й се да е така и следващата година, и първия срок на 11-ти клас ..., но иска да приключи и вземе ниво В2 там и после да се готви по-спокойно за матури ... Луда работа - добре, че я отказах от испанския в Сервантес, че искаше 2 вечери през седмицата да ходи и там ... Нека си почива - има нужда ...

# 500
Гледам литературата ,която ще се изучава догодина-не е вълнуваща,но спрямо тазгодишната -една идея по-привлекателна за тийновете BlushНяма и обемни произведения.Да се чете през ваканцията ,за нашия случай е не много удачно-така и така се четат преди непосредственото им вземане-да са "пресни".

# 501
Гледам литературата ,която ще се изучава догодина-не е вълнуваща,но спрямо тазгодишната -една идея по-привлекателна за тийновете BlushНяма и обемни произведения.Да се чете през ваканцията ,за нашия случай е не много удачно-така и така се четат преди непосредственото им вземане-да са "пресни".

На нашите още не са им дали списък, а в нета попадам на най-различни и не мога да добия представа за обема.

# 502
  • София
Химикал, това , което в НЕГ имаха да четат за 10 клас,  е следното:

Данте Алигиери - "Божествена комедия"; "Ад"
Джовани Бокачо - "Декамерон"
Мигел де Сервантес - "Дон Кихот"
Уилям Шекспир - "Хамлет"; "Ромео и Жулиета"
Жан Батист Молиер - "Тартюф"
Даниел Дефо - "Робинзон Крузо"
Алксандър Дюма - "Граф Монте Кристо"
Виктор Юго - "Парижката Света Богородица"
Джордж  Байрон - "Дон Жуан"
Оноре дьо Балзак - "Дядо Горио"
Стендал - "Червено и черно"
Ги дьо Мопасан - "Бел Ами"
Шарл Бодлер - "Цветята на злото"
Александър Пушкин -  "Евгений Онегин"
Николай  Гогол - "Шинел"
Паисий Хилендарски - "История славянобългарская"
Петко  Славейков - "Изворът на Белоногата"
Любен Каравелов - "Българи от старо време"
Добри Войников - "Криворазбраната цивилизация"

Но дали после всичко  това е учено - това ми се губи. Simple Smile

Последна редакция: пт, 20 юни 2014, 20:36 от пенсионирана русалка

# 503
  • София
Благодаря, Русалке!   bouquet
Как се чете Балзак на тази възраст? А Бодлер? Wink
Май ще изчакам списъка от Колежа, защото те вече изучаваха "Ромео и Жулиета", а скоро и за Дантевия Ад си говорихме, но не съм сигурна по повод кой предмет.  Embarassed

# 504
  • София
Да, аз го пуснах ориентировъчно списъка. Peace Помня, че точно по повод  десетокласната литература дъщеря ми беше споделяла за серизони разминавания между  даденото за лятно четене от отделните училища.. Така че  наистина най-хубаво е да се изчака и всеки да получи  "правилния" списък. Simple Smile

# 505
О, благодаря, Русалке  Hug
Тази година не им стигна времето да вземат всичко, някои произведения ги попретупаха, вероятно и другата ще е така. Много материал - малко часове. Нормално. По-важното е да им се "отключи" вкусът към класиката и да искат да прочетат и други неща от тези автори.

Последна редакция: пт, 20 юни 2014, 21:25 от Химикал

# 506
Хайде,не остана -до понеделник за бележниците Wink
Вече почти седмица само нуждаещите се от оформяне са активно присъстващи ,другите вече разпускат.
Спокойно вече мога да напиша-свърши и тази учебна година успешно-здравей на ваканцията!

# 507
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
...
Спокойно вече мога да напиша-свърши и тази учебна година успешно-здравей на ваканцията!

+1  Hug Hug Hug

За отчет: само 3 петици - по БЕЛ, математика и старогръцки ... другото 6-ци Simple Smile Да ми е живо и здраво трудолюбивото, разумно дете  Wink

# 508
  • София
.... а днес е на заключителен изпит по английски в школата. Хич не го долюбва, но на текущите тестове  в школата изкарва високи проценти. Англичанинът я похвали на РС така че ще видим Wink В Група В2 upper е, за догодина незнам какво ще правим.

Би ли споделила коя е школата   bouquet

# 509
  • София
Добри са ни децата! А може би и ние сме добри майки. Wink

Общи условия

Активация на акаунт