ТУЕС - 4 тема

• 57 904
  • 751
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Е това не мога да не го постна тук  Hug

Когато синовете пораснат
и тайничко станат мъже,
обаждат се плахо и казват:
“Маме, не чакай днес твойто хлапе!”

И тъжно се свива сърцето,
проблясват в очите сълзи,
пропити със майчина ревност.
Контролът ненужно боли.

Къде е момчето, което,
до вчера държеше в ръце?
Май днеска е яхнал крилете
и литнал към свойто небе.

Отлитай, детето ми, нищо,
че мъката в мене расте.
Тя, майката, тъй е орисана,
гнездо да изгражда, но и път да даде!

Таня Мезева

# 196
  • София
Хубаво и тъжничко... Такъв е живота, би казал някой умен. Или румен....  Joy Hug

Ето това се казва спокойстве  Mr. Green Mr. Green Лято, слънце, почивка

Crossing Arms Thinking Close smile3538 Къде го това "ето"? Завиждам ти и то изобщо не благородно  Mr. Green Mr. Green Замествам един взвод колеги, а вчера ни казаха че ще ни намаляват заплатите пак  #Cussing out

Отдавна се каня да Ви питам, не че сега му е времето, де. Знаете ли някоя книжарница дето приема използвани помагала и учебници и работи през лятото. Още не сме се освободили от 7-мо класните, пък осмокласните засега ще ги пазя, ако някой прояви интерес....

# 197
  • София
Jord Hug Hug
"Ето" беше за пълното отсъствие на всички. Но явно, че спокойствието е само на повърхността.
То и аз не съм още отпуска. Другата седмица ми е последна преди отпуската и съм на педали да си свърша каквото трябва и с чиста съвест да си почивам.  Mr. Green Mr. Green
Лошо е това с намалението на заплатите.  Sad Поне казаха ли ви дали има надежда да ги върнат на старото ниво след време? 
А за книжарница - изчакай до септември. През лятото надали има някой, който да се занимава с учебници. А иначе септември ще има и борси, на Славейков, на Славейков в безистена една книжарница (виж нея и сега), на първата спирка на трамвай 5 (съдебната палата) - също можеш да видиш и сега. Другаде ако се сетя, ще пиша.

Е как сте банда? Четете ли? Синът ми чете, но то е мъка  ooooh! ooooh! Бавно става това четене, не знам дали ще ни стигне лятото да прочетем всичко  Mr. Green Mr. Green Но както казва - какво си се разбързала, то и половината лято още не е минало  Laughing Laughing

# 198
За четенето ми потвърди детето по телефона, че чете - книжка свалена на телефона  Rolling Eyes Аз лично не бих си го причинила този вид четене.
Jord много криво това с намалените заплати, дано да е за кратко.
Надя - да знаеш, че ще ни липсваш докато си отпуска. Често проверявам дали не си пуснала някоя интересна или забавна новина Simple Smile
Да ви питам нещо - от още е много далече, но все пак... След ТУЕС на къде? Замислям се по този въпрос, защото всеки ВУЗ си има конкретни изисквания за кандидатстване, а оценките влизащи в дипломата започват от 9 клас.

# 199
  • София
Надя, terryberry, благодаря Ви.  Hug Hug
Аз затова писах пак, защото не е за сефте, и не е за кратко. Кааараай.... Ще се работи и на други места, 2,3 - колкото трябва. Парите не са важни  Mr. Green Сърце да е широко  Joy Joy, ама че глупост... Благодаря за книжарниците, ще пробвам.
terryberry за твоя въпрос с ВУЗ-овете правилният човек е ВР, тя е минала съвсем скоро по този път и е компетентна. Така че... да казва.

Последна редакция: сб, 20 юли 2013, 21:57 от Jord

# 200
У нас се чете много, но не "Антигона" ,която му дадох от задължителната литература и се подмята в хола, а "световния епос на годината" (край на цитата-така пише на книгата) - "Танц с дракони" книга 5-та от поредицата "Песен за огън и лед" от Джордж Мартин. 1000 стр. е. Искаше много да я купя на английски език да я четял, но беше свършила във виртуалната книжарница от където купуваме и другите и я рекламираха на 2-та езика. Макар и двойна цена на английски бях се навила да експериментирам дали ще я прочете  на английски, но не можахме да я намерим- била се изчерпала. Тази книга е последната от поредицата, която се изчете за близо една година пожелание.
За Антигона ми каза, че я зачел ама не стигнал до 2 стр.
Това е ежедневието - компютър и книга, нищо друго няма в менюто  Simple Smile .
Мен ме няма по цял ден и се прибирам неприлично късно най-редовно, за отпуска не мога и да си мечтая. Като ме пуснат да почивам 2 дни поредни- събота и неделя (както съм днес и утре)  Simple Smile , съм безкрайно щастлива.
Jord 0 не се оплаквай - голяма, малка поне ти дават заплата. Simple Smile . На мен онзи ден ми дадоха мартенската заплата. А в периода от януари до онзи ден - на 30. април ми дадоха 2 заплати накуп преди празниците, т.е. за 7 месеца 2 пъти са ми плащали. Питам се следващата- кога ще бъде  Simple Smile ?    Добре че е частното.
Но установих нещо друго- когато си много ангажиран и си извън населено място- няма къде и кога да харчиш.  Laughing  ....

# 201
Летен (но не отпускарски) поздрав и от мен. Моите деца са  случили на баба учителка от старата генерация.  Laughing Така че там се чете. Даже не мога да надделея, да ги накарам да прочетат нещо друго извън задължителната литература. Според нея трябвало първо задължителната, а пък ако остане време - нещо друго. Имам чувството, че така им убива желанието за четене. Но така е, през лятото са  на "бабин дом".
Терибери, не мисли от сега за кандидатстването. До тогава има много, аз предпочитам да не се нервя от сега. Децата ще пораснат и ще си решават сами, и както е казал поета "пък каквото сабя покаже... и честа майко юнашка".

# 202
Радостина права си, че децата ще пораснат и ще решават сами, но в един момент може да се окажат пред доста стеснен избор при не до там висока диплома. Някак си не е лошо да наблягат на определени предмети може би, без да ми се иска с това да се ощетяват останалите. Знам ли и аз. Но с оценки подобни на осмокласните трудно ще се подредим подобаващо в кандидат студентските редици.
Със задължителната литература не съм много сигурна до къде е стигнал младежа. По принцип гръцките богове и историите с тях са му слабост и е чел доста истории за тях, но до колко съвпадат със задължителните не знам. В момента чете Крадеца на книги - на английски в електронен вариант - била от някакъв обмен на книги по интернет:) Което е доста добре от финансова гледна точка. Доста са скъпички новите дебели книжки, а и винаги имат много томове в една поредица. Не знам защо децата не си разменят в училище книги? Всички четат съвременни автори. Аз лично от години разменям книги с широк кръг от познати и познати на мои познати. Дори не мога да си представя как бих могла само аз да прочета една книга и да не я пусна в обмен. А и честно казано така ми попадат книги които вероятно никога не бих си помислила да купя:)  hahaha Разширявам си кръгозора, така да се каже.

# 203
  • София
Добро утро на всички!

Скрит текст:

Terryberry аз още от миналата година се бях замислила за същото  Laughing Все пак е важно и оценките да са в ред и финансовата част да е осигурена. Ей сега ще минат пет години и хоп кандидатстуденти трябва да сме  Crazy
Миналата година ходих на изложение на висшето образование в НДК, но там имаше повече чуждестранни ВУЗове, а бг бяха слабо представени. Но все пак се ориентирах в цените  Shocked Shocked
Така че определено тази година в началото ще трябва да се прочете за бг вузовете с IT специалности, за да се знае на какво да се набляга повече, но другите да не се изостават  ooooh! ooooh!

Усмихната и слънчева неделна сутрин  Hug Hug

# 204
Terryberry ще ти отговоря на въпроса за балообразубането, като родител минал по този път скоро покрай големия син.
В BG в момента само в УАСГ участва оценката като цяло от дипломата за средно образование като балообразуваща оценка. Но този ВУЗ в този форум не е актуален.

В СУ компютърните специалности са с балообразуване по следната схема:
1 вар.: Изпит по математика Х по коефицент (3 )+ (1) пътх оценката по математика *** = 24 мах. бал
2 вар. : Матурата по математика Х по коефицент (2) + 1 пътх оценката по математика ***
Заб. *** - ако в дипломата има 2 оценки по математика- от матура и средната от годините, водеща балоовразуваща е оценката от матурата ( тук ще вметна, че например тънкия момент при кандидатстване медицина, където се вземат балообразуващи биология и химия тарикат кандидат- студентите, които така или иначе са задължени да се явят на изпит по тези 2 предмета никога не държат матура по тези предмети, за да не рискуват 6-тиците от дипломата които им влизат като балообразуващи по тези 2 предмета  Simple Smile ).

В ТУ-София схемата е подобна:
1 вар.: Изпит-ТЕСТ по математика Х по коефицент (3 )+ (1) път х оценката по математика *** + 1 път оценката по физика  =30 мах. бал
2 вар.:матура по български език и литература или матура по математика или матура по физика (умножена по 2,8) + (1) път х оценката по математика *** + 1 път оценката по физика от дипломата.
Тук е мястото за следното:
Справка в  П Р А В И Л Н И К ЗА ПРИЕМАНЕ НА СТУДЕНТИ В ТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ, ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2013/2014 ГОДИНА
Чл. 13. (1) За 10 % от местата за специалностите се състезават помежду си завършилите Технологично училище по електронни системи (ТУЕС) – София, Професионална гимназия по компютърни технологии и системи (ПГ по КТС) – гр. Правец и професионалните гимназии, с които ТУ – София има сключени договори за сътрудничество.

Т.е. ако кандидатстваш само в БГ, то може да "енергоспестяваш"  Grinning Grinning по доста предмети- да не напиша по всички други.

Но ако кандидатствувате в чужбина ТРЯБВА доста отдалече да се проучи и да се следва целта, там вече се иска дипломата като цяло доста често и е добре да бъде над 5,80 за ТОП унитата, но и над 5 върши работа и там някои гледат оценките от матурата независимо каква е. Доста дълга тема е това, ще я спестя засега. Западните държави, като по-практични и по-развити във въпросния сектор, предлагат във вузовете си директни ІТ специалности за ІТ индустрията, например Bachelor of Science in Information Technology или Master of Science in Information Technology. Отделно, както навсякъде, специалностите с ІТ приложение и получаване на бакалавърски и магистърски дипломи са многобройни: Computer Science and Engineering , Computer Security , Databases , Graphics and Multimedia , Information Systems , Information Technology , ,Networks , Programming , Software Engineering , Technology Management , Telecommunications , Web Design , Web Development , IT Management .

Последна редакция: нд, 21 юли 2013, 15:12 от bp

# 205
bp благодаря за подробната информация. Все пак излиза, че не можеш да загърбиш едни предмети за сметка на други или по-скоро за да ти остава време за игри. Но се чудя по принцип възможно ли е в ТУЕС да се завърши с диплома над 5? Ясна е нуждата от учене, но при полагане на какви усилия е възможно? А реално виждаме много примери за хора справили се прекрасно в професионален план, които точно това училище са завършили. Казват, че много са научили в ТУЕС. Да видим нашите деца как ще са 9 клас с въвеждането на специални предмети.
Личи си ми, че децата ми са при баба - остава ми време и да се замислям над бъдещето и във форума да пиша  Joy

# 206
А какво ви кара да мислите, че не е възможно да се завърши с диплома над 5? Сериозно, стегнете се малко. Да не смятате, че е лесно да се стане програмист/мрежар? Или пък да завършиш елитен университет? Ако децата ви не се справят както очаквате, не търсете вината в ТУЕС и не си казвайте просто "ами то повече не е възможно". Съвсем възможно си е.

# 207
  • София
А какво ви кара да мислите, че не е възможно да се завърши с диплома над 5? Сериозно, стегнете се малко. Да не смятате, че е лесно да се стане програмист/мрежар? Или пък да завършиш елитен университет? Ако децата ви не се справят както очаквате, не търсете вината в ТУЕС и не си казвайте просто "ами то повече не е възможно". Съвсем възможно си е.

А ти с колко завърши миналата година?  newsm78

# 208
Да, разкажи ни как завърши ти и твоите съученици. Никой тук не търси лесното. Иска ми се да знам кое е постижимо. Ще се радвам на включване и от други ученици или родители на по-големи деца.
За мен най-доброто оценяване е процентното - всеки раздел, всяко контролно или проект се оценяват своевременно с процент от крайната оценка. Разбирам, че е неприложимо, но това е реалното оценяване.
От ТУЕС, както писах и по-горе, излизат много добри професионалисти. В това училище има нещо различно от всички други. За това е и избрано от детето ми. Тук не търсим евтини нападки, а истината. Кое е реално като очакване.

# 209
terryberry , невъзможни неща няма - .... има нежелание да се постигнат.
 Едни хора постигат нещата с лекота, други с повечко труд а трети и с голяма доза късмет.

Ами всеизвестно е, че 6-цата от N-ската професионална гимназия по механизация на селското стопанство (т.е. трактористи-комбайнери) например в градчето "Х"  се равнява мах  на 4-ка в елитна гимназия. Затова и подкрепям ВУЗ-овете да не балообразуват с оценката от дипломата. Дори би било правилно всяко училише да си има кредитен коефицент с който да се умножават оценките , които са балообразуващи във ВУЗ-овете, за да има уравниловка на входа на ВУЗ-а. Иначе се получава следното : Идват деца с високи оценки от у-ща от вида на горецитираното от мен като пример и се класират в СУ в много желана специалност. Там  бала по принцип е висок за специалността. След 1-вата година, мах 2-рата те не издържат на добре подготвените си колеги от елитни профес. гимназии, които вдигат нивото в специалността още от първия ден , но едвам влезли в същата специалност и онези първите  се отказват да следват, защото не са получили необходимата база в N-ското у-ще. Но пък са заели място на някой с по-нисък бал и подготвен да бъде в тази специалност а на входа попаднал в профил петагогика например..

Най-лесно е да влезнеш някъде - винаги го повтарям на синовете, после започва трудното.

Сега Ви оставям, че двата ми дни почивка неусетно се изнизаха и утре като ме поведе течението едва ли ще мога да ви пиша скоро.

Последна редакция: пн, 22 юли 2013, 00:44 от bp

Общи условия

Активация на акаунт