ТУЕС - 4 тема

• 57 905
  • 751
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Извинете, че се намесвам не много компетентно, понеже от моето време за кандидатстване във ВУЗ са минали хилядолетия, но щом говорим за принципи, не че някой ще ни чуе - защо да е толкова сложно, коефициенти за отделните училища и т.н., не е ли достатъчен просто приемния изпит? Shocked Или поне да има такава тежест, че лесно взетите дипломи да не могат да надделеят над високите оценки на изпитите? Или съответните матури по предмета, което май е едно и също, почти де, ...
И още по-некомпетентно да питам - има ли сега такова чудо държавна поръчка, тоест безплатно висше образование изобщо някъде?

Последна редакция: пн, 22 юли 2013, 14:00 от Jord

# 211
  • София
Ха JOrd накара ме да се замисля. Наистина защо да няма коефициент, както вузовете имат оценки за акредитация, така и средните училища да имат някакъв рейтинг и оценката да се умножава по коефициента на училището. Тогава да видиш как ще се стараят много повече в училището да предлагат много по-квалифицирано обучение, за да могат да си вдигат коефициента и да набират ученици.  Flutter Flutter Абе за съжаление в бг е така - не ти ли опре ножа до кокала изобщо не си мърдаш пръста за нищо  Mr. Green Mr. Green

# 212
# 213
# 214
  • София
Добро и усмихнато утро на всички!  Hug Hug

И в духа на обсъжданото преди няколко дни

Новата тенденция за финансирането на университетите няма да е на брой студенти, а ще е на брой реализирани студенти

А ето и статията

http://news.ibox.bg/news/id_1200887610

# 215
Относно кандидатствуването след завършване на ТУЕС:
Първо, не се плашете от успеха на децата ви след завършване на 8-ми клас - синът ми имаше почти отчайващ резултат след осми клас, но още от 9-ти нещата започнаха да си идват по местата и миналата година той завърши 12-ти клас с общ успех от дипломата 5 и трийсет и нещо - не си спомням добре, като оценките от дипломата бяха: по математика - около 5.67 и физика около - 5.50 (не си спомням точно). По повечето специални предмети успя да изкара също доста високи оценки, също както и на държавния изпит - но това е без значение за кандидатствуването във ВУЗ.
По математика техният випуск беше при г-жа Христова - един чудесен преподавател. Тъй като се оказва, че по сегашните правила организирането на кръжоци е невъзможно, за допълнителна подготовка по математика за кандидатствуване тя беше измислила елегантно решение - имаше часове за консултации, в които отиваше по-голямата част от класа.
За по-добра подготовка по математика за кандидатствуване по време на цялата учебна година на 12 клас синът ми ходеше на кандидат-студентски курс в СМГ - всяка събота след обед. А преди самите изпити му намерих и един ускорен триседмичен курс във Факултета по математика и информатика на СУ.  Това се оказа съвсем достатъчно.
Второ - за да могат децата ви да използват успешно преференцията с 10-те процента от местата за прием в търсените специалности в ТУ, е необходимо да изкарат на кандидатстудентския изпит по математика поне 5 - 5.20. Иначе трудно ще се преборят с конкуренцията на останалите кандидати, които идват с оценки от дипломата по математика и физика - пълни шестици и на изпита изкарват доста над 5.50. Защото класирането на общо основание за Компютърно и софтуерно инженерство в ТУ обикновено приключва с бал 28 и нещо. Останалите кандидати за компютърната специалност обикновено са пълни отличници от математически паралелки на езикови гимназии или от математически гимназии... А и преференцията за 10-те процента реално е за 10-ина души от ТУЕС (другите 10 бройки са за ученици от техникума в Правец) - ако в горепосочената специалност приемат около 200 души. Останалите ученици от ТУЕС обикновено се класират с преференцията за телекомуникации, електроника и авиоинженерство - следващите по престиж и търсене специалности в ТУ. Една малка част от учениците на ТУЕС се класират и в СУ - Компютърни науки, Софтуерно инженерство или в краен случай - Информатика. Там конкуренцията е много жестока от възпитаници на всички математически гимназии в страната.
Ето малко конкретни данни за випуска и класа на сина ми - от неговия клас той и още двама негови съученици се класираха в Компютърно и софтуерно инженерство, а общо от целия випуск - около 10-ина. Една голяма част от съучениците му и от випуска бяха приети в телекомуникации. Един негов съученик от класа - най-добрият по математика - се класира в Софтуерно инженерство в СУ. Още един негов съученик от класа - в Информатика в СУ. ( Синът ми също го приеха в Информатика, но той предпочете да учи в ТУ). Няколко човека от класа ги приеха в електроника, поне един от класа - в авиоинженерство. Няколко човека от класа отидоха да учат в НБУ информатика. А поне двама от класа предпочетоха да учат икономика в УНСС с идеята после да развиват собствен софтуерен бизнес на база знанията от ТУЕС.

Последна редакция: пн, 29 юли 2013, 10:40 от Gibbons

# 216
  • В една далечна галактика...
Gibbons,  постингът ви силно ме обнадежди! Само се опасявам синът ви да не е бил единственият отличник на випуска  Simple Smile

Вече толкова много съмнения и притеснения изчетох за това колко е трудно в ТУЕС, че започвам истински да се страхувам. Стремя се да не го показвам пред сина ми, който е много ентусиазиран, само го предупреждавам, че да е готов да за голямо учене в това училище. Притеснението ми, че досега му помагах, когато той имаше въпроси, но вече няма да мога. Дано през изминалата година да си е научил житейските уроци добре  Praynig

# 217
  • София
Още ни е много рано да се вълнуваме от кандидат-студентски теми, но аз имам един въпрос към Gibbons. Материалът, който се изучава по мат в ТУЕС само ЗП ли е или има и ЗИП? В смисъл, това което учат покрива ли материала за кандидатстването във вуз или е необходимо да се доучва с курсове. Моето основно против при избора на училището беше точно това, че може би нямат достатъчно часове по мат, в които да вземат целия необходим за кандидатстването материал.

# 218
  • София
mvl не мисля, че кандидатстуденската кампания ще мине без курс или частни уроци. Не мисля, че ситуацията е по-различна от тази в 7 клас. Единствено, че кандидатстването след 12 клас може да се повтори, докато това след 7 клас - не. Но според мен изобщо не е рано за нас 9 класниците да се "подготвяме" за12 клас, най-малкото започват предмети, които влизат в дипломата и трябва да се знае на какво ще се обърне внимание и на какво - не. 

# 219
Аз също смятам, че няма училище, освен може би СМГ и НПМГ примерно, където математиката да се изучава на толкова високо ниво и в толкова голям обем, че да може да се кандидатствува без всякаква допълнителна подготовка. Няма какво да се заблуждаваме. Още отсега си мислете за допълнителна подготовка във вид на курсове и/или частни уроци. Относно обема на математиката в ТУЕС - не е лошо нивото, но си трябва и допълнително учене.
Има обаче един друг много важен въпрос - в 12 клас учениците в ТУЕС са извънредно заети. Освен много тежката учебна програма по специалните предмети (такава е всъщност още от 10-11 клас), на главите им виси и изработване и оформяне на дипломна работа. С това е свързано и още нещо - докато във всички останали гимназии учебната дейност в 12 клас реално приключва някъде около 24 май и абитуриентския бал и учениците може спокойно да си учат за кандидатстудентските изпити, които обикновено са някъде в началото на юли, в ТУЕС тепърва започва ходенето по мъките - обикновено една част от учениците чак тогава успяват да завършат дипломните си работи и всички материали свързани с тях - реални електронни джаджи за хардуерните специалности или работещи тежки и сложни програми за софтуерната специалност, плюс демонстрационни материали за защитата на дипломната работа във вид на табла или слайдове на Power Point например. Следва търчане по рецензенти. После следва самата защита на дипломната работа - много неприятно и стресиращо преживяване. След това учениците трябва да се подготвят и явят на Държавен теоретичен изпит по специалността, който обхваща въпроси по всички основни специални предмети, които се изучават примерно в 10, 11 и 12 клас. Държавният практически изпит е на практика дипломната работа. След това - викат ги още веднъж в училището, да си проверят всички оценки по всички предмети от 9 до 12 клас включително, преди окончателното изработване на дипломите за завършено средно образование. На сина ми бяха объркали нещо и трябваше да отиде още веднъж в друг ден, за да провери лично дали правилно са нанесли сгрешената оценка... Мъка... И накрая, още веднъж ги викат, за да им връчат дипломите тържествено, облечени в тоги и т.н. в една от залите на ТУ.
Пиша го всичко това, за да сте наясно - за кандидатствуване трябва да се готвят много по-отрано, и да решават много задачи. Защото в навечерието на изпитите ще бъдат много заети. С горепосочените глупости. И почти няма да имат повече от 10-15 дни преди самия (самите) изпити, за окончателна подготовка.

# 220
Gibbons   bouquet   Много благодаря за цялата подробна информация! Всичко това е наистина важно и е прекрасно, че го споделяте с нас.
Ако може и един въпрос: имаше ли деца от випуска на вашето дете предпочели обучението във ВУЗ в друга държава?

# 221
Радвам се, ако мога да помогна с нещо...
На Вашия въпрос - просто не знам, аз имам основно представа за кръга на приятелите на сина ми, за повечето от останалите му съученици от класа и съвсем малко за останалите. Та от тези, за които имам представа, всички останаха да учат в България - основно в ТУ, в НБУ, в СУ и в УНСС. Освен това, синът ми е срещал голяма част от съучениците от випуска си в ТУ. Сигурен съм, че има и деца, заминали да учат в чужбина, но синът ми не е споделял нищо в този аспект. Може би са доста малко.

# 222
# 223
  • София
Може би не си зададох достатъчно ясно въпроса. За това, че ще трябва подготовка ми е ясно. Това, което не знам е дали програмите по мат за кандидат-студентските изпити (да кажем в ТУ или СУ) съдържат материал, който не се изучава в задължителната подготовка в ТУЕС. Понеже аз смятам да се занимавам със синковеца, както направихме и в 7 клас, се чудя дали ще трябва да изучим и материала предвиден в ЗИП, който евентуално не се преподава в ТУЕС, или просто да упражняваме това, което учат в ЗП.
Просто към момента не ми се захваща да проучвам какво и в кой клас точно се учи и какви са изпитните програми за университетите. Но ако ще трябва да се учим на материал, който въобще не покриват в ТУЕС, ще трябва да го правим всяко лято след съответната учебна година. В противен случай в 12 клас може да се окаже, че има твърде много невзет материал, който да се наваксва.

И едно питане към мамите на бившите 8-класници. Каква част от сборника по мат изрешаваха децата през годината? Доколкото си спомням беше на Архимед.
Хубав ден на всички smile3525

# 224
  • София
Ми голяма част  Wink Има полза от този сборник, решавахме си от него, особено аз де  Grinning Преди тестовете и класните се подготвяше по него. На края имахме задачки от него за "повишаване" на оценката. Имаме един в къщи -ако Ви потрябва....

Общи условия

Активация на акаунт