ТУЕС - 4 тема

• 57 906
  • 751
  •   1
Отговори
# 225
Не съм наясно дали обемът на учебния материал по математика, преподаван в ТУЕС, покрива напълно обхвата на тематиката за изпитите по математика в ТУ и СУ. На родителските срещи, които сме имали, преподавателката по математика препоръчваше за подготовка за кандидатствуване определени сборници за задължително допълнително решаване извън учебниците и сборниците, по които се преподава математика в ТУЕС, както и посещение на консултациите, които тя дава. Имаше поне два различни препоръчани сборника - единият при кандидатствуване в ТУ, а другият за СУ. Аз по-подробно не съм се занимавал, тъй като синът ми се оправяше успешно и сам. Не че аз не разбирам от математика, напротив - навремето като кандидатстудент и след това, помогнах на половината рода в подготовката за кандидатствуване с математика за технически и икономически ВУЗ-ове. После се налагаше да им помагам и по висша математика... Аз бях потресен от друго - нивото на изучаване на математика в съвременното българско училище. Излиза, че някога май се е учило доста повече в някои области на математиката. Пример - на родителска среща попитах дали все още е актуален сборникът на Рыбкин със задачи по стереометрия, който навремето учителят ни по математика в една не много елитна софийска гимназия ни накара да го решим целия - няколкостотин задачи без дадени решения, само отговори - брилятна книжка на руски царски офицер от края на 19-ти век, претърпяла повече от 70!!!преиздавания в бившия СССР. Преподавателката се ококори, погледна ме по съвсем друг начин и каза, че това бил сборник с много сложни задачи, като било хубаво да могат да ги решават кандидатстудентите само за УАСГ - архитектура и донякъде за СУ, където давали най-зверските задачи на изпитите... А навремето аз и съучениците ми от нематематическа паралелка го изрешихме целия... Трябва все пак да уточня, че този сборник не беше задължителен, а и нашият учител беше прекрасен преподавател и математик, какъвто рядко се среща. Той никога не ни даваше домашни по математика, просто заяви, че за да успеем да се справим с контролните и класните, трябва да си решим изцяло еди кой си сборник. На кръжока по математика се стремеше да ни научи да мислим нестандартно - примерно хващаше някаква много сложна задача и я решаваше по няколко различни начина - поне 4-5, като обясняваше предимствата и недостатъците на различните начини...Та така. Извинявам се за лиричното отклонение.
По темата - вижте в сайта на СУ, в сайта на ФМИ изискванията им по математика -те със сигурност са по-високи от тези по математика за ТУ. В сайта на ФМИ имаше и препоръчан сборник със задачи - май беше на Чакъров, не съм сигурен. Хубаво е да го намерите и да го решите. А за подготовка за изпита в ТУ от книжарницата на ТУ си вземете зеления сборник за кандидатстуденти с много задачи от калибъра на тези, които дават там на изпита, както и с давани теми от миналите години. Даваните задачи от последните години в ТУ ги има и на сайта на ТУ - раздел кандидатстуденти.

# 226
  • София
Благодаря за бързите отговори, не че ми е спешно Mr. Green Явно ще трябва да се поинтересувам и другото лято да процедирам като вече бившия им господин по мат - 600-700 задачки за домашно, да си разнообразяват скучната ваканция. Joy
Jord, за сборника със сигурност нещо ще се спазарим, а и за други от учебниците за 8 клас, ако ги запазите. Питах конкретно за този сборник, защото в 6 и 7 клас той им беше основното помагало заедно с един куп разпечатки на листове. Изгризваха го от корица до корица и не искам да губи придобития тренинг.
Gibbons, потреса по отношение на обема на материала наистина е пълен - вектори май не учат вече хич, тригонометрията се преподава в 3-4 часа максимум, барабар с упражненията, стереометрията и тя, дали не беше даже изнесена изцяло в ЗИП newsm78. Една позната ми беше показвала учебника по мат за 9 клас (дано не бъркам класа) - не повече от 150 стр., формат малко по-голям от А5 #Crazy Та точно тия неща ме накараха да се интересувам дали изучавания материал покрива кандидат-студентските програми.

Последна редакция: чт, 01 авг 2013, 16:05 от mlv

# 227
  • София
Привет!

Лятото си лети направо  Mr. Green Mr. Green

Ето това ми хареса

Ако си мислиш, че учителят ти е строг и взискателен – почакай да се запознаеш с шефа си. За разлика от учителя, неговата кариера зависи от това как ти си вършиш работата.

http://www.manager.bg/news/11-saveta … sp;    

Скрит текст:

# 228
  • София
Да споделя с Вас какъв ми е проблема. От месец-два насам ме тормози синковеца с една схема на магнитно оръдие или пушка - не знам и аз. Намерил я е в интернет, има и обяснение и видео към нея. Според мен е трудна за изпълнение и най-важното за настройка. Да не говорим за елементите дето трябва да се изнамерят, за странното захранващо напрежение, което трябва да се подаде, за това че с батерии явно не става, защото консумацията е голяма, тоест трябва изправител или някакво чудо, знам ли. Моите познания са недостатъчни явно и като се добави заетостта ми в работите дето ходя  Mr. Green -проблема е сериозен. От друга страна не искам да го отрязвам, защото е интересно и различно от игрите на компютъра. Но не знам дали не може да е и опасно... Та мисълта ми е дали не може да се организира някакъв кръжок по електротехника или както и да се нарича, малко по-хардуерно ориентиран, който да е валиден и за 8-9 клас, например. Да се води от някой компетентен и да си правят в него някакви устройства, които да мигат, пищят, стрелят и т.н. Въобще да се вижда резултатът от творческата дейност и то в рамките на дни, например. Ако трябва ние ще си купуваме елементите, само някой да ми каже откъде, че ми е проблем да тръгна по магазините за ел. уреди и да питам  Embarassed Едно време ги знаех, ама много отдавна беше да му се не види. Пък и тогава не бях счетоводител  Mr. Green Twisted Evil Иначе си имаме истински мултицет и един поялник вече изгорихме.... Всеки с грижите си, ние все пак сме от хардуерната специалност, дето вече я няма, де...

# 229
  • София
Дай линк към клипчето да го видим туй чудо. Вкъщи се правят всякакви чудесии, ама главно от мъжа ми. Малкия още не се е запалил. Миналото лято правиха и пускаха водни ракети, пак по идея  от интернет.Иначе идеята ти е чудесна.

# 230
Електронни елементи, компоненти и т.н.  се предлагат на много места. Ето някои от по-известните:
1. Магазин Конрад Електроник на бул. Прага
2. Магазин Пулсатор - в Студентски град, близо до пицария О Шипка
3. Магазини Електрон - на ул. Борис I, близо до Централния пазар - бившия Кирков.
Има и още.

# 231
  • София
Благодаря! А това е джаджата  Embarassed
http://www.electroboom.com/?p=101

# 232
Моля Simple Smile
Относно електронните и електрически компоненти, необходими за монтиране на "джаджата" - в посочената препратка авторът е обяснил откъде е закупил елементите - това е някакъв американски сайт - интернет магазин - Digikey, където се хвалят, че имат на склад над 2 милиона артикула...
Като написах в Гугъл името, ме препрати в сайта, който се отвори на български - ето адреса:
http://www.digikey.bg/
Предполагам, че няма никакъв проблем да се поръчат онлайн всички елементи, стига да намерите някой с  paypal. Така или иначе авторът е дал схема, както и партидните номера на елементите според номенклатурата на магазина. трябва само да се потърсят.
Успех!

# 233
  • София
Благодаря Ви отново.И аз видях, че е дадена е подробна спесификация на елементите. Не е там работата- най-големия МИ проблем е с този 70А ток. С какво да го осигурим? С батерии явно не може. Пък каква ще е тази пушка дето ще трябва да е включена постоянно в изправител, тоест в мрежата? И настройките -на елементите, /пише, че ако искаме да работи с по-малко напрежение и ток, трябва да се преизчислят някои резистори и кондендзатори/ на мястото на тази светлочувствителна двойка, на големината на куршума и т.н., все дребни и незначителни неща, които за мен се оказват непреодолими. И не е ли опасно? Embarassed Май станах отегчителна с подробностите, просто исках да кажа, че някой може да поеме тази вълна от ентусиазъм, щото аз.... трябва да изоставя много неща за да й обърна достатъчно внимание. И не е въпроса точно в тази схема, а по принцип.

# 234
.

Последна редакция: вт, 13 авг 2013, 08:33 от Gibbons

# 235
  • София
Със сигурност е опасно. Нещо множко ми се виждат тия 70 А и на мен. Последно ми се е случвало да изчислявам елементи на схема като бях студентка, демек преди 20 г. Mr. Green, но ако това е токът по намотката няма начин да е толкова голям. На видеото човекът я държи с ръка, а мен са ме учили, че ток по-голям от 100-ина mA, протичащ през тялото ти, може да е смъртоносен #2gunfire. Между другото съм правила демонстрация като тази, която е в началото на клипа - подобна намотка, захранена с плоска батерия от 4,5 V, си привлича съвсем сериозно същата такава желязна пръчица. Направете си експеримент първо с батерийка, пък после търсете вариант за изстрелването - това което е предложил като схема не знам дали ще можете да го реализирате наистина.

# 236
Това за 100-те милиампера е вярно, но трябва по-високо напрежение, за да настъпи пробив на кожата и токът да протече през тялото. 25 V е максималната граница на така нареченото безопасно свръхниско напрежение и за прав и за променлив ток. Така че 25 V не са опасни да настъпи пробив през кожата и да протече ток през тялото. Плюс това юнакът на видеото държеше бобина от изолиран проводник, а не от неизолиран. Но все пак трябва да се внимава и да не се докосват оголени части  и елементи от схемата под напрежение. Тези 70 А са притеснителни от друга гледна точка - ако не е много краткотраен импулс, ток със сила 70 А, протичащ през показаната бобина, направо ще я стопи, и може да запали нещо наоколо. А и задължително не трябва да се включва под напрежение "хвърчаща" или "висяща" схема  като показаната във видеото - т.е. всички елементи и проводници трябва да се укрепени към текстолитова плоча например, защото от протичането на сравнително голям ток възникват електродинамични сили между елементите и проводниците, и схемата може да се "разхвърчи" Simple Smile Извинявам се за малко обърканите обяснения - просто се опитвам на достъпен език да обясня някои неща. А иначе аз съм свикнал да се пазя от едни малко по-други напрежения - започват от 6300 V и завършват с 400000 V Simple Smile

# 237
Хха-хаа  Laughing не съм влизала във форума тия дни и последните публикации ме карат да се замисля дали не съм във форум на EVN  или ЧЕЗ. Абе кви са тия тоци дето "пускате по телата си"  Joy  Аааа и има по полезни "мероприятия за тялото" от това да държите бубина например  Joy . Живота ви втора серия няма.
Очаквах да прочета къде почивате, как прекарвате ваканциите си, как е списъка с книгите????
 Joy Joy  ...
Вместо да "паркирате мерцедесите" на плажа, Вие сте ги паркирали пред Магазини Електрон .

Последна редакция: ср, 14 авг 2013, 00:16 от bp

# 238
По повод кандидастване в ТУ след 12 клас. Тази година ТУ разрешиха кандидатстване с оценка от матура по БЕЛ.....и след това се оказа, че само син и ми и негов съученик са в КСИ , моят без квота, другото момче- с квота.Може да има и още някой, но едва ли. Явно местата с квоти са заети от ученици от Правец.Повечето от випуска ще учат вероятно телекомуникации, което никак не е лоша специалност. 27.4 (от 30 възможни) е минималният бал тази година за КСИ. Син ми не е ходил на уроци по математика и не е от трудолюбивите (повтарям се Simple Smile ) и успя. Той има  6 по физика от дипломата, 5.75 по математика от дипломата и 5.75 на матура математика - общ бал 27.85 , което не е кой знае колко голямо постижение, но се оказа достатъчно.Оценката му от матурата е колкото 5.36 изкарано на изпита в ТУ (за сравнение). Мисля, че матурата по БЕЛ не би трябвало да се смята равностойно на матура по математика или почти равностойно на изпит по математика в ТУ (коефициент , по който се умножава матурата е 2.8 , а за изпита - 3). Все пак това е технически ВУЗ. Но, такава е действителността.

# 239
Тези деца, които влизат в ТУ с оценката по матура от БЕЛ, а са слабички по математика, после имат огромни проблеми. Голяма част от тях още първата година ги опукват по първа и втора висша математика, плюс първа и втора физика, а също и по ПИК - програмиране и използване на компютри, и увисват с по 5-6 поправителни изпита за годишната ликвидационна сесия на септември... Мъка...

Общи условия

Активация на акаунт