2 АЕГ "Томас Джеферсън" - ИНФОРМАЦИЯ

• 142 464
  • 765
  •   1
Отговори
# 75
Вашите деца как вървят с материала по английски, че в нашия клас само препускат из модулите (след като главната учителка решила да премести класното 2 седмици по-рано), ту се връщат назад, после напред. На моя син вече в главата му е каша ...
Коя е тази паралелка, нали уж се движат всички заедно?

# 76
Няма такива измислици "Паралелка с парашутисти"! Парашутистите идват с много нисък бал, които са приети в други училища и след бутане на съответния рушвет в инспектората, а някои и в МОН, МОН съотв. инспектората издават заповед за преместване в училището,за което са си платили! Това е единия вариант! Вторият - е директно кеш на директорката, което се отчита като дарение за училището! Разбира се, тя се отчета и нагоре по стълбата - инспекторат и министерство, за да не я закачат! Но това не е само във 2. АЕГ. Така е в 91 НЕГ, 1. АЕГ, испанска! Затова директорите им са по-важни и от министъра на образованието! Те са несменяеми! Начинът е да се направи скрита камера и да се излъчи по ТВ! Защото те си просят рекета директно, без заобиколки, в разговор на четири очи с родителя!

# 77
Приятелка на дъщеря ми разказваше, как нейна позната й казала, че от тази година ще има отделна паралелка за парашутисти Shocked. Поне няма да пречат на останалите Mr. Green.
В НТБГ е точно така. Имат една допълнителна паралелка платен прием - децата я наричат "частната". И бройката на учениците в класовете, обявена официално по време на кампанията за кандидатстване, остана непроменена през цялата година.

# 78
  • София
Не се подлъгвайте по ПиАра на това... училище. Казвам 'училище', а не гимназия, защото изцепките там са като в най-обикновено квартално училище.

Дъщеря ми го завърши тази година и ХИЧ не е доволна. (Тя е от тези, които влизат с желанието да учат.)
Беше доволна само от 8 клас - подгответо. Нататък - пълна скръб. Учителите са масово незаинтересовани или некомпетентни, или просто налудничави. Как ви звучи миналата година географичката да е оставила 12 12-класници с двойки за края на годината... това какво рудно парче трябва да носиш в гърдите си?!
Поне 80% от всички ученици там ходят на допълнителни занятия по английски - за да научат наистина езика, а не да си останат с подгответо. Учебниците по английски, по които учат са... допотопна методика, сравнено с това, какви великолепни учебници има в момента.
Учителите си позволяват да работят едва ли не по собствени методики, в пълен разрез с уч. програми на МОН. "Ама то вие тая химия на български не можете да я разберете, пък сега и на английски ще я учим... Яяя да си я караме на български. Ама вие вкъщи си попрочитайте термините на английски, за да сте си в час, ако нещо ви потрябва."

Нарушават се правата на учениците, и то по безпардонен, бих казала смело - тоталитарен начин. Отговорът за тези, които си търсят правата е: Ама това са правилата на училището или Такива са законите!
Сутрин училището се заключва 5 минути след началото на първия час. Макар учениците да имат право да отбележат закъснения, това право им се отнема и им се пише директно отсътствие от часа. А децата зъзнат като гугутки в двора през зимните месеци, нищо, че са станали в 5.30-6 сутринта и нищо, че са прекосили половин град с тъй удобния градски транспорт  Crazy
А ако, недай Боже, стане земетресение, и деца загинат заради това, че са заключени вътре... сигурно после ще има някой наказан с мъмрене... но това ще стопли ли родителите???

Не ме разбирайте погрешно, - аз съм възторжено "ЗА" строги правила, смятам, че те са ужасно нужни за съвременните ни тинейджъри. Но не стоя зад такива безумици... Във 2-ра английска те са доста, като повечето са наглед дреболии, ала това не им пречи да са си безумни.

Само сградата им е нова, това може и да е плюс, стига да не събираха всяка година пари от родителите за пребоядисване. Базата... ХА.ХА.ХА. Кабинети с някакво оборудване, които се показват единствено по телевизията. Един-два опита да влязат да направят с оборудване, иначе останалото - то си има картинки в учебниците за него. Нека по-добре е заключено оборудването, че да не се счупи.
Повечето учители, макар и обучени, нямат идея как да ползват интерактивните дъски. Но иначе като стане въпрос за ремонта им - родителите да вадят портфейли.

Помислете добре. Или не позволявайте на детето си да влиза там, или се пригответе за големи масови борби с тези... хм... закони. Или пък си търпете заедно с детето.

# 79
  • София - Рим и обратно
Вече съвсем отговорно мога да твърдя, че парашутистите са факт - с ушите си чух съученичка на дъщеря ми: "Аз съм спокойна, влизам във 2 АЕГ за 3000 лева на година....". Децата още не умеят да се прикриват Rolling Eyes.
Поне да го обявят официално на сайта си....няма нищо срамно - платен прием, и готово!

# 80
  • София
Ей, хич не ми е драго да ви чета... Дъщеря ми е решила твърдо да е там, а балът й най-вероятно ще й стигне за 1 АЕГ. С баща й решихме да не я убеждаваме да постави първо 1 АЕГ в списъка с желанията си, още повече, че 2-ра е съвсем близо до нас, но дали не грешим? Може ли да споделите още нещо за гимазията (и хубаво, и лошо)... Направо ме е яд, че сградата им е толкова атрактивна - явно за децата това има голямо значение. Поне от към извънкласни дейности добре ли са?

# 81
  • София - Рим и обратно
Виж сега, Лекси, много хора твърдят, че по всички елитни и не толкова елитни училища го има това с плащането под масата (моя приятелка колко пари изръси, за да набута сина си в първи клас на предпочитано училище... ooooh!).
Освен това, имаме момиче в блока, което е във 2 АЕГ, в 8 клас и което е влязло с бал близо 34, съвсем законно и по канален ред, и което е изключително доволно, поне засега в подготвителния клас Peace. За по-нататък нищо не се знае.
Та, чудих се дали да напиша това, което знам със сигурност от съученичката, но счетох, ч евсякаква информация трябва да е налице.
Успех  bouquet

# 82
  • София
Аз съм чувала за други тарифи. Не е нито хубаво, нито честно, но го има и другаде. Мога да го преглътна. Обаче ме притеснява това до колко сериозно учат, каква е дисциплината, какви са извънкласните им дейности.. Това, че заключват училището 5 мин. след началото на 1-ви час не ме притеснява, но не ми харесва, че се твърди, че учителите са незаинтересовани, че не се използват интерактивните дъски, апаратурата, че повечето деца ходят допълнително на уроци по английски  ooooh! Бяхте писали, че се организира екскурзия за пролетната ваканция, никой не сподели как е минала?

# 83
  • София - Рим и обратно
Аз май станах най-активна в тази тема, без да имам дете в училището или изобщо да ни е цел Crazy Embarassed.
Но понеже нашето съседче и майка му ми споделяха за тази ваканция - минала е много добре, обиколили са почти цяла европа, прекарали са страхотно.
От същото място знам, че в класа им има само 1-2 "парашутистчета", които обаче лъснали веднага заради ужасно ниския си успех и несправяне с материала.
За извънкласните дейности - мога да питам за подробности. Само знам, че имат прекрасни игрища, но учителят по физическо не струвал и не се ползвали пълноценно.

Дано се включат и родители с деца в училището, за да допълнят или опровергаят информацията.

# 84
Пример, който аз мога да кажа - съотборничка на дъщеря ми учи там (11 клас) и почти не ходи на училище от както се е запролетило. Все кисне на конната база и когато не язди, се грижи за конете. Моята щерка я попитала как се справя с училището, кога я изпитват и не й ли пишат отсъствия, а тя отговорила, че отсъствия рядко й пишат. А когато все пак се случи, тя си ги извинявала с фалшиви бележки (май купени от Славейков) По въпроса с изпитването - когато наближи редът й за изпитване(повечето учители карат по ред на номерата) нейна съученичка я информирала, тя си научавала и се явявала в училище... Учителите били ОК с това, нали е научила нещо и са я изпитали.
Когато чух тези неща, останах много изненадана... чак не ми се вярва да е така... Знам ли ги тези деца да ли не си измислят понякога, за да изглеждат или да се направят на важни и интересни.
... Ако може още майки да потвърдят/отрекат/разкажат за това училище.
Ние догодина сме 7-клас, ... а моя човек го влече тази гимназия

# 85
  • София
Някои постове звучат абсурдно. Каква е ползата от тази тенденциозност? Хората се нуждаят от достоверна информация.

# 86
  • София
Абсурдно или не - свидетелството ми е от първа ръка. И ще се радвам проблемите на това училище да полъснат малко, да достигнат до ръководителите с власт, които биха могли / искали да позакърпят абсурдностите.

Относно извинителните бележки. Да, наблюдавам през годините, че ръководството прави опити да се бори с масовите и дълги отсътствия на ученици. Но отново, чрез жалки мерки. Една от тях е заклюването на сградата, де. Другото, което измислиха последно е великоумното правило: Медицинска бележка не се приема от класния р-л, ако тя не е подписана освен от доктора, и от родителя. Ха. Ха. Ха. Който има тинейджър в дома си, може да разбере, доколко е наивно това.
За сравнение: В гимназията на сина ми при болест изискват родител да уведоми по телефона класния в началото на боледуването и в края. И под такива декларации се подписваме.
В предишното у-ще пък класният сам звънеше на родител, ако дете отсътства повече от 3 дни - за да се увери лично, че детето не бяга, а ако е така, това да лъсне пред родителя.
Ако е проблем стотинките за телефон пък, моя позната учителка пише мейли на родителите на отсътстващи деца.
Иииии... милион и един други варианти има, желание да имаш!
Естествено, има някои учители и във 2АЕГ, които обзвъняват родители, но са малък процент.

Ученическите екскурзии. Публична тайна е, че всяка една бяла или зелена ваканция, както и прословутите екскурзии минават през собствената фирма на учителя по история г-н Михов. И лошо нямаше да има, ако. Посетилите дадено мероприятие (особено чужбинските екскурзии) получават завишени оценки по математика (при Каращанова) и по история. Обратното, ако не си бил... знаете, че един историк много лесно може така да ви изпитва, че наистина да докарате само до 4, при цялото ви желание и учене. И това е толкова очевидно, че децата сами си ги знаят тези схеми, те ги виждат.
Иначе, дори бих похвалила Михов като учител. По мое мнение е добър и в преподаването, и в изискванията по английски, и като възпитател.
Екскурзиите в чужбина са... абе да, едно "добро изкарване". Дълго и напоително обикаляне на градове с автобус, децата виждат европейски градове през прозорците, рядко да е включено в цената някое допълнително мероприятие или музей, ама то и време няма Simple Smile И да, изкарват си супер - хиху-хаху, ядене и пиене - това е много яко, ако си младеж. Но все пак - екскурзиите са въпрос на личен стандарт и очаквания и ако за мен като родител такава екскурзия не си струва парите, то за други родители може би е ок - не смея да съдя никого.

Учителско безхабереие си има, но то често остава някак на заден план.
Учител давал контролни, давал, а към края на срока дори не може да каже оценките, защото не ги бил проверил. А защо не ги проверил? Ами, имал много да проверява, на всички класове. А вкъщи, видите ли, не проверявал, щото не му плащали за извънредно работно време. Проверявал само по време на час, и съответно - не смогвал. Това не е заявление пред родителите, а пред учениците!
Множество зададени теми по л-ра - само върнати без никаква корекция, нищо подчертано, само с оценка под работата... Редно ли е, пита се човек. Ами, имала била право да не подчертава, да се явяли на консултация, ако искат да разискват грешки, тя нямала време за всиччко. А дали реално е проверена работата... много ученици подозираха, че не. Нищо де, за тях нямат време.
Географията през последните 5 дни от срока реши, че има време да ги изпита и изведнъж се оказа, че всички ученици са на "кантар" между две оценки. Айде - юруш да учите ГЕО баш пред ДЗИ. По целия материал. Ама както тя си знае, туй не ви е някаква проформа. И сигурно може да се досетите - тези, които се прецакаха да учат и да се явят на "изпита" - получиха доста ниски оценки, при това счетени от нея за балообразуващи. А избягалите намазаха дебело масло въху филия. Иначе, до последния ден на 12 клас трябваше да се оцветятват с моливчета контурни карти  Crazy

Подобни практики аз считам за подигравка към учениците, за унижение на достоинството им и стимулиране за възпитание на непочтени, лавиращи личности.

Нека да кажа и за хубавите страни.
Паралелките с немски и с испански са наистина добри. За тях се отделят най-добрите учители, отделят им внимание и може би те наистина си струват пребиваването във 2 АЕГ.

Математиката се изучава прилично (което е слабото звено на повечето езикови гимназии). Разбира се, зависи от учителя, при когото си попаднал, но повечето са чудесни!

Възхитена съм от следните учители (ама то и децата си ги обичат тях):
Костадинова - биология (детето ви може да бълнува насън биология на английски!)
Маздрашка - мат
Методиева - англ. (тя е и автор на учебниците, по които се преподава там. Като учител е просто блестяща, като човек също! Единствено, учебникът й - не че е лош - но има много, много по-добри варианти, по които да се изучава английски, и то в английска гимназия.)

# 87
Учебниците най-вероятно ще бъдат сменени поради недоволство на много родители (за което са прави) . Утре щяло да има някакво обсъждане  Laughing

# 88
  • София
Абсурдно е меко казано. Отсъствия се пишат безкомпромисно. Извиняват се само медицинска бележка, преподписана от родителя или с бележка от родител до три дни. За повече трябва разрешение от директора. Училището никога не се заключва - закъсненията се пишат като закъснения. Едно закъснение е = на 1/3 неизвинено отсъствие. З закъснения = 1 неизвинено отсъствие. На второто закъснение класната се обажда на родителя.
Дъщеря ми много харесва училището си и се чувства щастлива там. Тъй като тя идва от частно училище, от което сме изключително доволни, аз бях леко резервирана към държавното, но останах приятно изненадана. Всичките й учители в момента са много интелигентни и приятни хора. Категорично нямам впечатление за незаинтересованост. Разбира се, личните ми наблюдения са само от осми клас. Надявам се да  продължи така и занапред.
Относно т.нар. "парашутисти" /приетите над обявения прием/, със сигурност не съм във възторг. Едно е 26 деца в паралелка, а друго - 32. Но това е факт във всички езикови гимназии.

# 89
  • София
Учебниците най-вероятно ще бъдат сменени поради недоволство на много родители (за което са прави) . Утре щяло да има някакво обсъждане  Laughing
Радвам се да прочета за хубава развръзка!  Peace Все повече такива позитивни новини дано да има от там!

Абсурдно е меко казано. Отсъствия се пишат безкомпромисно. Извиняват се само медицинска бележка, преподписана от родителя или с бележка от родител до три дни. За повече трябва разрешение от директора...

Тъй де, и аз това викам - с подписана бележка от родител. А сега кажете - ако сте хойкащ тийн, няма ли да подписвате бележки на килограм от Славейков? Какъв Славейков Simple Smile Те самички там си имат бележко-продавачи Simple Smile Повярвайте, въпросът е много наболял във 2АЕГ, толкова са го разисквали на род. срещи. Но не желаят да погледнат слабото си звено - неадекватен контрол.
Както споменах, в 8 клас ги стягат. После обикновено силните учители биват върнати към нов 8 клас, и се почваааа...

... Училището никога не се заключва - закъсненията се пишат като закъснения...
Много, ама много ми се искаше да си измислям, но не би. Моята щерка само веднъж е улучила такова заключване, но е свидетел (от вътре) на множество. През последните две години, в новата сграда се прави това.
И безкрайно бих се радвала, ако тази практика (а по думите на директора "Такива са училищните закони") се прекрати. Най-малкото, при инцидент заключени хора биха довели до огромна трагедия, а какво е животът по сравнение с някакви закъснения...
Повдигайки въпроса на род. среща, класната само можа да свива рамене. Настоявахме на среща с директора, но така и не ни бе осигурена. Ха днеска, ха утре, ама нали това е един така хлъзгав въпрос, та не можа да си освободи 5 минути между ангажиментите...
Надявам се вие като родители, ако се сблъскате с тази практика, да продължите негодуването!

Целта ми не е да споря или да изразявам тенденциозно негативи. Просто да увелича вашата бдителност, тя е нужна във 2АЕГ. Питайте децата за вси-чко, ще ви кажат Wink

От мен - успехи на вашите деца и пожелание да не си мълчите, а да застанете срещу несправедливостите, докато те не бъдат премахнати  Peace

Общи условия

Активация на акаунт