Горски дъхави цветя - за Мама ЮЛЧЕТО набра:)

• 62 251
  • 602
  •   1
Отговори
# 435
Мами, като ви чета установявам, че в общи линии децата ни са на една вълна, което ме успокоява.
Относно играчките - по съвет на моя близка от миналата година практикувам следното - периодично крия половината играчки в една от стаите, която използваме за склад/дрешник ... не че Дара не пита за тях, но успявам да отклоня вниманието й, докато ги забрави. След известно време постепенно сменявам играчките и така избягвам купуването на нови и все са й интересни тези, с които играе.
Разбира се бабите не мога да ги спра да й купуват, но обикновено ако са ги донесли в къщи им ги връщам да си стоят у тях, като им отидем на гости там малката да си играе , че у дома вече няма място, а и винаги съм била против презадоволяването.
Пъзели и книжки обаче си купуваме, че много обича да четем и да реди.
От една седмица съпругът ми е в отпуск и той гледа малката, та я беше изпуснал в "забранената стая" и като напипала бебешките играчки ... сега с тях си играе ... а ние чакаме второ момиченце и ги бях прибрала, ама таткото нали не може да отказва  Simple Smile

# 436
  • в Кошера
Звездичке, лека бременност и пухкав финал!  Hug

# 437
  • Stavanger, Norway
Гледай ти, гледай ти колко интересни неща сте писали Grinning
Първо за много години! Да сте много здрави и щастливи. Всички очакващи бебенца - лека бременност до финала и леко раждане   bouquet

Светле, честито! Много се радвам за теб  Hug

sash_stefanova , добре дошла  Hug

Подаръци и играчки и при нас имаше в изобилие. Зарадва им се, порадва им се 1-2 дена и сега строим отбранителни кули с възглавниците и завивките вкъщи и не ги поглежда  ooooh!

Телевизия и компютър - като ви чета срам ме хвана  Embarassed Алекси от поне година го приспивам с филмче (макар, че не гледаме много съсредоточено, защото се закачаме в леглото). През деня също си гледа разни филмчета и смея да твърдя, че е натрупал богата колекция от такива в 3 годишната си биография вкл. "Хобит", "Властелина на пръстена", "Трансформъри" и почти всички известни анимации по няколко стотин пъти  Crazy

Рисуване - ами не мога да го накарам да рисува и това е. Просто някакви драсканици и категорично отказва да рисува  ooooh! Спрях да го карам.

Книжки - на моменти е. Понякога му харесва, понякога не.

Поведение - ината е на ниво макс  #Cussing out Всичко става МНОГО ТРУДНО. ВСИЧКО! Като се започне от хранене и се стигне до излизане на разходка. Не иска да излиза навън (молим се по 30 минути и го изкарвам почти насила). После се прибираме по аналогичен начин. Спане, къпане, хранене - ужас е! Всичко е планирано и дирижирано от него (ако му позволим де). Общуването от известно време е: "Сега кажи ще си играем и да си играем!", "Започни да си играеш СЕГА!" и т.н.

Хранене - най-голям проблем имаме с храненето. Отказва каквито и да било готвени неща. Не мога да ги доближа до устата му дори. Иска само сухо да яде и то налита на боклуци (които не му позволяваме, освен в малки количества ако се е нахранил преди това). Преди ядеше мусака и риба, но вече и това отказва.

Детска градина - вече се оправи напълно, но не смея да го пусна. Всъщност той само от 4-5 дена е спрял кашлицата и мисля да изчакам поне до другия месец. После ще видим.

Стана много дълго и моля да ме извините  Blush

Последна редакция: пт, 24 яну 2014, 20:03 от cvetulka

# 438
Здравейте отново, мами.
Искам да се похваля, че от няколко дни Дара усъвършенства "р" - то и съм много щастлива. Незнам поради каква причина изключение правят цифрите "тли" и "четили"  Simple Smile , а с останалите думи няма никакъв проблем. При вас как стоят нещата ? Аз съм щастлива, защото племенникът ми, който е по-голям от нея все още има проблем с произвасянето на тази буквичка, и си мисля, че за възрастта си  тя се справя много добре.

cvetulka  ние също имаме огромен проблем с храненето. За съжаление, освен на сок, дъщеря ми не яде никакви пловоде и зеленчуци, ама наистина никакви. Готвено също не яде - избира само месото - никакви супи. Картофите ги яде само пържени, по никакъв друг начин. Прясно мляко поне пие много, както и чайчета, а вода - повече от мен. Предпочита тестени храни - бухти, мекици, палачинки, разбира се хляб. За сега нямаме проблем с килограмите, както и с общото й здравословно състояние, но много се притеснявам дали ще прояде полезни храни някога. В детската градина също не могат да се справят с този проблем  Sad . Ще се радвам да споделите вие как провокирате апетита на децата си, как да я накарам да опита другите вкусове. Тя помирисва и дори не иска да опита. Аз съм била така като дете, но съм го израснала, та се надявам и при нея да се променят нещата.

# 439
  • в 1001-та нощ
За "Р"-то още "Л"-каме  Blush

За вкусовете - не го насилвам, с времето ще захитрее, обикновено иска това, което аз хапвам, но бяга от силни вкусове, мисля, че доста деца са така, но като пораснат - ситуацията е различна  Blush

# 440
От няколко месеца "л"-то изчезна напълно, сега навсякъде си е "р".

За храненето - аз само предлагам, въобще не насилвам и не подканям към масата. Включвам и двамата в сервирането на масата вечер(през деня съм на работа).Който е гладен - яде каквото сме приготвили без да ми предявява претенции. Ако не искат, оставям ги да си играят. Случвало се е няколко пъти след това да огладняват в 22ч. Давам нещо по-леко тогава.
Новите храни по принцип се приемат, рядко отказват нещо ново. Но с настояване не става. Това поне го разбрах отрано. Трябва сами да пожелаят да опитат новото.

# 441
Мами, малко да повдигна темата, че отдавна не сме писали.
Как сте с боледуването тази зима, ходите ли на ДГ ?

Ние ходим на ДГ. Тази година втори път провеждаме лечение  ooooh! . В групата й онзи ден от 22 деца е имало само 10, останалите били болни. Та ми е любопитно дали тези, които не посещават по принцип ДГ /ако има такива/ тази година са боледували. Все се чудя дали едното има връзка с другото  newsm78 или просто тази година си беше "болнава".

Като изключим боледуването, много съм доволна че ходи на ДГ. Сега особено около 1 март беше научила много стихчета и песнички за баба Марта, някои от тях чух за първи път  Simple Smile .
А един ден ме попита дали знам кой е Левски, аз й върнах въпроса и тя ми отговори "Добрият човек"  Simple Smile Явно нещо са им говорили в ДГ и много ми беше интересна нейната интерпретация  Simple Smile
За съжаление за 8-март няма да ми каже някое ново стихче за мама, защото в момента се лекуваме вкъщи.

Вече по-добре се справя и с оцветяването, все по-рядко излиза от очертанията. В рисуването обаче не е много добра - единствено слънцето го рисува безупречно, останалите неща не са особено красиви, а за някои дори се изисква доза въображение, за да позная какво е нарисувала  Heart Eyes

Сега сме на тема - чакаме бебчето  Simple Smile . Има ли други бременни мами - как реагират 3 год. дечица на това събитие. А ако има мами вече с по две или повече деца, ще се радвам ако споделите какви са били настроенията на по-голямото детенце, имало ли е ревност, как сте се справили със ситуацията. За сега при нас няма подобни индикации, но знам ли, може и да се появи ревност.

# 442
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
И аз с въпросче: давали ли сте суши? С това не съм го захранила баткото и се чудя за утре вечер имам планове, та дали да му мисля нещо различно, или  newsm78 Предполагам поне такова с авокадо и краставица няма да е проблем? Сега само ми липсва той да ми направя някое хранително разстройство   Rolling Eyes

sash_stefanova, аз на баткото му говорих месеци наред, че ще имаме бебе, че то няма да може да говори, че няма да може да ходи и ще трябва да го носим на ръчички, че няма да има зъбки и ще пие от шише и т.н. общо взето всичко от ежедневието. После му давах пример с негови приятелчета от ДГ, които имат малки бебчета и му казвах, че вече и той ще е в групата на "батковците" и че вече ще е  истински батко. Като се роди малката му дадохме подарък от бебето, но беше по Коледа и един вид това му беше от бебето - много се зарадва.
Ревност не мога да кажа, че има, дори повече "ревнува", т.е. се опитва да ми привлече вниманието като съм на телефона, компютъра, тв.
Друго, което му обясних беше - веднъж му режех ноктите, а беба се събуди и аз казах "бебе, сега на Борко му режем ноктите, ще трябва да ни изчакаш, сега Борко ще е пръв, после ще си ти".
Така следващия път когато ме викаше да играем, а трябваше да храня беба му казах "преди ти беше пръв, сега е неин ред" и му дадох пример с Франческо и Маккуин от "Колите" - как един път Франческо е бил пръв, другия път Маккуин.
Мисля, че нямаме никакъв проблем за сега. Дори беба като е в шезлонга и ако си изтърве бибата и се разсърди, бате Борко ходи да й я подаде. Голям сладурко е  Party

Ние не сме се разболявали в ДГ, абе 6 точки сме от всякъде.  Party

# 443
  • в 1001-та нощ
Добра стратегия  Hug ще се възползвам  Heart Eyes

Калоян, като разбра, че ще става батко - имаше голяма съпротива, ревност, криеше си играчките, после започна да се гордее и да обича бебето, но очаквам доста ревност - след раждането .... опитвам се даговоря - как бебето ще има нужда от него, той ще се грижи за него и т.н. - не очаквам да е лесно  Blush

Само веднъж е боледувал зимата, но не грип - бронхит беше - играли футбол на отворен прозорец, голи го кръста, понеже от спането били потни  Crazy .....

Дълго време нямаха и музикален педагог в ОДЗ-то, а сега се подготвя тържество, той е 2-ро козле с реплика:

"Ах, каква е тази врява,
дето вдига се тъдява?"

Е, как да го запомни и казва, това реплики за дете на 3г. ли са - нито може да го артикулира добре, нито го разбира ....Да не говорим, че думите първо са били дадени на друго дете, явно майката е възроптала и понеже аз не съм скандалджийка или от подмазващите се - са ги дали на Калоян  ooooh!

# 444
теди,аз давам отдавна суши на Алето. харесва го. той е злояд по принцип и всяко нещо,което харесва за мен е малко чудо:) отделен е върпосът,че скоро слушах един итлаиански професор как говори против сушито и изобщо морските продукти. били пълни с живак (меркурио) мисля на бг и трябвало много рядко да се консумират. ама то точно пък в сушито колко малко от тези продукти има……

алена,ти в кой месец стана? няма лентички…прецакаха го този форум отвсякъде.

# 445
  • в 1001-та нощ
Има лентички, но в настройките по подразбиране - не се виждат, трябва да "си ги извадиш"  Heart Eyes

Можеш да се движиш по картинката - отиваш на профил, после от левия панел - настройките на изгледа и там по подразбиране е чекнато да не се виждат подписите, махаш тикчето и готово  Peace

Аз ползвам старата визия, не знам дали ако ползваш новата се вижда точно така, но за мен форумът е "както преди"  Blush

Иначе съм в средата на 8 месец  Blush

# 446
мерси,направих го,но сега като публикувам това ще видя успяла ли съм:) значи скоро ще раждаш:) успех!

не съм успяла.точно така направих като описаното от теб…..ами нищо.

# 447
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Маритка, благодаря  Hug

Тази вечер мисля да поръчам суши за вкъщи, ще поканим и един приятел (т.е. ние вече го поканихме) и да знам дали за Борко да поръчам нещо друго от друг ресторант, но ще пробвам със суши с авокадо и краставица, щом аз бременна го ядох, значи не би трябвало да е проблем  Peace

Алена, аз много се притеснявах как Борко ще приеме бебето, дори да си призная първите дни бях гузна, все едно съм му изневерила  Blush  едно чувство за вина към детето, за дето вече няма да е само той център на внимание  Crazy  най-точно като вина бих определила чувството  Crazy  После като говорих с други приятелки се оказа, че и при тях го имало, казвам ти, ако се получи при теб (дано да нямаш такива негативни емоции де), но ако ти се почувстваш по същия начин, да знаеш, че е нормално и отминава. Повтарях си, че ние искахме Борко да не е самичък, да има другарче в живота, най-близък човек, който има брат/сестра ще разбере за какво говоря, та си повтарях, че сме направили това ЗА него и че е най-доброто за него, т.е. за двамата.
Друго, което правя сега е - 1 час на ден само за него - играя с коли, караме колело, оцветяваме - няма значение, просто 1 час, в който вниманието е само за него, общо взето е лесно постижимо, т.к. беба все в някакъв момент спи  Laughing  че не ми е от най-спящите де  hahaha  нали знаете как е - наспива се докато на мен ми излиза въздуха да бутам количка и като се приберем аз съм изморена, а тя будна  Joy 

Аз също ползвам старата версия на форума  Peace

# 448
То незнам колко % ползват новата  Sick

Златозар от 1ви декември до ден днешен има точно 14 присъствени дни на градина  ooooh! Първо се разболя, после пък било студено в градината. И как няма да е студено, като е 4ристаен апартамент на първия етаж и е с оригиналните си дограми от как там е станало блок. Много ми е болна темата. Сега пък се съмняват в трета сливица. Кашля влажно отхрачващо от два месеца. Лекарите казват че е здрав. Гърди чисти, гърло спокойно, но е факт - кашля. Дори го пуснах на градина така, но пък го върнаха на същия ден, че кашлял.  Сега му изписаха спрей за нос и противоалергично и определено има резултат. От другата седмица започвам лекции и ще не ще трява да ходи на градина. Няма кой да ми помага. И с бебето незнам как ще става процедурата кой да го гледа.

В Русе сушито е някаква пародия  newsm78 В смисъл няма сурова риба. Единственото полусурово нещо на него е пушената сьомга. В такъв случай не виждам пречка и децата ни да ядът суши.

И аз докато бях бременна постоянно говорех за бебето. Определено имаше ефект. Обаче една психоложка ми обясни, че като говорим на по голямото дете, трябва да му обесняваме, че и бебето ще го обича и ще му дава играчките си, ще го милва, целува... Тоест не само голямото трябва да дава, но и малкото също ще дава.
Иначе при нас като си прибрахме бебето от ШТъркела и първият месец беше леко казано ад. Зар много му се радваше, но по грубия начин. Налагаше се да заключвам спалнята докато бебето спи, понеже той искаше да му се радва. Радваше му се така все едно си играе с кукла. Дърпа, бута, блъска... Но с времето лека по лека се наредиха нещата. Обяснявах му постоянно, че трябва да внимава, да не счупи бебето. Оставях го до бебето НО под мой контрол. Да не говорим, че имаше реплики от роднини от сорта "ти не слушаш и няма те обичаме, ще обичаме само бебето" и много такива подобни, които забраних тотално. Сега в нас е идилия. Играят си двамата, селуват се, обичат се. Най ми е готино Зар като каже "Ого! Като станеш голям като мен (ръката на гърдите се слага) и с теб ще ритаме заедно топка".

# 449
При нас също няма ревност. В последните месеци на бременността ми започнах да обяснявам на каката(тогава тя беше почти на 3год.) по-подробно какво ще е ежедневието ни с бебето. Когато родих, оставях бебето всеки ден на свекито за 2 часа и излизахме само двете с каката. Беше си нашето време, без приказки за бебето.

Болестите тази зима - един грипоподобен вирус по Коледа и сега тъкмо ми се обадиха, че каката е вдигнала Т, което означава, че до два-три дни и малкият ще е болен.  Tired
Няма как да ги избегнем, въпреки че не ходи на ДГ.

Общи условия

Активация на акаунт