Американски колеж - четвърта тема

• 87 027
  • 733
  •   1
Отговори
# 540
ами аз не виждам някъде да ти опонирам? този твой пост

.... или отхвърляме въобще съществуването на подобна възможност? Откъде имате информация, че при разглеждането на молбите за стипендия окончателното решение не се влияе и от класирането?
го разбрах като поставяне на въпроси, чиито отговори търсиш? а такава официална информация липсва, както и за становището на peneva, от което съм длъжна да предположа, че единственият критерий е именно неплатежоспособността

разбира се, никъде не е и казано, че при равни други условия (еднаква неплатежоспособност) не се взимат предвид и други фактори, но, мисля, че за това може само да се гадае

т.е. може би не схващам за вас как в крайна сметка изглежда по-логично и смислено
1. да се отпусне 90% финансиране на семейство А, което е с доста по-високи доходи от семейство Б, защото детето А е с по-висок изпитен резултат, а на Б да отпуснат 5%  (да, пак е отпуснато, но е незначително)

или обратния вариант
2. 5% за семейство А и 90% за семейство Б?

---
всъщност станало е недоразумение, явно; след по-внимателен прочит виждам, че пишеш за стипендиите - при тях наистина е обявен критерий "резултат от класиране", а моите разсъждения са за частичното финансиране

Последна редакция: чт, 27 фев 2014, 13:08 от antea

# 541
  • София
Няма значение какво ние смятаме за логично.
Аз пиша като минала през този процес и въпросите бяха за размисъл върху друга гледна точка
П.П. Говоря точно за частично финансиране.

# 542
Все пак има разлика дали неплащането е знак, че си преборил конкуренцията или знак, че си финансово слаб. Съвсем различно е усещането и говори много за отношението на училището към кандидатите. Като благотворително дружество ли се изживява то, или като заведение, което може да си позволи най-доброто, без да рови в касите на това най-добро? Не усещате ли нюанса наистина? Simple Smile

# 543
А защо не  зададеш същия въпрос и към Харвард, Принстън, Станфорд и да не изброявам. Тези имена ми дойдоха първи на клавиатурата.
Явно всичките си имат причина да взимат под внимание финансовото положение на семейството.

# 544
  • София
Химикал, така поднесено е много грубо! Според мен финансово не сме цъфнали и вързали всички, които живеем в БГ, без да имаме вина за това, че ни е такава държавата... На мен лично ми звучи обидно "финансово слаб"...  (вероятно понеже съм го чувала така директно само от един човек - финансово силен, но също толкова нетолерантен към не дотам късметлийте..., та ми звучи арогантно определено!)  Колежът е решил социалният принцип да бъде водещият и това е хуманно! Ако се намери вариант за спонсориране и на няколко силни кандидати - би било чудесно, но нека водещият принцип си остане!

# 545
според мен колежът съчетава нещата - кандидатстваш по финансови причини, но за да продължиш да получаваш финансовата помощ трябва да имаш и необходимия успех.

Последна редакция: чт, 27 фев 2014, 14:04 от petiasd

# 546
Петя, мисля, че не ме разбра. Говорех за открояване на най-умните, без оглед на финансовото положение на родителите им. Така самите най-умни ще се чувстват по-добре - не плащам, защото съм прескочил най-виско летвата, а не защото съм сред малкото, които не могат да си платят. Не знам как да го обясня.

Рос, може и да си права. Но в България традициите са други, хората са горди - обичат да си заслужат безплатното, а не да докажат, че имат нужда от него.

# 547
Това е изпит, който демонстрира някаква форма на интелигентност.
Той не може да е мерило кой е най-умният.
Един е умен в една област, друг в друга област.
В една друга тема споменах за възпитаничка на АК, която е била последна в листа на приетите, а сега има и МВА и от Харвард Бизнес Скул.
Преценили са, че така дават шанс на повече умни деца да учат при тях и да е по-малко влиянието на финансовия фактор .

Химикал,
Много традиции в България са различни. ooooh! И по-добре, че не ги следват

Вариантът, който ти предлагаш, е съществувал, но явно са преценили /настоятелство, спонсори, ръководство/, че не е най-добрата опция и е променен

# 548
Това е изпит, който демонстрира някаква форма на интелигентност.
Той не може да е мерило кой е най-умният.
Един е умен в една област, друг в друга област.
В една друга тема споменах за възпитаничка на АК, която е била последна в листа на приетите, а сега има и МВА и от Харвард Бизнес Скул.
Преценили са, че така дават шанс на повече умни деца да учат при тях и да е по-малко влиянието на финансовия фактор .

Химикал,
Много традиции в България са различни. ooooh! И по-добре, че не ги следват

Вариантът, който ти предлагаш, е съществувал, но явно са преценили /настоятелство, спонсори, ръководство/, че не е най-добрата опция и е променен

Е, сега най-умен, най-добър, най-интелигентен... все тая, те да си изберат какво търсят и да проверят търсеното по техния си начин. Въпросът е, че в момента силно стесняват възможностите си за избор. Но това си е тяхна работа, само споделих какво мисля аз и защо според мен много деца се въздържат от кандидатстване изобщо.

# 549
АК е на самоиздръжка. Един вид на собствена стопанска сметка.
Е, нека посмятаме заедно.
Как беше до промяната в политиката на прием , до 2008 година включително(ако не бъркам)  – дотогава имаше субсидирани такси на първите 50 момичета и 50 момчета в класирането , или с други думи, от приетите 140 деца 2 бяха на пълна стипендия, 98 на половин стипендия и останалите (условно не смятам интернешъналите – 10 тина грубо по на 12-15 бона такса), та останалите 38 на пълна такса, да приемем за удобство 5000 единици.
Е, какво получава АК – 98*2500 + 38*5000 = 435,000 пари. Да ги завишим с 10-15% защото поне едно 10-15 момичета и толкова момчета от СМГ, отишли на изпита заради споделената тук и от ЧС „уникалност”, да се пробват, не се записват и местата остават незаети, но това тогава изобщо не значеше, че 51-то дете след 50-те момчета или момичета на спонсорирана (50%) такса се качва в списъка и започва да се ползва с правото да плаща наполовина, напротив, остава си 51-во и канят от резервите на пълна такса до напълване на бройката.
Тоест парите за АК тогава стигаха до към 500.000, условно, пак повтарям.

Сега – имаме 140 (приемаме същия брой за сравнение) приети деца, които, ако не се рз дадат стипендии биха  платили на АК  700.000 пари (ако ги запишат, разбира се...което не е ясно дали би се случило и АК го знаят, явно). Да, но се раздават стипендии и ако съдим по официалната информация за последната година сумата е около 600.000 от същите пари (1.2 мио лв делено на 2) за 200 деца от целия колеж- вижте тук
http://www.acs.bg/Home/Giving_to_the_College/Education_Quality.aspx
графиките, които АК дава на сайта си , и ако приемем, че имаме равномерно разпределение по випуски, то излиза че разглежданите от нас бъдещи осмокласници вероятно ще получат 120,000 пари за стипендии.

Тогава сметката за колежа ще е 700.000 бъдещи приходи  минус 120.000 нереализирани приходи (стипендия за осмокласниците) = 580,000 пари приход от такси за осмокласниците.
Излиза, че промяната на политиката на АК за финансовите условия – отпадането на субсидираните такси от 2 до 50-то място при момичета и момчета не е довело до особено увеличение на прихода им. – едва 80,000 единици – около 16%, както условно показва сметката ни.
Едва ли политиката е била променена за да се качи прихода с 16%, не ми се вярва, преди да направя тази сметка си мислих, че е това причината, но сега се учудвам, че ефекта е толкова малък, не вероятно има  други причини... Не се сещам обаче какви...
Основна разлика, за отбелязване е, че ако преди субсидираните такси, веднъж определени в осми клас, важаха за целия период на учене в Колежа - до 12-ти и не се искаше да се доказват ежегодно, сега стипендиите се отпускат ежегодно, тоест АК има възможност да е по-гъвкав и да преценя какво кому и кога да дава... Това е без съмнение.

# 550

то излиза че разглежданите от нас бъдещи осмокласници вероятно ще получат 120,000 пари за стипендии.

..."На 93% от кандидатствалите за намаляване на учебната такса от випуска, приет през 2013 г., е предоставено такова. Намаляването на годишната учебна такса варира от 10% до 90%. Общо над €160 000 са отпуснати на семействата на нашите осмокласници. "
http://acs.bg/Home/Admissions/Tuition_Rates_and_Scholarships.aspx

/Добвих го, за да не ти е толкова сложна сметката/

Стефан, Peace
И в подкрепа на казаното от теб- АК не реализират печалба. Тоест не гледат да приберат парите ни, за да спечелят.
Отделно са доста активни по привличане на спонсори и затова могат да си позволят такива стипендии. Колкото повече приходи от спонсори има, толкова ще са повече стипендиите

# 551
  • гр. София
Приемна кампания 2014: Обявена е допълнителна дата за регистрация за приемния изпит тази година и тя е 6 март, четвъртък, 14:30 - 17:00 ч.

За повече подробности погледнете уебстраницата им:
http://acs.bg/NewsDetails.aspx?cat_id=2&news_id=472

# 552
  • София
според мен колежът съчетава нещата - кандидатстваш по финансови причини, но за да продължиш да получаваш финансовата помощ трябва да имаш и необходимия успех.
Подкрепям.
Няма как само изпитът и финансовото положение да е определящ за разпределението на пълните стипендии. За това има и допълнително писане на есе и интервю с кандидатите. Да не забравяме, че голяма част от кандидатите ходят на уроци, отработват възможни въпроси от изпита. Нормално е ,че част от тях ще имат доста високи резултати, но това не гарантира, че и след това ще се справят с лекота и ще имат висок успех.
В момента 1 от децата с пълно отличие и най-много извънкласни дейности от випуск `15 е прието от последните. То е упорито, амбициозно и успя да се пребори сред останалите си връстници, за да отиде на безплатното едномесечно обучение в САЩ. Детето е от провинцията, не е ходило на подготвителни курсове и родителите му не са с големи финансови възможности. При старите условия не вярвам да можеше да учи в АК.

# 553
Но в България традициите са други, хората са горди - обичат да си заслужат безплатното, а не да докажат, че имат нужда от него.
права си, този нюанс не е за пренебрегване; въпреки че многократно в темата съм чела, че няма различно отношение към съученици, които видимо са от различна социална среда, което е похвално

StefanB, отново много интересен пост thumbsup аз специално не съм си играла да направя тези сметки, понеже считам, че никой не ми дължи обяснение дали, защо и как може да отпусне пари; в крайна сметка достъпът до частно образование не е конституционно гарантиран и ничии права не са накърнени; както казах - за мен еднократно частично финансиране не е вариант поради несигурността за следващите години - и затова ми беше важно да науча повече за пълните стипендии, тъй като миналия юни дете се е отказало от нея поради обстоятелства, които са смутили родителите, така че прочетох отчетите на фондацията, която ги финансира - подадени пред американските данъчни власти, и видях, че устойчиво всяка година отпускат финансиране за Колежа за немалка сума [очевидно не само за стипендиите], така едно от съмненията ми отпадна в случай че след 4 месеца трябва да го мисля по-сериозно Simple Smile

# 554
  • София
Доколкото аз съм запозната подходът в американската образователна система е, че финансова помощ се оказва на ученици/студенти, чиито семейства не биха могли да плащат цялата или част от таксата.
Това вероятно дава възможност на деца, които не идват от заможни семейства да учат наравно с такива от заможни/богати семейства. Крайният резултат е, че общия брой на образованите хора се увеличава. На мен лично ми изглежда по-справедливо чисто финансово това да е така, въпреки че промяната във финансовите условия за моето семейство означава отпадане на възможността децата ми да учат на 50% от таксата. Синът ми беше с много висок резултат и смея да се надявам, че при старите условия би имал шанс да учи с/у 50% от таксата (давам си сметка, че и напливът би бил по-голям). Явно някой някъде е сметнал, че стандартът в Бг вече позволява старата система да отпадне. Сметките по-горе са само в подкрепа на прагматизма.
Сред моите познати никой не плаща таксата с лека ръка, но явно вече има достатъчно семейства с доходи, които да позволят тази немалка инвестиция в образование.
Аз съм с много смесени чувства към изпращането на дете на изпит, ако семейството няма вероятност да плаща таксата или иска детето само да се пробва. Обстановката наистина е такава, че грабва децата и надали някое дете би си казало "Голяма работа, аз пък не искам тук". Личното ми усещане е като да ядеш сладолед пред дете, на което също му се яде. След 6-ти клас записахме сина ми на курс по английски с едничката цел да види обстановката в АК и да прецени дали иска да учи там. Още първата вечер каза, че иска там и само там. Затова и мисля, че всеки би се изкушил. Други хора може да усещат ситуацията по различен начин.
Сам по себе си изпитът не е чак толкова уникален - математическото Кенгуру например тества подобни умения, макар че там умните деца имат много повече от примерно 70%, от 10 клас може да се държи ПСАТ, а после и истинския, които също са със сходен формат...
Наистина в Европа финансирането на образованието става по-съвсем друг начин. Ние пък в Бг си имаме нашата гледна точка за честно и справедливо. Американския подход е друг и както и други черти на АК или можеш да ги приемеш или не можеш.

Общи условия

Активация на акаунт