Американски колеж - четвърта тема

• 87 039
  • 733
  •   1
Отговори
# 555
...до 2008 година включително(ако не бъркам)  – дотогава имаше субсидирани такси на първите 50 момичета и 50 момчета в класирането...
Едва ли политиката е била променена за да се качи прихода с 16%, не ми се вярва, преди да направя тази сметка си мислих, че е това причината, но сега се учудвам, че ефекта е толкова малък, не вероятно има  други причини... Не се сещам обаче какви...
Основна разлика, за отбелязване е, че ако преди субсидираните такси, веднъж определени в осми клас, важаха за целия период на учене в Колежа - до 12-ти и не се искаше да се доказват ежегодно, сега стипендиите се отпускат ежегодно, тоест АК има възможност да е по-гъвкав и да преценя какво кому и кога да дава... Това е без съмнение.
Браво! Не бих могла да обоснова по добре, а уж съм икономист Wink
Мисля, че промявата в политиката се е случила заради незаписваве на много деца от 51во до 80то място. При минимална разлика в резултата от изпита, разликата в таксата е огромна. Сега е възможно фивансиране например 30-35% на дете на 60то място, което е в топ 10 на випуска... а иначе то може и да не се запише... Имаше прекрасен пример нагоре в темата...

# 556
  • тук
Аз малко късно, но ще си кажа мнението по дискусията за "по-умните" и финансовата подкрепа за  тях. Това е един изпит в един конкретен ден, в който 75% от материала е математика. Колкото и да е показателен за общата интелигентност на детето, този изпит не може еднозначно да определи "най-умните", защото хората остават в историята с разнообразен принос, не само с математическите и производни постижения. Така че според мен е съвсем справедливо да се дава шанс на по-голям кръг от амбициозни и целенасочени деца, отколкото на тесния кръг математици, както се получава най-често.

# 557
Съгласявам се с Кери - не може от един изпит да зависи толкова много. Със сигурност това е била част от мотивацията на Колежа за смяна на системата. Представете си дете, което знае, че за да може да учи в мечтаното училище, трябва да е в първите 50 (не 51, 55 или 60) иначе - йок Колеж? Ккакто изтъкна А. Пенева, класираните между 50 и 70 място биха били тотално демотивирани. Също тогава народът още повече би се юрнал да харчи до голяма степен "грешни" пари за подготвителни курсове, за които знаем какво е мнението на Колежа (никого не  сме упълномощили, само създават погрешна нагласа у кандидата, съветваме да се готвите чисто и просто с родителите си у дома и т.н.), а същевременно по-добре тези пари да ги включат в това, което могат да си поемат от таксата, ако не получат пълна стипендия.
Доколкото съм запозната покрай приятели, чиито деца ще кандидатстват от една страна и близките ми контакти с работещи Колежа (бившето ми училище) от друга, финансова помощ се отпуска на почти всички кандидатствали и ми е много неясно защо не кандидатстват всички. Дано не е някаква грешна предства за чест/гордост.
Иначе аз съм от първия випуск на Колежа, приеха ме на едно от първите 10 места през 1992, когато кандидатите бяха 2700; за изпита и Колежа разбрах няколко седмици преди изпита, не може да става въпрос за никакво готвене, нито знание за този изпит; предишното ми училище беше кварталното в панелния комплекс на провинциалния град откъдето съм. Завърших с 5.80 без особени дарби и отличия в гимназията, а не с пълно 6 като съученичката ми Лиса, която бе цитирана преди това. Съвсем не мисля, че заслужавах стипендия повече от нея (напомням, че ме приеха сред първите, а нея - сред последните). В този смисъл новата политика ми се струва доста по-справедлива. Само дано повече хора повярват на това, което Колежът твърди, а именно, че ВСЕКИ може да кандидатства за намаляване на таксата...

# 558
Ама няма никакво значение какъв изпит ще си измисли АК - достатъчно е този изпит да му върши работа при подбора на кандидатите. Може да не е и в един ден, а в няколко - поетапен или с алтернативни дати, с възможност за повторно явяване - няма значение. Важното е друго: Когато дойде време ученикът да избира дали да се запише в НЕГ, СМГ, другаде или в АК, да е наясно при какви финансови условия ще учи.

# 559
...Когато дойде време ученикът да избира дали да се запише в НЕГ, СМГ, другаде или в АК, да е наясно при какви финансови условия ще учи.
Срока за записване в АК е след срока за обявяване на финансирането, както и след 1во класиране на гимназиите, т.е. оствава възможноста за избор, ако детото се е представило подходящо  Simple Smile
Пожелавам на всички ви възможността да избирате!!!
Успех на децата, че много приближи времето за камарите изпити

# 560
Доколкото съм запозната покрай приятели, чиито деца ще кандидатстват от една страна и близките ми контакти с работещи Колежа (бившето ми училище) от друга, финансова помощ се отпуска на почти всички кандидатствали и ми е много неясно защо не кандидатстват всички. Дано не е някаква грешна предства за чест/гордост.
В този смисъл новата политика ми се струва доста по-справедлива. Само дано повече хора повярват на това, което Колежът твърди, а именно, че ВСЕКИ може да кандидатства за намаляване на таксата...

Сигурна съм, че всеки може да кандидатства, ама съвсем не съм сигурна, че всеки ще получи отстъпка Joy
Предполагам, че хората си преценяват финансовото положение и не кандидатстват, ако не очакват одобрение. Още повече, че за да получиш финансова помощ трябва да и предоставиш данни и за майчиното мляко (доходи, имоти, влогове и пр.), а това не е най-приятното нещо - някой някъде да знае за теб повече и от данъчните.

# 561
...не съм сигурна, че всеки ще получи отстъпка Joy
... че за да получиш финансова помощ трябва да и предоставиш данни и за майчиното мляко (доходи, имоти, влогове и пр.), а това не е най-приятното нещо - някой някъде да знае за теб повече и от данъчните.
Всъщност всеки, който е склонен да си декларира "всичко" е възможно да получи отстъпка... а ако не смята за нужно да го прави, ами значи не му трябва отстъпката... Ако имам имоти за 100 годишни такси и искам финансиране - ами значи нещо в приоритетите ми не е наред!
Всеки сам си прави сметката дали да кандидатсва за финансиране и да записва детето си в колежа, още повече ако финансите не са проблем  Simple Smile Пък ха дано всекиму да не са!

# 562
  • София
Ако човек наистина има нужда от помощ, за да финансира образованието на детето си в АК, не би се притеснил да предостави поисканата документация.
Всички имаме глави на раменете си да преценим, ако доходите и имотите ни позволяват с относителна лекота да плащаме таксите и да не кандидатстваме за помощ.
Не би ми било приятно, ако родителите, които кандидатстват за финансиране не се налага да декларират подробно състоянието си. Това отваря вратата за хитруване и има хора, които ще се възползват, такава е човешката природа.

sun and sky, наобикаляй темата, мненията ти ще бъдат полезни, ти си почти на нашата възраст, а имаш и опит от извора, че и 16-17 години житейски опит след това.

# 563
Не би ми било приятно, ако родителите, които кандидатстват за финансиране не се налага да декларират подробно състоянието си. Това отваря вратата за хитруване и има хора, които ще се възползват, такава е човешката природа.
Това виц ли е?
Декларирането премахва хитруването? Ехх, мечти. Те и депутати и кой ли още не декларира, но какво от това.

# 564
  • София
kodbg, не зная какво целиш с избирателното четене?
bib.bib е написала, че се  "предостаавя исканата документация", въобще не става дума само за една гола декларация.

# 565
  • София
Това виц ли е?Декларирането премахва хитруването? Ехх, мечти. Те и депутати и кой ли още не декларира, но какво от това.
Не, не е виц. Ако обичаш, въздържай се от подобни емоционални изказвания, ако искаш постовете ти да бъдат приемани насериозно. В темата сме се събрали хора, чиито деца учат в АК с цел да обменяме информация и да помагаме с такава на интересуващи се родители с по-малки деца. На този фон смятам, че има достатъчно търпимост към хора, направили друг избор и често хапливата им гледна точка. Естествено всеки може да пише където и каквото си поиска, плс, не тръгвай с отговор в тази посока. Говорим за възпитание, не за права  Wink

Благодаря на Ironic за пределно ясното пояснение, за съжаление търси ли някой под вола теле, не можем да го спрем. Код, ако искаш да си полезен с гледната си точка, не подценявай отсрещната гледна точка, не смятай, че някой е наивен само защото е направил избор различен от твоя.

# 566
за съжаление ще разбия мита за декларирането - да, формално всичко е ОК, но вина за това няма АК а, средата в която живеем. Познавам дете, което кандидатства за финансова помощ с документи от провинцията, съответно му дадоха много висока отстъпка, а то и родителите му живеят в София и си имат бизнес и то не лош.
Системата в нашата държава е такава, че винаги има начин да се скатаеш:-) а, няма как да те хванат.

# 567
  • София
Аз по тая тема ще се съглася с ЧС, понеже отговаря на моя начин на мислене.  Wink 

petiasd, учудена съм, че това не е било установено... Със сигурност има "как да те хванат"... Случаи като този са много демотивиращи!

# 568
Биб Биб, Не схванах целта на словоизлиянието ти, но не държа да съм полезен, просто мога да кажа това, което мисля, а на кого му е полезно и на кого не, не е моя работа да определям...
Споделям мнението си, което в случая няма връзка с АК, а с неправилната мисъл, че в страната ни има механизъм, който да гарантира реалността на декларираното.
Постът на petiasd е това, за което се изказах - както по-горе написах, нищо общо с АК, а с наивитета ти по отношение на функционалността и справедливостта на система с деклариране на състояние.
Каква е тази агресивна реакция от твоя страна пък си знаеш ти, интересното за мен е, че явно искаш да си полезна за разлика от мен, а се дискредитираш сериозно с подобни нападателни постове, показващи, че въобще не си схванала смисъла на нападнатото от теб мнение.

По темата - на теб ти допада сегашната схема за даване на стипендии, базирана не на резултати, а на официално финансово състояние, доказването на което е според мен дълъг, неприятен, неособено достоверен и едва ли не обиден процес, а на мен не ми допада. Проблем ли е за теб това?

ПП - защо казвам обиден - някой беше споделил, че се навлиза в детайли, стигащи до описване на излизания в чужбина в минал период, описване на почивки. Прилича на кандидатстване за социална помощ за безработни, аз съм обръгнал и това не би ме впечатлило, но се замислих дали детето ми ще крие пред съучениците си, че е "социално слабо"  и получава стипендия, вместо да се гордее, че с труда си я е заслужило...

Последна редакция: ср, 05 мар 2014, 09:46 от kodbg

# 569
Аз по тая тема ще се съглася с ЧС, понеже отговаря на моя начин на мислене.  Wink 

petiasd, учудена съм, че това не е било установено... Със сигурност има "как да те хванат"... Случаи като този са много демотивиращи!

Пете, не съм икономист, и съм много далече от тези неща, но е факт за съжаление. Отново искам да подчертая, че АК няма вина, а системата в България.

Общи условия

Активация на акаунт