Американски колеж - четвърта тема

• 87 030
  • 733
  •   1
Отговори
# 570
Очевидно пишеш в тази тема само с коментари относно "финасиране" и то не от гледна точка на запознат или интересуващ се! Отново!
Подобни неща се коментират в темата за частното образование и моля (отново) - това е тема за АК и коментираме и питаме за конкретни неща свързани с обучение, кандидатсване за колежа и след колежа, адаптация и културни дейности... не разводнявай темата!

ПП - защо казвам обиден - някой беше споделил, че се навлиза в детайли, стигащи до описване на излизания в чужбина в минал период, описване на почивки. Прилича на кандидатстване за социална помощ за безработни, аз съм обръгнал и това не би ме впечатлило, но се замислих дали детето ми ще крие пред съучениците си, че е "социално слабо"  и получава стипендия, вместо да се гордее, че с труда си я е заслужило...

Никой не се чувства като социално слаб заради това че има финасиране, защото за да го запази трябва да постига постоянно висок успех, а в колежа е изключително трудно. Изклизанията в чуждина се описват и не ми казвай, колко е трагично това да опишеш нещата каквито са. Аз не искам нищо да крия, искам и детето ми да се научи да не крие нищо... не възпитавам Андрешко! И ако мислиш, че тема за коментари в училище е кой с колко е финансиран, много се лъжеш, децата имат ммного по-важни неща за разговори!

Последна редакция: ср, 05 мар 2014, 09:57 от peneva_a

# 571
  • София
Биб Биб, Не схванах целта на словоизлиянието ти, но не държа да съм полезен,........ с неправилната мисъл, че в страната ни има механизъм, който да гарантира реалността на декларираното.
.........., а с наивитета ти по отношение на функционалността и справедливостта на система с деклариране на състояние.
Прилича на кандидатстване за социална помощ за безработни, аз съм обръгнал и това не би ме впечатлило, но се замислих дали детето ми ще крие пред съучениците си, че е "социално слабо"  и получава стипендия, вместо да се гордее, че с труда си я е заслужило...
Kod, ако се върнеш и прочетеш краткия ми пост, ще разбереш, че не говоря за деклариране, а за нуждата от обстойно обследване. Смятам, че е в интерес на добросъвестните родители.

Словоизлияния не пиша, не съм наивна, но можеш да продължаваш с нападките по повърхността вместо да приемеш, че хората, децата и семействата сме различни. Имаме право на мнение, а добрия вкус и възпитанието са за разкош  Wink

Относно вметнатото за социалните помощи - най-добронамерено препоръчвам да се запознаеш с концепцията за егалитарното образование. Позитивен начин всички да вървим нагоре, независимо от това как са се справяли родителите ни финансово.

Апелирам да говорим за неща, които биха ни били полезни. Ето, petiasd е на по-различно мнение (дано съм разбрала, пиша го с добро намерение  Simple Smile), включва се, споделя и това не е повод да се дракаме, а да се възползваме от споделените парченца информация.

# 572
за съжаление ще разбия мита за декларирането - да, формално всичко е ОК, но вина за това няма АК а, средата в която живеем. Познавам дете, което кандидатства за финансова помощ с документи от провинцията, съответно му дадоха много висока отстъпка, а то и родителите му живеят в София и си имат бизнес и то не лош.
Системата в нашата държава е такава, че винаги има начин да се скатаеш:-) а, няма как да те хванат.

Именно, и по тази причина по-достойно е да не кандидатстваш, отколкото да се пробваш и да те отхвърлят или да лъжеш и хитруваш. А за хитруването е вярно, че у нас е масов спорт. То не случайно в Англия спряха заемите за българи. А знам и доста деца на съвсем не бедни родители, които учат в САЩ с (почти) пълни стипендии при положение, че там стипендиите се дават по социални причини, а не за заслуги.

П.П. И в случая се намесих по-горе не с желание да бъда хапливаа, а с реален коментар. Наистина, ако човек успява да свързва двата края не му е приятно да се разголва ей така и да излиза най-големия богаташ, понеже истински богати хитруват. И фактът (във връзка с поста от който тръгнаха нещата), че малко деца кандидатстват, според мен говори само добре за семействата на деца в АК. Ако много деца кандидатстваха щеше да е лош атестат. Peace

# 573

По темата - на теб ти допада сегашната схема за даване на стипендии, базирана не на резултати, а на официално финансово състояние, доказването на което е според мен дълъг, неприятен, неособено достоверен и едва ли не обиден процес, а на мен не ми допада. Проблем ли е за теб това?

newsm10  И на мен не ми допада. Казах по-горе защо - цедката е едра и дефакто страдат честните и коректните. Но както казах също фактът, че броят на кандидатстващите за намаляване на таксата е минимален, говори добре за морала на семействата на деца от АК.

# 574
  • София
Според мен има голяма доза вероятност kodbg да се интересува конкретно от АК, а не като цяло от частното образование...  Wink  В тази връзка, потвърждавам, че децата не обсъждат помежду си и не се вълнуват от това дали някой получава финансова помощ под формата на намалена такса или не. Финансирането е тема, която вълнува само родителите (не знам дали е съвсем възпитателно, но това е отделна тема  Wink ).

# 575
Според мен има голяма доза вероятност kodbg да се интересува конкретно от АК, а не като цяло от частното образование...  Wink  В тази връзка, потвърждавам, че децата не обсъждат помежду си и не се вълнуват от това дали някой получава финансова помощ под формата на намалена такса или не.

newsm10
Благодаря, полезна информация.

# 576
  • София
Освен това няма оформяне на групички на финансов принцип. Всеки ученик си извоюва позицията според личните качества

# 577
... потвърждавам, че децата не обсъждат помежду си и не се вълнуват от това дали някой получава финансова помощ под формата на намалена такса или не. Финансирането е тема, която вълнува само родителите (не знам дали е съвсем възпитателно, но това е отделна тема  Wink ).
Моят син е запознат точно с условията на финансирането и всички точки на събиране на документи и деклариране. Съвсем нарочно, да си знае. При падане на успеха под определната граница или провинения да е наясно какво ще струва това на цялото семейство. Може да го натоварвам, но съм с 3 деца и не желая "първородния" да се счита за "помазания".
А децата не коментират (изобщо) тази тема. Той няма представа кой е с намалена такса, още повече пък колко. Знаят си децата с пълните стипендии, даже не съм сигурна че всичките. Това ИЗОБЩО не им е в дневния ред, за моя радост. Не им е времето и възрастта да си мерят финансовите възможности.
Те всъщност много не си коментират и оцеките, коментират си какво са научили, дали са доволни от справянето си, какво имат да донаучат... конкуренция са си, но не "вълча"... Харесва ми средата и приятелите на сина ми!

# 578

Пете, не съм икономист, и съм много далече от тези неща, но е факт за съжаление. Отново искам да подчертая, че АК няма вина, а системата в България.

Е защо пък системата в България... Не само у нас има предвидливи – това е точната дума, иначе може да ги наричаме тарикати, хитреци и т.н., но са си предвидливи хора...
Мой приятел, например, си направи тавана на апартамента си на Витошка мансарда, с отделен елекртомер, обособи го, приобщи (купи от съседи) още два тавана, стана си друго жилище... Е, сега отива в общината за да си смени адресната регистрация,демек,  че живее не на 3-тия, както досега, а вече на последния етаж. Питам го защо, оказва се, защото така щял да плати за втората кола на семейството не 350 лв за право да паркира в идеалния центъра по адресна регистрация, а 150...Toй вече живее горе а жена му и детето долу...
И това е човек със сериозен бизнес, кара кола за  100 бона, но просто защо да платят повече като може и има начин да платят по-малко... Прагматици...
Но не само в БГ, разбира се, навсякъде хората са всякакви и има всякакви. Хеле пък например в Белгия или Холандия, независимо какви са ти доходите...Ние им казваме скрънзи, ама дали сме прави? Просто по-бедните хора са винаги с по-широки пръсти и душа.
А за документите за стипендия – ами иска се документ от общината за имотите на името на семейството и за движима собственост - коли. Ако си предвидлив може нищо да нямаш, не всички са. Питат за доходи, е ако фирмата е твоя или частна, всичко може да декларираш, зависи от прага на добросъвестност на счетоводителя – нерядко се случва такъв да няма..
Ама ако работиш в голяма корпорация или държавно учреждение, министерство, няма мърдане – доходите са реални, не че не подлежиш тогава априори на „социална” стипендия де, но пак зависи, познавам държавни служители с повече от добри за стандарта на БГ доходи. Повече от добри, повтарям, при това гарантирани, е, докато дадената политическа сила е на власт (но нерядко стига за два живота).
Или друг истински пример – самотна майка с голямо дете в колежа, но всъщност самотата се изразява в липса на акт на граждански брак след развода с бащата на голямото дете,  иначе си живее на семейни начала с друг баща, вече на малкото дете. И има почти пълна стипендия, по документи живее при възрастните си родители и си гледа сама децата, не в къща с двор с два МЛ-а отпред на Витоша. А докажи, че не е на гости там, кой ще наеме детективи за това, АК ли?
Така че, не само у нас, навсякъде може да платиш, а може и да не платиш колкото би трябвало. Въпрос на предвидливост. И на морал.
Само дето, вече може би у нас в по-голяма степен, моралът напоследък е повод за подигравки.
Е, подписваш се за верността на декларираното, но на кой му дреме....

# 579
ееее, каза се една истина най-накрая Simple Smile който го може, го може.
Моята дъщеря казва, че ние възрастните повече се лъжем от тях, децата Simple Smile

Последна редакция: ср, 05 мар 2014, 13:15 от petiasd

# 580
може би в предишната тема беше, но съм чела тук, че са отказвали финансиране с основанието, че са декларирани нереално ниски доходи - така че според мен си имат достатъчно механизми да преценят колко достоверна е информацията Simple Smile сега, дали имат достъп до регистри на МВР, за да проверяват колко пъти си минавал границата - се съмнявам, тук е въпрос наистина на личен морал -  в смисъл не виждам нищо смущаващо да напиша истината, че семейството е ходило в Гърция на почивка за 6 дни (която излиза по-евтино от съпоставимо българско море) - това със сигурност не ме прави способна да плащам допълнително 12 хил лв такса, вместо да се скатавам и да твърдя, че живеем с общо 500 лв месечно всичките, което е абсурдно (но по документи може и така да се изкара, ето Стефан даде примери също)

# 581
Антеа го каза междувременно, ама ето и от мен:
Посланието на Колежа (от споделено от кандидатстващи приятели, присъствали на отворените врати и лични разговори с членове на администрацията, които познавам от времето си там като възпитаник) е, че можеш да си с прилични доходи и условия на живот (да кажем средна класа) - да имаш автомобил, почиваш в чужбина чат-пат - и пак да получиш намаление на учебната такса, което да ти улесни значително финансите.
Нямам опит от процеса лично, но не приемам като нападение да ме питат колко често пътувам в чужбина - живеем в 2014 година, половината ни роднини са в чужбина, гръцкото море е по-близко от нашето, естествено, че пътуваме често и това не ни поставя извън обсега на намалената такса.
От никого не се очаква да си продаде колата, смени жилището, прати другото дете на село или да си смени изцяло начина на живот, за да изучи едно дете. Процесът по кандидатстване за намаляване на таксата включва и интервю с комисия и със сигурност има и човешка преценка. Защо не хващат случаи като дадените за пример по-долу, не знам, но пък вратичката с ежегодното преразгеждане може и да помогне.
Друг е въпросът, че хората искат някой да им каже, преди да почнат да кандидатстват, че с такъв и такъв доход, да очакват ето такова намаление и тогава да решат дали да минават през целия процес, а това не виждам как би могло да стане. Всичко зависи от толкова много неща: останалите кандидати за намаление, брой чуждестранни ученици, получени грантове за годината, дарения от завършили за стипендии и т.н.

# 582
Искам да попитам - отпускането на намаление на таксата на тези деца ощетява ли пряко другите? Защото ако не, защо тогава се разисква?
АК сигурно си има достатъчно начини за проверка на информацията - нали търг.регистър на Агенцията по вписванията е публичен, НФО на фирмите се публикуват? За имотния регистър - ако ти поискат справка, как ще я фалшифицираш?
Иначе е ясно, че в АК кандидатстват децата предимно на средната класа, с цел да продължат да следват в чужбина, едва ли някой родител си прави илюзии, че ще издържа студент в Англия и Америка с помощи, или с МРЗ. Така че, намалението се предполага, че се дава на хората с най-ниска платежоспособност сред приетите (но все пак някаква), а не на социално слаби такива.

# 583
Жасмин, погрешно мислиш според мен.
Първо, АК си е извоювал ореол на отлично средно училище и въобще не е задължително обучението в него да е обвързано с продължаващо в чужбина.
Второ, къде тръгна да сравняваш платено средно с университет в чужбина??  Има немалко възможности за следване в чужбина, комбинирано с работа на студента за самоиздръжка. Има богати опции за студентски заеми, толкова ли е трудно да се помисли за подобни разлики между университет и средно.
На наивните въпроси как, по горе в темата са ти дадени някои примери - прочети ги.

Вероятно ощетява, доколкото има една сума за раздаване и тя се разпределя между одобрените за стипендия. Както вече бе казано, това е и причината да няма строги критерии и скала, а нещата да са условни - просто едновременно са неизвестни и двете страни на уравнението, а именно бря и нуждите на кандидатстващите от едната и сумата от другата. Ето защо предварително се казва, че има възможност за стипендия а колко и кому, ами според зависи е...

Така де, пак стигаме до основния проблем за хора с относително ограничени възможности.
Неизвестните в уравнението се променят всяка година и не зависят от твоето състояние, а от странични фактори. Тази година ти е необходима 50%-на помощ, дават ти я. Следващата, детето се справя със задачите, ти леко си се влошил и ти трябват 60%, но колежът те сюрпризира, че може да ти даде 15.
Отвратителна система...

Последна редакция: ср, 05 мар 2014, 13:23 от kodbg

# 584
Вероятно ощетява, доколкото има една сума за раздаване и тя се разпределя между одобрените за стипендия. Както вече бе казано, това е и причината да няма строги критерии и скала, а нещата да са условни - просто едновременно са неизвестни и двете страни на уравнението, а именно бря и нуждите на кандидатстващите от едната и сумата от другата. Ето защо предварително се казва, че има възможност за стипендия а колко и кому, ами според зависи е...
Твърдо обаче - децата над 18 години за АК не са деца, които ти издържаш, и не се броят за член на семейството аз се възмутих на това, но е факт. Просто за тях изборът ти да плащаш за обучението им , а не те сами да го правят бидейки пълнолетни си е за твоя сметка (как точно биха могли да го направят си е техен проблем).
Миналата година питах във финансовия департамент, тъй като каката беше още студентка в чужбина, казаха, че е над 18 и да не я смятам като член на семейството.
Имайте го предвид като си правите сметките.

Общи условия

Активация на акаунт