Орхидея - тема 11

• 112 438
  • 773
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Милтония- много красива орхидея си си взела.Дано да се отворят пъпките,на мен все ми изсъхват малките пъпки.
Кучо- прекрасна Ванда.

Ето каква нова придобивка си купих вчера от Бриколаж.

# 601
Момичета, какво да правя с орхидея, на която окапаха всички листа, а корените ѝ растат и са живи???  Thinking

Почакай. Ако част от розетката е жива, ще избие ново растение. Ето мои стари снимки:

[img]http://pantonov.com/shared/DSC_36233t.jpg[/im

А ако не е останал живот, просто един ден ще изсъхнат и корените. Sad

Това, което виждам отгоре от стъблото е изсъхнало Sad надолу в корите незнам как е, но като падне и последното листо, а то пожълтя днес ще разровя да видя как е надолу.

# 602
  • София
Ето ги моите 2 фалчета:

Скрит текст:

Мисля, че изглеждат добре и се чувстват добре! Simple Smile Не съм изрязала цветоносите.........не знам защо още ги държа, те прецъфтяха отдавна.

# 603
До колкото виждам имат спящи пъпки.
Аз моите не ги отрязах и сега са цъфнали, е вярно че само 3 цветчета, но тези които им отрязах цветоносите нищо не са пуснали до сега.

# 604
stefina-ама и твойта не пада по долу.Много е хубава и като гледам е от едрите.Разкошно растение!
Аз за сега нямам проблем с пъпките.Планирам утре вече да я полея.

Amiamo-като ти гледам снимките ми се струва че твоите са мини фалчета.Не знам дали е вярно,но аз съм чувала че те не си удължават цветоносите.Аз имам 5 такива и на едното само съм ги оставила,но вече четири месеца няма развитие,та мисля да го резна и него.

# 605
  • София
Да, мини фалчета са. И сега да ги режа ли или да изчакам още?!  newsm78

# 606
Кажете ми моля сега зимата на кой прозорец да ги държа, единия е в стаята с климатик другият е без. С еднакво изложение са, но в едната стая е постоянно топло, а в другата пастоянно ..... по-малко топло Simple Smile

# 607
  • Gone with the wind
То зависи от това колко е топло и колко нетопло, но аз бих заложила на стаята с климатика

# 608
Ок, там са.
Благодаря ти.

# 609
Момичета, прекалено много въздушни корени направиха моите орхидеи. Нормално ли е чак толкова? И какво да правя? По разни снимки виждам по 1 или 2 най-много, а при мен са като рошави таралежи Simple Smile

# 610
Идвам да се оплача и да поискам съвет. Днес реших за втори път да хвана към опора растящ цветонос, тъкмо го хванах със щипката за пръчицата и той се счупи (държи се само в крайчето) Cry на 10 см. от основата. Въпросът ми е дали да го отрежа от основа и да се надявам на втори цветонос или да го превържа и да се моля за чудо?

# 611
Връзвах, нищо не стана, изсъхна. Скоро счупих пак един, но до най-долната пъпка, не чакам нищо от него, то няма и как , но си имам съвсем малък нов , като го видях щях да умра от радост. Счупения го сложих във вода за сега е свеж, но пак не очаквам нищо, но нека да си стои знае ли човек. Не се ядосвай, ако искаш залепи го с тиксо но не се надявай много. Ако има пъпки може да избие от тях, говоря за пъпки в здравата част Hug

# 612
  • далече в провинцията
Здравейте Simple Smile .... октомври месец си купих орхидея и то с голям страх дали ще мога да я "огледам" тъй като стъклата на прозореца са ми матови /огледални/ и зимата не пропускат много светлина в стаята, взех си я настаних я на източен прозорец, беше с пет листа и два големи цветоноса, след като постоя около седмица две от най долните листа почнаха да прижълтяват и по препоръка на моя позната ги клъцнах. След 2 седмици реших да я присада в др саксия като се старах да е по същия начин като част от корените да са навън /както си беше и преди/, не я пулвелизирам за да не попадне вода в розетките и да не загние, но коренчетата които бяха отгоре взеха да стават на кафяви петна и това ме накара наново да я изкарам и да я посадя малко по ниско и отгоре да покрия корените отгоре с чимовка. Поливам я на седмица като я потапям за час в легенче с хладка вода, в пролуката /на приложените снимки се вижда/ гледам че коренчетата долу са си зеленички но горния повърхностен слои много бързо изсъхва. Преди две седмици две от цветчетата изсъхнаха и паднаха а най долния стар лист на ъгълчето е лека пожълтял. За изсушаването предполагам че оказва влияние въздуха в стаята защото се отопляваме на дърва, а температурата до цветето е 25 градуса. Дайте моля Ви съвет как да процедирам по нататък и ако съм допуснала грешки къде са те .....    

# 613
  • волно калдъръмче
Снимките са малки и трудно се улавят детайли, които да подскажат повече за състоянието на растението. За момента се вижда, че е в повече от добро състояние: листата му са свежи, има цветоноси.

Не се страхувай да пулверизираш повърхностните корени. Влагата се задържа по-лесно в дълбочина, защото по кашпата има само един дренажен отвор - този на дъното. Ако я надупчиш отвсякъде, ще се постигне по-равномерно изпаряване и корените под повърхността ще имат време да се позасушат между поливките.  

Аз лично не харесвам стърчащите въздушни корени и покривам с кори. Когато се появят нови коренчета в основата, изчаквам да достигнат дължина, махам част от корите, полагам корена и пак връщам корите обратно.

На мястото на старите листа появяват ли се нови коренчета?

# 614
Саморая, извинявай за тъпия въпрос, но какво значи "полагане на корен"? Набучване надолу в саксийката?
Аз моите вчера не се стърпях и като не получих отговор, ги поокърших. Сбърках явно. Сега ще видим последствията. Дано не ми загинат орхидейките!

Общи условия

Активация на акаунт