Орхидея - тема 11

• 112 432
  • 773
  •   1
Отговори
# 615
  • волно калдъръмче
Корените на орхитата са много крехки и набучвайки ги, може да се ги счупиш. Това е причината да пиша "полагане на корен".

Изванявай, не съм прочела въпроса ти. Погледа ми привлякоха снимките на dora_ve и писах във връзка с нейния пост, без да прочета предишните. Не може да се каже дали си сгрешила. Ако кореновата система е здрава, няколко загубени корена не са голям проблем.

Когато сменям корите на моите орхидеи, ми прави впечатление, че някои от корените започват да се обезцветяват, линеят и накрая остава нещо като суха тръбичка /обвивката на корена вероятно/, а в нея има нещо като влакно. Твърде вероятно е самите корени да се обновяват: на повърхността да излизат нови, а старите да се загубват с времето.

# 616
Благодаря за обяснението Peace

Корените в саксийките изглеждат здрави, има много зелени.
Едната ми орхидея се кани да цъфти, другата от 2 години не помръдва, само 1 ново листенце пусна и гора от кореняци. Аз затова реших, че многото въздушни корени им отнемат силите за цъфтеж Simple Smile

# 617
Аз затова реших, че многото въздушни корени им отнемат силите за цъфтеж Simple Smile

ами това да не е теменужка   Joy

# 618
 Mr. Green

Виж, сега, не ми се смей Crossing Arms Аз съм от онези цветарки, дето и кактус успяват да уморят. Затова равносметката от 3 орхидеи 2 оцелели, и то едната цъфтяща вече 3 пъти, си е голямо постижение за мен! Явно някакви глупакоустойчиви ми са се паднали Grinning

# 619
Mr. Green

Виж, сега, не ми се смей Crossing Arms Аз съм от онези цветарки, дето и кактус успяват да уморят. Затова равносметката от 3 орхидеи 2 оцелели, и то едната цъфтяща вече 3 пъти, си е голямо постижение за мен! Явно някакви глупакоустойчиви ми са се паднали Grinning

Joy
ако знаеш аз колко цветя съм уморила. Като почна да чета книга за стайните растения и ми доревава.Има такива които съм умаряла неколкократно в желанието си да се справя. Затова гледам с хумор на такива решения.

с фалчетат е лесно - няма как да сгрешиш - колкото по-малко се грижиш за тях толкова по им е гот...

# 620
Уморявам всичко наред , само орхидеите ми са на шест, защото ги обичам и си чета за тях де .

# 621
  • София
Едната ми орхидея се кани да цъфти, другата от 2 години не помръдва, само 1 ново листенце пусна и гора от кореняци. Аз затова реших, че многото въздушни корени им отнемат силите за цъфтеж Simple Smile

Подхранваш ли редовно с тор?

# 622
Момичета имам нужда от спешна помощ Sad орхидейте ми са хванали въшки. Ени такива бели и стават като мъх. Убиват ми пъпките Sad аз как да ги убия........ С какво да ги напръскам моля за идей ...

# 623
  • волно калдъръмче
Скрит текст:

# 624
  • най-шареното място

Многото нови въздушни корени, новите листа, светлото място, денонощните Т разлики, са условия за цъфтеж. Ако е фаленопсис.

Торенето може и да помага, но във всеки случай цъфтят и без него, ако са осигурени горните неща.

# 625
  • София
Момичета имам нужда от спешна помощ Sad орхидейте ми са хванали въшки. Ени такива бели и стават като мъх. Убиват ми пъпките Sad аз как да ги убия........ С какво да ги напръскам моля за идей ...

Щом има бели неща като памучета, това са памуклийки. Моспилан върши идеална работа. Продава се в Бриколаж и в аграрните аптеки. Малко прахче е, което се разтваря и с него се пръскат листата и стъблата. Може би и препарати като Клинес и Лактофол имат съставка за памуклийки (влакнести въшки), но трябва да се четат етикетите. За по-сигурно мъхчетата могат да се отстранят механично, защото препаратът трудно прониква през тях. Имай предвид, че цветовете се повреждат от препаратите и е добре да не се пръскат. Гадините се загнездват отзад на цвета и между листенцата на цветовете. Там почиствам внимателно и ежедневно с нещо тънко (тъпата страна на игла) като внимавам да не нараня цветовете. Въпросната цъфнала орхидея я изчистих напълно и се радвах на цветове няколко месеца. Изобщо не видях, че е имала такава "екстра" при купуването. Всъщност това ми беше подаръка за 8-март, а последното ѝ цветче все още е живо.  Laughing

Последна редакция: чт, 12 дек 2013, 23:11 от Тaня67

# 626
Подариха ми  една  орхидея   фаленопсис  която  е киснала  постоянно  във  вода.Може ли  постепенно  да  и намалям  водата   и да премине  към  поливане  когато  корените  станат  бледо  зелени   или  да  продължа  да я гледам  по този  начин?

# 627
  • най-шареното място
Можеш и рязко да смениш режима. Светли корени - вода. Тъмни - няма вода.
И се оглеждай за загниване.
Хвърляла съм чудни орхидеии заради подаряване след дни киснене при подаряващия.

# 628
Саморая, Тaня67 благодаря за бързите отговори, още утре ще го купя. Моите орхидей не са цъфнали още, но за пръв път имам 5 броя и 3 от тях ще цъфтят ( до сега всички прецъфтяват и умират)

# 629

Почти не. Не съм сигурна как точно да го правя, мисля, че първата я уморих от преполиване, торене и въобще прекалено и неумела обгрижване. Затова тези съм ги оставила на мира и не им се бъркам. Е, освен оня ден Simple Smile

Фаленопсис са, да. За други нямам кураж още.
На светличко са, пред прозорец, но затъмнен, температурата в стаята в момента е между 19 и 21, поливам когато се сетя, на 2-3 седмици обикновено. сипвам вода в подложката и след време изливам останалата. Преди пробвах да пръскам листата, загних няколко така и се отказах.
Уж лесно се гледали, но си има тънкости, които ако не се видят наживо как стават, по описание в книжките или нета не се получава особено.

Общи условия

Активация на акаунт