Орхидея - тема 11

• 112 200
  • 773
  •   1
Отговори
# 90
  • София

Момичета, следвайки вашите съвети, мисля че орхидеята ми (мини фалче) се чувства много по-добре!  Hug
Сега обаче, тъй като се чувства добре пуска нови корени като ненормална  Laughing  Въпроса ми е на кой етап трябва да я пресадя? Не съм я пресаждала от както са ми я подарили, т.е. може би година и половина. Ето и снимков материал (последните 3 снимки от албума):

http://addrianna.snimka.bg/nature/orhideya.748306.31113908

От това което показваш не виждам никакъв смисъл от пресаждане. Кое те кара да мислиш в тази посока? Не виждам нито прекалено много корени, нито проблем с мъха. Каквото и да говорят и пишат за изхабяване на субстрата имам фалчета които не са със сменян субстрат ( корички  )  от 5-6 години и пак цъфтят и то обилно. Сфагнума си пък вообще го ползвам многократно за реанимация на орхидеи , реанимирам, после го изсушавам, прибирам и при нужда пак вадя. Мисля че природата не трябва да се насилва, ако растението е добре и цъфти не е необходимо да го задушаваме със грижи.
Ако не цъфне 2-3 години обаче бих посъветвала друго.

Мерси за отговора   bouquet
Ами реших, че трябва да го пресадя, защото пуска много корени и те си стоят твърде повърхностно. И ме притеснява да не му стане малка саксийката на растението. Листа също избиха 2, но цветонос изобщо не виждам да тръгва. Ще изчакам за сега.

# 91

Ами реших, че трябва да го пресадя, защото пуска много корени и те си стоят твърде повърхностно. И ме притеснява да не му стане малка саксийката на растението. Листа също избиха 2, но цветонос изобщо не виждам да тръгва. Ще изчакам за сега.

Така като гледам е мини или полумини. Те са много капризни откъм цветоноси.
Имам богат опит с тях и не можах да си изградя точна теория кое им харесва и кое не, държат се сторого индивидуално - има такива които ми цъфнаха в сфагнум но след 2-4 години нецъфтеж и сега цъфтят регилярно, имам такива които пресадих в кори и тогава цъфнаха. имам такива които пресадих в кори но върнах в сфагнум защото не им понесе. препоръчвам да опитате смяна в кори само ако да кажем 3-4 години орхидеята не е цъфтяла. преди това просто се въоръжете с търпение.

това че стърчат корените е нормално за фалаенопсисите, често 60-70% от корените са навън при 3-4 годишните растения - не е много красиво но на тях не им пречи и с цъфтят.Както съм писала и преди виждала съм само един случай и екстракоренова система, на фалаенопсис който беше ежеседмично подхранван с кристалон  за листна маса и корени. имаше наистина мноооого корени затова макар и да препоръчах на приятелката ми да не го пипа се  оказа че съм сгрешила- тя просто не се побираше в саксията  та беше преместена в онези пластамасовите прозрачни от метро. За мен да пресадиш в по-голяма саксия ако не е наложително е като да кажеш на растението- работи за корени и листна маса, а тогава то спира да цъфти.

# 92
  • София
Отново благодаря за изчерпателния отговор!  Hug
За сега ще оставя растението така, и ако не цъфне до другото лято ще го мисля.

# 93
Здравейте всички които обичате орхидеите! Нова съм тук, от много време следя темите Ви и сега реших, че е време да се регистрирам и да споделя моята дилема с въпрос към вещите в отглеждането на орхидеи! След като преди години уморих 8 орхидеи една след друга не посмях да си купя нова допреди няколко месеца. Закупих 2 еднакви мини орхидеи и двете с по цветонос разклонен на 3 отрупани с цвят, прецъфтяха и доста се чудих дали да режа цветоноса когато забелязах малки зелени пъпчици в началото на разклонението му затова и не го пипах. Има го и на двете. Проблема е че, на едната са доста хилави и малки и листата и започнаха да се сбръчкват, пресадих я но мисля че не помогнах много. Да уточня само, че нейните разклонения на цветоносна ги отрязах. Чудя се дали да не махна младото растение за да не загубя и изтощя старото? А другата се разви много добре и днес 2 месеца по късно имам 3-4 листенца и 2 въздушни корена, като разклоненията на цветоносна вече са жълти и почти изсъхнали. Ще бъда благодарна на всеки който може да ме посъветва кога и по каква процедура трябва да отделя младото растение и как да процедирам с него след това? Страх ме е да го пипам да не затрия и тези! Благодаря предварително на всеки който се отзове!

# 94
Здравейте момичета  Hug Ако може да се присъединя , защото от скоро и аз съм болна на тема орхидеи .
Живея в къща с прекрасен двор и имам и други цветя , но никога не са ми били интересни и не са ме вълнували ... / мъжа ми ги гледа /
Но орхидеите са друго нещо ... Имам само две засега -  фаленопсис с ужасно много цветове , просто се пръсна да цъфти и една на която пише "Камбрия" - цветчетата са и като малки звездички  Heart Eyes
Днес мисля да си купя още една  Crazy 

# 95
  • Варна
Добре, аз не мога да разбера...ако една орхидея се развива добре откъм листа и корени смята ли се, че не се гледа правилно, ако не цъфти? ... Щом има хубави зелени, твърди листа, които растат и здрави корени не е ли логично да се смята, че орхидеята се чувства добре и се развива добре? Просто питам, четейки различните коментари в темата... Crazy Peace

# 96
Добре, аз не мога да разбера...ако една орхидея се развива добре откъм листа и корени смята ли се, че не се гледа правилно, ако не цъфти? ... Щом има хубави зелени, твърди листа, които растат и здрави корени не е ли логично да се смята, че орхидеята се чувства добре и се развива добре? Просто питам, четейки различните коментари в темата... Crazy Peace

ами има резон в такава посока на мислене, единствено и само ако е достатъчен факта че растението е живо. Иначе нецъфнало не би украсило никой дом- то е тромаво, разкикерено и нестабилно. Друго е някое стайно декоративно растение което краси с вида си, или цъфти по случайност ( като кротоните или мечовете ) но красотата на фалчетата е в цвета който трае и до 6 месеца а е толкова лесно да бъдат накарани да цъфтят. Аз имам към 90 бройки купувани от най-различни места и от тях имам една капризна холандка купена 2007 която макар и красива и подредена като растение никога не е цъфтяла независимо от всичката ми изобретателност, и три нецъфтели мини-полуминита но те са друга графа. а не живея в оранжерия, имам нормални условия и дори не полагам екстрагрижи - просто нямам време. Така че смятам че е лесно да бъдат накарани да цъфнят- трябва просто да се направи нужната поправка. и смятам че да растат само на листа и корени всъщност означава че те са добре но ние не сме задоволени с това  Joy

# 97
  • Варна
О, да, разбира се, че е задължително да цъфтят...нали затова ги купуваме в крайна сметка  Crazy

# 98
Сигурно ще се повторя и други са имали същите проблеми и питания, но имам 2 орхидеи, който след като прецъфтяха им изсъхна и стеблото нацяло, въпреки че след като падна последния цвят го отразях до първата пъпка както ми бяха казали.  И така до ден днешен вече 2-ра година тези две орхидеи не желаят да цъфнат нито излиза нова стебло, но май поне излизат нови корени. Не знам дали аз нещо се грижа за тях както трябва или просто са се заинатили и не искат да си покажат отново хубави те цветове.
Цитат на: gretacvetina
Моля прочетете информацията за фалаенопсисите на първа страница, иначе давате грешни сведения за състоянието на растението. Ако стъблото ви е изсъхнало можете спокойно да изхвърляте цветето - няма как да бъде спасено. във вашия случай обаче по косвени показатели разбирам че става въпрос за цветонос -  тънкото нещо  се нарича цветонос- преходно явление- идва и си изсъхва. Стъбло е месестото грозно нещо от което излизат листата
.
Щом цветето ви не желае да цъфне то или не се грижите за него подходящо, или условията не му харесват. Възможно е да не цъфти защото е капризен холандски хибрид, но такива имаше на пазара 2006-2008 година. От тогава нещата много с епромениха. Хибридите в последните години са култивирани да не са взискателни към условия и лесни откъм цъфтеж ( осоебнно немските и британските ) . Според мен трябва да смените или местото или условията на гледане. Следващата възможност за залагането на цветоноси е есента. Сложете на по светло- но не пряка слънчева светлина, регулирайте поливането- да не прогизва ( моите с пълно пресушаване пак цъфтят значи недостига на вода не е определящ ) , ако трябва подхранете еднократно ( но четете информация за торенето предварително з ада не изгорите растението с торове ). За сега не предлагам смяна на субстрата освен ако не е в сфагнум.

Здравейте и благодаря за отговора ви. Имам книга за стайни растения и уж чета по нея, ама нещо не се получава. Орхидеята не е изложена на пряка светлина, но е на светло. Освен ако не и е тъмно от другите цветя от другата страна на прозореца, които са изкарани на терасата, а тя има тента, която пречи слънцето да ги огрява пряко. Цветонос веднъж излезе на едната орхидея и след това нищо. Не съм пробвала с торенето, но ще трябва. Истината е, че орхидеите са на майка ми и тя си ги гледа, но явно не е както трябва. Ще пробвам да променя нещо според това, което казвате вие и да видя дали ще има някакъв ефект. Simple Smile За сега ще се захвана по-обстойно да прочета първата страница, че предния път малко по-отгоре отгоре беше Simple Smile Благодаря отново за съветите Simple Smile

# 99
  • Русе
Единствената ми орхидея с неотрязан цветонос разви спяща пъпка и понеже ми е първото цъфнало при мен цветче,реших да го покажа  Crazy

# 100
Всички фалчета в Практикер са по 4,99.

# 101

В кой град е това.?

# 102
Аз бях снощи в Практикер в Плевен. Цъфналите са по 9,9, а тези без цвят са по 4,9.
Тези с цвят бяха доста повехнали вече.
За сметка на това си взех много свежа орхидея от Кауфланд с ТРИ ЦВЕТОНОСА  за 14,90.
Повечето растения бяха с три цветоноса. След малко ще кача снимка.

# 103
  • София
Здравейте!

Днес съвсем случайно се сдобих с орхидея-фаленопсис.Започнах да чета за начина,по който се отглежда и се замислих дали ще се справя.
А не е да не съм гледала цветя.В главата ми е каша от кори,фалчета и т.н.,но се надявам да успея,разбира се с и с ваша помощ.
Успешно отглеждане на всички любителки на орхидеите! Peace

# 104

В кой град е това.?

Бургас

Общи условия

Активация на акаунт