Орхидея - тема 11

• 112 196
  • 773
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
Една приятелка има 2 орхидей от около година /може и повече/ и казва,че само когато ги е взела са имали цвят.Сега растът на корени и листа,но цветоноси не искат да пуснат.Може ли да се направи нещо за да пуснат цветоноси по-бързо или не се знае?Мисля си,че почвата вече е "изхабена" и след като ги пресади може да пуснат цветоноси.Дали е правилно да ги пресади или да си чака да изкарат?
Може да пробва с подхранване - на първата страница има различни линкове със съвети и мнения относно торенето. Въпреки че не е задължително да се торят, майка ми има орхидея, която година и малко не беше цъфтяла, беше се притеснила и мислеше даже да я изхвърля. Но ето сега каква красавица е станала:

Даже от дългия цветонос избива разклонение. Майка ми един път в седмицата налива малко вода в паничката, сложила я е на най-светлия прозорец. Други по-специални грижи не полага за нея.

# 76
Една приятелка има 2 орхидей от около година /може и повече/ и казва,че само когато ги е взела са имали цвят.Сега растът на корени и листа,но цветоноси не искат да пуснат.Може ли да се направи нещо за да пуснат цветоноси по-бързо или не се знае?Мисля си,че почвата вече е "изхабена" и след като ги пресади може да пуснат цветоноси.Дали е правилно да ги пресади или да си чака да изкарат?

условията на гледане са неподходящи.
И да ги подхрани пак няма да цъфнат а ще растат на листа и корени.
Трябва да се ограничи поливането ( имам приятелка при която не цъфтяха защото ги поливаше всяка седмица и бяха на малко по сенчесто, като го обсъдихме и се корегира растенията цъфнаха и сега цъфтят всяка година ) ....и да се преместят предполагам на по светло ( но не на пряка слънчева светлина ) ...и през есента пролетта да им се осигури по осезаема разлика в дневните и нощните температури.

# 77
Момичета, минито което си мислех, че ще загубя е пуснало много хубав корен..листата още са поувехнали, но вярвам, че ще се оправят. Какво да правя с двата голи цветоноса? Да ги режа ли и до къде?

# 78

условията на гледане са неподходящи.
И да ги подхрани пак няма да цъфнат а ще растат на листа и корени.
Трябва да се ограничи поливането ( имам приятелка при която не цъфтяха защото ги поливаше всяка седмица и бяха на малко по сенчесто, като го обсъдихме и се корегира растенията цъфнаха и сега цъфтят всяка година ) ....и да се преместят предполагам на по светло ( но не на пряка слънчева светлина ) ...и през есента пролетта да им се осигури по осезаема разлика в дневните и нощните температури.
Изобщо не ги полива даже се е отказала да се бори за тях понеже само на корени и листа седят.Стоят до прозореца до другите цветя осветено им е.Ще пробваме да сложим няколко пъти тор и ще видим дали ще се развият.

# 79
страхотно цвете, но много трудно се гледа. като живо същество е

# 80
Момичета, минито което си мислех, че ще загубя е пуснало много хубав корен..листата още са поувехнали, но вярвам, че ще се оправят. Какво да правя с двата голи цветоноса? Да ги режа ли и до къде?

Само ако са сухи.
Иначе недей, има вариант ако цветето не може да се справи без листа или без корени да пусне кейки от там.

# 81
# 82
  • varna

Не мога да не се похваля ,цъфнаха камбрията и онцидиума ,а милтонията пусна втори цветонос.

Чакането си заслужаваше!

# 83
Прекрасни са!

# 84
Сигурно ще се повторя и други са имали същите проблеми и питания, но имам 2 орхидеи, който след като прецъфтяха им изсъхна и стеблото нацяло, въпреки че след като падна последния цвят го отразях до първата пъпка както ми бяха казали.  И така до ден днешен вече 2-ра година тези две орхидеи не желаят да цъфнат нито излиза нова стебло, но май поне излизат нови корени. Не знам дали аз нещо се грижа за тях както трябва или просто са се заинатили и не искат да си покажат отново хубави те цветове.

# 85
Сигурно ще се повторя и други са имали същите проблеми и питания, но имам 2 орхидеи, който след като прецъфтяха им изсъхна и стеблото нацяло, въпреки че след като падна последния цвят го отразях до първата пъпка както ми бяха казали.  И така до ден днешен вече 2-ра година тези две орхидеи не желаят да цъфнат нито излиза нова стебло, но май поне излизат нови корени. Не знам дали аз нещо се грижа за тях както трябва или просто са се заинатили и не искат да си покажат отново хубави те цветове.

just_smile, подхранваш ли я с подходяща тор за орхидеи?

# 86
  • София
Момичета, следвайки вашите съвети, мисля че орхидеята ми (мини фалче) се чувства много по-добре!  Hug
Сега обаче, тъй като се чувства добре пуска нови корени като ненормална  Laughing  Въпроса ми е на кой етап трябва да я пресадя? Не съм я пресаждала от както са ми я подарили, т.е. може би година и половина. Ето и снимков материал (последните 3 снимки от албума):

http://addrianna.snimka.bg/nature/orhideya.748306.31113908

# 87
Здравейте!
Включвам се с молба за мнение и съвет от специалистките в темата.
Подариха ми вчера орхидея, която по мое мнение не е в добро състояние. Видях, че няма много корени в саксията и корите са доста мокри. Извадих я и ми се струва, че корените са в лошо състояние, вероятно изгнили. Има ли шанс да я оправя? Цъфнала  е, но самия цвят е някак повяхнал, има и пъпки. В момента разполагам с пакет неотворени кори и течен тор за орхидеи.
http://greta4wpetrova.snimka.bg/flowers/orhideya.694501.31116452

# 88
Здравейте!
Включвам се с молба за мнение и съвет от специалистките в темата.
Подариха ми вчера орхидея, която по мое мнение не е в добро състояние. Видях, че няма много корени в саксията и корите са доста мокри. Извадих я и ми се струва, че корените са в лошо състояние, вероятно изгнили. Има ли шанс да я оправя? Цъфнала  е, но самия цвят е някак повяхнал, има и пъпки. В момента разполагам с пакет неотворени кори и течен тор за орхидеи.
http://greta4wpetrova.snimka.bg/flowers/orhideya.694501.31116452

Здравей
фалчето изглежда добре- не се притеснявай, има пресни корени и добра листна маса. Жълтеникавия цвят е характерен за корени които са били в субстрата. Това че няма дълги корени също не би трябвало да те притеснява - растението е младо- обикновено цъфнали за пръв път ги продават по магазините. Увехналия цвят не е с точки-  преполят или не е оклюмал - т.е. пресушен.

Първо предполагам всички пъпки/цветове могат да окапят но това да не те притеснява. Посади я отново в корите но я "кекни отгоре" така че само корените да влизат вътре, ако трябва я подпри с клечки. Преди следващото поливане изчакай субстрата добре да просъхне - според мен ще отнеме поне две-три седмицо- но пак зависи от условията за гледане. Ще се аклимаризира и другата година пак ще те зарадва с цвят.

Момичета, следвайки вашите съвети, мисля че орхидеята ми (мини фалче) се чувства много по-добре!  Hug
Сега обаче, тъй като се чувства добре пуска нови корени като ненормална  Laughing  Въпроса ми е на кой етап трябва да я пресадя? Не съм я пресаждала от както са ми я подарили, т.е. може би година и половина. Ето и снимков материал (последните 3 снимки от албума):

http://addrianna.snimka.bg/nature/orhideya.748306.31113908

От това което показваш не виждам никакъв смисъл от пресаждане. Кое те кара да мислиш в тази посока? Не виждам нито прекалено много корени, нито проблем с мъха. Каквото и да говорят и пишат за изхабяване на субстрата имам фалчета които не са със сменян субстрат ( корички  )  от 5-6 години и пак цъфтят и то обилно. Сфагнума си пък вообще го ползвам многократно за реанимация на орхидеи , реанимирам, после го изсушавам, прибирам и при нужда пак вадя. Мисля че природата не трябва да се насилва, ако растението е добре и цъфти не е необходимо да го задушаваме със грижи.
Ако не цъфне 2-3 години обаче бих посъветвала друго.

Сигурно ще се повторя и други са имали същите проблеми и питания, но имам 2 орхидеи, който след като прецъфтяха им изсъхна и стеблото нацяло, въпреки че след като падна последния цвят го отразях до първата пъпка както ми бяха казали.  И така до ден днешен вече 2-ра година тези две орхидеи не желаят да цъфнат нито излиза нова стебло, но май поне излизат нови корени. Не знам дали аз нещо се грижа за тях както трябва или просто са се заинатили и не искат да си покажат отново хубави те цветове.

Моля прочетете информацията за фалаенопсисите на първа страница, иначе давате грешни сведения за състоянието на растението. Ако стъблото ви е изсъхнало можете спокойно да изхвърляте цветето - няма как да бъде спасено. във вашия случай обаче по косвени показатели разбирам че става въпрос за цветонос -  тънкото нещо  се нарича цветонос- преходно явление- идва и си изсъхва. Стъбло е месестото грозно нещо от което излизат листата
.
Щом цветето ви не желае да цъфне то или не се грижите за него подходящо, или условията не му харесват. Възможно е да не цъфти защото е капризен холандски хибрид, но такива имаше на пазара 2006-2008 година. От тогава нещата много с епромениха. Хибридите в последните години са култивирани да не са взискателни към условия и лесни откъм цъфтеж ( осоебнно немските и британските ) . Според мен трябва да смените или местото или условията на гледане. Следващата възможност за залагането на цветоноси е есента. Сложете на по светло- но не пряка слънчева светлина, регулирайте поливането- да не прогизва ( моите с пълно пресушаване пак цъфтят значи недостига на вода не е определящ ) , ако трябва подхранете еднократно ( но четете информация за торенето предварително з ада не изгорите растението с торове ). За сега не предлагам смяна на субстрата освен ако не е в сфагнум.

# 89
_re_ge, много ти благодаря!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт