Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и в други държави с немски език

 • 106 750
 • 725
 •   1
Отговори
# 615
 • Мнения: 18 505
Бланка, в никакъв случай не е фатално да не кара курс, сигурна съм,че пак ще се оправят децата, защото са умни. Просто е улеснение, защото се преподават само нещата от висшата математика, които ще им трябват (това за икономическите спец., за другите не знам как е)
А и като се иде месец по-рано, ще имат повече време да свикнат с обстановката, да си търсят жилище, да видят какво се учи. Другият вариант е да влезе в сайта на специалността и да види първата година какви лекции/изпити ще има. Скриптовете на някои от тях са с парола, но може да има и със свободен достъп или поне програмата да е изкарана.

# 616
 • София
 • Мнения: 5 447
Искам и аз да питам миналите вече през кандидатсването - ползвахте ли консултантска фирма, коя, кога се обърнахте към нея, доволни ли сте?

казабланка, добре дошла!  Hug

# 617
 • София
 • Мнения: 884
казабланка, на първо време прегледай следния сайт, направен от бивши ученици на НЕГ - faq4uni.com. Там доста подробно е описана процедурата. Друга полезна връзка е групата за взаимопомощ във фейсбук https://www.facebook.com/groups/256788891047529/?ref=ts&fref=ts .

Ако след това имаш още конкретни въпроси, ще намеря време да напиша по-подробно.

Не сме ползвали фирма, но синът ми беше избрал и специалността, и университетите, та оставаше да се съобразим с техните изисквания само. Може сега да ви изглежда сложно и плашещо, но повярвайте- не е  Simple Smile.

# 618
 • София
 • Мнения: 11 422
Да, за икономическите специалности трябва да се знаят интеграли, диференциали, производни и подобни, които германците учат в училище, а ние в университета. Добре е да имат и някаква представа от статистика. Мисля, че за архитектурата е важна стереометрия, която е застъпена в училище и едва ли са нужни допълнителни уроци.

Казабланка, дипломата и евентуално академична справка за някои университети се заверяват в МОН. За целта се прави по едно копие, заверено при нотариус и се носят заедно с оригиналите в МОН. Срокът за изпълнение е 1 седмица, но ако е минала първоначалната навалица, става 1-2 дни по-рано. Връщат се оригиналите и подпечатаните копия (едно на дипломата и евентуално едно на академичната справка). Дипломата (и справката) остава в къщи, а официалното копие се занася във фирма за преводи и легализация, които го превеждат и занасят във Външно министерство за марка и печат (експресна услуга - 1 ден, бърза - за следващия ден и бавна за 3-4 дни). След това размножаваш преводите на ксерокс колкото пъти искаш. С копията и оригиналните преводи (за сверка) и копия от всякакви сертификати, препоръки и т.н. се отива в немското посолство. Там подпечатват копията. Услугата е безплатна ако има показана кореспонденция с университети. Трябва броя на комплектите с копия да отговаря на разпечатаните имейли от университети. Ако са много натоварени се оставят и се взимат на следващия ден. Ако е спокойно, подпечатват на момента. Мисля, че имаше ограничение от 5 комплекта документи. После се изпращат само заверените от посолството копия, а оригиналните преводи се пазят за записването в 1 университет наесен.  Wink  Изпращането с DHL беше за 1 ден - подадените до 15-16 часа в София , на сутринта бяха в университетите. Все пак опитът ми е от лято 2012 година. Възможно е да има промени.
 
Консултантска фирма не сме ползвали, но сме от София. Ако трябва за всяко нещо да се пътува или да се отсяда в хотели, може би е по-лесно и по-изгодно друг да свърши гореописаното. Мама Тин спомена, че варненци могат да спестят пътуване до София за някои от нещата, но май за другите градове няма избор. 

Последна редакция: вт, 24 сеп 2013, 14:30 от Тaня67

# 619
 • Мнения: 253
Сега и аз с въпрос:
Таня, можеш ли да препоръчаш български учебник/сборник, който най-много да се доближава до материала по математика, който се изучава в икономическите специалности в Германия?
Или поне да ни насочиш?
Благодаря, че винаги помагаш!  Hug

# 620
 • София
 • Мнения: 11 422
Сега и аз с въпрос:
Таня, можеш ли да препоръчаш български учебник/сборник, който най-много да се доближава до материала по математика, който се изучава в икономическите специалности в Германия?
Или поне да ни насочиш?
Благодаря, че винаги помагаш!  Hug

Използвахме учебниците ни от университета, онези 5-томните висши математики с ръководства към тях от 80-те години. Мисля, че въпросният материал беше в 1-ви или 2-ри том. Не сме търсили други помагала, защото ги имахме от нашето следване. Възможно е да има по-съвременни и добри помагала, но не ги знам. Трябва да се попитат студенти, учещи в България. Иначе си спомням, че дъщеря ми имаше свален списък с материала по математика, който трябва да е усвоен в училище. Предполагам, че беше свален от сайта на университета. Друг вариант е да се видят учебниците по математика на лайстунгите в 91 НЕГ. Те учат по немски учебници и програми.

# 621
 • Варна
 • Мнения: 26
Нашият младеж  днес ни подсказа , че е добре да се ползва  фейсбук групата "Помощ при кандидатстване в Германия....". Дано не се повтарям.

# 622
 • Под гъбата
 • Мнения: 1 451
Нашият младеж  днес ни подсказа , че е добре да се ползва  фейсбук групата "Помощ при кандидатстване в Германия....". Дано не се повтарям.
Да потвърдя, че там има доста информация!
Нашите проблеми с Германия не спират Cry Снощи, късно вечерта резервирахме билет за Коледа. През Луфтханза беше най -добра цена. В срок от 24 ч. трябва да се потвърди билета и го направихме, но от картата са изтеглени повече пари от цената на билета. Има някаква такса от 30 евро, която не връщат в случай на не потвърждение на резервацията.  На онлайн банкирането не я виждаме като операция, но сумата я няма. Тази услуга на Уни кредит е възможно най- лошият продукт за ползване. От Луфтханза твърдят, че парите не са теглени, от банката не искат да издадат извлечение от сметката защото пълномощното, което имаме от синковеца не важи #Crazy newsm78 Утре сутрин на място в банката, ще се моля поне да погледнат по сметката какво движение е отразено при тях, защото в онлайн страницата им няма актуализация от преди 10 дни.

# 623
 • София
 • Мнения: 11 422
I am the same, без да съм наясно с конкретната ситуация, понякога блокираните суми за гаранция (каквито са били в случая вашите 30 евро) стоят блокирани известно време в сметката. Може да продължи няколко дни и след това да се изчистят. Ако ги няма в транзакциите като взети, най-вероятно е това. Случвало ни се е при резервация на хотел, където сме гарантирали с карта, а сме платили в брой или при наемане на кола, дори при зареждане на бензиностанция на самообслужване. След няколко дни блокираната сума се деблокира.

# 624
 • София
 • Мнения: 4 066
I am the same,
сумата е блокирана по картата, но най-вероятно все още не е изтеглена. Понякога доставчикът на услуга си "иска" парите от банката със седмица закъснение и едва тогава сметката се задължава, респ. се вижда в онлайн банкирането. През това време просто не може да се ползва целия лимит по картата, а само остатъка. След плащане на билетите предполагам, че въпросните 30 евро ще бъдат отблокирани, но не и изтеглени от сметката,.
"няма актуализация от преди 10 дни" - това означава, че нямате движение по сметките от преди 10 дни, а не че онлайн банкирането на банката не е актуализирано от 10 дни. Peace

# 625
 • Под гъбата
 • Мнения: 1 451
За да бъда точна ще кажа, че при всичкото ни Интернет пазаруване не сме имали такива блокирани суми.Иначе плащането на билета е минало веднага и това се вижда онлайн. Дано да е това, ще пиша!
От толкова притеснения забравих и да се похваля, Embarassedче разрешихме проблемът с настаняването! Grinning Има настанителна заповед за общежитие от 1 октомври. Наемът е повече от добър, условията не могат да се видят предварително.

# 626
 • Варна
 • Мнения: 26
I am the same , Вие сте късметлии. Давай рецептата. Как стана това с общежитието? Ние сме временно в нещо като килер, може да мине и за спално купе само с горно легло. Разстоянието до тавана не позволява много движения.Нещо средно между трагедия и комедия. 
Но да благодарим на съучениците, които го приютиха. Това е единствената утеха.
За парите- да блокират ги. В хотел Maritime ни блокираха цялата сума за престоя и предварително/ в случай, че се откажем  си я вземат/. И аз бях "изненадана", но питах и получих отговор. Най-добре е да попитате.
Би ли ме насочила от кой сайт купи билета? И дестинациите.
Това, на което попадам е   с едно или повече прикачвания. Като маниак следя за промоции, но уви, цените се качват. Търся Дюселдорф-Варна, Кьолн-Варна,може и до София.
Между другото прочетете мотото и апела към групата"Помощ при кандидатстване в Германия....".
Страхотни деца. Винаги научаваме по нещо ново.

# 627
 • Мнения: 3 297
Здравейте! И моето момче е вече в Берлин. Утре ще ходят до университета и за общежитие,за което имат обещание. Но то е на 15км. от университета. Ще видим какво ще стане.

I am the same,няма да изтеглят повече пари отколкото е билета. Ние бяхме резервирали билет преди 20 дни, а парите ги изтеглиха преди 2,тоест 2 дни преди полета.
На каква цена успяхте да купите билети? Аз май съм закъсняла, трябваше да купя 2 посочен сигурно. Цените хич не ми харесват.

# 628
 • Мнения: 330
Петя, добре заварила Joy  bouquet
Ива, благодаря за инфото, за групата във фейсбук знаех, но там някак са така форматирани нещата, че се изнервям за песъчинка инфо... Друго си е тука!
Таня 67, голямо благодаря-сега схванах-иначе точно във фейсбука мисля четох процедурата, ама накрая не ми стана ясно колко екземпляра трябва да се заверят, ако ти трябват за повече от 1 уни Сега разбрах всичко от-до. Наистина  ти благодаря. Някъде четох през лятото, но вече не помня къде и дали беше проект или вече е в сила, че заверката, която досега се е правела във Външо, вече и тя от 2013г. ще се прави в МОН....Трябва и това да се проверява....
Да, това дето споделяте за предварителен курс по математика си е важно и е хубаво да се направи, ако има такава опция в унито.
Нашата учителка по математика в НЕГ още миналата година каза, че 2 срок ще се занимават и с нещата от програмата на  лайстунг паралелките (немската програма), които липсват в нашата българска програма за средно образование. Все пак са  паралелка с профил математика и 6 ч. седмично имат часове и се надявам наистина им стигне времето, а и явно са си ги включили тези неща при парцелирането на часовете.

# 629
 • Мнения: 330
Петя, добре заварила Joy  bouquet
Ива, благодаря за инфото, за групата във фейсбук знаех, но там някак са така форматирани нещата, че се изнервям за песъчинка инфо... Друго си е тука!
Таня 67, голямо благодаря-сега схванах-иначе точно във фейсбука мисля четох процедурата, ама накрая не ми стана ясно колко екземпляра трябва да се заверят, ако ти трябват за повече от 1 уни Сега разбрах всичко от-до. Наистина  ти благодаря. Някъде четох през лятото, но вече не помня къде и дали беше проект или вече е в сила, че заверката, която досега се е правела във Външо, вече и тя от 2013г. ще се прави в МОН....Трябва и това да се проверява....
Да, това дето споделяте за предварителен курс по математика си е важно и е хубаво да се направи, ако има такава опция в унито.
Нашата учителка по математика в НЕГ още миналата година каза, че 2 срок на тази ще се занимават и с нещата от програмата на  лайстунг паралелките (немската програма), които липсват в нашата българска програма за средно образование. Все пак са  паралелка с профил математика и 6 ч. седмично имат часове и се надявам наистина им стигне времето, а и явно са си ги включили тези неща при парцелирането на часовете.

Общи условия

Активация на акаунт