Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 105
 • Мнения: 3 348
Ironic и Ясмина, коментирате лимитираните специалности ли?

Ironic, вие къде сте? Ако си казала, съм пропуснала, извинявай.
Разбирам, че общо взето 500 евро на месец можем да го приемем за база.
Моята дъщеря е в NRW и там от 3 години няма семестриални такси, както май почти в цяла Германия вече. Така, че остава само семестриалния билет, който при нея е 170 евро. Иначе за общежитие , храна и всичко пращахме по 600 евро, като тя си разпределяше бюджета и с тези пари си купуваше и самолетните билети. Това беше само 1 курс, от втори курс работи в университета си и не пращаме нито стотинка, само се справя детето.

# 106
 • София
 • Мнения: 3 462
Ironic и Ясмина, коментирате лимитираните специалности ли?

Ironic, вие къде сте? Ако си казала, съм пропуснала, извинявай.
Разбирам, че общо взето 500 евро на месец можем да го приемем за база.
Да, говорим за "лимитираните специалности".
Дъщеря ми е във Вюрцбург. Умишлено избра малък университетски град - кандидат-медиците и без това нямат време за допълнителна работа. Laughing

# 107
 • Мнения: 18
B l a n k a  поздравления за хубавата темата! Според мен, много необходима.
Днес ви открих и се записвам да ви следя и да споделям доколкото мога. (Чудех се защо "английските майки" непрекъснато обменят ценна информация, докато за децата учещи или кандидатстващи в Германия - почти нищо.)

Аз съм майка на бъдещ студент (евентуално) в Германия тази година. Изпратихме документите за кандидатстване вчера и сега остава да чакаме резултата дали сме приети.
Синът ми завърши 91 НЕГ и взе DSD сертификат с С1, от изпита организиран в гимназията.
Ползвахме консултантска фирма за изготвяне на документите, която свърши цялата работа по превода, легализацията и т.н. Ако някой има конкретни въпроси в тази насока, нека да пита.

Прави ми впечатление, че за много кратко време в темата е споделено голямо количество информация и не успях да изчета всичко (особено инфото в линковете), но смятам, че за тези на които им предстои кандидатстване е хубаво да са информирани и по още един въпрос:

В Германия чуждите студенти могат да изкарат т. н. подготвителна година, която може да включва обучение по немски език (за това мисля, че стана въпрос по-горе). Подготвителната година обаче, може да включва и обучение по точните науки - математика, физика и т.н. (аз имам информация за техническите специалности, но може би има и за другите специалности). Целта на това обучение е знанията на чуждите студенти да бъдат изравнени с тези на завършилите средно образование в Германия, защото в нашата учебна програма, в средния курс, не е застъпени всички знания по тези предмети, с които завършва немския абитуриент (изключвам, може би, математическите гимназии). Предполага се обаче, че бъдещият студент трябва да има тези знания, и когато българско дете отиде да учи в немски университет му е доста трудно докато влезе в час и навакса тази липса. В различните университети се предлагат различни варианти на тази подготвителна година. В някои уни-та, след като кандидатстваш за дадена специалност и бъдеш приет, при записването обявяваш, че искаш първо да изкараш подготвителна година. На други места (Берлин например) кандидатстваш направо за тази подготвителна година, която се води и като такава за ориентиране (ако не си решил още какво точно да учиш). След като я завършиш и вече си решил какво искаш да учиш, кандидатстваш за съответната специалност. Интересното там е, че по време на подготвителната година се явяваш на изпити, които ако издържиш добре, могат да ти донесат определен брой кредити и те ти се признават за бакалавърската степен.
Освен казаното по-горе тази година дава възможност на детето и да се адаптира по-лесно, тъй като не е притиснато от факта, че на всяка цена трябва да навакса, да вземе всички изпити и да натрупа определен брой кредити.

Дано поста ми да не ви се стори много дълъг, но смятам че тази информация може да бъде полезна.# 108
 • Мнения: 633
От написаните бюджети разбирам, че мойто дете е най-стиснато Simple Smile Не че се учудвам, де, такава си е от малка. Изкарва с 350 евро на месец, като е в NRW, където в студентския билет влиза и безплатен транспорт. 218 евро й е общежитието с всички разходи, още 10 евро дава за интернет. Не сме й определяли бюджет на месец, преведохме й една по-голяма сума и тя си тегли, колкото й е нужно. Твърди, че от нищо не се лишава, ама оттук няма как да знаем. Уж на камерата не изглежда променена /отслабнала/. Последно каза, че много се е запалила по виетнамската кухня, имали наблизо магазин. Сигурно е по-евтина Simple Smile
Извън тези пари е семестриалният билет, май 220 евро някъде е, както и самолетните билети. Тя лети с Уиз еър до Дортмунд, имат полети от Сф всеки ден. Октомврийският м.г. струваше към 120 лева с всички такси за обслужване, багаж и т.н., но го взехме на риск още преди да е приета. За Коледа си идва някъде за 230-250 евро в двете посоки, но до последно не знаеше датите.

# 109
 • Мнения: 1 064
Благодарностите са за мамите, които са минали по пътя на кандидатстването и сега имат желание да помагат на начинаещите (mama AM, здравей). Както и за една наша съфорумка, която от дни ме захранва с информация.
Радвам се, че се престраших да пусна темата, защото тук за 5 дни си отговорих на въпроси, по които се чудя от миналата година. Надявам се да продължим.  Hug

Още малко от скрития ми помощник на тема разходи на студента в Германия:

КЛАСАЦИЯ НА НЕМСКИТЕ ГРАДОВЕ, ПОДРЕДЕНИ ПО СРЕДНА ЦЕНА НА НАЕМИТ … нимум 50 студенти

МЕСЕЧЕН БЮДЖЕТ НА СТУДЕНТА В ГЕРМАНИЯ

ИЗГОДНИ ЖИЛИЩА ЗА СТУДЕНТИ В ГЕРМАНИЯ, на руски език

ВСИЧКИ ПОМАГАТ НА СТУДЕНТА В ГЕРМАНИЯ, статия на български

СЛЕДВАНЕ В ГЕРМАНИЯ ВЪВ ФЕЙСБУК

# 110
 • Мнения: 1 064
... Изкарва с 350 евро на месец, като е в NRW, където в студентския билет влиза и безплатен транспорт. 218 евро й е общежитието с всички разходи, още 10 евро дава за интернет. ... Извън тези пари е семестриалният билет, май 220 евро някъде е, както и самолетните билети. ...

Явно повече учи детето  Laughing  В кой град е? (малко трудно се ориентирам в съкращенията все още, но ще ги науча).

Страничните (финансови) показатели ме накараха да мисля в посока Дрезден, Ваймар, Хале, Берлин. Изборът по същество (специалност, училище) детето ще си го прави. Имате ли някакви впечатления от тези градове?

# 111
 • Мнения: 3 348
Да, в Берлин е доста по-евтино. Климата не  е много хубав , но Берлин е голям и космополитен град с много студенти българи. Моята обаче искаше да учи в сърцето на стара Германия и затова избра Кьолн. Което и струва поне 200 евро повече издръжка в сравнение с Берлин, но 200 евро по-малко в сравнение с Мюнхен.

# 112
 • Мнения: 23
Здравейте! И аз съм от мамите с дете в държава с немски език. Дъщеря ми учи в Австрия - Виена, в Икономическия университет. Ако имате въпроси, ще се постарая да им отговоря.

# 113
 • Мнения: 409
Taня67Hug радвам се, че се включи. До колкото си спомням малката ти дъщеря е в Хамбург. Моля те, сподели подробности за там, че ни е в таргета. (може и на лични)

Ани2803, същото ме интересува и за Виена. Ако може да дадеш повече подробности за живота, издръжката на студент там и за отношението на австрийците и възможности за работа и реализация по-късно.

Ще ми бъде интересно да споделите и по какви критерии избирате/избрахте града и университета. Предполагам ще има много за в полза на по-големите , както и за по-малките градчета. Лично аз към този момент нямам ясно изразени предпочитания, може би Вашите мнения ще ми помогнат да избистря позицията си.

# 114
 • Мнения: 633
... Изкарва с 350 евро на месец, като е в NRW, където в студентския билет влиза и безплатен транспорт. 218 евро й е общежитието с всички разходи, още 10 евро дава за интернет. ... Извън тези пари е семестриалният билет, май 220 евро някъде е, както и самолетните билети. ...
Явно повече учи детето  Laughing  В кой град е? (малко трудно се ориентирам в съкращенията все още, но ще ги науча).
Страничните (финансови) показатели ме накараха да мисля в посока Дрезден, Ваймар, Хале, Берлин. Изборът по същество (специалност, училище) детето ще си го прави. Имате ли някакви впечатления от тези градове?
Дъщеря ми е в Мюнстер, това е град с около 270 хиляди жители близо до Дортмунд. Знам, че единият от мотивите й да учи там е, че университетът е много реномиран.

Върти ми се в главата информация от м.г., че в университета във Франкфурт на Одер, който е близо до полската граница, давали стипендии на всички студенти, които покривали издръжката им. Освен това много студенти живеели под наем в близкия полски град за по 60-80 евро на месец. Ако някой се интересува, може да провери дали е вярно и дали стипендиите важат и за бг студентите. Предполагам, че на сайта на университета го пише, ако е така.

# 115
 • Мнения: 2 314

4. Ранният избор на специалност ще ви ориентира и какви допълнителни сертификати са необходими за да ви класират за нея - в нашия случай се изискват още 2 езикови сертификата с определени нива.
Много важна за кандидатстването е дипломата, в която пък голяма тежест имат оценките от матурите - това не бива да се омаловажава, и е важно при избора на специалност - няма смисъл да се пробва, ако "балът" за тази специалност от миналите години е по-висок от дипломата на детето
Питайте, не се сещам за друго важно, но ще се радвам да отговоря на въпроси, щото аз си знам колко е трудно, особено ако и немски не знае човек - като мен.
Синът ми в понеделник ще си изпраща документите. Избрал е Берлин -Технически университет и  Хумболдт
Въпросът ми е къде може да се види балът за специалностите от предни години?

# 116
 • София
 • Мнения: 874
Ето тук може да ги видите:
http://www.nc-werte.info/hochschule/

# 117
 • Мнения: 3 348
Българчетата нямат проблем с бала, кое германче след 8 матури ще докара 5,90 /респ 1 по немската система/ успех от дипломата.
По скоро гледайте още в 10 клас за някои специфични изисквания на Университетите по приложни науки.
Примерно моята учи застраховане и имаше изискване за 6 месеца стаж в застрахов компания по няколко модула. Тя започна да ходи на стаж още след 10 клас, защото иначе нямаше как да събере този стаж само от една ваканция. И въпреки стажа, преди да се запише имаше интервю с професора по застраховане. Така, че тези дребни неща понякога са непреодолима пречка, ако не си разбрал за тях по раничко.

# 118
 • София
 • Мнения: 59
Все пак има специалности с NC и мин. успех от диплома 1,1 - 1,2 което означава мин. 5.80 диплома. З За кандидатстващите в икономически или инженерни специалности рядко има толкова високо изискване за успех, но някои хуманитарни са така.

# 119
 • Мнения: 2 314
Благодаря! Но нещо не можем да разберем какво точно да гледаме.

Общи условия

Активация на акаунт