Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 135
 • София
 • Мнения: 3 454
Ich habe an folgender Institution (offizielle Bezeichnung): _________________________________________________________________
folgende Deutschkenntnisse ___________________________ (ggf. gem. Niveau lt. GER) erworben.

Във следната институция (официално наименование)..................... съм получил/а ниво на владеене на немски език............(когато е възможно да се отбележи съответстващото немско ниво).
 

Последна редакция: пн, 08 юли 2013, 07:48 от Ironic

# 136
 • Мнения: 3 343
Ние използвахме TNT - и те имат тарифа за студенти и ако документите се подадат до 12 часа, на другия ден са при получателя.
Паричките към Уни асист преведохме в ОББ и помолихме да ни обработят преференциално превода като обяснихме , че е за кандидатстване, хората бяха много отзивчиви, а и таксата за превода беше нормална. Сега се замислям, че и някой ваш познат който е в Германия може да направи превода, ще си спестите таксата, но това все пак е само моя предположение.

# 137
 • София
 • Мнения: 873
Най-удобно и с най-малки такси е да се преведат парите чрез Money Gram. В сайта на uni-assist са дадени детайлите за тази възможност.

# 138
 • Мнения: 1 064
Таня   bouquet  Разбрах разликата.
Пращахте ли портфолио в такъв случай? Или е имало изпит (проверка на способностите)?

# 139
# 140
 • Мнения: 8 275
Понеже не прочетох до сега,може и да ми е убягнало:
За Германия -след повторно късане на изпит автоматично се отнема възможността за следване в цялата страна.За Австрия-как стои този въпрос?
Благодаря на всички за труда.

# 141
 • Вила Великула
 • Мнения: 809
запис

# 142
 • Мнения: 633
Понеже не прочетох до сега,може и да ми е убягнало:
За Германия -след повторно късане на изпит автоматично се отнема възможността за следване в цялата страна.За Австрия-как стои този въпрос?
Благодаря на всички за труда.
Това за Германия е ново за мен. Знам, че има такова положение за първия държавен изпит по право, но за семестриалните изпити не съм чувала. Даже дъщеря ми спомена, че имала колежка, скъсана на всички изпити на първата сесия, но изобщо не се притеснявала, защото можела да ги взема до края на четвъртия семестър. Останах с впечатление, че може да се яви на всяка от сесиите дотогава на поправка, т.е. има още три шанса.
Дори имат в програмата лекции и работни групи по предметите от миналия семестър за тези, които повтарят. И аз даже се чудех как учат втора част на наказателно право, например, без да е взета първата.
Следващият път, като се чуем, ще я питам специално колко пъти имат право да се явяват на поправка.

# 143
 • Мнения: 1 064
За Германия - след повторно късане на изпит автоматично се отнема възможността за следване в цялата страна.

Стига, бе! Вярно ли?  Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked


Момичета, съфорумката, която ми помага с линкове и информация, ми е дала някои неща конкретно за специалността архитектура, но не съм ги постнала, за да не задръствам темата. Ако има интерес обаче, ще ги оформя в един пост.  Peace  Само кажете.

# 144
 • Мнения: 8 275
Много ще бъда благодарна,защото уж от достоверни източници го чух това за изпитите и за това питам.Пък си е важно.

# 145
# 146
 • София
 • Мнения: 873
По-назад имаше запитване за Берлин и тъй като синът ми завършва четвърти семестър във Freie Universitaet мога да споделя нашия опит. Синът ми живее на общежитие в югозападната част на Берлин (навремето е била американската част на града), където наблизо се намира и Университетът. На мен кварталът и районът много ми харесват-  къщи със страхотни дворове, много зеленина, паркове, градини. Синът ми твърди, че е пенсионерско  Wink и му се иска да се премести на по-оживено място. Общежитията са блокчета на максимум 4 етажа в същия стил. Стаите са в апартамент от 6 стаи (задължително в тези апартаменти живеят 3 момичета и 3 момчета), като в апартамента има оборудвана кухня, две тоалетни и баня с няколко душ-кабини. Стаите са малки около 12 кв. м., но с най-необходимото- гардероб, бюро, легло, лавици. Синът ми живее в ремонтирано общежитие и мебелите са нови и удобни. Има разбира се и по-стари такива, въпрос на късмет къде ще се паднеш.
В Берлин има огромна българска колония, в общежитията също- това е както положително за първоначалната адаптация, така и отрицателно, тъй като и в университета има много българи и не винаги се гледат от преподавателите с добро око. Градът е огромен, космополитен. Хората са толерантни и свикнали с чужденците. Цените на храната поне в магазините, които съм видяла (Kaufland, Rewe, Lidl) са същите като в България. В Aldi може и да е по-евтино, но синът ми твърди, че не е много качествено. Транспортът е страхотен, просто е невероятно колко удобно и бързо можеш да се придвижваш от точка А до т. Б.
Следването е трудно, просто нашите деца не са подготвени за това, което ги чака и се изисква поне семестър за адаптация и свикване с натоварването. Особеност в университета, вероятно и в други е така, е че студентът сами си прави програмата за съответния семестър, като избира предметите, по които да слуша лекции и да държи изпити. Явяването на изпит трябва много добре да се прецени, защото невземането отнема кредити. Доста деца карат някои предмети по два пъти, ако преценят, че няма да си вземат изпита, или оценката ще е недостатъчна. Принципно бакалавър е разчетено да се завърши за 3 години, но практически по-малко от 4 е почти невъзможно, тъй като се гони и успех за магистратура. Големи вълнения има сега в университета поради някаква наредба, която позволява в един и същ ден да има организирани до 3 изпита. Миналият семестър синът ми сутринта беше на един изпит, следобед на друг. Това е ужасно тежко, дано се промени.
Друга особеност, сравнено с това по мое време като студентка в България, е че е необходимо ежедневно учене- няма сесия в общоприетия смисъл на думата и за 2-3 дни, а понякога и толкова няма, е невъзможно да се подготви даден изпит.

Увлякох се в обяснения, някой ако се интересува от нещо конкретно- да пита.

Това с късането мисля, че важи само за държавния изпит по право.

# 147
 • Мнения: 1 064
Ива*, аз питах, много ти благодаря   bouquet 

Мисля за голям град в източната част на страната, защото ми се струва, че там издръжката ще е по-ниска, тоест ще можем да помагаме по-съществено и по-дълго време, че ще има повече чужденци, респ. българи, че ще има повече възможност за работа и най-важното - за практика, което е важно за нашата специалност. Това, което разказа Таня за Хамбург, категорично ме отблъсна, защото дъщеря ми е малко глезанка, упорита е, учи, но не се отличава със силна психика, така че ще търсим по-лекия път. Ами горе-долу така очертавам нещата до момента, на база вашите впечатления и информация.

# 148
 • София
 • Мнения: 2 361
В един от дадените линкове пише:
За повечето изпити имаш право на 3 явявания. Първите 2 са писмени, а третото е устно. Ако не успееш да се справиш, ти се съставя студентско досие и ти се забранява да учиш дадената специалност във всички университети на Германия.

Последна редакция: пн, 08 юли 2013, 10:52 от zuri

# 149
 • София
 • Мнения: 2 361
В един от дадените линкове пише:
За повечето изпити имаш право на 3 явявания. Първите 2 са писмени, а третото е устно. Ако не успееш да се справиш, ти се съставя студентско досие и ти се забранява да учиш дадената специалност във всички университети на Германия.

Общи условия

Активация на акаунт