СГСАГ "Христо Ботев"

• 61 985
  • 318
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Здравейте,
Надявам се въпросът ми да не се счете за неуместен, тъй като може би вече трябваше да сме по-наясно, но се чудя дали училището е подходящо за дете, което не си пада художник. Скоро трябва да направи своя избор, като за сега клони към друга сфера, тъй като се притеснява, че в тази, ако от него се изиска да рисува ще го закъса. Разгледах учебните планове и има час по рисуване, но би ли го закъсал?

# 286
СГСАГ не е училище за художници.
 От паралелката СА, излизат деца със специалност строителен техник. Те ръководят на място изпълнението на проектите, нищо общо с художниците.
Само част от децата продължават в УАСГ с изпит по рисуване за архитекти и озеленители, но подготовката им по рисуване е изцяло извън СГСАГ
Не, няма как да закъса по рисуване ако не му се удава.

# 287
  • сред маслини и портокалов цвят
Здравейте,
Надявам се въпросът ми да не се счете за неуместен, тъй като може би вече трябваше да сме по-наясно, но се чудя дали училището е подходящо за дете, което не си пада художник. Скоро трябва да направи своя избор, като за сега клони към друга сфера, тъй като се притеснява, че в тази, ако от него се изиска да рисува ще го закъса. Разгледах учебните планове и има час по рисуване, но би ли го закъсал?

Имат рисуване, да. Сегашният учител е разкошен, много обяснява, показва тънкостти. Като цяло децата се справят. За кандидатстване архитектура в УАСГ, обаче има изпит по рисуване.
За транспортно и водно строителство не мисля, че ще е проблем рисуването в училището, рисуват базови неща, учат светлосенки и переспектива. Повечето деца се справят  без усилия.
Но пък ако съвсем не обича  да рисува може би ще му е досадно.

# 288
Здравейте,

Здравейте,
Рисуването е важен предмет в това училище, но в никой случай не е предмета, който ще срине успеха на детето. Дъщеря ми е в специалност „Архитектура“ и имаха само първия срок рисуване. Преподавателя е много разбран и свестен. Повече се набляга на чертежи за който се изискват старателно чертане и мащабно вглеждане в перспектива. Освен това детето ще може само да усети дали да продължи нагоре с тази професия или не е за него. Разгледайте добре специалностите , защото има сериозна разлика .
Ако мога да съм полезна с още информация - съм на ваше разположение, защото миналата година имах много въпроси и родители на деца от училището се отзоваха любезно !

# 289
  • София
Мисля, че не ме разбрахте. Питах за този 1 час по рисуване в учебната програма. Дали преподавателите ще изискват художествени умения?

Благодаря Ви за мненията!

Отново ще го разгледаме като възможен вариант. Тъй като има шанс с оглед бала му.

В момента по-скоро се е насочил към Джон Атанасов, но трябва да има и резервен вариант, след като другият му ще остане недостижим за него. Дали случайно имате мнение и за това училище?

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 15:42 от Plam_Zlateva

# 290
Не разбрахме да. Детето нищо не може да нарисува, не иска да рисува, смятате, че ще го оставят да повтаря годината или се стремите към пълно шест по всичко? Художествените умения са нещо относително

# 291
Здравейте,

Здравейте,
Рисуването е важен предмет в това училище, но в никой случай не е предмета, който ще срине успеха на детето. Дъщеря ми е в специалност „Архитектура“ и имаха само първия срок рисуване. Преподавателя е много разбран и свестен. Повече се набляга на чертежи за който се изискват старателно чертане и мащабно вглеждане в перспектива. Освен това детето ще може само да усети дали да продължи нагоре с тази професия или не е за него. Разгледайте добре специалностите , защото има сериозна разлика .
Ако мога да съм полезна с още информация - съм на ваше разположение, защото миналата година имах много въпроси и родители на деца от училището се отзоваха любезно !

Споделете, моля, малко повече? Как е средата, учители, процес и изисквания?
Сериозна разлика между архитекура и другите специалности ли има?

Като пол как са разпределени в СА, има ли превес на момчета?

Има ли допълнителни клубове, инициативи или всеки се спасява сам?

Благодаря

# 292
Здравейте, синът на близки роднини има интерес към брокерската паралелка. Дали някой може да даде отзив за нея?

# 293
Цитат
Споделете, моля, малко повече? Как е средата, учители, процес и изисквания?
Сериозна разлика между архитекура и другите специалности ли има?

Като пол как са разпределени в СА, има ли превес на момчета?

Има ли допълнителни клубове, инициативи или всеки се спасява сам?

Благодаря

Здравейте,
В училището учат на смени. Последната информация относно ремонта на сградата на училището, е че се очаква новата учебна 2025/2026 година да бъдат в ремонтираната сграда. Силно се надяваме всички това да е истина, защото миналата година в началото се наложи през 2 седмици да се редуват онлайн с учене в УАСГ.
Наблюденията ми от паралелката Строителство и Архитектура с Немски Език.  Децата като цяло са добри, амбициозни и си гонят целите и задачите. Разбира се, че има и такива, които пушат, но не сме имали сериозни проблеми с дисциплината. За мен всичко зависи от детето, семейната среда и от преподавателите - учителите, които имат подход и успяват да наложат дисциплина нямат проблем. Действително закъснения и отсъствия се пишат както си е редът. До колкото знам за специалностите Водно строителство, Геодезия, Пътно строителство и Брокери в паралелките преобладават момчета, за СА с АЕ, СА с НЕ и парково строителство децата са разпределени в паралелките по равно, макар че при приема нямат квоти а са на общ принцип. Очаквам тази година да има покачване на бала, предвид високите резултати на НВО .
С пожаления за успех в правилния избор на училище , защото това не е за подценяване 

# 294
Здравейте,

Здравейте,

Здравейте, училището е едно от желаните от нас. Може ли да споделите повече за атмосферата в него, нивото на подготовка по специалните предмети и по останалите. Какви извънкласни дейности имат? Има ли опции за преместваме между паралелките. С очакваните по-високи балове при нас за сега опции изглеждат Водно и Транспортно строителство, затова сме в колебание.

# 295
  • София
Здравейте, синът на близки роднини има интерес към брокерската паралелка. Дали някой може да даде отзив за нея?

Моят син завършва 10 клас, тази паралелка.
Като цяло не си дават много зор, не преучва. Интересни са му специалните предмети.

Училището е като всички други в БГ - с плюсове и минуси

п.П. За рисуването - както сам каза учителят им - не е изобразително изкуство, а рисуване. Повече се приближава до чертане с преспектива

# 296
Здравейте,
някой с ученик в специалност Геодезия? Може ли да споделите мнение как е специалността и преподавателите? Какво се учи, има ли много практика с ходене на терен?

# 297
Аз много харесах Парково строителство за дъщеря ми, дано има късмет да се класира

# 298
Здравейте,
някой с ученик в специалност Геодезия? Може ли да споделите мнение как е специалността и преподавателите? Какво се учи, има ли много практика с ходене на терен?

Говорих с близка с дете в парарелка геодезия. Сподели, че има строга дисциплина, много хубава среда, собствен училищен живот, амбициозна директорка и много интересни предмети по специалността:) Препоръча ми училището с две ръце.
Единственият негатив е, че 2 години ги лашкат с обучения в УАСГ и онлайн, поради ремонта, но от този септември се очаква да са вече в обновената сграда....

Звучи ми много добре всичко:)

Сподели съща така, че децата имат предимство за кандидатстване в УАСГ, но без подробностти.

# 299
Здравейте,

Говорих с близка с дете в парарелка геодезия. Сподели, че има строга дисциплина, много хубава среда, собствен училищен живот, амбициозна директорка и много интересни предмети по специалността:) Препоръча ми училището с две ръце.
Единственият негатив е, че 2 години ги лашкат с обучения в УАСГ и онлайн, поради ремонта, но от този септември се очаква да са вече в обновената сграда....

Звучи ми много добре всичко:)

Сподели съща така, че децата имат предимство за кандидатстване в УАСГ, но без подробностти.

Предимство имат паралелките без архитектура

Общи условия

Активация на акаунт