Отговори
# 105
Момичета, искам да попитам тези, които са на АМ дали Фризо 2 запича?
Поли е страшно запечена, много се мъчи милата, и реве и пищи докато ака. Иначе ака всеки ден, но е голям зор - акото е много твърдо и понякога дори й разранява дупето  Cry. Давам й разхлабващи плодове и зеленчуци, но полза няма. Сега се усетих обаче, че оризовата каша, която й давам всеки ден, смесена с различни плодове и АМ е може би причината, и ще я спра, но дали и АМ също запича. Иначе през другото време се кърмим, но вода отказва да пие.

# 106
Не би трябвало да запича, нали има уж пробиотици в него. По скоро е заради оризовото нишесте. Просто ориза ги запича много децата. При Теди поне това беше причината. Аз открих безотказно отпичащо средство - купуваш сини сливи, сваряваш ги като компот и после през сокоизтисквачката. Сокчето го даваш един или два пъти на ден преди хранене ( по около 30-50мл.). Аз го давам сутрин преди овесената каша, а самата каша я разтварям точно с Фризо 2, и на обед преди зеленч. пюре. При нас поне действа безотказно. А дупето го мажи със зехтин. Ако е прекалено запечена по-добре и сложи мини клизма веднъж и после давай със сока. Дуфалак също помага, но ако още в началото като усетиш че се запича и го сложиш в сокче.

# 107
  • гр. София
Я каква неочаквана, но много приятна изненада! РутHug
За месните пюрета и аз мисля като Пеперудката. Няма значение, че месото се въвежда по-късно. Производителите на пюрета не се вълнуват от здравето на моето и твоето дете, а от печалбата си.  Wink

Какви са реакциите след киселото мляко при вас?Аз мисля да пробвам,но така и никоя мама не написа марка...

Истинско кисело мляко надали ще намериш. По-скоро сравнително добро.

"На баба" има сухо мляко. Също и в "Боженци" (те поне са коректни и са го написали на опаковката).
"Родопея" се сгъстява с нещо като желатин, който понякога остава полутечен. Засичала съм много лоши партиди - млякото е като крем, който се тресе като полужелиран  Sick
"Елена е с нишесте".
"Пършевица" след над два месеца престой в хладилника, отворено при това, не вкисна, не мухляса, не отдели цвик, не се вмириса, не промени вкуса си. Категорично НЕ Е мляко това.

Хубаво е млякото на Сердика-Добрич (да не се бърска със Софийската Сердика, която е на Данон). В Добричко от преди време още имаше пилотен проект за качествено мляко. Но не знам може ли да се намери в София и къде.

Хубаво е млякото, което е с еднородна консистенция, но не кремста, не остава нишестян вкус по небцето (понякога това е трудно да се усети, но като се дегустират 4-5 марки едновременно се усеща), има лек кисел вкус, а не е като сметана (ако е като сметана, значи няма лактобацилус булгарикус, които придават киселият вкус), като отвориш кофичката трябва да има цвик. Независимо колко високомаслено е млякото, наличието на цвик е задължително.
Най-добре се разбира дали е хубаво млякото, ако оставиш една неотворена кофичка да престои няколко дни в стаята на топло. После, ако не е вкиснало, значи не е мляко.  Peace

----------------------------
_Svetli, защо се налага да даваш АМ след като кърмиш? Вероятно запекът е от оризовата каша. Рендосай няколко сини сливи на ситното ренде да станат та кашичка (без люспите) и ги дай на бебето. Не давай моркови и банани за известно време (в случай, че сега даваш). Спри също и оризовата каша.
Ако ситуацията е много зле можеш да купиш Релаксит. В началото на захранването Самуил имаше малко запек и педиатърката му ги изписа. Действат безотказно.  Peace

# 108
  • Варна
Мисля другата седмица да въведа "Паелята" с малко винце............... Crazy хаха.
Шегичка.
Майчета, аз си мисля, че оризовата каша (която е за бебета) в никой случай не запича за разлика от ориза по принцип. Докато за това Фризо съм чувала, че при различните бебета действа много крайно - едни се запичат, други не.
А, сега като погледнах и аз ползвам Фризо2 с него правя оризовата каша, обаче само 2-3 пъти седмично ги хапваме тези работи. На 8.08 става 1м. откакто съм ги отворила и ще ги хвърлям, но не съм имала проблем досега. Отделно давам вода, като установих, че му е трудно от шишето я предлагам с лъжичка така си пийва доста.

# 109
Зимна роза, давам АМ с кашата, която е безмлечна, добавям и някакъв плод, също добавям и по малко в зеленчуковото пюре, за да му подобри поне малко вкуса, че хич не го харесва и без това. Иначе суче около 3 хранения само кърма, а след пюрето и кашата пак давам да суче, за да си утоли жаждата, защото водата изобщо не я иска , освен и аз да пробвам с лъжичка.
Иначе идеята за сливите ми хареса, благодаря Ваня, само да намеря домашни сливи и ще пробвам, иначе сега купих пюре ябълки и сливи. За капак вчера ми се счупи пасатора, и сега съм с вързани ръце - аз всичко правя с него - и зеленчукови и плодови пюрета. Вчера пробвах към кашата от елда да сложа настъргана круша, ама то пак се усещат по- едри частички и изобщо не я хареса, трябва да е съвсем на кашичка.
Адел, а ти като даваш каша само 2-3 пъти в седмицата през другите дни какво предлагаш в часовете за каша? Аз давам всеки ден след обяд.
Иначе нашият режим е горе- долу такъв:
4-5-6ч. кърма
9ч. кърма
10.30ч. пасиран плод или плодово пюре ( около 1/4 бурканче)
13-13.30ч. зеленчуково пюре с 1лъж. АМ
16.30-17.00ч. зърнена каша с АМ и настърган плод или плодово пюре
20.00ч. кърма
22- 22.30 кърма понякога
Другата седмица ще въведа и месото, и след около 2 седмици попара.

# 110
  • гр. София
Опитай вместо АМ да добавяш кърма. Аз всичко правя с кърма и няма проблем.  Peace
Пасаторът за много от продуктите може да се замени с ренде. Най-ситните дупки (не "рошавите", а обикновените). За момента всичко на ренде минавам. Пасаторът ще го ползвам за месото, че там няма как с ренде  Laughing
Аз също след всяко хранене кърмя. Отделно от самостоятелните кърмения. И Сами не иска да пие вода, но кърмата му утолява жаждата.

# 111
Аз също кърмя на поискване, но е много топло, затова давам и вода. С лъжичка ми пие повече от шише. Според мен му е интересно. Също имам една бутилка - преходна към чаша с отвор. Бибероната е изтеглена като накрайник. http://www.amazon.fr/gp/product/B009X85NKM/ref=oh_details_o01_s0 … ie=UTF8&psc=1 от нея също пие повече , а и обича да я дъвче.
Когато не иска вода, правя слаб разтвор на чай от лайка. Харесва го.
Аз оризовата каша досега все съм я давала с плод.

Светли, ние нямаме часове за нищо, нито за каша, нито за плодове. Предлагам каквото пюре има в момента- независимо дали е плод, зеленчук, каша. Основното хранене е мляко, другото е опитване и тестване за алергии. Предлагам между 1 и 3 пъти на ден - обед, следобед,  или вечеря.

Струва ми се безполезно, а и трудно да въвеждам режим на толкова малко бебе: досега ритъма на хранене и спане го определя той, но понякога записвайки си часовете на хранене и спане виждам, че всъщност детето си следва някакви часове. Но ако има отклонения - допълнително хранене или не иска да яде, давам.

# 112
Дими пие от обикновено шишенце малка водичка Девин розов етикет, от шишета и чаши с накрайници не иска, само ги дъвче. С лъжичка е супер изнервящо за мен, затова директно минахме на шише. Аз му го държа, разбира се.  Heart Eyes

Пасирането  - днес спря токът точно преди да пасирам.. наложи ми се да избирам - или да предложа намачкано с вилица месно пюре, или да оставя млечно хранене. Е, избрах първия вариант и Дими сладко, сладко си го изяде. Мисля, че приключих с пасирането, вече е време да свиква и с други консистенции, според мен.  chef

# 113
Аз нещата ги пасирам с шейкъра на кухненския робот.
Днес пак се беше запекла. На закуска и дадох сок от сливи, а за следобед дуфалак със сок, а останалия сок го преобразувах на домашен кисел с помощта на натурално царевично нишесте. Синьо сливестата атака даде безотказен резултат Simple Smile. А иначе оризовото нишесте категорично си запича, точно както и домашния ориз. Поне при нас е така. Аз сутрин и давам овесена каша или бисквитки с мляко, а  утре ще и направя попарка за първи път. За следобед реших да и правя домашен кисел, за да не прегладнява втората част от деня и хем да си получава плодовете. Кашите смятам да ги разредя, точно заради перисталтиката. А иначе кърма и давам почти по всяко време. АМ давам само вечер в 20:30 понеже точно тогава нямам кърма. През нощта като се събуди и давам кърма, така заспива по-лесно.

# 114
  • гр. София
Вчера пробвах към кашата от елда да сложа настъргана круша, ама то пак се усещат по- едри частички и изобщо не я хареса, трябва да е съвсем на кашичка.

Забравих да те питам - сигурна ли си, че е заради едрите парченца? Давала ли си друг път така с круша? Аз досега винаги всичко съм пасирала с ръчен пасатор, ей такъв

или съм стъргала на ренде. Самуил никога не е ял напълно гладки пюрета, пасирани като крем. Нито пък каши. Досега не е имало проблем с приемането им. Даже лично аз мисля, че напълно пасираните до креместа консистенция храни са противоестествени. Измислени са през последния век от консервната индустрия. Преди това бебетата не са хранени с храна с такава консистенция.
Та опитай и с друга храна, която не е гладко пасирана. Може да хареса на бебчето ти  Simple Smile
Може и да е било моментно нежелание да яде точно това. Напълно нормално си е, не се тревожи. Все пак и децата ни имат право на вкусови предпочитания и моментни настроения, когато се хранят.  Simple Smile

Пеперудке, май с теб по много сходен начин мислим що се отнася до храненето на децата.  Grinning  Hug

# 115
Благодаря ви, момичета, за навременните отговори. Една дама дори на лични ми писа, за което отново й благодаря! smile3525
Аз много дълго и настоятелно опитвах да кърмя (Зимна роза може би помни моите терзания по темата, имах огромна подкрепа в нейно лице), но освен всички мои и на бебето усилия, освен подкрепата на половинката, имахме и стресов момент, който окончателно спря кърмата ми; за съжаление сме на формула. Половинката е в Берлин, където трябва да заминем и ние, но за момента сме в София и се справяме двамата както можем bowuu. Микаел е от рано захранените деца и без проблем хапва и зеленчукови, и плодови пюрета. Кашите никак не ги уважава - готовата оризова безмлечна и безглутенова на HiPP изобщо не я хареса - нито чиста, нито с плод и АМ. Ревеше като за световно и аз повече не настоях, защото "слушам" какво ми казва. Онзи ден му взех за проба 100гр. брашно от елда, което се прие със смесени чувства. Мисля да взема малко и от киноа. Така или иначе, той не е дебел, но е доста едър и висок за възрастта си, а оттам и хранителните му нужди са малко по-различни от тези на връстниците му (съдя най-вече от споделянията на колежките от "МАРТ"). Иначе имаме прекрасна вила на село, където живяхме 2 месеца и държа да ви кажа, че Микаел беше изключително щастлив и добре там. Имаме овощни дървета, зеленчукова градина нямаме вече, защото няма кой да я поддържа ежедневно, но сливиииии - сливи да искаш Laughing. Нито пръскани, нито кастрени... Страхотни Heart Eyes За жалост, обаче, в града ме е страх да купувам пресни плодове и зеленчуци, затова сме на пюрета. Дори тези от био-магазините не знам колко са био. Не съм от страхливите майки, които прекалено треперят над децата си, но спазвам основни принципи в храненето. И най-вече - слушам и следя реакциите и поведението на детето. Не насилвам за нищо. Микаел е пил и домашно квасено козе мляко (дори лично аз съм му квасила) и само като видеше шишето - настръхваше от кеф.
Зная, че не мога да съм ви полезна с нищо, но вашите мнения са безценни за мен и считам за редно да ви се представя по-официално, след като ви чета и питам това-онова. Предварително моля за извинение, че нахълтах така в темата ви, където, по принцип, работа нямам.
Ще ми се да попитам имат ли децата ви ваксини...

P.S. Зимна роза, драго ми е!  bouquet

# 116
Здрасти Рут Simple Smile Благородно ти завиждам, че имате домашни сливи Simple Smile. Аз си купувам плодове от магазина и после ги накисвам, даже понякога и за по 24 часа, понеже забравям да ги извадя от водата  Laughing . За ваксините имаме си ги всички,които са по график.

# 117
  • Варна
_Svetli, прощавай за късния отговор - в дните когато не давам каша, бебето хапва сурови настъргани или пасирани плодове, или сварени и пасирани зеленчуци (всички без АМ). Но храненето не го правя е точен час понякога това заместено хапване е около 12, понякога около 16ч. както се случи.
То мина доста време и Поли може би се е оправила, ако не защо не преустановиш кашата с АМ за 4-5 дена?
-----
Неразливна чаша и аз му взех на моя герой да си чеше венците е нея, нали е леко релефен карайника.
------
Абе не ме е страх от ваксините уж, но Данчо след последната Пентаксим /мисля така беше/ около 10-15 сек. не реагираше както трябва и все ми е на ума, че приключих е тези боклуци. Дали се уплаши, дали го заболя или успешно съм го разсейвала, не знам.

# 118
  • Варна
Тъй като разнообразявате вече кашите ще ви споделя един текст, който съм си свалила от съветите да д-р Бърди. За някой от вас тези препоръки сигурно са ясни, но може на някой да са от полза:

Скрит текст:
Кашата от пълнозърнести житни храни е особено богата на витамини от група В, които укрепват нервите. Тя е основната храна на бебето. Може да се приготвя в къщи от прясно смлени житни зърна, като постепенно се дават нови видове жито: първо безглутенови - ориз, просо, царевица, елда и едва след края на първата година пшеница, ечемик и овес. Готовите каши са предимно на пшеничена основа, така че не са подходящи за бебето, още повече, че съдържат много повече захар, отколкото бебето има нужда.

За по-добра смилаемост и по-пълно оползотворяване житото се измива, след това се суши във фурната за около час на температура 60-80*С. Накрая се смила, а когато детето стане по-голямо, може само да се счуква или кълца на по-едри парчета. 20-25 грама смляно жито се накисва за през нощта в 160 гр студена вода, на другия ден се сварява в студена вода и се оставя да набъбне. (Този начин на приготвяне осигурява най-добра възможност за приемане на всички ценни хранителни вещества.) Кашата може да се разбърка с 1 с.л. сметана (към края на първата година), накиснати и скълцани стафиди или плодово пюре, по-късно с фурми, кефир, извара, кисело мляко, с прясно смлени ядки (внимание! опасност от алергични реакции). Може да се пробва по-пикантен вариант на житената каша: нарязани подправки, суха мая, безсолен бульон, масло и кисела сметана, зеленчуци. Може да се добави чай от анасон или копър.

# 119
  • гр. София
Предварително моля за извинение, че нахълтах така в темата ви, където, по принцип, работа нямам.

Можеш да пишеш където си поискаш, форумът е публично място  Wink
Съжалявям, че така е станало с кърменето.  Confused
Да цункаш Микаел по носленцето от мен   love001

Адел, точно по тази рецепта правя аз оризовата и елдената каша.  Grinning Готови не купувам.

Последна редакция: нд, 04 авг 2013, 18:29 от Зимна роза

Общи условия

Активация на акаунт