Отговори
# 285
  • Варна
Днес ставаме на 10 месеца! Simple Smile
На 01.10 ни излязоха два долни зъба едновременно. И сега с тях като и дам четвъртинка обелена ябълка си изява половината. Пуска се в кошарата без ръце, докато е права за 5-10 секунди - много е смешна!  Joy Много обича да подскача в кошарата, когато се държи с ръце и не спира нещо да си дърдори и пее. Гледа бейбитв отверме навреме и много обича да си пляска с ръце, докато пеят.
Взехме карта за детската кухня и дори си купих бурканчета, но не мисля да я записвам скоро, тъй като тук във Варна (не знам за др. градове) приготвят пюретета за първа група с картофен гранулат!!!

# 286
  • гр. София
Както обикновено се придържам към минимално влияние върху тези процеси за да не го пришпорвам. Виждам, че като го оставя сам да реши кога, нещата му се получават добре и прави нещата без страх и с по-малко травми.

Преполагам на връстничетата му в Китай вече им дават уроци по пиано  Laughing

И аз така - не го карам да прави неща, които не е започнал сам да прави.  Peace

А това за пианото  smile3532
Иначе, шегата настрана, но в Китай невръстните дечица биват подлагани на нечовешки тренировки, свързани с ужасни травми и болка, за да станат шампиони по гимнастика. Неслучайно Китай има толкова много медали от първенства по гимнастика. Но става с много висока цена. Децата редовно плачат по време на разтяжка  Confused

http://www.youtube.com/watch?v=ru5H4abxoqs

И в Русия е същата работа.

# 287
Мойта Изабел утре прави 10 месеца. На кухня сме от 1 месец вече. Всичко харесва много и си го яде. Давам основното на обяд, десерта следобяд, вечер се кърмим, сутрин яде супичката с два сухара вътре. Много съм доволна от манджичките, защото детето ги яде и са големи порции по 250-260 грама. Ходи хваната за мен. Става постоянно щом има някаква упора за която да се хване. Казва как прави кучето, дава 5, дава боц, казва здрасти и чао, пляска с ръчички, подаваме си топка, танцува като чуе музика. Има 3 зъбчета и чакаме чътвъртото всеки момент. На гърне я слагам от 6-тия месец и вече месец нямаме наакан памперс. Ползваме по 3 памперса на 24 часа. Сутрин като стане я слагам на гърнето после през около час и чак след обедния сън сменяме памперс като пак си я слагам на гърне още като се събуди. Като свърши каквото има да прави започва да пляска и дава ръчички да стане.

# 288
Аз също съм от Варна и мога да кажа, че точно с картофи си готвят в детската кухнята, защото всяка вечер ги мачкам.
Aes_Sedai , има специални приготвени храни за алергични деца.
Любе, вашите порции са доста големи, тук са по 150-200гр.  Grinning

# 289
Мойта Изабел утре прави 10 месеца. На кухня сме от 1 месец вече. Всичко харесва много и си го яде. Давам основното на обяд, десерта следобяд, вечер се кърмим, сутрин яде супичката с два сухара вътре. Много съм доволна от манджичките, защото детето ги яде и са големи порции по 250-260 грама. Ходи хваната за мен. Става постоянно щом има някаква упора за която да се хване. Казва как прави кучето, дава 5, дава боц, казва здрасти и чао, пляска с ръчички, подаваме си топка, танцува като чуе музика. Има 3 зъбчета и чакаме чътвъртото всеки момент. На гърне я слагам от 6-тия месец и вече месец нямаме наакан памперс. Ползваме по 3 памперса на 24 часа. Сутрин като стане я слагам на гърнето после през около час и чак след обедния сън сменяме памперс като пак си я слагам на гърне още като се събуди. Като свърши каквото има да прави започва да пляска и дава ръчички да стане.
Вие сте големи отличници, чак започвам да се притеснявам за моето....

# 290
И ние на 15ти станахме на 10 месеца.Ядем детска кухня от две седмици някъде,някои неща ги харесва,други не толкова,но общо-взето я яде.Носим бурканите празни,даваме ги и ни ги пълнят.При нас няма такова носене на 20-30 буркана.Аз наобед давам,което ми хареса повече-или супата,или готвеното,десерта за следобедна закуска,и едното ядене ми е излишно,защото вечер си и давам мляко,а сутрин или попара или кус-кус на Плазмон много и харесват и двете.Ние сами не се изправяме на крака,само по дупе,иначе ходим хванати за ръце,показваме колко големи ще станем,казваме здравей и чао,играем пляс пляс ръчички(слааг си ръцете да ги мие и на лицето).С кукуто незнам как ще процедирам,защото моята майка докъто бяхме на море гледаше малката и като се върнахме я беше научила да ака и пикае като ч държи на тоалетната.Тя така се научи и сега ака само там,не  памперса,но си пкае в него,като и се приака започва да пляска за браво-браво та аз така разбирам Crazy.Това е общо-взето от нас  bouquet

# 291
  • Варна
На 10 бяхме на консултация и Никол е вече 10200 гр и 77 см. От около 2 седмици се изправя първо на сгъваемата ни кошарка има халки, а от няколко дни съм при моите родители тук си има дървена и на нея дори й е по-лесно. Но има малък проблем в сгъваемата с тия мрежи е меко и не ме е страх, а тя има ужасния навик и до сега да се хвърля като риба на сухо, та с дървената не я изпускам от поглед. Кърмя я все още, педи каза да започвам да я отбивам.. но аз си се водя по детето. Даде ми бележка за детска кухня и я записах, но не съм ходила да давам заявка. Тук в Плевен не искат бурканчета, а дават в съд за еднократна употреба.Не съм въвеждала още риба, вие каква давахте ? Също така и кисело мляко и прясно. И като цяло детето уж е с диагноза Атопичен дерматит, но на мен ми беше дадена бележка за кухнята...Мръщеше се на попарата и изведнъж прояде месец и половина по-късно, та това й давам за закуска и може малко плод. Педи каза да давам кисело мляко със захар, бисквити..както винаги ще отложа за пореден път заръките й.
Ходи хваната за ръчичките, пляска, маха за здравей всичко по реда си. Вече и характера си проявява, сърди се тръшка се не иска да сяда в количката, ако й взема нещо пак и започва да пищи, тръгвам да сменям памперс обръща се по корем хваща се здраво за повивалника и не мога да я откъсна, слагам я в кошарата да стои изправена почва да се гъне ни седнала, ни права, ни легнала.. иска отвън за кошарата.. иначе си е кротка и все това ни повтарят Simple Smile

# 292
Dessy1988 Аз и давам  пюрета с риба(обикновенно е сьомга),само така риба не съм и давала.А ти предимно я кърмиш ли,смисъл захранила ли си я с нещо,че някак си 10 килограма ми се сториха много,или моята дъщеря е дребничка Simple Smile И аз давам попарка на закуска,някой път и кисело мляко с натрошени бисквитки.

# 293
Браво на Изабел:) Ние май нищо от тези неща не правим. За сега периодично гледаме към лампичката като питам къде е. Други постижения май нямаме:)
Тежим 9800, високи сме 73см на прегледа на 9 месеца. От около 2 седмици сам се изправя в леглото като се държи за решетката. Хвърчи с проходилката с удоволствие. Нощем продължава да не спи, буди се през 2-3 часа, общо взето откакто се е родил повече от 5 поредни часа сън нощем няма. И то в добрите дни, веднъж на два месеца. Иска да яде и се кърмим. Нищо не помага. Режимът ни е 3-4 кърмения нощем, събужда се в 7, пак се кърмим, евентуално спи половин час, след това закусва някаква каша с плод, варя му ечемик, ръж, овесени ядки, елда. Има един кратък сън на обяд, следобед два часа сън и това му е за деня. Кърмим се на обяд и за лека нощ. Не знам какво ще правим като почна работа.
Иначе е веселичък и усмихнат.
Зъби-нито един.

# 294
На 10 бяхме на консултация и Никол е вече 10200 гр и 77 см. От около 2 седмици се изправя първо на сгъваемата ни кошарка има халки, а от няколко дни съм при моите родители тук си има дървена и на нея дори й е по-лесно. Но има малък проблем в сгъваемата с тия мрежи е меко и не ме е страх, а тя има ужасния навик и до сега да се хвърля като риба на сухо, та с дървената не я изпускам от поглед. Кърмя я все още, педи каза да започвам да я отбивам.. но аз си се водя по детето. Даде ми бележка за детска кухня и я записах, но не съм ходила да давам заявка. Тук в Плевен не искат бурканчета, а дават в съд за еднократна употреба.Не съм въвеждала още риба, вие каква давахте ? Също така и кисело мляко и прясно. И като цяло детето уж е с диагноза Атопичен дерматит, но на мен ми беше дадена бележка за кухнята...Мръщеше се на попарата и изведнъж прояде месец и половина по-късно, та това й давам за закуска и може малко плод. Педи каза да давам кисело мляко със захар, бисквити..както винаги ще отложа за пореден път заръките й.
Ходи хваната за ръчичките, пляска, маха за здравей всичко по реда си. Вече и характера си проявява, сърди се тръшка се не иска да сяда в количката, ако й взема нещо пак и започва да пищи, тръгвам да сменям памперс обръща се по корем хваща се здраво за повивалника и не мога да я откъсна, слагам я в кошарата да стои изправена почва да се гъне ни седнала, ни права, ни легнала.. иска отвън за кошарата.. иначе си е кротка и все това ни повтарят Simple Smile

А защо препоръчва да я отбиваш? Ако е от поколението на нашите родители, чувала съм мнения че кърмене > 1 година е ужасно, неестествено и т.н.,  а в днешно време СЗО препоръчва основната храна на децата до годинка да е мляко.

Аз дадох няколко пъти по една лъжичка кисело мляко (овче и краве) нищо не беше одобрено. Дадох смесено със спанак и ориз (които много харесва) и чисто.

От сирената съм давала бяло овче и моцарелла. Бялото овче го намачках на трошички с вилица и му давах трошички с пръсти, моцареллата нарязах на миниатюрни кубчета и смесих в зеленчуковото пюре. И двете много ги харесва. Честно казано не съм ги изкисвала, но и количеството, което давам е около 1 лешник.

Другото нещо със сол, което яде е хляб - не съм търсила специално хляб без сол. Захар още не съм давала под никаква форма.
Риба давам 1-2 пъти седмично, сьомга или бяла без кости. Беше една от първите невегетариански храни по мнение на мъжа ми.

И ние се кърмим нощем. Аз работя. Храня го преди ясли, наобед и след като го взема от ясли.Допълнително си яде закуска (хляб), обяд (зеленчуково месно рибно пюре) и следобедна закуска (плодово пюре). След като си го взема от ясли до сутринта се кърмим на поискване. Нямам чувството, че го лишавам от нещо съществено. В дните, в които е с мен вкъщи може би го кърмя един път повече през деня. Ако сме навън, рядко кърмя вече. Предлагам банан или хляб.

Относно характер: винаги е проявявал. Ако не иска да яде повече казва "не" и върти глава. Върти се докато сменям памперс понякога, затова му давам нещо да се занимава или пускам музика.
Не казва здрасти или чао все още. 
Има две зъбчета, които избиха с много малка разлика малко преди 10я месец и оттогава му давам и хляб да си дъвче.

# 295
Да добавя относно азиатските деца: чела съм, че на някои родителите им от най-ранна детска възраст им казват, че ако не свирят напр по 8 часа на пиано на ден (не станат шампиони по гимнастика и подобни ), те ще са отговорни за загубата на къщата и подобни ... Та предишния ми коментар, че връстничетата там вече взимат уроци по пиано е само наполовина майтап...

# 296
  • гр. София
Ох, така съм се развълнувала! Одеве Сами ми хвана главата и здравата ме нацелува по дясната буза. Истински, целенасочени целувки  Heart Eyes Сърчицето ми ще се разтопи просто  Heart Eyes Heart Eyes

Dessy1988, защо трябва да отбиваш детето? Изключително ми е любопитен аргументът на лекарката. Аз не възнамерявам да отбивам Сами скоро. Кърмата все още е най-полезната напитка за детето. С какво да се замени? С АМ? С вода? Със сок от моркови/ябълки/нещо си там? Мерси  Stop Мозък не се изгражда от вода, сок и варени картофи. Дори в природата животните кърмят дълго след като малките им са прояли месо. Според мен добре правиш като се водиш по детето си. То самичко ще си покаже иска ли или не иска да бъде отбивано и кога.  Peace
Колкото до рибата, аз съм давала мряна, ловена в бистра селска река. Много не се хареса обаче. Ще пробвам с хек по-нататък, че лесто се махат костите.
Сами много обича овесени ядки с плод. Варя 2-3 с.л. фини овесени ядки в мъничко вода (много бързо се сваряват), оставям ги да изстинат и леко ги минавам с пасатора, защото, макар и фини, макар и варени, още не може да ги сдъвче и ще ги гълта като гъска цели. Добавям банан или ябълка в комбинация с тиква, сварени на пара (задължително на пара, иначе захарта от абълката се разтваря във водата и ябълката става киселичка или просто безвкусна. Отделно се просмуква с вода). Даже и аз си хапвам, много е вкусно  Laughing
Круши и сливи давам на парченца, също много обича. И хляб на парчета обича.
Кисело мляко съм давала няколко пъти. Не винаги го изяжда. Ако натроша бисквита ще си го изяде сигурно, обаче бисквити скоро няма да види  Laughing
Един от първите му десерти мисля да бъде тиква с мед. Но преди зимата няма да е, защото още не искам да въвеждам мед. Предпочитам да свикне да търси сладостта от плодове. По същата причина скоро няма да му правя кремчета, грисхалва и пр. Пък в киселото мляко да му сложа захар, абсурд. Живот и здраве, по-нататък и в прясното няма да му слагам. Не одобрявам излишното тъпчене на децата със захар. По-добре да не пие прясно мляко, отколкото да блъскам захар в чашата само и само да си го изпие. Същата работа и с Нескуик. Разните сладки глезотийки възнамерявам да отложа колкото мога повече. Преди това ще го науча да яде доволно много плодове.

ПП: Горното са си мои разсъждения и виждания. Да не вземе някой да се засяга сега.  Peace

ППП: От вчера слагам Сами на гърне. Пишка си в него и така се случи, че всеки път ака там. Случайно е, разбира се, но постепенно ще си създаде навика, че първо се свалят гащите, а после се върши работата, а не обратното  Laughing

ПППП: за азиатските деца - толкова ги гърчат с тренировки (специално за гимнастиката говоря), защото, ако детето стане успешен гимнастик, ще печели много пари и ще измъкне семейството си от бедността. Бях гледала научнопопулярен филм на тази тематика. Но е сърцераздирателно да гледаш как 4-5 годишни мъничета реват на тренировка, защото ги боли.  Sad Или висят на шведската стена и реват с глас, защото са им отмалели ръцете, но не смеят да се пуснат, защото треньорите бият.  Sad

# 297
А може ли да споделите как слагате бебетата на гърне? Кога? Как ги задържате там? Аз днес купих гърне и малка седалка за тоалетната със степенка, но не знам кога и как да започна да ги използвам.

# 298
  • гр. София
На Сами гърнето е съвсем обикновено. Същото като това, но синичко:

Сутрин като стане го слагам там и го занимавам с играчки. Държа го не повече от 20-тина минути. Ако свърши нещо, свърши. После през деня през няколко часа пак го слагам. След хранене го слагам задължително, защото храненето стимулира перисталтиката и, ако не се е изакал, го прави. Ако не, поне се изпишква.
Дупето му хлътва много добре в гърнето и той си седи съвсем стабилно без опасност да се прекатури настрани. В тази връзка този модел гърне се оказва много подходящо, нищо че е съвсем обикновено  Peace

# 299
  • Варна
YASEMINA  малката се кърмеше предимно, но от месец вече остана кърменето само през нощта заради зъбките, сутрин и вечер.. понякога много малко следобед и то защото не пие много вода. Роди се 3940 гр и мисля, че си е в нормите, баща й на 6 мес е бил 10 кг , а сега е клечо.. това са много индивидуални неща, така че не се притеснявай.
И като говорим за кърменето на мен миналия месец ми се върна цикъла, но все още си имам кърма, надявам се до годинката да изкарам. А лекарката ми каза, че ще ми е много трудно после, ако не започна от сега да намалявам кърменията,.. но както й да е аз не я слушам за 90% от нещата.
Имаме 6 зъба както вече писах в предни постове, но не дъвче, дайте идеи как безопасно да я стимулирам... може би моя е грешката понеже все плюе по-едри частици дори и в готовите пюрета, та аз й пасирам моите приготвени като за малко бебе и се позабавихме с това дъвчене. Свикнала е да отваря устата и  направо си гълта.
Благодаря Ви относно препоръките за въвеждането на рибата. Ние нямаме перфектно изграден режим, но горе долу така минава храненето и сън:
между 4:30-5:30  се буди и я кърмя
8- понякога пак кърмене
10-10:30 - попара със сирене + плод
около 12 - сън
13:30 -14:00 - зеленчуково или месно пюре или супа редувам и 1/2 жълтък
15-16:00 - сън
17:30 - плодово пюре /кърма
21:00 - кърмене
21:30-22:30 - цяло щастие ако е заспала тогава Simple Smile  тези дни ме държи до полунощ
Общо взето спи по 2 пъти на ден за около час и половина, но всеки път е различно...
Лека вечер от мен, благодаря Ви за отговорите.

Общи условия

Активация на акаунт