Отговори
# 300
YASEMINA  малката се кърмеше предимно, но от месец вече остана кърменето само през нощта заради зъбките, сутрин и вечер.. понякога много малко следобед и то защото не пие много вода. Роди се 3940 гр и мисля, че си е в нормите, баща й на 6 мес е бил 10 кг , а сега е клечо.. това са много индивидуални неща, така че не се притеснявай.
И като говорим за кърменето на мен миналия месец ми се върна цикъла, но все още си имам кърма, надявам се до годинката да изкарам. А лекарката ми каза, че ще ми е много трудно после, ако не започна от сега да намалявам кърменията,.. но както й да е аз не я слушам за 90% от нещата.
Имаме 6 зъба както вече писах в предни постове, но не дъвче, дайте идеи как безопасно да я стимулирам... може би моя е грешката понеже все плюе по-едри частици дори и в готовите пюрета, та аз й пасирам моите приготвени като за малко бебе и се позабавихме с това дъвчене. Свикнала е да отваря устата и  направо си гълта.
Благодаря Ви относно препоръките за въвеждането на рибата. Ние нямаме перфектно изграден режим, но горе долу така минава храненето и сън:
между 4:30-5:30  се буди и я кърмя
8- понякога пак кърмене
10-10:30 - попара със сирене + плод
около 12 - сън
13:30 -14:00 - зеленчуково или месно пюре или супа редувам и 1/2 жълтък
15-16:00 - сън
17:30 - плодово пюре /кърма
21:00 - кърмене
21:30-22:30 - цяло щастие ако е заспала тогава Simple Smile  тези дни ме държи до полунощ
Общо взето спи по 2 пъти на ден за около час и половина, но всеки път е различно...
Лека вечер от мен, благодаря Ви за отговорите.

Освен да спреш да пюрираш.. не виждам друг вариант Wink Давай да гризка хляб, солетки.. нещо такова. Party

# 301
Dessy1988 Да,знам че са индивидуални тези неща.Просто ми се сториха малко повече 10кг(нищо лично),имам приятелки,децата им са на 1.5 и тежат okolo11 кг-затова се зачудих. Simple Smile Иначе не се притеснявам,моето дете се роди 3.000кг и е много енергична и буйна,изобщо не стои мирна

# 302
  • гр. София
И като говорим за кърменето на мен миналия месец ми се върна цикъла, но все още си имам кърма, надявам се до годинката да изкарам. А лекарката ми каза, че ще ми е много трудно после, ако не започна от сега да намалявам кърменията,.. но както й да е аз не я слушам за 90% от нещата.

И моят цикъл се върна преди 3 седмици, но още имам кърма. Кърмата не спира от цикъла. Спира като спреш да кърмиш. Миналата седмица заради зъбите Сами вдигна температура и две денонощия буквално не се отлепи от гърдите ми. Кърмата ми рязко се увеличи. Сега суче по-малко и тя отново се върна в предишните си граници. Количеството кърма се определя от това колко суче бебето, а не от цикъла, така че не се притеснявай. Докато кърмиш няма да ти спре.  Peace
И отново съм много любопитна за аргумента на лекарката - за кое ще ти е много трудно после? Да отбиеш детето ли? Я си кърми щом детето има желание да суче и си свиркай.  Grinning

Повечето педиатри от старата школа, които не считат за необходимо да осъвременяват познанията си, препоръчват даване на подсладена вода, кърмене под режим, ранно отбиване, ранно захранване, ранно въвеждане на един куп храни, за които всъщност е най-добре да се изчака. Още по времето, когато аз съм била бебе, българската педиатрия е била безбожно изостанала. Затова моето поколение и съседните близки поколения имат толкова проблеми с астма и респираторни заболявания, алергии и пр.

# 303
При моето бебе дъвченето започна по-активно когато избиха зъбките и му даваме половин филийка хляб да си дъвче. Дъвче и бутилката с мекия накрайник и всичко което намери всъщност. Ако му дам малко парче храна с пръсти в устата го дъвче - банан, сиренце, хляб..нещо меко.
В пюретата оставям частички вече - кайма, риба, картофче, фиде. Храненето отнема доста повече време така.

# 304
На мен цикъла ми се върна,месец след като родих,и имах кърма .Кърмих до 7 месец.

# 305
Добро утро Wink
Искам да ви попитам мислите ли за кръщенета?Ако да ,избрали и сте къде ?А ако има майчета,които са свършили тази работа вече,нека споделят.

# 306
Синът ми има 8 зъба и започна да дъвче,когато започнах да му давам хляб и цели краставички.И сега да же и месце давам на малки парченца и той се опитва да дъвче.
Нашето гърне е като на Зимна роза,но само като го сложа да седне и започва да реве....не го насилвам.Не съм го пробвала от 2-3 седмици,но скоро ще опитам пак.Само когато за първи път го сложих на гърнето стоя и се смя около 10 мин,но нищо не направи вътре и оттогава не иска да седне.Ако не иска да сяда ,след като направи годинка мисля да го пробвам с тоалетна приставка на тоалетната чиния.
Чудя се какви закуски да му правя?Попара не обича,кус-кус яде,но повръща от сиренето и давам рядко.Предимно каша с плод или препекана филия с масло хапва.Смятам да въведа скоро к.мляко ,извара и кашкавал за да му разнообразя менюто.Иначе много обича плодове и си хапва доволно по -3-4 плода на ден.Десерти не е ял и няма да яде скоро.Купих му бисквитки,но съм му дала само 2-за екстремни ситуации са Simple Smile
И моя син е 10 кг,75 см.

Последна редакция: пн, 21 окт 2013, 11:07 от МоРсКа СиРеНа

# 307
Момичета, какви обувки за прохождане купихте? Малко несимпатични са ми Колев и Колев, макар че батко му прохождаше с такива едно време. Ставаха като цяло.
Моят цикъл се върна на 4-ия месец, с кърменето нищо не се промени, все още се кърмим, т.е. при мен нямаше намаляване, увеличване на кърмата или реакция на бебето.
Живот и здраве ще се кърмим до година и половина, след това идва лятото и ще гостува на бабите си. Имаме три дневни кърмения и 3-4 нощни, най-вече с  цел приспиване.
На гърне не сме сядали, не е ли малко раничко за осъзната дейност?
От храните пробвахме червеното цвекло, хареса му. Киноата също му хареса, макар че според батко му съм се опитвала да го отровя. (хич не му допадна на баткото).
Стефан също е около 10 кг, толкова е и нормата за тази възраст. Защо да е много?

# 308
  • гр. София
Чудя се какви закуски да му правя?

Пробвала ли си овесени ядки? По-напред писах аз как ги давам. Давам ги или сутрин, или за следобедна закуска. По принцип овесените ядки са си подходящи за всяко време  Simple Smile По сходен начин правя и ориза - варя 2-3 супени лъжици, отцеждам, минавам леко с пасатора и добавям варени на пара ябълка и тиква или ябълка, тиква и банан. Много е вкусно.
Иначе давам сутрин и намазана с масло и отгоре с тънко парче сирене (изкиснато) непрепечена филия. Може да се намаже и със смес от извара и малко жълтък; извара и малко кисело мляко; натрошено сирене и кисело мляко.

Момичета, какви обувки за прохождане купихте? Малко несимпатични са ми Колев и Колев, макар че батко му прохождаше с такива едно време. Ставаха като цяло.

На гърне не сме сядали, не е ли малко раничко за осъзната дейност?

Сами има обикновени буйки с твърда подметка, но засега няма желание да ходи, та не му ги обувам. Важното е подметката да е твърда, за да се научи детето да стъпва добре. Естетическата страна може да почака  Simple Smile

За гърнето - защо да е рано? Дейността е неосъзната, но според мен е важно детето да придобие навик да сяда там. В един момент нещата ще се случат естествено. Аз гледам през цялото време да занимавам Сами с играчки докато седи, за да не му стане скучно. Държа го по 20-тина минути и в повечето случаи след това в гърнето има свършена работа.  Simple Smile
Не съм на мнение, че децата се стресират като ги слагаш от рано на гърне. Ако беше така ние всичките и по-предните поколения трябва все по психолози да ходим.  Laughing
Важно е нещата да са като на игра. Да не показваш на детето, че имаш очаквания да свърши нещо в гърнето, защото то така или иначе в началото не разбира какво трябва да свърши там. Но пък при всеки резултат аз казвам "браво", пляскам и се смея, показвам на Сами какво има в гърнето. Така в един момент ще осъзнае какво се случва.
Откакто започнах да го слагам на гърнето започнах и да го дебна доста по-внимателно за знаци, когато му се прави нещо. Ами показва си детето. Преди изобщо не ми беше правило впечатление, но всъщност има определа промяна в поведението му, когато му се доака. За няколко дни при сериозно обръщане на внимание тези знаци стават ясно доловими. 
Силно се надявам бързо да се научи на гърне, защото е ужасно антихигиенично да си носи всичко на дупето. Отделно спарва. Но пък когато - тогава.  Peace

Искам да ви попитам мислите ли за кръщенета?Ако да ,избрали и сте къде ?А ако има майчета,които са свършили тази работа вече,нека споделят.

Аз не мисля да го кръщавам. Не смятам за правилно аз да избирам нещо толкова важно като религиозната принадлежност. Ми той може да иска да е будист един ден. А да го кръщавам само, защото "така правят хората" е безсмислено. Или влагаш религиозен умисъл в цялата работа, или е позьорско и безпредметно. Според мен  Peace

# 309
Здравейте,
ние сме на 10 месеца и от утре ще почвам да вземам кухня, да го видя ще я хареса ли. Последното ни ядене е към 21 ч - давам му 210 ml мляко след къпането и той така си заспива - като се напапка и е вече полу заспал. Има ли майки, които вместо мляко, дават за вечеря твърда храна като последно ядене например към 19 или 20ч? Чудя се от кое време е добре да почне да си вечеря например супичка или нещо подобно...Нашият режим сега е такъв:
 около 9 ч. - закуска /попара/
между 13 и 14 ч - обяд /зеленчуково или месно пюре/
към 17-18 ч - следобедна закуска /каша, плод или др./
към 21 ч - къпане и мляко за вечеря
и между 2ч и 5ч /всяка нощ различно/ имаме едно нощно ядене от мляко.

# 310
Здравейте,
Уилиам най накрая пролази на 9 месеца и 3 седмици, но засега го дава полека лека Simple Smile.  Тежи 11 килограма, изобщо не се притеснявам. Той е просто едър и не е дебел а и е бебе което до сега предимно седеше. Дъщеря ми беше същата а сега е клечка.  Просто някои бебета са такива с гривнички, бузки - само за щипане.  Досега ядеше пюрета но от няколко дена отказва. На градината му дават от тяхната кухня когато храната е подходяща и той маи вече иска готвена храна.  Иначе е супер весел и спи много по добре от сестра си, което ни дава добра почивка през нощта. Бръщолеви си разни работи но нищо целенасочено. Най много се радва на кака си и много и се смее.
На гърне няма да го слагам защото той е на градина по цял ден а там толкова малки не ги слагат. Ще се водя по него и по градината. Дъщеря ми махна памперса на 2.5 години от раз. Нямахме проблеми. Направо на тоалетна я научиха в градината. Гърнето което бях купила тя не пожела да използва.
Обувки още няма, защото той още не се изправя но на там вървят нещата. Аз сигурно ще купя с мека подметка.
Приятна вечер мами!

# 311
Моето бебе е с такива обувки: http://www.kidi.bg/bebeshki-obuvki-callum.html
Подметката е по-скоро мека отколкото твърда, но той не ходи с тях. Обикновено е по чорапки в нас и в яслите. Обувките основно му пазят топло. Следващото номерче е това http://www.kidi.bg/shokoladovo-kafiavi-detski-obuvki-see-kai-run.html, но с твърда подметка.

Иначе на 6 месеца започнахме с тези пантофки http://www.zeazoo.com/shop/babies-0-18m/13-blue-magic-slippers-202.html и след това взех още няколко подобни пантофки и един по-голям чифт мокасини на същата фирма. Подметката им е мека, но има опции да се сложи и гумирана подметка, а отвътре има малка мека тънка стелка да държи по-топло.

За закуските - в яслите яде хляб, в нас - хляб, банани, плодове + овесена, оризова или грис каша.
С килограмите сме на 9.5, и е над 75 см, не съм мерила скоро. Към 78 мисля, че е. Слабичък ми се струва, но пък е здрав и щастлив та не се притеснявам много.

Допълвам с един линк към статия за пляскането, ако някой се чуди да се въздържи ли или не, изглежда е по-добре да си сдържа нервите човек: http://life.dir.bg/news.php?id=15305558

Последна редакция: пн, 21 окт 2013, 18:08 от GrayButterfly

# 312
  • гр. София
Да споделя за кулинарното си изобретение-измишльотина от одеве  Laughing
С други думи за първия десерт на Сами. А ще стане и за закуска.

1 ябълка, настъргана на ситно ренде
2 пълни с.л. брашно

Объркват се хубаво. Ако остава сухо брашно се добавя вода - 1-2 с.л. Трябва да е гъсто, но не съвсем твърдо като за питка тесто.
Пече се в намазана с малко масло тава. Аз директно с маслото натрих дъното на една метална чиния. Може да се насипва в голяма тава на купчинки, които да се разплескват с лъжицата. Може да се пече и без мазнина - върху хартия за печене.
Става за 15-20 мин. и е много вкусно. Може да ви се стори, че е клисаво, но това си е настърганата ябълка. Много е сладко, макар да няма и грам захар.
Вероятно ще стане и с круша, банан и тиква. С канела ще е божествено, но засега няма да слагам.
Grinning

Пеперудке, чудни са обувчиците, които си показала!  Heart Eyes

# 313
Не смятам че е рано за приучаване на гърне, защото не веднъж съм ставала свидетел как деца на годинка и половина изпитваш ужас от гърне и плачат неистово само като го видят. Осъзнато или не детето си ака на гърнето и казва браво.

# 314
Здравейте,
доколкото знам, децата трябва да прохождат с обувки с твърда подметка, аз купих такива буйки от Колев и Колев. А по отношение на гърнето, аз купих музикално гърне, което не е никак скъпо:
http://www.hippoland.net/bertoni-muzikalno-g-rne
Много е удобно, защото момента, в който тя върши работата, аз разбирам и веднага почвам да пляскам и да и казвам БРАВО. Така и тя по-лесно прави връзка между нещата. Почти всеки път като я сложа пишка, а понякога разбирам, че ще ака и веднага я слагам.

Общи условия

Активация на акаунт