Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 23

• 76 804
  • 758
  •   1
Отговори
# 495
   Дами , бърз въпрос към тези ,които са кандидатствали за програми "Личен асистент" ....
   Дали , ако си безработен , имаш някакви предимства при одобряването за такава програма ? В социалните служби ме увериха , че се оценява най-напред детето , а не родителят , но .... все пак .....

Интересувам се от практическия ви опит , дано имате такъв .  Peace

# 496
Рори72, може да заявиш на мъжа си, че ако иска най-доброто за детето си трябва да се постави правилната диагноза. Това, което описваш е напълно нормално.Психическото натоварване на майката е огромно.Аз също нямам помощ от баби и дядовци.Когато Хриси е болна плащам на детегледачка, за  да ходя на работа.След работа детето е с мен, а баща й гледа TV в другата стая.
Ние също сме в много елитна ДГ и имах леки проблеми в началото.Сега Хриси е трета група и има голям напредък.
За ваксините имам отговор от РИОКОЗ-В.Търново, че аутизмът не е основание за освобождаване от ваксини.От миналата година детето ми постоянно боледува.В момента пак е болна.Няма месец, в който да не е отсъствала от ДГ и мисля заради влошеното здравословно състояние да откажа ваксините. Rolling Eyes

Започвам да чета тази книга:
Как да живеем с аутизъм и синдром на Аспергер
Цитат от нея:
Цитат
Лошото родителство не може да причини разстройства от аутистичния спектър.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2013, 08:35 от n_alex76

# 497
  • Бургас
И аз се сблъсках това лято с тенденциозното отношение към специалните деца в лятната сборна група на сина ми. Добре, че го отписахме на време. Догодина ще му търся частна градина за летните месеци.
Вчера имах разговор с директорката на градина ни (която е в краен квартал) и тя ми каза, че има две нови деца със СОП тази учебна година. Едното от тях е при нас, защото никъде другаде не са го искали  Sad.
Момичета синът ми е роден края на 2009 година, т.е. тръгна на градина без да има навършени 3. По тази схема трябва да тръгне и на училище без да има навършени 7. Само че аз възнамерявам да го пусна следващата година. Може ли да отложа тръгването му с една година, без да се налага да прилагам някакви медицински документи, а да използвам факта, че не е навършил 7 и какво се случва в тази празна година до тръгването му на училище.  newsm78

Последна редакция: ср, 18 сеп 2013, 08:51 от kojo

# 498
Рори72, а и за другите момичета. Психолог, логопед и прочие не са адекватна помощ за децата ни.

Децата ни търпят мозъчно увреждане в резултат на процесите в тялото им. И проблемът с татковците е като проблема с кокошката и яйцето. Знам защото и аз си имах нервен и незаинтересован татко. Ама и на него му спрях глутена.  Joy

Не сериозна съм, нашия татко без глутен стана човека с който се запознах преди 10 години. Излиза на разходки сам с детето в парка или където ги изпратя, ходят до магазина, преди няколко месеца не можех и да си представя такова нещо.
Същото е и при мен.

Ето тук има цял куп много полезни четива
http://psychiatryburbankca.com/resources/

Ето едно изследване за глутена и аутизма
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23823064

Цитат
RESULTS:

Children with autism had significantly higher levels of IgG antibody to gliadin compared with unrelated healthy controls (p<0.01). The IgG levels were also higher compared to the unaffected siblings, but did not reach statistical significance. The IgG anti-gliadin antibody response was significantly greater in the autistic children with gastrointestinal symptoms in comparison to those without them (p<0.01). There was no difference in IgA response to gliadin across groups. The levels of celiac disease-specific serologic markers, i.e., antibodies to deamidated gliadin and TG2, did not differ between patients and controls. An association between increased anti-gliadin antibody and presence of HLA-DQ2 and/or -DQ8 was not observed.
CONCLUSIONS:

A subset of children with autism displays increased immune reactivity to gluten, the mechanism of which appears to be distinct from that in celiac disease. The increased anti-gliadin antibody response and its association with GI symptoms points to a potential mechanism involving immunologic and/or intestinal permeability abnormalities in affected children.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23316152 - Диетата действа добре, но трябва да се правят още изследвания.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22564339

Между другото има една група деца, които горе долу са си разрешили биомед проблема и им е останало само увреждането от проблем в ранното развитие. При тях логопед и психолог помагат, виждате ефекта. Но за всички останали, на които децата им в този момент са с прецакана обмяна на веществата и неработещи процеси, това не помага.

Най малкото нека си говорим за регресивния аутизъм. Говорещо дете което постепенно забравя всичко. Говорете ми за терапия. Аз ще ви говоря за медицина, биология и химия.
И ме е яд на нашите лекари защото освен че не са си дали зор да четът последните 10 години, са и агресивни по темата.

Естествено има и хиляда други причини. Само че вие не търсите причините. Все едно при диабет да третираш с психолог и торти.

# 499
ednakaka,
има ли как, поне веднъж да не стъпваш, като слон в стъкларски магазин?! Laughing Понякога направо ме смайва крайната ти позиция по всички въпроси. И все пак, това е твоя позиция. Всяка майка сама решава, коя е адекватната помощ за детето и.
Да, диетата помага, добавките също имат своя дял. Но също и терапиите с логопед и психолог, разнообразните положителни емоции, работата у дома и прочее. Тези неща са части от пъзела, наречен напредък. Информация - колкото щеш, стига да му се чете на човек. И накрая сам, на база достатъчна информираност, да начертае път за работа с детето си.

# 500
ednakaka,
има ли как, поне веднъж да не стъпваш, като слон в стъкларски магазин?! Laughing Понякога направо ме смайва крайната ти позиция по всички въпроси. И все пак, това е твоя позиция. Всяка майка сама решава, коя е адекватната помощ за детето и.
Да, диетата помага, добавките също имат своя дял. Но също и терапиите с логопед и психолог, разнообразните положителни емоции, работата у дома и прочее. Тези неща са части от пъзела, наречен напредък. Информация - колкото щеш, стига да му се чете на човек. И накрая сам, на база достатъчна информираност, да начертае път за работа с детето си.

Може би не се изразявам правилно.  Laughing
Всичко е необходимо, за това съм с две ръца. Но имам в предвид ВСИЧКО. И понеже и аз достатъчно често се чувствам отчаяна и обезсърчена, а и нас ни изгониха от детска градина, ми става ужасно гадно от такива отчаяни постове.
И ме е яд, защото вместо т.н обследване трябва да се пуска на децата ни пълна кръвна картина, органични киселини, тежки метали и още един куп изследвания. Може да съм слон, но съм слон на който му е паднало пердето.

# 501
  • Бургас
kojo няма да може да отложиш детето само на това основание, то си върви с набора и това е.
Трябва да попадеш документи в РИО когато му дойде времето и да се явите на комисия.
Но имаш доста време, нещата може много да се променят  Simple Smile

# 502
ednakaka,
Съжалявам за случилото се с градината.  Tired
Обследването е стъпка към безплатната помощ, която много деца получават. Не всички имат възможност сами да финансират терапиите, отделен е въпроса, дали и колко е адекватна държавната помощ, но все е нещо.
От друга страна, когато се луташ и си още в началото, е нормално да минеш по пътя, който са извървели повечето. За биохимичния подход като че ли човек узрява по-нататък, след достатъчно подробно запознаване с материята. И за това се иска време. Време да изчетеш материалите, време, за да премине периода на хаос в главата, време, за да подредиш нещата за себе си и откриеш точния подход за детето си. Някой хващат бика за рогата, други бавно катерят планината. Както са различни децата, така са различни и родителите им.
Какво е това отчаяние и чувство на обреченост?! Я се стегнете малко! Децата ни имат само нас. Да не мислите, че не прочитат емоциите в очите ни! Да, трудно е, но пък щастието от всеки напредък е огромен. Със сигурност е изпитание на воля, нерви и търпение, но любовта на децата е достатъчен стимул, мисля.
Това са нашите деца, те са такива и трябва да се приемат такива първо от нас, родителите. Ако съумеем да загърбим нормалните си човешки амбиции, може би ще е по-лесно за всички. Аз искам само детето ми да бъде щастливо, но според неговото разбиране за щастие, не по моето - за успешен и щастлив човек. 

# 503
  • Анкх-Морпорк
  Дами , бърз въпрос към тези ,които са кандидатствали за програми "Личен асистент" ....
   Дали , ако си безработен , имаш някакви предимства при одобряването за такава програма ? В социалните служби ме увериха , че се оценява най-напред детето , а не родителят , но .... все пак .....

Интересувам се от практическия ви опит , дано имате такъв .  Peace
За "Личен асистент", или за "асистент независимо детство"?
За Личен май се гледа доход на семейството, така че там, ако си безработна, ще имаш някакво предимство. Тъпотията е, че можеш да кандидатстваш за едното, пишеш декларация, че не ползваш другата програма.
За АНД се оценява детето, сумират се някакви точки, накрая се подреждат в класация и до където стигнат парите... Ако на детето му отпуснат пари, се гледа кой е кандидатствал за асистент.
Точките са някакви идиотщини, ако не говори 3 точки, ако не ходи, 3 точки, ако ходи на у-ще 40 точки. Поне миналата година бяха така. Всяка година правят някакви промени и накрая все децата са ощетени. Ние тази година бяхме трети по ред в списъка чакащи и уж "другия месец" щели да ни включат, ноооо... стана малко като филма "тате ще ми купи колело, ама друг път!"

# 504
  • София
firebird, за АНД да те питам. Служителката ми каза да не се притеснявам, ако някой от специалистите не може да ми даде бележка (или не желае). Как да докажа тогава, че действително детето посещава еди какво си например  newsm78. И за точките за асистента - ако се пиша мен , ходя на работа, по-малко ли ще са?Или свеки, която е пенсионер newsm78 Подавам за първи път, надали ще ни огрее, но ще се пробвам. И без друго за всичко си плащам, поне до някъде да облекча Sad

# 505
  • Анкх-Морпорк
firebird, за АНД да те питам.....
За "огряването" по-миналата и миналата година сме подавали едно и също - ТЕЛК еднакъв, училище, логопед, детето ходи, ама не говори, т.е. дала съм едни и същи отговори. Предната година ни "огря", тази - не. И в двата случая бях без работа. Промениха точкуването, по-предишната година даваха 50 точки за у-ще, а миналата есен са двали по 40 и май за всички терапии общо са писали 10 точки, а не по 10 за всяка. Може би затова ти е казала така за бележките, но все пак гледай да си имаш.
Миналата есен разделиха децата от възрастните. Уж за да имало повече пари. Гледах си писмото сега - преди сме имали 104 точки, а миналата есен 73. А детето си е все същото и бележките са същите.
От точките на детето зависи.
Работата на асистента има връзка до толкова, доколкото, ако не работи, ще внасят осигуровки, ако сумата е над минимума, и ще удържат данъци. А ако сумата е под осигурителния минимум и асистентът не работи, трябва сам да се осигурява.
Просто не знам какво да кажа, те правят, струват и накрая изхождат от "логиката", че родителите така или иначе ще си гледат децата. Ама ако едно десетгодишно може иде само на у-ще и да му дадеш 2 лв да си купи закуска, то моето не е така...

# 506

Интересувам се от практическия ви опит , дано имате такъв .  Peace

ако си безработен трябва задължително да си регистриран в бюрото по труда и  дори и да не получаваш помощи трябва да ходиш на подпис всеки месец. Освен това  обектът който има нужда от личен асистент трябва да е с не знам си колко процента ТЕЛК ( баща ми е със 100% но не знам надолу къде е летвата ). Личният асистент трябва да е блисък роднина на този когото ще асистира и освен това да са в едно домакинство. от социални грижи ми казаха че от година две много са "стеснили' цедката. Затова като чета си мисля че въпросът на Селма е за нещо съсвсем друго

# 507
  • Бургас
Алина благодаря  Hug!
Ако трябва ще минем комисия, макар че има време дотогава. Аз по принцип и в норма да беше, пак щях да искам да навърши 7 за да тръгне на училище.
Момичета, какво означава това "с чужда помощ" в решението от ТЕЛК-а. Не е ли обвързано то с отпускането на личен асистент?

# 508
Момичета, какво означава това "с чужда помощ" в решението от ТЕЛК-а. Не е ли обвързано то с отпускането на личен асистент?

Да , точно това за което писах - има право на личен асистент.

# 509
Момичета , като чета за тези програми ме отчайвате тотално. Cry
След 2 години Хриси ще тръгне на училище и се моля майка ми да се съгласи да я придружава.
Дано да успее да се пенсионира дотогава.   Praynig

Общи условия

Активация на акаунт