Отговори
# 15
Ние направихме декларация на синът ни,  а за това дали ще потърсят такава на границата -Калотина- /те ще се връщат с автобус/ ще докладвам след две седмици, когато двамата се върнат обратно в Австрия.
Освен австр.паспорти моят мъж съм го въоръжила със следните документи - австр. документ, че са граждани на Австрия, адресна регистрация в Австрия, включително и разпечатка от външно австр.министерство, че австр.граждани може свободно да пътуват в ЕU. Моят съпруг е подготвен само в краен случай да покаже даклерацията, която направихме в БГ при български нотариус, ако нещо митничаря се заяде много, иначе Няма Право да искат такава декларация.

Но преди месец, когато отново бяхме в България, на летище София  след като взе моя и на детето паспортите веднага попита за таткото и "натърти", че ако не е с нас трябва да имам декларация, ...таткото стоеше малко по назад на опашката пред паспортната проверка.

# 16
  • Vienna
Мен никога за нищо не са ме питали... Нито мен, нито детето, а е летяла дори и сама (без никакъв писмен документ от нас)...

# 17
Но преди месец, когато отново бяхме в България, на летище София  след като взе моя и на детето паспортите веднага попита за таткото и "натърти", че ако не е с нас трябва да имам декларация, ...таткото стоеше малко по назад на опашката пред паспортната проверка.

Joy Joy Joy

Ами, защото им мълчите!
Каква декларация трябва да има, що не го попита тоя муньо? Twisted Evil
Че лицето Х може да напуска чужда страна, за да се върне в родната си? Joy
По кой закон, на коя държава?
И кой е тоя нотариус, дето ще издаде тази декларация, като тя би била напълно безумна и смешна?!
Няма такива малоумия, каквито чувам, че се случват у нас! ooooh!
Определено съм ЗА да има контрол по границите, когато става дума за деца, но това вече е... нямам думи какво! Crossing Arms

# 18
Детето пътува само вчера и независимо, че и тримата сме само австрийски граждани, госпожата на check in се е опитала да направи проблем и да не я пусне, защото нямала декларация. Накрая естествено са я пуснали да лети, но защо е необходимо все да има разправии, все някой нещо недоразбрал.
Аман!
Все пак допълнителната информация е, че ако детето е чужд гражданин и има бълг. ЕГН, дори да няма български паспорт изискват декларация.

# 19
Сега вече мога да докладвам какво се случи на границата и как моите опасения се потвърдиха

Днес се върнаха моите мъже от почивка в България.
Аз бях с тях само 4 дни, а те останаха две седмици и днес беше деня в който пресякоха границата и естественно, както очаквах митничаря на границата им е правил проблеми.
Повтарям ние всички имаме САМО австрийско гражданство, НЯМАМЕ българско гражданство. /повтарям заради някои от мамите, които писаха в темата с предположения, че имаме ЕГН-та и т.п - НЕ НЯМАМЕ такива/.
Бях предупредила моят съпруг да не се опитва да говори на български, въпреки че може да говори малко. Той е разбирал всичко, което е искал митнинчаря, но не се е издал.
- Първо митничаря го е попитал къде е майката, помислил, че и аз пътувам заедно с тях. Моят съпруг отговарял само на немски, че пътува за Австрия и че са австрийци  Grinning
- После попитал за прословутата Декларация, искал декларация за да може детето да напусне България.
- Извикали някой друг служител да превежда от немски на български и обратно. Както и да е, въпреки, че беше "въоръжен" с такава декларация той не я е показал, а е повтарял само - защо австрийско дете не може да напусне България и да се върне в родината си, Какъв друг документ иска митничаря, освен австрийски паспорти други документи няма и че те не са граждани на България.
- След половинчасови обяснения, че те не са българи и незнам си колко дискусии митничаря се отказал от намерението да иска декларация, махнал с ръка, върнал паспортите и ги пуснал.

Питам се, що за глупост да искат декларация от всяко дете с чуждо гражданство, било на почивка в България и защо най-накрая не научат закона, че само за български непълнолетни деца се изисква някаква декларация.
Ако някой митничар прочете това, нека предаде на своите колеги да си научат задълженията

# 20
Питам се, що за глупост да искат декларация от всяко дете с чуждо гражданство, било на почивка в България и защо най-накрая не научат закона, че само за български непълнолетни деца се изисква някаква декларация.
Ако някой митничар прочете това, нека предаде на своите колеги да си научат задълженията

Този ще да е назначен с връзки. Свако му не му е преподал материала. Mr. Green

Съжалявам за за случилото се. То няма какво да кажа даже, а простотията продължава да се шири в БГ.

# 21
Ами на мен винаги ми искат декларация от бащата, чужд гражданин, че децата - Бг граждани само и единствено, могат да напускат България...Та, глупусти колкото си искаш. Нали декларация се иска само от родител -български гражданин за пределите на страната?! Ама не ooooh!

# 22
  • Vienna
По автобусните граници май по не ги знаят нещата... На самолет никога не ми се е слу4вало... Само да ти скапат прибирането, да трепериШ каква друга глупост ще им дойде на акъла този път.... Много неприятно.

Общи условия

Активация на акаунт