Отговори
# 465
Всъщтност, това проблем ли е ако се отиде до спешното в която и да е болница в Германия? Ще откажат ли преглед?
Няма да ти откажат, но нали се сещаш, че няма да си единствената, посетила в този късен час спешното, нито пък ще си с нещо по-специална от останалите, та да те прегледат на секундата. Там прегледите се извършват според спешността на случая, т.е. ако отидеш с 38,5° в спешното вероятността да си отвисиш няколко часа в чакане е много голяма Wink Peace

# 466
  • The QC to be!!!
Ок Биба, значи ако в Токуда има 100 души, и майка иде с 2 годшното с таква Т, в Токуда ще я вземат веднага, независимо какви са другите случай, пък същият този сценарии в Германия ще се развие с чакане? Аз ли нещо бъркам?  newsm78

# 467
Ася, в Смолян.

Педиатрите в селцето, в което живеем са пълна скръб.
Защо се получава така в Германия ?
Уж трудно се завършва медицина/пък и изобщо унитата в германия/  и ситото е жестоко , пък всички се оплакват от некъдърноста им ?Образователната система им е на ниво .. пък накрая некомпететни докитата. Tired

# 468
Ами тука не е така както в Токуда. Тук всеки чака, може и с часове да се наложи чакането. На мен лично ми се е случвало няколко пъти, чакането с часове.

Коя образователна с-ма им е на ниво? Тази във висшето им образование ли? Донякъде е на ниво, но преди това не е на ниво и тези които отиват в университетите са малцинство.

Относно лекарите, има добри и абсолютно некадърни. На каквито попаднеш.

Последна редакция: сб, 10 авг 2013, 18:44 от Biskara

# 469
Ася, в Смолян.

Педиатрите в селцето, в което живеем са пълна скръб.
Защо се получава така в Германия ?
Уж трудно се завършва медицина/пък и изобщо унитата в германия/  и ситото е жестоко , пък всички се оплакват от некъдърноста им ?Образователната система им е на ниво .. пък накрая некомпететни докитата. Tired
Не съм казала, че лекарите навсякъде в Де са зле. Лично нашия опит е повече от положителен, нямам почти никакъв негативен опит с лекари и медицински процедури тук. НО! преди да изберем лекар, търсим отзиви и препоръки, не се доверяваме на сляпо. И обикновено в малките населени места лекарите са по-зле - логично, конкуренцията е малка. В по-голям град - избор много, конкуренция, нивото е нагоре.

# 470
baby  не съм живяла в друга държава. ако бях, нямаше да се интересувам какво точно да очаквам там и как е възприето. ходила съм в други държави и съм чела, имам познати, които живеят в различни държави из западна европа. прави ми впечатление че образованието и здравеопазването са организирани по съвсем друг начин отколкото в българия.

# 471
прави ми впечатление че образованието и здравеопазването са организирани по съвсем друг начин отколкото в българия.

Да, по-скоро в образованието се наблюдава липса на организация.. Laughing

# 472
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
В Герм. няма ли частни болници където срещу заплаща също ще те прегледат веднага? Всъщтност, това проблем ли е ако се отиде до спешното в която и да е болница в Германия? Ще откажат ли преглед?

аз поне не знам да има.
има частни пациенти, които са с частна здравна застраховка.
в спешното се ходи когато праксисите са затворени. или при тежки травми, които педиатърът не може да обслужи.

# 473
А как стои въпросът с аптечното обслужване? Магазини тип "дрогерии", каквито има и в България, със сигурност има и там може да се купят разните неща, необходими за бебето. Но от аптеките тук купувам физиологични разтвори, разтвори за промиване и препарати без рецепта.
В Германия има ли медикаменти, които са без рецепта или за всичко се изисква такава от педиатър? Как са организирани нещата там с подобни на аспирин, понижаващи температурата и т.н. медикаменти? И за нас ме интересува, и за бебето.

# 474
Какво ви става, хора? Германия не е Танганайка. Разбира се, че има дрогерии и аптеки, разбира се, че можете да си купите аспирин, нурофен и капки за нос свободно. Без рецепта няма да ви дадат само психотропни и препарати под специален режим, но масовите лекарства можете да купите спокойно и без рецепта. Разликата с БГ е, че лекарствата с рецепта взимате безплатно или с частично заплащане, ако сте здравно осигурени.

# 475
Ок, спирам да задавам глупави въпроси. Не ми се дразнете... Sad Бездруго ме е хванал такъв страх, всичко ми е такава каша в главата. Никога не сме висели на главата на някого, защото никой не ни е длъжен. Да бяхме само двамата - добре, но заради детето се притеснявам...
Сбъдваща мечти, права си, половинката също доста ми се кара за тези ми притеснения и всеки ден казва, че немците не ядат хора и са много възпитани.
Извинявайте. И не ми се присмивайте много.

# 476
Спокойно само. Никой на никого не се подиграва. Всички сме заминавали за първи път, били сме в същата паника. Безсмислена паника. Германия е бяла, подредена и стегната държава, бързо се свиква.
Е, от практична гледна точка, хубаво е да се приготвите с неща от първа необходимост от Бг - в това число и добре заредена домашна аптечка. Съветвам така не защото в Германия няма неща от първа необходимост  Mr. Green, ами защото ще ви трябва малко време да свикнете с нови марки, опаковки, разфасовки, различни търговски наименования....нови и необичайни за вас. До няколко седмици нещата започват да се наместват постепенно и живота влиза в релси.

# 477
Сбъдваща мечти, благодаря ти! Дааа, аз изпратих новоизлюпения берлинчанин с лекарства от първа необходимост, най-малкото, защото полетът му беше късен и, все пак, ако го заболи глава, къде ще търчи по нощите да търси аптеки и да пелтечи там Mr. Green. Оттук наистина ще взема разни неща, надявам се да не направят проблем в самолета (иначе има някои вещи, които ще пътуват по земя), които са на бебето и са му необходими за ежедневните хигиенни нужди. Аз, от своя страна, чета разговорници за най-необходимите реплики, гледам немски канали (най-много обичам рекламите, в които има телефонни номера, за да слушам числата Laughing) и като изляза, в mp3-ката слушам курсове на DW. Отделно там ще запиша курс, те ще ме и задължат, доколкото знам.
Още веднъж, благодаря за куража.

# 478
  • Германия
Аз само невинно да споделя опит с денонощна аптека  Embarassed имат някаква надценка. Мисля детските рецепти са само безплатни в дежурните аптеки. Иначе в самолета никой няма да ти направи проблем за лекарства, щом са ти нужни. Аз всеки път летя с хладилна чантичка с мазила, капки и хапчета.

А между другото, за неспешни случаи има и онлайн-аптеки, където е малко по-изгодно да се пазарува  Wink

# 479
  • Германия
Всъщтност, това проблем ли е ако се отиде до спешното в която и да е болница в Германия? Ще откажат ли преглед?
Няма да ти откажат, но нали се сещаш, че няма да си единствената, посетила в този късен час спешното, нито пък ще си с нещо по-специална от останалите, та да те прегледат на секундата. Там прегледите се извършват според спешността на случая, т.е. ако отидеш с 38,5° в спешното вероятността да си отвисиш няколко часа в чакане е много голяма Wink Peace
Един единствен път ни взеха веднага и то само защото влетях с дете на ръце с разцепено и къвящо чело и съответно пищящо повече от уплаха, отколкото от болка. Дежурният беше руснак и отношението му беше ...по руски, но пък златни му ръце - белегът почти не се забелязва.

Общи условия

Активация на акаунт