МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 51-ва тема

  • 56 878
  • 742
  •   1
Отговори
# 315
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Интересувам се кога да вадя бъркалките  за машина от Лидъл. Може ли да се пече с тях?
И аз от днес съм с машинка от промоцията:-)
На бъркалките не им пречи ,ако не ги извадиш.И на хляба не му пречи ,само дето стават големи дупки ,като ги вадиш след изпичането. Затова ,като свърши месенето, в началото на втасването,изключваш машината от контакта и с мокри с вода ръце,за да не ти лепне тестото много,избутваш го леко ,вадиш една по една бъркалките,понаместваш тестото и включваш наново машината в контакта.Това трябва да стане за не повече от 2-3мин.Машината има настройка да запомня от къде да продължи,в случай,че спре тока ,но не за дълго.  Така по-лесно ще го извадиш накрая,без големи дупки от долу.Аз го вадя веднага и го завивам в памучна кърпа.

# 316
  • Мнения: 1 549
Интересувам се кога да вадя бъркалките  за машина от Лидъл. Може ли да се пече с тях?
И аз от днес съм с машинка от промоцията:-)
А каква мая купувате и от къде? Аз купих днес на д-р Йоткер, но приемам и други предложения.

# 317
  • София
  • Мнения: 8 500
Здравейте,

Преди няколко месеца си купих с голямо желание хлебопекарна.
Взех модел на Мулинекс/има много добри и лоши отзиви за тях/
Такааа сега вече имам проблем , дойде момент , в който нямах възможност да си взема от моето брашно-купувам от метро една марка, но маята взех същата- резултата беше повече от плачевен -вместо огромен хляб , бухнал -тип козунак, имах в казанчето едно трупче,кубче и аз не знам как да го нарека, но си викам -може да съм направила грешка, да съм объркала програмите, защото на бързата програма не ми втасва добре хляба-използвам жива мая.
Така-втори път-по-зле от първият,трупчето беше още по-малко, по- спечено.... ужас.
Взех си суха мая-резултатът беше наполовина бухнал хляб- поне ставаше за ядене,
значи и брашното трябваше да сменя- така , че си взех направо готовата смес на София Мел за хлебопекарна , с която започнах като начинаеща с машинката и резултатът беше винаги чудесен-най-малката доза изпълваше цялото казанче, че и от горе.
Сега отново не се получи това, което очаквах - хлябът отново беше наполовина бухнал .
Четох като мнения по форуми , че може да е проблем от някакви зъбци в машинката,малко ме съмнява да се отразява на втасването , но човекът пък си беше решил проблема като беше сменил там нещо си.
Ще пробвам пак друго брашно + друга мая и ако не ще звънкам на техник.
Друг имал ли е такъв проблем?
Може ли съвет, помощ?
Благодаря предварително!

Права сте,  че механиката не влияе върху процеса на втасване. Затова:

- първо проверете времето за втасване и условията за това (температурата например);
- за по-голяма сигурност активирайте (шупнете) маята предварително;
- по време на втасване следете процеса и вижте дали няма някакво странно поведение на тестото.

# 318
  • София
  • Мнения: 37 878
Интересувам се кога да вадя бъркалките  за машина от Лидъл. Може ли да се пече с тях?
И аз от днес съм с машинка от промоцията:-)
А каква мая купувате и от къде? Аз купих днес на д-р Йоткер, но приемам и други предложения.
Почти 3 год. ползвам само тази мая - много съм доволна
Стига ми за 4-5 месеца, като правя хляб през 1-2 дни

# 319
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 018

Права сте,  че механиката не влияе върху процеса на втасване. Затова:

- първо проверете времето за втасване и условията за това (температурата например);
- за по-голяма сигурност активирайте (шупнете) маята предварително;
- по време на втасване следете процеса и вижте дали няма някакво странно поведение на тестото.

Нещо на мая не случвам , и то 3 пъти Twisted Evil

След поредното баене пред машинката/незнам кое по ред/ и проби с различни маи/брашна-стана си моя хляб - бухнал , вкусен , чуден  Grinning

# 320
  • Мнения: X
Аз ползвам мая на кубче от Лидл-нямам провал с нея/даже и с подминал срок на годност,пак става/........като резервен вариант държа от сухата на д-р Йоткер...и с нея всичко си е ОК.

 VAVA,аз действам както е обяснил  midkoo,но без да изключвам.Просто съм си хванала момента след последното месене и бързо и сръчно бъркам,вадя и затварям капака да си втасва.Ако го пропусна и  с бъркалките си го пека......ама после трябва бързо да ги извадя/хем по-лесноизлизат,докато е топъл хляба..хем вняма опасност някой изгладнял мъж да ги среже/.

Последна редакция: пн, 26 авг 2013, 17:51 от Анонимен

# 321
  • Мнения: 1
Здравейте, аз също видях тази промоция за хлебопекарна Silver Crest  в Лидл но още се чудя дали да си я взема. Ако някой я ползва може ли да сподели дали дали е доволен.

# 322
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
 В ръководството на Silver Crest,показват,че бъркалките се вадят по-лесно и с по-малко поражения на хляба, след като изстине.Не съм пробвал, може и да е така...

# 323
  • Мнения: 1 549
Аз ползвам мая на кубче от Лидл-нямам провал с нея/даже и с подминал срок на годност,пак става/........като резервен вариант държа от сухата на д-р Йоткер...и с нея всичко си е ОК.

 VAVA,аз действам както е обяснил  midkoo,но без да изключвам.Просто съм си хванала момента след последното месене и бързо и сръчно бъркам,вадя и затварям капака да си втасва.Ако го пропусна и  с бъркалките си го пека......ама после трябва бързо да ги извадя/хем по-лесноизлизат,докато е топъл хляба..хем вняма опасност някой изгладнял мъж да ги среже/.
Като ползваш мая на кубчета, цяло кубче ли слагаш? И как го слагаш, замръзнало ли или го разтваряш преди това newsm78

# 324
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Не цяло! Слага се 1/4 от кубчето в около 80гр. хладка вода,захар и малко брашно ,разбива се добре ,да стане като боза и се изчаква да се активира, да си удвои обема и тогава се прибавя към брашното в контейнера

# 325
  • Мнения: 1 549
Не цяло! Слага се 1/4 от кубчето в около 80гр. хладка вода,захар и малко брашно ,разбива се добре ,да стане като боза и се изчаква да се активира, да си удвои обема и тогава се прибавя към брашното в контейнера
Благодаря за разяснението  bouquet А това за колко грама хляб е, че в къщи се прави само от големият хляб Embarassed

# 326
  • Мнения: X
Да кажа и аз,нищо,че колегата ме е изпреварил:Според размера на хляба я дозирам и според количеството брашно.На 100гр брашно,слагам 1грам мая-не я замразявам,но и със замразена съм пробвала....даже,сега лятото и малко по-малко ми е дозата,че иначе ми превтасва.Не я шупвам предварително,просто я слагам с водата и захарта отдолу,отгоре брашното,най-отгоре солта и ако ми се е откъснало от сърцето още нещо/яйце,кисело мляко,олио,масло/.
А,за бъркалките-на мен ми е по-лесно/и по-спокойно,поради гореизложената причина/,да ги вадя веднага след като извадя хляба......,но в повечето случаи съм ги махнала още преди да се е изпекал..Но,вече съм и свикнала на машинката...само с отложения старт нещо не се разбрахме,но то е щото не ползвам точни рецепти,а всичко слагам на око....,та при мен е трудно постижим добър ефект,при оставяне без надзор.

 poli555 и в тази и в темата за Лидл,нееднократно е обсъждана хлебопекарната,просто прегледай поне последните страници.

# 327
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Показвал съм го и преди.
Аз го правя така:

Рецепта за хляб

продукти

666 гр. Брашно ( 6чаши,може и повече-тестото да не се маже)
325 гр. вода  ( 2 чаши)
2-3 с.л олио
1 ч.л сол
2 ч.л захар
1 с.л оцет
1/2 пак. (7 гр.) суха мая
1 яйце ( по желание може да добавите слънчогледово или тиквено семе)
Пече се на програма 4 за 1кг. и средно изпечена коричка, в хлебопекарната машина. (Moulinex-XXL)

(1чаша- 200мл.)

# 328
  • Мнения: 7 779
Не цяло! Слага се 1/4 от кубчето в около 80гр. хладка вода,захар и малко брашно ,разбива се добре ,да стане като боза и се изчаква да се активира, да си удвои обема и тогава се прибавя към брашното в контейнера
Благодаря за разяснението  bouquet А това за колко грама хляб е, че в къщи се прави само от големият хляб Embarassed
въпреки ,че са отговорили  да припомня ,че на първа страница от темата има и съвети. там пише колко мая на какво количество брашно се слага (не на количество хляб).

# 329
  • Мнения: X
Не е задължително активирането на прясната мая. Слагам я най-отгоре върху брашното или най-отдолу под брашното при Панасоник (такива са указанията). Само я надробявам на малки парченца. Досега не е имало проблем с видовете прясна мая. Всички са добри. Само трябва да има добър вид - да не е мухлясала, втечнена или с променен цвят (нямам предвид леко покафеняване от изсъхване). За резерва имам суха мая (харесвам френската). Попадала съм на някакви марки суха мая, които не ми харесаха (хлябът не бухна нормално).
За бъркалките - само при кекс изваждам преди печене.
Хляба го оставям в машината, докато успея да му обърна внимание Simple Smile.

Имаше въпрос за Лидълските машинки, марка Силвър Крест - от мене още един положителен отзив  Hug. Хубаво е покритието, няма нужда от вадене на бъркалката/бъркалките, не е тиха, но това не ми пречи (тиха е Панасоник, но пък е доста по-скъпа). Пека на програма Френски хляб, средно препичане и съм доволна.

Общи условия

Активация на акаунт