МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 51-ва тема

  • 56 716
  • 742
  •   1
Отговори
# 690
  • София
  • Мнения: 8 492
Привет,
Моля за съвети кога точно ( към кое) се слага натуралната закваска и задължително ли трябва да пускам първо месене..да чакам да втаса и след това печене или става и с една програма директно?
Много мерси   bouquet

Натуралната закваска замества маята. И би трябвало да се добавя по реда на добавянето на маята. Обръщам внимание, че натуралната закваска изисква по продължително време на втасване и специални програми.
Много благодаря дядо Хаджия  Hug Сега ако ми отговориш и в другата тема, ще те черпя едно хлебче после: ))))

По въпроса за закваската сериозно препоръчвам да прочетете и двете части на темата. Защото на две три страници и там почваме да питаме едно и също нещо.

# 691
  • Мнения: 0
Здравейте,
вчера си взехме хлебопекарна Финлукс.
Първият хляб се получи добре!

# 692
  • Мнения: X
От няколко часа съм горд собственик на тази хлебопекарна.

Скрит текст:

Почвам да чета темата и да експериментирам. Grinning 

# 693
  • Мнения: 0
Изглежда страхотна! Поздравления.

# 694
  • София
  • Мнения: 15 822
  Честито на всички с нови машинки!Успешно хлебопечене ви пожелавам. Check Please, разкошна е.Обичам Горение.

# 695
  • Мнения: 12 773
Здравейте,
вчера си взехме хлебопекарна Финлукс.
Първият хляб се получи добре!

аз я взех преди 3 седмици и да не казвам голяма дума нямам гаф до сега  Praynig, а изпробвах вече 4 марки брашна  Laughing

# 696
  • Мнения: 0
Здравейте,
вчера си взехме хлебопекарна Финлукс.
Първият хляб се получи добре!

аз я взех преди 3 седмици и да не казвам голяма дума нямам гаф до сега  Praynig, а изпробвах вече 4 марки брашна  Laughing

Aз днес мисля да пробвам някоя нова рецепта - с маслини например!  Sunglasses

# 697
  • Варна
  • Мнения: 488
Честити да са ви новите придобивки и със здраве да си ги ползвате.

Я да питам, колко често си миете казанчето? след всяко печене или ... ?   newsm78

# 698
  • Мнения: X
Здравейте! Имам няколко запитвания към по-опитните тук   chef

Вчера си закупихме хлебопекарна Tristar от Кауфланд за 99лв. (в момента имат промоция).Моделът е BM-4585 http://technika.bg/product/13064/hlebopekarna-tristar-bm-4585.html  За съжаление, в опаковката нямаше книжка с рецепти както при други марки Sad Имам следните въпроси:

1. При приготвяне на хляб (или друг продукт) трябва ли първо да се слагат течните продукти? Тази последователност правилна ли е: течни >> твърди >> мая?
2. Бихте ли ми препоръчали рецепта(и) като за първи опит, като не сме сигурни в последователността?

Прочетохме много мнения тук, но просто не можем да бъдем сигурни, при положение, че нищо не пише в книжката с упътвания. Много ще съм благодарна за всякакви съвети! Simple Smile

1 яйце + вода = 330 г общо (може без яйце, може мляко и вода или само вода, но общото количество да е 330 г)
28 г олио   
6 г сол (1 малка мерителна лъжичка)   
10 г захар (около половин голяма мерителна лъж.)
520 г брашно
5 г прясна мая (от кубче)

Меря с везна, затова всичко е в грамове. Рецептата е за опция 900 г. Водата да е със стайна температура.

Казанчето го мия само след кекс.

Последна редакция: ср, 02 окт 2013, 15:27 от Анонимен

# 699
  • Варна
  • Мнения: 488
Честити да са ви новите придобивки и със здраве да си ги ползвате.

Я да питам, колко често си миете казанчето? след всяко печене или ... ?   newsm78

# 700
  • София
  • Мнения: 15 822
Честити да са ви новите придобивки и със здраве да си ги ползвате.

Я да питам, колко често си миете казанчето? след всяко печене или ... ?   newsm78
Изплаквам само с топла вода, след месенето.

# 701
  • Мнения: 12 773
Аз пък след всяко вадене на хляба и мия с топла вода и веро  Crazy

# 702
  • Мнения: 660
Всеки път го мия, да. Но аз предимно меся в машината и рядко пека в нея. Peace

# 703
  • Мнения: 7 779
1. При приготвяне на хляб (или друг продукт) трябва ли първо да се слагат течните продукти? Тази последователност правилна ли е: течни >> твърди >> мая?
2. Бихте ли ми препоръчали рецепта(и) като за първи опит, като не сме сигурни в последователността?
1. при непосредствено правене на хляба няма значение защото след първото връткане на бъркалката последователността ще се обърка тотално  Laughing  при отложен старт трябва да спазваш правилото маята да няма допир с течността за да не се активира. оттам следва и извода,че течността не може да се сложи най-отгоре или по средата.  Laughing
2. започни с най-обикновени съставки докато свикнеш на машината и тестото - бяло брашно,малко сол и захар, малко олио, хладка течност и мая.

# 704
  • Мнения: 84
Много благодаря на alys и bongo2007 Hug Дано да стане хубаво хлебче   chef

П.С. Само последно да ви питам: да разтворя ли живата мая предварително във водата със захарта, както при ръчно месене или просто да я натроша?

Общи условия

Активация на акаунт