Неплатен и платен отпуск след майчинство? - 2

• 18 542
  • 136
  •   1
Отговори
# 60
Elfita много ти благодаря,утре ще видя какво ще стане.

# 61
Здравейте!Попрочетох доста от темата,която е много полезна,но да попитам и аз нещо,дано не се повтарям,но не намерих такъв въпрос.След като изтече втората година от майчинството,живот и здраве,вероятно ще искам да ползвам 4 месеца неплатен отпуск и след това да си използвам част от натрупания платен.Има ли право работодателя да ми откаже неплатената отпуска и да ме принуди да си ползвам първо платения?Знам,че ви звучи може би нелогично да искам първо неплатен но стига да не сме закъсали много финансово в нашето положение така ще е най-добре...На моя колежка преди време са отхвърлили молбата и за неплатен отпуск,макар и да няма писмен отказ но аз си мисля,че нямат право...дано греша..

Няма изискване кой първо да ползваш.Но работодателите предпочитат да започнеш да чистиш платения отпуск.Трябва да ти откажат писмено.Ти защо държиш на неплатения първо?
Ами мисля първо да искам неплатен защото ако си използвам целия платен отпуск и после ми откажат неплатения ще трябва да се върна на работа,а малкия още няма да е почнал детска.Всичко това е далеч във времето разбира се,но след  като разбрах,че са отказали неплатен отпуск на колежка започнах да се замислям....Не са и отказали писмено обаче защото не са имали право,просто са я изнудили устно.Ако се стигне до там да си извиваме ръцете няма да се дам разбира се но не ми се иска...На нея са и отказали защото нямало кой да я замества....Ми това е лудост при положение,че тя е в правото си....Въобще работодателите си правят каквото си искат!

# 62
  • Пловдив
после ми откажат неплатения ще трябва да се върна на работа,

Неплатен за гл на дете не може да ти откажат.Искай писмен отказ.Ако те манипулират устно,кажи че ще пуснеш жалба в Инспекцията по труда.Не че без документ,ще можеш,но защо и ти да не си приказваш като тях  Wink

# 63
Elfita,благодаря ти  Peace

# 64
Благодаря ти!!!!

# 65
 Здравейте Simple Smile
 Аз се върнах на работа след изтичане на двете години майчинство,на работа съм вече 3 месеца ,но ми се налага да си взема поне 2 седмици неплатен...Е,отказаха ми.Не ми приемат изобщо молбата за отпуск и по този начин нямам писмен отказ...Могат ли да ме принудят да напусна?

# 66
  • Пловдив
Могат ли да ме принудят да напусна?

Как?С пистолет в главата?Другата опция ти е болничен лист.Не подписвай по взаимно съгласие,ако искат нека да те съкратят.Молбата за неплатения може да я пратиш по пощата с куриер,с описание какво е точно.Така ще имаш доказателство за отказа,ако я откажат.Трябва да я получат 10 работни дни преди ползването на отпуска.

# 67
 Да,много тъп последен въпрос съм задала,извинявам се,бях много притеснена Simple Smile Благодаря,Elfita Simple Smile

# 68
  • София
Здравейте!
Не намерих подобен на моя казус, затова задавам въпроса си: Майчинството ми изтича на 01.02.2014г., но до юли 2014г. ще трябва да си гледам детето, защото бабата тогава се пенсионира. Уведомих работодателя за намеренията ми, но той ме помоли да ползвам първо неплатен отпуск, а след това платения натрупан по време на майчинството. Доводите са, че ако пусна първо платен, трябвало да освободят по-рано човека, който ме замества. Аз не мога да зная със сигурност кога ще се върна на работа (защото и бабата не знае как точно ще си уреди нещата с пенсионирането), т.е. след като ползвам неплатен, а след това платен, може да се наложи да ползвам и още неплатен, кашата става пълна.
Въпросите ми са:
- ще бъда ли ощететна по някакъв начин ако се съглася да ползвам първо неплатен, а после платен отпуск?
- ако ползвам 2-ри път неплатен отпуск ще ми се води ли майчинство (т.е. неплатен отпуск по Чл. 167а) и изобщо има ли значение за мен като какъв неплатен ще се води?  #Crazy

Благодаря много за отделеното време!

# 69
Здравейте. Имам следното питане: майчинството ми изтече на 27.10.13 и говорих със счетоводителката на фирмата в която работя, че напускам и трябваше да напиша молба за напускане по взаимно съгласие, но когато отидох да я занеса счетоводителката ми каза, че ми се полага платен отпуск и ми даде ведомостта със сумата, която трябва да получа от работодателя и се разбрахме след като ми изплати парите тогава да пишем молбата и да напусна, за да сме сигурни, че ще ми плати. Тези два месеца минаха от него ни вест ни кост, въпроса ми е мога ли да направя нещо, да се обърна към инспекцията по труда или друга институция, за да ми се изплати сумата, защото така може да го чакам дълго, а искам да започвам работа.

# 70
Здравейте и аз имам следния въпрос отнсосно неизползван платен годишен отпуск:
 През 2007 ноември излязох в болничен за раждане на първото си дете. Към него момент имах неиползван отпуск от 17 дни.
След това през 2009 края родих и второто си дете и бях в застъпено майчинство.
за Годините 2007-14 дни
2008-20
2009-20
2010-20
През 2011  септември си прекратих отпуска за гледане на дете до 2 год/ за ве4е второто дете- той изтичаше на 27.11.2011/ и се върнах на работа.
Към днешна дата
2011-20
2012-20
2013-20
Значи са общо 134 дни за цялто време
От тях към дата 11.10.2013 съм изполвала от 07.09.2011 /когато се върнах на работа / общо 78 дни разхвърляни във това време.
Вчера нашия счетоводител ми каза, че съм нямала била стари отпуски всичко било изгоряло и дните 2-3.01.2014 , където не бях на работа ми ги пусна за 2014.

Може ли някой да ми разясни нещата, т.к аз знам че отпуските преди 01.01.2010 година нямат давност , а тези за след 2010 ян са с две годишна давност.  bouquet
Благодаря предварително.

# 71
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
 През 2007 ноември излязох в болничен за раждане на първото си дете. Към него момент имах неиползван отпуск от 17 дни.
за Годините 2007-14 дни
2008-20
2009-20
2010-20
През 2011  септември си прекратих отпуска за гледане на дете до 2 год/ за ве4е второто дете- той изтичаше на 27.11.2011/ и се върнах на работа.
Към днешна дата
2011-20
2012-20
2013-20
От тях към дата 11.10.2013 съм изполвала от 07.09.2011 /когато се върнах на работа / общо 78 дни разхвърляни във това време.
Вчера нашия счетоводител ми каза, че съм нямала била стари отпуски всичко било изгоряло и дните 2-3.01.2014 , където не бях на работа ми ги пусна за 2014.

Може ли някой да ми разясни нещата, т.к аз знам че отпуските преди 01.01.2010 година нямат давност , а тези за след 2010 ян са с две годишна давност.  bouquet
Благодаря предварително.

Ооооо, кажи на "счетоводителя" да се ограмоти и да си прочете законите!Дори за старите и новите отпуски давността е друга, щом си била в майчинство.

Кодекс на труда 2014
Погасяване на правото на ползване:
чл. 176а. ал.2 Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 4, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

чл.176 ал.4 - (Предишна ал. 2, изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск.

# 72
за Годините 2007-14 дни
2008-20
2009-20
2010-20
През 2011  септември си прекратих отпуска за гледане на дете до 2 год/ за ве4е второто дете- той изтичаше на 27.11.2011/ и се върнах на работа.
Към днешна дата
2011-20
2012-20
2013-20

Може ли някой да ми разясни нещата, т.к аз знам че отпуските преди 01.01.2010 година нямат давност , а тези за след 2010 ян са с две годишна давност.  bouquet
Благодаря предварително.

Ооооо, кажи на "счетоводителя" да се ограмоти и да си прочете законите!Дори за старите и новите отпуски давността е друга, щом си била в майчинство.

Кодекс на труда 2014
Погасяване на правото на ползване:
чл. 176а. ал.2 Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 4, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

чл.176 ал.4 - (Предишна ал. 2, изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск.

Благодаря, но все пка можете ли да ми разясните как се смятат дните с оглед отлагането и давноста за тези оот 2010 насам. До кога трабва да изчистя 2010-2011 -2012
Тези преди 2010 явно ми се пазаят, но кога мога да ги ползвам и как да го накарам да ми даде да ги ползвам, т.к той ми каза е програмата му била направена така че пускала отпуски само за теку6тата година. newsm78
В крайна сметка имам ли към днешна дата изгорели дни, КАто се има предвид че към 11.10.2013 съм използвала общо 78 дни. За кои години се смятат те.

# 73
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Благодаря, но все пка можете ли да ми разясните как се смятат дните с оглед отлагането и давноста за тези оот 2010 насам. До кога трабва да изчистя 2010-2011 -2012
Тези преди 2010 явно ми се пазаят, но кога мога да ги ползвам и как да го накарам да ми даде да ги ползвам, т.к той ми каза е програмата му била направена така че пускала отпуски само за теку6тата година. newsm78
В крайна сметка имам ли към днешна дата изгорели дни, КАто се има предвид че към 11.10.2013 съм използвала общо 78 дни. За кои години се смятат те.

Това, че програмата му е кофти не е твой проблем.
Въпросът е молбите за отпуск как са формулирани и от кои години си писала, че ползваш.Защото според мен давностният срок за отпуските от 2010-2011 е бил края на 2013 и съответно е трябвало да ги ползваш дотогава.
Отпуските, които не се губят по давност и не ги засяга новия закон са тези до края на 2009, а не 2010.
2012  по 10 дни имаш право да прехвърляш и съответно да ползваш до края на 2014
За 2013 е аналогично 10 дни до края на 2015.
Приемам, че си ползвала:
2010-20
2011-20
2012-20
2013-18
Остават ти тези, които не са изтекли по давност до 2009 и 2 дни от 2013.

# 74
Здравейте, на 15.1.2014 ми изтича втората година от майчинството и се налага да ползвам неплатен отпуск, тъй като нямам възможност да работя, детенцето не ходи на ясла. Не намерих нужната ми информация и ще съм много благодарна, ако получа отговор тук:
1. имам ли право на неплатен отпуск, след като съм самоосигуряващо се лице като собственик на еоод? фирмата не работи, няма назначен прокурист.
2. ако да, какви документи и къде е нужно да подам?

Общи условия

Активация на акаунт