С ЮНЧЕТА засмени, вече сме в родени!

• 35 708
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
Цитат
Здравейте! не съм чела последните две страници и се извинявам ако се повтарям!
въпрос към ЛЛЛ:
Бебето ми е изцяло на кърма от самото начало- месец и половина. Винаги съм имала достатъчно кърма- памперсите са пълни, а детето си наддава. Преди три дни ме хвана някакъв летен вирус- гадене, диария, температура и болки в костите. Снощи малката постоянно сучеше, унася се след 5 минути  като я сложа да спи се събужда гладна и така няколко часа, при което се изнервих и дадох АМ. През нощта и сутринта всичко беше наред до преди малко- отново я усетих че мляска на гърдата ми без мокрите глътки. По принцип е много лакома с отличен сукателен рефлекс. Изцедих се и стигнах до заключението че почти нямам кърма. Какво да правя? Възможно ли е да ми спира кърмата и ако не как да поправя това? Възможно ли е да съм се обезводнила от диарията ?Пих Смекта и Линекс- възможно ли е заради тях да се е получила тази реакция?

Здрасти, дива77
и честито бебче! Желая му много щастие!

За да мога да съм от по-голяма полза, ще те помоля да ми отговориш на няколко питанки, които да ме насочат. Simple Smile
Чудесно е, че човечето суче и наддава добре. Можеш ли да ми кажеш дали кърменето се осъществява през определени интервали от време (т.нар. кърмене с режим) или го храниш на поискване, когато даде сигнал, че е гладно? Имате ли нощни паузи и колко дълги са те? Средно колко често суче бебето за 24 часа и колко пелени сменяте за същото време? А пие ли вода или други течности (напр. чай за колики) и ако да - как ги предлагаш - преди/след хранене, колко често?

Съжалявам, че те е споходил един от онези чудесни летни вируси, дано минава по-бързо! Наистина симптомите, които описваш, често водят до дискомфорт и смущаване в режима на майката. Времето е страшно топло напоследък и също може да допринесе за неприятните усещания. Приемаш ли достатъчно течности? Може би е добре да се консултираш с лекаря и какви храни да приемаш за нежния си в момента стомах. Лекарствените продукти Смекта и Линекс, които си описала, се считат за съвместими с кърменето и не би следвало да повлияят на храненето на бебето.

Споделяш, че се се притесняваш за количеството кърма:
Детенцето ти е вече на месец и половина. Много майки наистина наблюдават в този период т.нар. "скок в растежа", който е характерен именно с неспокойно поведение, често будене, често сукане, усещане за намаляване на млякото у майката, което е породено от скъсяването на интервала между храненията. Тези периоди могат да бъдат малко по-напрегнати, но за щастие минават, а и са признак, че бебето пораства много бързо и просто има нужда от по-често хранене, за да навакса. Хубавата новина е, че и гърдите бързо "схващат" сигнала и нуждите на детенцето от храна биват задоволени. Майчиният организъм е с чудесно гъвкаво
устройство, което се настройва по нуждите на бебето и реагира почти моментално, за да бъде всичко наред.
Предлагането на АМ засища стомахчето и тъй като е по-тежко от кърмата и се смила по-бавно, бебетата често спят по-непробудно, тъй като организмът им е зает с работата по разграждането му. Добре е предлагането на АМ да се избягва при изключително кърмене, за да може майчиното тяло да се води по сигналите на бебето, включително и по тези, подавани при скок в растежа и да реагира с увеличаване на количеството на млякото. Ако човечето се храни с АМ, а не суче, гърдите няма да знаят, че то има нужда от повече кърма. Когато бебето суче по-често, на мозъка бива подаван сигнал и гърдите увеличават производството на мляко.

Може би е добре и да споделя, че много майки, които имат предостатъчно мляко, не успяват да изцедят почти нищо с помпа или на ръка. Просто устройството на гърдите за всяка жена е специфично, а и тялото е фабрика, която прави мляко непрекъснато - т.е. каквото и количество да има в гърдите сега, след 2 минути то вече е повече и реално показателите от изцеждането няма как да бъдат добър признак за истинското количество. Добрият признак всъщност е бебето, защото това което влиза - излиза.

Ако бебето не приема друго освен кърма, признаците дали количеството, което приема, е достатъчно, са по-долу. Ако всичко с тях е наред това обикновено означава, че кърмата на майката е достатъчно. За честото сукане може да има много други причини - както скок в растежа, така и колики,  някаква новост или промяна, каквато е имало при вас от дискомфорта от състоянието ти в момента, високите температури навън - все пак оводняването на изключително кърмените бебета идва именно от кърмата. Simple Smile

- да има поне 5-6 напишкани пелени за денонощие с безцветен или бледожълт цвят;
- след 5тия ден от раждането да има поне 2-3 изхождания, но не по-малко от 1 с големината на монета от 1 лев, меки, кашести (ако детето приема капки за колики, някои запичат и това може да даде отражение на изхожданията);
- да има влажност в устичката - балончета, лиги, слюнка или просто вътре да е влажна;
- да има добър тургор на кожата - когато с пръст се притисне леко бузката на бебето, цвета на кожата избледнява, а при отпускане следва веднага да се възстанови;
- бебето да е жизнено и енергично;
- да наддава;
- педиатъра да го намира за здраво.

Мога да ти предложа следните варианти, които да са от помощ:
- Да опитате да поспите заедно с бебето, така няма да се налага да ставаш, за да го храниш толкова често, а и то ще има достъп до гърдата, което от своя страна ще спомогне за увеличаване на кърмата. Съвместният сън действа страшно успокояващо на бебетата, което си е допълнителен плюс. Simple Smile
- Да се гушкате повече с бебето, може да опиташ и да го носиш в слинг - близкото взаимодействие с тялото на майката, стимулира както отделянето на повече мляко, така и сукателния рефлекс на бебето. Може да опиташ носенето или спането с бебето да стане голички - това често увеличава горните положителни ефекти.
- Да предлагаш често гърдите, за да може тялото ти да реагира по-бързо на новите нужди на детето. Дори да смяташ, че бебето се е нахранило от едната гърда, ако то все още търси, можеш да му предложиш и другата. Така ще бъдат стимулирани и двете гърди на едно хранене, а то ще поеме повече мляко.
- Да се грижиш за себе си, като си осигуриш по възможност достатъчно почивка и прием на много течности. Предвид факта, че си прекарала кофти вирус, е важно да си

почиваш, а и всяка нова майка може да се закълне в ползите от 1 час сън отгоре. Simple Smile

благодаря! Всичко е наред с показателите... храним се на поискване- през 2-3 часа, като в проблемните нощи на всеки час може би е на гърдата ми.
Прави ми впечатление че преди ми потичаше без проблем мляко от гърдите и цялата бях мокра като мине това време, а сега започва едно напрежение и лека болка в гърдите... определено вече не оставям следи зад себе си. Защо започнаха да ме болят гърдите?
Течности се мъча да пия, но не мога да си съставя режим и диета на хранене , с които да съм сигурна че имам достатъчно и пълноценна кърма. Ще се радвам ако има такава диета да ми предложите!   bouquet

Последна редакция: пн, 05 авг 2013, 11:28 от дива77

# 676
Здравейте момичета! Да питам тези които са на ам по колко мл изяждат бебенцата ви. Мойто диване от както стана на 1м започна по 100 вече е на 2м и половина и пак яде по 100, не трябваше ли да увеличи дозата, аз му правя по 130 ама то не та не по 100 си яде. Дали пък от жегата не му се яде на тва дете офф ще се побъркам.

# 677
 Здравейте ,момичета!  Hug
 Да ви споделя за коликите -опитвам се да спирам капките и май ще се окаже,че без тях се чуства по-добре детето  Wink явно по-скоро ...дори леко ,но го запичат и той се тормози да ака,а не от колики.Ще видим...
 Ние решихме да отидем на почивка на планина.Запазихме хотел в Банско.Апартамента има кухненски бокс.Надявам се да сме направили правилен избор.
 А относно кърменето.........по-голям зор видях с него отколкото с раждането EmbarassedНо го кърмя!!!!!Аз имам доста кърма и така ми се пренапълват гърдите  Sad Не мога да сложа сутиен или по-стегната блуза и се виждам в чудо с обличането ....
 Моля ви споделете какъв слинг ползвате и дали сте доволни.Решихме да си купим,но се чудя какъв и от къде?
 Също така искам да си купя стойка с играчки за леглото,може би дори пееща  LaughingАко знаете къде има хубави моля ви споделете.

# 678
zornica88 ние сме на АМ и сме на почти 2 месеца. От около седмица принцесата яде по 120 мл, но май вече и те не и стигат  #Crazy Уж до третия месец трябва да яде по толкова, ама ще увеличавам дозата, че едва издържа 3 часа и накрая става супер кисела. Да яде колкото реши - нито   съм я насилвала, когато ядеше по - малко, нито сега ще я държа гладна, за да се вместваме в някакви норми.

# 679
  • София
Мами само да  кажа, че незнам как ще смогна с пускането на новата тема, или ще я пусна по-рано или ще позакъснея малко. Предварително се извинявам Hug

# 680
благодаря! Всичко е наред с показателите... храним се на поискване- през 2-3 часа, като в проблемните нощи на всеки час може би е на гърдата ми.
Прави ми впечатление че преди ми потичаше без проблем мляко от гърдите и цялата бях мокра като мине това време, а сега започва едно напрежение и лека болка в гърдите... определено вече не оставям следи зад себе си. Защо започнаха да ме болят гърдите?
Течности се мъча да пия, но не мога да си съставя режим и диета на хранене , с които да съм сигурна че имам достатъчно и пълноценна кърма. Ще се радвам ако има такава диета да ми предложите!   bouquet
Дори и млякото леко да е намаляло следствие на обезводняване от болестта, това е възобновимо. Обикновено е въпрос на време и стимулация на гърдите, докато млякото отново достигне нуждите на детето. Има жени, които от спряла кърма я възстановяват частично или напълно. Има жени които без да са били никога бременни, осиновяват дете и успяват да кърмят. Ако е намаляло чрез често сукане/изцеждане пак следва да се увеличи.

Като изключим някои изключително бедни региони в света, примерно част от африканските държави, се смята, че при храненето по нашите географски ширини се набавя това, което е необходимо на детето. Няма някакви специални диети, които да се спазват. Разумното здравословно хранене, винаги е за предпочитане (като това варира дори от човек на човек), но и без него детето би следвало да си получава каквото му трябва. Добре е да се избягва твърде мазно, пържено и да се предпочита печено, варено, задушено да речем. Плодовете и зеленчуците сега са в изобилие.
   bouquet

# 681
  • Бургас
zornica88, не се притеснявай. Моят Гого също не яде грамажа описан на опаковката. Сега трябва вече да яде по 170мл., а в момента едва успявам да му дам 140мл. с триста зора. Има някои дни, в които едно от храненията е доста по-обилно - 160мл., нооо това е на 3-4 дни един път. Не го насилвай, колкото иска толкова, може да е по-дребничко детето и затова да яде по-малко. На мен педито ми каза че макс. за неговото тегло на месец и 5дни - 3.400кг най-много може да изяде 110гр.

# 682
Здравейте мамета  Hug имам какво да ви пиша ама в момента нямам мн време. Само исках да ви питам какъв шезлонг ще ми препоръчате да взема на беба Simple Smile почвам да ви чета  Hug

# 683
Повечето май имаме на Фишер Прайс.

# 684
Алекс, не се притеснявай. С тези темпове, с които пишем ще трябва да правиш нова тема някъде през септември  Wink

mimmetto, не мога да помогна със слинга. Ние сме с кенгуру от каката. Играчка за леглото имаме една съвсем обикновена от бабата, но аз още не съм я сложила, защото очаквам веднага да бъде свалена от каката

И нашият шезлонг е на Фишър Прайс. Кефи му се, гледа си, но сякаш му идва голяма чупката, защото всеки път като го сложа и връща по малко

# 685
Как сте мами? Hug
При нас всичко е ок.Тими вече тежи 6,100 Shocked,хапва добре(170мл на ядене),пълни памперсите и спи от 21 до 6 сутринта без да папка.Баткото все още го опознава  ooooh! Whistling.
Ставам ,че настана голям рев Tired

# 686
  • София
Vasi_1503, аз от вчера имам подарък шезлонг на Mon bebe и съм доста доволна за първия му ден ползване. Малката изглежда й харесва в него, много сладко се заглежда по играчките. Хубавото е, че като ритка в него той сам се клати. Има пълно легнало и оттам си го нагласяш колкото искаш на височина на гръбчето. Купили са ми го от Джъмбо и струва 60лв.

# 687
Здравейте Simple Smile
Първо да благодаря на mgamisheva i Ivy, че се включихте   bouquet
mgamisheva, и аз пробвах залъгалката на МАМ, но нищо. И аз съм се примирила, че ще си я носим за успокоение..поне коликите свършиха и сега се забавлява и с гледане на играчката над леглото, освен с носене Simple Smile))
Ivy, относно въпроса за изцеждането - в първата една седмица се доизцеждах, защото си мислех че така трябва и после разбрах, че не е нужно. След това се цедях само за облекчение. По изброените от теб показатели наистина изглежда сякаш на бебка и стига кърмата. Само, че не мога да разбера как така се промениха нещата изведнъж - както се наяждаше от 1 гърда за 5-10 мин.,  започна да ми виси на гърдите по 15-20 мин.всяка. Нямаше как да не го свържа с дългите паузи, които започна да прави нощно време. От 21ч. до 4ч. са си 7 часа пауза. Доколкото разбирам, ако приемем, че всичко е наред не е нужно изцеждане в часовете, в които бебка пропуска хранене, дори да е 7-8 часа пауза? Това не би трябвало да намали кърмата ми?[/color]
mimmeto, кърменето наистина си се оказа по-трудно отколкото си мислех...но и аз не се отказвам  Mr. Green

# 688
Здравейте момичета,
Аз винаги съм мислила, че едно нещо е трудно само ако вярваш в това Simple Smile
В началото като родих всички бяха на мнение, че няма да мога да кърмя поради ред причини, от които нямаше нито една, която да не звучи логично. Но тук опита с първото дете, с което бях в подобна ситуация и в крайна сметка не успях да я кърма, както и близнашката ми проклетия си казаха думата. Повярвах се, че мога. Започнах да чета още повече по темата, варя чай за повишаване на лактацията и се храним, особено в началото непрекъснато, но усилията ми дадоха резултат.Сега се наслаждавам на кърменето, наистина осъзнавам освен полезността и удобството му.
Така че не се отказвайте, но и не го приемайте като задължение или проблем, една майка трябва да е щастлива жена, а не великомъченица.

# 689
  • Sofia
Ivy сърдечно ти благодаря за отговорите.

Бебка снощи спа от 22 до 5:30 и то аз я събудих, защото гърдите ми бяха препълнени и се събудих от напрежението в тях. Въпросът ми е ако започнем да прескачаме нощното хранене каква е схемата за цедене и възможно ли е да се регулира организма така че нощем да произвежда по-малко (като знаем че по принцип е обратното заради високите нива на пролактин през нощта) за да не се препълват гърдите и да не се налага да се цедя?

Общи условия

Активация на акаунт