(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 69 064
  • 726
  •   1
Отговори
# 540
Поради голямото застудяване се принудих да обера Киваното което още е неузряло. Дано узрее с времето на топло.
Само вкуса може би няма да е същия. Има и няколко почти узрели, от тях ще разбера дали пак да сея догодина.

https://cdn.bg-mamma.com/bBxV/6351751_25bec141[/img]]

От два корена, едро и дребно обрах 37 плода и оставих десетина на риск.
Ако замръзнат-здраве да е!

# 541
  • Лутаща се
Здравейте!
Искам да си купя истински български зрял боб за готвене. Може бял, може шарен, какъвто има. Някой от вас продава ли?
По магазините е от Киргизтан и кой знае още от къде. Търсих и на пазара - там пък е египетски.

Ако някой има български ще се радвам да се свърже с мен на лична.

Моите нещастни три тикви още са навън. От праза, морковите и ряпата не стана нищо. Отказах се да поливам.

Как ли пък да стане. Мъжа ми каза, че там където е моята градинка преди това е било камъни и след това са нанесли пръст, за да стане градина.  #Cussing out
Догодина преустановявам опитите, ще слагам пак само тикви.

# 542
popo13, аз се опасявам, че рано си ги откъснал/а.

Моите нещастни три тикви още са навън. От праза, морковите и ряпата не стана нищо. Отказах се да поливам.
Как ли пък да стане. Мъжа ми каза, че там където е моята градинка преди това е било камъни и след това са нанесли пръст, за да стане градина.  #Cussing out
skarlet71, ние явно сме с подобни проблеми. И при нас е много камък. Разсчитаме основно на гъбния компост, който сме насложили вместо пръст. Но реколтата ни не е толкова лоша. Особено доматите станаха чудесни. Морковите, тиквите и магданоза също станаха много добри. Червеното цвекло сравнение с тези в България са по-зле, но биват. Тиквичките, пъпеши и дини - слаба работа. Краставици - много малко, но тук времето си оказа най-пагубно влияние... Основен проблем са камъните, и вероятно компоста не е най-добър, защото растежа на растенията е много, ама много забавен. Друг голям недостатък е, че разсъда го сложих много, много късно... До година пак и по-рано, не се отказвам. Simple Smile

# 543
Благодаря ви за информацията за арпаджика и босилека! Явно опитите с послeдният ще продължат, че имам 4 голeми храсти от него.

Не се отказвай толкова лесно момиче! Тук преди време давах съвети на някого(непомня кой) да си направи повдигнати лехи или траншеи (в зависимост от климата, влажен или сух) и да ги напълни с добра почва и тор.
Вярно работата е доста, но се прави веднъж. Лехите не се местят повече.

Последна редакция: пт, 04 окт 2013, 08:48 от manandy

# 544
Не се отказвай толкова лесно момиче! Тук преди време давах съвети на някого(непомня кой) да си направи повдигнати лехи или траншеи (в зависимост от климата, влажен или сух) и да ги напълни с добра почва и тор.
Вярно работата е доста, но се прави веднъж. Лехите не се местят повече.
Тук, в Пенсилвания има много такива градини направени така:

Една малка част от нашата градина е по този начин, другата част е просто с наложен компост/пръст.

# 545
  • Пазете Гор
Получих отлични резултати от повдигнати лехи тая година и смятам да продължа с подготовката на още няколко. Важно за поддържането на добра температура и плодородие в тях е слагането на много органична маса - компост иили тор, пък най-добре и двете. След един-два експеримента вече не се плаша да слагам и неугнил тор.

skarlet71, в темата Ana Ivanova се похвали с добро количество фасул - може да я питаш. Инак гаранция за сигурност и качество дава покупката от производител. Къде обаче ще намериш производител... селата по горното течение на Места и Арда са известни с отличния си фасул. Хубав фасул има и в Добруджа (взимал съм от Богданци, от Стожер, Гарван) - по това време в пред портите на селата слагат прозрачна торбичка с нещо бяло вътре - знак за преминаващите автомобили, че продават фасул. Спрете и питайте, дори и да няма торбички. Не е задължително да се купува от крайпътни търговци, особено от постоянни такива - често предлагат и не местна стока. Най-чистия подход е да спрете в "бобено", "картофено", "лучено" или каквото там е известно селото и да попитате.

Аз съм малко нещо пчелар, camino, мога ли да съм ти полезен?

# 546
Снощи видяхте ли по ТВ за фасула от китайската провинция Сми Лян? ooooh! Това е пълна гавра с потребителя.
Оригиналният боб от района ще се продава в разфасовки от 1 кг. със специални етикети.

# 547
Аз съм с такива повдигнати лехи, и сега 3 години след като са изградени сменяме пръста в тях.

И да знаете, колибрите са влюбени в смилянския боб ( а той прилича на екзотичен храст)  Mr. Green

# 548
Снощи видяхте ли по ТВ за фасула от китайската провинция Сми Лян? ooooh! Това е пълна гавра с потребителя.
Оригиналният боб от района ще се продава в разфасовки от 1 кг. със специални етикети.

Пропуснала съм.  Shocked  Дай, моля те, линк...

# 549
Дадоха и едрия шарен боб, за който питах - имаме смилянски такъв, разпознах го в чувала.
Китайският в "Метро" обаче е съвсем същия на външен вид.

# 550
Да, тази година имах доста зрял фасул. Излишното количество свърши почти веднага, почти от вейките. Искам да ви покажа два сорта - единият е като на нова, нали? Смилянски. Другият е папуда - птичи боб. От няколкото сортове в моите градини и ниви - най-едрият и най-дребният.
Папудата е невероятно вкусен както зелен, така и зрял. Но също така непредсказуем -ту пълзи по вейки, ту не желае, а също така само за собствени гурмански нужди, защото дава малко. 
http://s018.radikal.ru/i501/1310/e8/de7b1b9beaaf.jpg Македонска му работа, както каза тази, която ми го даде Joy
Празовете едреят. http://s018.radikal.ru/i512/1310/eb/2306a795d96f.jpg И те са, хм,  newsm78 май в повече.

# 551
  • Пазете Гор
Отглежданият по горното течение на Арда (в това число и в село Смилян) фасул има различни размери и шарки. Почти от всяко бобище излизат шарени бочбчета, които после могат да се сортират, или пък да се сложат в торбичка както са си пъстрички. Не външността е определящата в случая.
Най-важната особеност е в специфичния вкус и консистенция на местните фасули. Въпреки привидното си многообразие, те са плод на многолетната (често случайна) селекция в сравнително изолирана среда. Ключово значение имат и специфичните почвено-климатични условия, както и уменията на местните производители.

Дано защитеният "бранд" Смилян им помогне донякъде, макар че аз по принцип не смятам за работещи подобни чиновнически, етикетени,"книжни" защити. Ще се намерят начини такава забрана да бъде заобиколена, и в крайна сметка още ще девалвира  доверието. Не е в липсата на специални стикери е проблем.

Хубавият тамошен фасул отдавна има разпознаваем и приет "бранд". Има търсене. Какво няма? Не, не е липсата на защитени етикети.

Аз продължавам борбата с троскота на бахчата - днеска подготвих още три нови лехички по 8 квадрата. Дълбоко, дълбоко копах, та счупих лопата.

# 552
Аз съм с такива повдигнати лехи, и сега 3 години след като са изградени сменяме пръста в тях.

И да знаете, колибрите са влюбени в смилянския боб ( а той прилича на екзотичен храст)  Mr. Green
А защо сменяте пръстта?

# 553
# 554

А защо сменяте пръстта?

Поради няколко причини, като основната е лИпсата на сейтбооборот( непрекъснато се сеят едни и същи растения) и почвата е много изтощена. Почва е силно казано. Това което купихме от магазина е не дотам добре унил мълч, плюс компост от компостера. Сега пак ще е материал от компостера + нвколко вида почва+ сух оборски тор+ почва за гъби.

Общи условия

Активация на акаунт