(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 69 062
  • 726
  •   1
Отговори
# 555
  • София
У наше село се появи напаст разноцветна- калинки, във всякакви разцветки и точкоразположение! Simple Smile
Миналата есен пак така ме налетяха и мислех, че е инцидентно.
Оказа се, че във всички къщи е така, а с тях вървят и едни космати, надлъжно ивично оцветени гъсеници. newsm78 newsm78
Някой знае ли нещо по въпроса?

# 556
Преди време бях писала, че отглеждаме батати -сладки картофи.Сега започнахма да вадим реколтата.
Имаме излишък и ще го продаваме - 2 лв. кг.Ако някой има интерес ,може да пише на лични за повече информация или да поръча.
Може в Пловдив и в София.
 newsm10

# 557
Преди време бях писала, че отглеждаме батати -сладки картофи.Сега започнахма да вадим реколтата.
Имаме излишък и ще го продаваме - 2 лв. кг.Ако някой има интерес ,може да пише на лични за повече информация или да поръча.
Може в Пловдив и в София.
 newsm10
От кой вид са ви бататите?

# 558
Нашите батати са светли отвътре, не са оранжеви,както съм виждала на снимки и са от полусладките, които могат да се пържат ,готвят и пекат .
Имат приятен кестенов аромат и  сладнят..
Вече трета година ги отглеждаме.
 newsm10

# 559
  • Пазете Гор
Много ползотворен ден отчитам днес. Успях да разчистя от троскот и други плевели още една леха, да я окопая на 30-35 см, да я фрезовам и профилирам с мотичка, и да я засадя със 100 корена ягоди. Изключително ме е яд, че забравих преди профилирането да сипя няколко колички компост. Нищо де, здраве да е.
Купих ягодите от Станцията за ягодоплодни култури в Костинброд, сортът е Белруби, разсадът беше отличен - едри, развити и свежи растения с почти педя корени. Освен това платих по 6 лева за връзка от 25 растения, пък във връзките се оказаха по 30-35 и така.

Орязах малините до дъно, а на къпините - само плододалите стръкове. Тази схема на резитби, след много време и грешки от моя страна, се доказа като най-подходящата за сортовете ми.

Имам две лозички на бахчата за десертно грозде и ако питате мен, бих засял стотина декара с него. Зърната грозде сега, посъбрали слънце след сланите, са покрити с фин восъчен налеп. Имат продълговата и игриво заострена на една страна форма, като пелопонеска маслина. Сладки са, та чак задавят. За огромно съжаление се случва да измръзват. Това означава, че не е подбрано закътано местенце за тях. Избрал съм им ново място, завет и южно, около стария дъсчен нужник.

# 560
И ние така режем къпините и малините, до дъно плододавалото, другото съкращавам пролетта малко.
Моите къпини са много родовити, но винаги остават и доста неузрели на клончетата, които орязвам.
Бях направила отводи, да ги пусна надолу по цялата ограда, но един шофьор на камионче, който ни докара разни материали, докато чакал да разтоварват, ги "подредил" по телта, извадил върховете, които бях си играла да забучвам в земята.  Twisted Evil

absurt, и у наше село се е напълнило с калинки, че и по къщите влизат.  newsm78

# 561
Хайде ,кога ще сеем чесъна Simple Smile
Баща ми купил чесън на 2лв. килограма,но не е хубав и сигурно от  седем килограма  ще изкараме два.

# 562
О, Нова, и при мен има такива помощници  Joy
Аз чесъна го сложих, детето, де. Градината е прекопана почти цялата, разчистена, вече мога и спокойно да чакам  Embarassed Олекна ми, че успях да подредя навреме.
Благодаря за подсещането за къпините, днес ще ги орежа.

# 563
Шш, тея калинки много плъзнали - тамън вчера майка ми се оплакваше, че са хиляди, на рояци. Някоя съседка чула по радиото, че нейде лаборатория си изпуснала калинките...

Пък аз чесън вече не сея и съм супер доволна, защото от купешки и без това не изкарвам нищо. Имаме "вечен" чесън, който си се самонасява всяка година, любимец ми е.

# 564
Време е за чесъна. Този от преди седмица вече започна да оформя редчетата.
И тук калинки, толкова много никога не съм виждала. Решили да зимуват в спалните, по ъглите на прозорците се събират на топки.  #2gunfire
Защо режете малините до дъно? Резитбата е според сорта.

# 565
Привет! Новак съм в отглеждането на собствена продукция, но открих, че е най- вкусната Simple Smile Площта ми не е голяма, но я организирам добре- имах доматки, чушки (люти и сладки), подправки, моркови, лук, чесън, тиквички, бял патладжан, бамя, сладка царевица, зелен боб. Някои зеленчуци (зеле, карфиол, цвекло) пропуснах да имам в градината, от незнание и по- точно от недосещане, а сега като ги виждам  ooooh!. Затова се разрових да видя, какво може да се направи октомври месец в градината с цел бъдеща реколта. Резултатът е засяване на:

-  всякакви "берита"- ягоди, малини, капини, касис...
-  чесън
- спанак
- марули, салати
- репички
- моркови за пролетта

Пропуснала ли съм нещо, допълнете ме, с радост ще го включа към асортимента.

# 566
  • Варна-София
eliwas, големи разлики в страната! Моите сладки картофи са още със зелени стъбла. Сигурно чак след месец ще започна да ги вадя.

Започнах по малко да разчиствам черитата. Догодина пак ще садя от тях. Много дашни ... ама много. Мъжо е много доволен, оказа се, че обича ориз с домати. Ами как няма да го обича, като му го правя още с гъбки кладници и пармезан. Като гледам само от дообирането ще напълня половин фризер. Без никакъв майтап.

# 567
Имат приятен кестенов аромат и  сладнят..
Кестенови казваш. Аз лично повече предпочитам тиквовите. Кестеновите ми идват малко сипкави и сухи. Е, то зависи и как се преготвят де. Сурови също са много добри.
Ако се осъществи планът ми, следващата година ще сея и от двата вида. За проба и опит.

Започнах по малко да разчиствам черитата. Догодина пак ще садя от тях. Много дашни ... ама много.
За разлика от други години, тази приключих с доматите още преди месец. Имах само черита. Много листа, буен растеж, много цвят и малко плод.  Под тях имах коприва, която растеше и продържава да расте много буйно. До колкото зная, тя е индикатор за високо съдържание на азот в почвата. На пролет хвърлих малко полупресен компост и ги препишквах мнооого ограничено. Защо ли се получи така?! newsm78
Някой от вас тествал ли си е зеленчука за нитрати? Аз сега търся подходящ тестер.
Какви са нормите за питейна вода и зеленчук?
Преди месец набучих 30-тина колена китайско зеле. Малко късно, но плановете се промениха в последният момент. Ако времето се запази добро поне още месец, има шансове 5-10 зелки да завият. Имам ималко ряпа. Част за кореноплоди, част само за листа.
Утре летя за българско. В отпуск. На пролет, надявам се, за по-дълго.
Оставил съм жената да се грижи за градинката. Тя е по-пишмян градинар и от мен.

Последна редакция: пн, 14 окт 2013, 06:44 от manandy

# 568
"ПРИЛОЖЕНИЕ

"Раздел 1: Нитрати

Храни (1) | Максимално допустими количества (mg NO3/kg) |

1.1 | Пресен спанак (Spinacia oleracea) (2) | | 3500 |

1.2 | Консервиран, дълбоко замразен или замразен спанак | | 2000 |

1.3 | Пресни марули (Lactuca sativa L.) (оранжерийни и полски), с изключение на марулите, посочени в точка 1.4 | Реколта от 1 октомври до 31 март: | |

оранжерийни марули | 5000 |

полски марули | 4000 |

Реколта от 1 април до 30 септември: | |

оранжерийни марули | 4000 |

полски марули | 3000 |

1.4 | Марули от тип "Айсберг" | Оранжерийни марули | 2500 |

Полски марули | 2000 |

1.5 | Рукола (Eruca sativa, Diplotaxis sp, Brassica tenuifolia, Sisymbrium tenuifolium) | Реколта от 1 октомври до 31 март: | 7000 |

Реколта от 1 април до 30 септември: | 6000 |

1.6 | Преработени храни на зърнена основа и храни, предназначени за кърмачета и малки деца (3) (4) | | 200" |"

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011: … 0:0015:01:BG:HTML

Тези норми сериозно ли са толкова големи  Sick?!

Последна редакция: пн, 14 окт 2013, 12:00 от manandy

# 569
  • софия
здравейте, искам да ви попитам дали мога да посадя спанак в съндъче, в апартамент съм?

Общи условия

Активация на акаунт