(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 69 021
  • 726
  •   1
Отговори
# 585
И аз търся съвет за една туршия. Сложих в едно бидонче зеленчуци - корнишони, камби, моркови и карфиол и ги залях със саламура от 1 с.л. на литър вода сол, 1/2 с.л. /л захар, 750 грама оцет (на общо 9л вода). Температурата на помещението, в което стои туршията е около 21 градуса. Днес е десетия ден, от както я приготвих и усещам миризма на ферментирало зеле. Проверих зеленчуците - на вкус и на вид изглеждат готови, но камбите са сякаш почти разтворени, а някои краставички - омекнали отвътре. Идеята да приготвя домашна туршия ми дойде от желанието да не консумирам консерванти, така че не бих добавила калиев сорбат. Но нещо ми куца в технологията - явно туршията тръгва към разваляне и трябва да предприема някакви мерки. Дали ще помогне, ако я прехвърля в буркани с нова саламура и да ги стерилизирам?

# 586
stelt77, ние слагаме киселото зеле само с вода и сол. 40гр. сол на литър вода.  Отгоре правим колело от повет, с което натискаме зелките и върху колелото речен камък. Grinning Повета съдържа "нещо" Laughing консервиращо и се използва масово по нашия край.

# 587
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
И аз търся съвет за една туршия. ...зеленчуците - на вкус и на вид изглеждат готови, но камбите са сякаш почти разтворени, а някои краставички - омекнали отвътре...

Confused може да е от зеленчуците. една година така от камбите останаха само люспи, а от зелето само жилите.
Сякаш се разтвориха в саламурата  Tired

янтра, права си  Hug но пък е сладко да си мечтаем за по-хубавото, нали  Hug

# 588
  • Пловдив
Да, така е Simple Smile Но хората винаги сме си били хора Simple Smile

# 589
Янтра,едно е дете да напълни шепите си и съвсем друго циганска банда да опустоши труда ти. PeaceТази есен в наше село още през август циганите отръскаха де що има орех около селото,а после започнаха да се катерят и по орехите в къщите-чуваш че се брули и като излезеш се чудиш дали да се обадиш-десетина човека са доста повече от сам възрастен човек.За 15-20 минути ореха е обрулен и събран и от тях няма и следа.Прииждат с каруци,които оставят извън селото пръсват се из улиците и докато подадеш сигнал на 112 ,докато се обясниш с оператора те вече са изчезнали и само шумата под дървото говори за нечия намеса.Така правят и с царевицата,и с гроздето-от години вече извън селото не се сеят зеленчуци,лозята вече са изоставени по тази причина.
Най-страшното е,че в гъсто населено село с постоянно живеещи във почти всяка къща хора вече не ги е страх да прескачат огради и да плячкосват.И ако все пак дойде полиция и ги заловят-говоря за действителна случка-нищо не им правят,защото се оказва,че нямат лични,карти,адресни регистрации,имоти и дори да им съставят актове няма какво да им вземат  Shocked
А ако все пак се стигне до съд да ги оправдаят,защото са откраднали от глад и немотия-нищо,че семейството,което чопли земята,за да се прехранва и да си плаща данъци и осигуровки може също да живее в лишения и мизерия.Абсурда е пълен и кръга затворен-това го знаят всички в малките села на България и за това говореше rorik.
online,твърдите зеленчуци като моркови,зелен домат донякъде и краставици поемат много по-бързо солта от по-меките като чушки,зеле,карфиол.И за вторите не остава достатъчно сол в разтвора поради което се смиват.Вариантите са два-или слагаме в отделни бидончета или буркани.Или на много чушки и камби слагаме моркови и домати колкото за изненада  LaughingБабите ни правеха пипереница-каченце с чушки за пълнене,и отделно кисела трушия-моркови,домати,някоя краставица.Нещата,които играят роля на аспирин,сорбат и салицил са хрян,клонки и листа от дюля и вишна,венче от лозова пръчка
В зелето освен сол и вода слагаме царевица-по един мамул на 100 литров бидон,3-4 глави червен лук-разрязват се и първо се натъркват с него стените на бидона,а после се поставят парчетата между зелките.Слагаме глава червено цвекло и 2 каравайчета кравайчеста чубрица -сминдух.
Зелките се цепват с нож накръст в кочана ,сипва се в отвора сол и се редят с отвора нагоре.Така се оставят два дни-през това време сока на зелето разтваря солта и тя навлиза между листата му.След два дни се залива с вода,в която е разтворена останалата сол-за 100 литров бидон отиват 2 килограма.И започва претакането...
Ние не пресичаме със сорбат и други от рода просто защото за месец и половина си го изяждаме  Mr. Green.Но ако все пак към началото на февруари има повече зелки го правим в буркани и стерилизираме.

# 590
  • на пъпа на Златията
 ... И аз търся съвет за една туршия....
В кисела туршия  никога не се слагат червени чушки. Смиват се. Слага се севрия. Севрията се осолява предварително поне една седмица с, дупчат, задължително в семето  на кръст ,  и най малко , на още едно място .  топят се в саламура  на 1 литър вода се слагат 5 лъжици сол , предварително разтворени. . 
В кисела туршия аз никога не слагам краставички. Краставички слагам винаги сами. Краставичките развалят вкуса на киселата  туршия.

# 591
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
туршиите - заредени;
стръковете - изскубани;
орехите - обрани;
двора - подготвен за оране;

не сме завили смокинята и нара, ще ги увивам, докато мъжете орат.
луковиците са боднати, луковете ще са следващата седмица;
мисля да изкрънкам последно косене на тревата  Laughing

# 592
Копах си градината, напълнила се е с някакви бели яйчица на купчинки, вътре в пръстта, какъв ли ще е този вредител  Sad Имам и праскови за преместване, да изчакам ли още, чудя се кога им е подходящото време?

# 593
rorik, vili_66, анемония, много благодаря за съветите! Чак сега осъзнавам каква съм я забъркала. Ама като ги гледам по магазините тези шарени туршии, в които има всичко и съм се подвела. И в интернет повечето рецепти са с консерванти или стерилизация.

# 594
  • софия
обрах последните чушки капия. има доста дребни. какво ги правите?

# 595
Режа във фризера за готвене.

# 596
Аз бих изсушила, нарязани.
Я кажете, пролетта засадихме малки лозички, четири се хванаха, сега за зимата искат ли специални грижи? Един от местните ни каза да има направим като могилка от пръст около стеблото; друг познат каза, че  в неговото село ги отвръзват от асмалъка и ги слагат да лежат на земята, като ги покриват със земя. Какво ще кажете вие? Едната само е по-висока, около метър и двайсет, примерно, другите три са под метър високи.
Рорик, много хубав разказ. Simple Smile

# 597
  • на пъпа на Златията
За асма ли са ти лозичките? Какъв сорт са ?

Щом са няколко сигурно са за асманлък.
Някъде прочетох  че разстояние 10 см от земята , температурата се покачвала с 1 градус. Дедо правеше въже от слама и го увиваше около лозичките. Виждала съм и тия изолации за водопроводните труби да ги разрязват и да ги слагат на лозичките. Червените сортове са по- студоустойчиви от белите сортове. Лозата издържа до - 20 градуса до 7-10 дни. Ако се задържи по-студено ще измръзнат. Големия студ беше не миналата зима а по-миналата. Ако всичко е по законите на природата голем студ  требе да има  не тая  година , а догодина.

# 598
  • Пловдив
О, аз не припадам от умиление, съжалявам.

# 599
Сортовете са десертни, две са безсеменни хибриди, едното е Наслада, на последната не помня името. Идеята ни е да ги качим на асмалък, да правят сянка, да.
Сетих се и още нещо -  сега преди зимата пръскат ли се с нещо? И лозите, и другите плодни дървета?

Общи условия

Активация на акаунт