(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 69 018
  • 726
  •   1
Отговори
# 600
  • на пъпа на Златията
Значи .според мен ще им е по-добре да са изправени. Пръскат се с бордолезов разтвор, Ако са застарели се чистят от напуканата кора, За предпочитане е въже от сено слама , пред изкуствените изолации.

# 601
rorik, пипера, дето ти пращах, кво стана от него? Прави, криви, люти - любопитно ми е...  Simple Smile  Аз си казах, че моя нещо го изкривих тази година, но лютите чушки бяха много малко, несравнимо с миналата година, а сланата преди две седмици го съсипа, иначе щеше да зрее още... Доматите бях покрила с найлон и от тях постоянно бера, ще има много и за ноември, че и в буркани си сложих...

# 602
Моите асми ги зазимявам всяка зима - около стъблото слагам двустранно срязана туба от мин. вода (като тръба с голямо фи  Wink), ако вече е много висока асмата срязвам тубата и отстрани, защото няма как да пъхна стъблото вътре,във  вътрешността насипвам пръст и тор около 20-30 см, да не измръзнат корените и така.
Пробвала съм и със слама, увивам стъблото пак на височина трийсетина см, но ме притеснява да не гъбясат ако се намокри сламата.  newsm78
Така правя и с много храсти, на розмарина му нахлузвам последователно няколко туби, едно колче в средата, да държиконструкцията, на ниските, по-топлолюбивите или по-младите храсти завършвам конструкцията  с туба, срязана само отдолу.
Виждала съм да увиват с вестници стъблото на младите лозички, може и аз да пробвам тази година, че имам 2-3 новонасадени.
При нас се задържа 20 градуса под нулата и по-дълго, защото е много ветровито. Когато има сняг  е добре, топло им е на растенията под него, нищо не измръзва, но когато е сух студ - лошо.

# 603
Здравейте и от мен!
Започнах да търся 'що е това "бобовина", която една приятелка ми препоръча за боба и се натъкнах на тази поредица от теми, с които ми отиде цялата сутрин Embarassed
(но пък има толкова интерсни неща...  bouquet)
Това е част от продукцията Embarassed ми тази година:
(за да не ме помислите за пълен лаик на темата Simple Smile)))))))))))

Отглеждам и всякакви видове подправки...
(не съм ги снимала)
От градински чай, през мащерка, риган...
(само розмарин не успях да си отгледам тази година, а така исках... Sad... )
За зайците, които мернах някъде в хронологията... ( и способността им да "произвеждат тор:)))) няма да споменавам  Crazy
В момента имаме около 60... ooooh!

Накратко Simple Smile -
ще ви следя вече с най-голямо внимание Wink
и ако мога да бъда полезна с нещо...  Hug

Последна редакция: чт, 31 окт 2013, 12:09 от Иванова_Eнтусиаст

# 604
Копах си градината, напълнила се е с някакви бели яйчица на купчинки, вътре в пръстта, какъв ли ще е този вредител  Sad Имам и праскови за преместване, да изчакам ли още, чудя се кога им е подходящото време?

Аз имам такива...
(или твоите са други...)
"перлички" им казвам -
много са красиви! Thinking
но пролетта не ги харесвам!
Охлюви!
Обикновен, див охлюв...
Истинска напаст, която вече втора година не успявам да преборя... Sad

# 605
Здравейте, всички имате чудесна продукция. Като гледаме снимките и четем направо ни потекоха лигите  Simple Smile.
Чудех се дали някои от вас са мислили как гражданите можем да закупуваме от вашите прекрасни и зравословни продукти за нашите семейства.

Търсих на много места в нета и не намерих нищо. Единствено в някакъв нов сайт selskatrapeza.bg видях че има регистирирани производители, но все още няма голям избор.

Някой от вас продава ли там продукцията си? Мисля че ще е много удобно защото ще ви виждаме на карта къде сте в страната.

# 606
Олеле, Иванова, знаех си, че е някакъв вредител, който ще ми стъжни живота... Ами... напролет ще се отчета с ферма за охлюви, ще са хиляди  ooooh!

# 607
  • на пъпа на Златията
Стелт,
Пипера който ми даде се отчете. Тлъсти големи накъдрени чушки. Оставих семе ама не зная защо не изсъхна а мухляса , а беше топло когато го събирах. Имаше люти , и ми улютиха и няколкото стръка севрия  в тая леха. . Трудно се изпекоха , но ги сложих във фризера и той ще им помогне да се белят.
Но дадоха плод само от първия цвят , нещо мина и по-нататък даже не цъфтяха.
Иванова ,
Добре дошла !
Разказвай , .
Я какви  домати си отгледала. Какъв им е сорта? Вкусни ли са? .
Това таван ли е или мазе. / о , сега видях че е таван. Нямаш ли плъхове? Ч, каква хубава идея да се съхраняват картофите, Аз ги слагам в мазето а там е влажно.  Не си ли прибрала рано чушките преди да засъхнат на проветриво на вън Аз имах такъв сорт пипер , един два стръка. Чушките са дребни но така му се радвах. Стоеше в лехите прав , не го нападнаха никакви гадинки, нищо , нито го маньоса нещо. Стоеше като дърво.
Киса,
Аз тая година  реших да се направя на търговка и да продам излишното ми грозде. Хубаво . пръскано с препарати само 4 пъти. , за разлика от комшията който пръска 12 пъти. Едва го отървах от осите. А на комшиията не го погледнаха. Мислех че попаднах на една комшийка която ще оцени стойността му , здраво , без отрови , ,  и и поисках 0, 70 ст . Стари винени сортове. Разкош.Оставих и непипнати редове да си го обере. Но сбърках  че ще се оцени. Трябваше да даде допълнително 10 лв за гориво за да дойде  и се отказа като каза че на всеки ъгъл има грозде. Така че предпочетох да си го направя на вино. Сега ще си го бутилирам и ще отлежава и ще си го пия. Не се оценява още , както каза Вили.
Как бутилирате?
Аз до сега в пластмасови бутилки .Но сега се замислям, такова вино е грях да го слагам в пластмасови бутилки. Ще търся из мазето стъклени , ще купувам парафинови свещи  и ше го правя както правеше дядо. С парафирани капачки.Продават ли се някъде коркови тапи?
Янтра ,
Дете си на новото време нали?
Ония деца , не искаха съжаление . Онези 2 момчета ,дето псуваха след всяка дума.,бяха пълни отличници,   . Единия стана ветеринарен лекар, другия се ожени рано , та стана само хуманен фелдшер.Ветеринаря произвеждаше гама глобулин , който спасяваше хиляди деца. , другия трепереше над живота на хората., на децата.Онези деца не откраднаха тия 60 стамболки.Те си имаха повече. Но точно там на върха им трябваха 2 джанки  и  2 стамболки , а пъдаря ги чакаше за да ги унижи, че са крадци, да ограничи свободата им,той не прояви човечност.Те го научиха на човечност с безразличие. Никой не отговори  когато учителят по литература настойчиво назидателно  попита , кой беше на църква снощи? Никой не наведе глава , спогледахме се всички , всеки вдигна глава и в очите му се четеше учудване че се намесват в личното му пространство.После смегчи тона и се отказа да получи отговор.  , Не ги унижи пъдаря. , защото  бяха деца на свободата. Не им беше лесно на ония деца, както и сега не е лесно на сегашните. Но ония все още имаха корените в Земята. Които корени ги правеха великодушни към старите.Отстояваха своето с достойнство.Онези деца , имаха Земята, Конете,пилета пуйки, крави ,  ... та до  мачките и псетата, театъра със скъсаните чаршафи. Те знаеха  до къде се разпростира тяхната свобода и свободата на всички твари около тях . Уважаваха свободата и света на растения, животни, и отстояваха своя свят. . Това ги учеше да полетят без да знаят как да се приземяват .
Сегашните ги нямат тези неща и много по-бавно ще се научат да полетят, но ще намерят своя начин да го направят. ,    

Последна редакция: чт, 31 окт 2013, 19:11 от rorik

# 608
  • Варна-София
Само да кажа, че ми липсвате. Все чакам да ми се освободи малко време, да ми почине душата. Много дини, малко мишници.

# 609
Здрасти, rorik *
(и добър вечер на всички останали, разбира се Wink)))
И добре заварили! Simple Smile

Това е "тавана" пред хамбара, където ги оставих да "завехнат". Там е сянка, проветриво... както пише по книгите Wink! Вече всичко е в мазата, че този път есента подрани и май ни "изненада"...
Домати гледам няколко стръка за ранни и останалото основно едни... на които не знам даже сорта... Късни, но много едри... От един домат правя салата и половина:). Семето се предава още от баба ми:)))), от модерните гледам Розова магия и Биволско сърце. И трите сорта са сладки, че чак ме е яд, като искам да си "подкисиля" нещо с домат Joy

Да ти кажа и за виното, че съпругът е винар;)
Вино се държи само в стъклена бутилка (става въпрос за съхранение, ако ще се изпие за месец-два, не си заслужава труда WinkSimple Smile)))))
Намери каквито и да било стъклени бутилки (от вино, ракия, водка, бира....), затваряш (завинтваш), разтапяш 2-3 свещи в една съдинка и топваш капачките... Издържа с години Wink

И за осите да питам... Тази година една баба ми каза, че ръси с лайка, но нашето грозде вече беше късно да се спасява...
Някой опивал ли е?
Намерих статии, в които пише, че им "горчало"... newsm78

mama_gali, силно се надявам да греша...
Някой по-горе ти беше казал, че може да ларви на всякакви буболечки... Дано да е така. Охлювите са наистина напаст. С кофите ги събирам #2gunfire... (идеята за ферма:))) ми дойде и на мен още миналата пролет, така или иначе си ги имам (и без "ферма", мога да изнасям чували), но като се поразрових за пазар... Мда... newsm78)

Последна редакция: пт, 01 ное 2013, 18:01 от Иванова_Eнтусиаст

# 610
Г-жа Иванова, с теб ставаме 3 госпожи, любителки на зайците. Wink в темата.
Охлювите, mama_gali, с апетит ги ядат кокошките, ако имаш, де. Моите са дресирани - знаят, че с правата лопата ще им изровя вкусни работи и стоят до лопатата. Кокошка, кокошка, но и тя разбира от добро отношение.
rorik,   bouquet

# 611
  • на пъпа на Златията
Иванова,
И за осите да питам... Тази година една баба ми каза, че ръси с лайка, но нашето грозде вече беше късно да се спасява...

Аз хич не понасям лайката и сърце не ми даде да пръскам с лайка както препоръчват. Леле , сигурно и аз съм оса , щом не я понасям Аз кипнах лайката и я разсипах в 250 мл шишета от разни безалкохолни и ги вързах на теловете до гроздовете.

amica1,
Дедо казваше че никой не е свършил работата на тоя свят ,  че работа ще има и след нас. Спри малко и погледни звездите.

# 612
rorik, благодаря ти за разказите!  bouquet

Като каза "звезди", София тъне в страшен смог, видим като се излезе от града (но не и от смога). Освен това колата е цялата в прах.  ooooh!

# 613
Да ви питам, знайки Simple Smile
Дафиновият ми лист редовно става лепкав и покрит с големи капки лепкава влага. Мия, след 2 седмици отново.
Не виждам нищичко по него да лази, ама хич.
Какво ще да е? И как да го махам?

# 614
Хей,обичам ви  Hug
Работата си е работа,зарзавата-зарзават...а отношението към земята и земните твари и растения нещо съвсем друго....
А точно то ни събира тук...
Амика-споделените трудности се понасят по- лесно,нали знаеш  Hug
Ана- Hug
Иванова_Eнтусиаст, Kisa05-да ви е уютно в нашата малка общност.
Някой да е сял домати Парис F1 и Рия F1?Интересува ме как са?
Скоро ще си отчета сезона подробно,но като цяло смея да твърдя,че съм доволна-и най-вече-човек може да се препитава от градината си PeaceСлед две седмици става година от резкия ми завой в професионален план и мисля,че си струваше.На първо място-градината чувствително подобрява състоянието на кръвната захар и те прави по-малко зависим от инсулина-доказано с лабораторни изследвания.
На второ-доходите от градината са по-високи от доходите на технически грамотен и умел продавач-консултант във времена на криза  Rolling Eyes.За удовлетворението от удоволствието на клиентите мисля,че е излишно до говоря  Mr. Green
И,rorik,Люлин Hug определено остава време и за звездите,и за мириса на карамфилите,и за малкото останала радост в очите на хората-въобще за това,което ни прави живи хора...

Общи условия

Активация на акаунт