(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 68 938
  • 726
  •   1
Отговори
# 645
Благодаря на всички!   bouquet
Четох в нета, четох...ама си знам, че тук е най-добре да питам.
При краставичките не устоях и пуснах няколко моркова и няколко зелени домата от моята реколта, всяка година имам в изобилие.
От четеното в нета разбрах, че по-натам може да се образува една ципа отгоре и тогава слагат натриев бензоат или калиев...ъъъ...забравих какво, но е по-добро от първото, като консервант, защото иначе туршията можело да се смие.  newsm78
На мен не ми се слагат такива неща и ще гледаме бързо да я хапнем.  Laughing
Дано ми се получи.

Вече бера от лука за зелено, който го мислех за пролетта, спанакът обаче много бавно поникна и не знам дали ще оцелее, много е ситен, подават се по две ушички от земята.

Ябълки съм зазимила десетина щайги, всяка ябълка поименно увита във вестник  ooooh!, така ми издържат до април в мазето, ако не ги изядем по-рано.
За съжаление голямата ябълка ражда през година, какво и се правеше да ражда всяка година, имам спомен , че съм чела нещо?

# 646
Мда, калиевият сорбат се използва за спиране на ферментацията. Използват го за зеле, зеленчуци, вино... и е много евтин, стотинки.  Не съм много запозната обаче колко е вредно, ако някой е запознат моля да разясни.

# 647
От четеното в нета разбрах, че по-натам може да се образува една ципа отгоре и тогава слагат натриев бензоат или калиев...ъъъ...забравих какво, но е по-добро от първото, като консервант, защото иначе туршията можело да се смие.  newsm78
За съжаление голямата ябълка ражда през година, какво и се правеше да ражда всяка година, имам спомен , че съм чела нещо?
нова
Някъде бях прочела че калиевия сорбат е по-безопасен от натриевия бензоат (от който мен ме боли стомаха след като съм яла храни в които е сложен, напр туршия) Ето какво пише за тия консерванти:
"Смята се за безопасен и нетоксичен, с допустима дневна доза 12.5 mg/kg. Сорбатът е безвреден от токсикологична гледна точка. Все пак, той би бил мутагенен (предизвикващ генетични мутации), асоцииран с нитрити при отсъствие на достатъчно количество на аскорбат (натриева сол на витамин С)"
http://www.zdrave.bg/?c=n&id=2549
Аз последните 2 години слагам натурални съставки за запазване на туршиите и ми се получава... само дано не ми се смеете на съветите, но трънките напр, дивите ябълки и круши (от тия най-дребните в гората), както и дюлите - плод и листта, съдържат феноли, които подтискат развитието на онези бактерии, от които туршиите вкисват и саламурата става лигава, но не пречат на млечно-киселите бактерии. В киселото зеле слагам нарязани дюли, почистени от семките, а в киселите краставички, проготвени като водна туршия - не с оцет, слагам трънки най-отгоре да плуват във водата. И в крайна сметка изяждаме всичко до март, преди да се е стоплило, на кой му трябва после кисело зеле като има марули...
Относно ябълката -за да не ти ражда през година, което се нарича алтернативно даване, трябва всяка година да се подкастря и изрязват преплетените, излишните клонки и тн. Важи не само за ябълката, но и за всяко друго плодно дръвче. Така се удължава и живота на дървото. Аз правя подкастрянето след в края на февруари, ако не е лошо времето.

# 648
Нова, ние си правим краставичките със листа от смокини (зелени , не жълти Simple Smile), само че ги правим в компотени буркани: отдолу лист, следват краставички, отгоре се завиват с още един лист, една равна супена лъжица сол и се заливат със вода. Затварят се и даже имах един от миналата година останал - страхотно се запазват. Колко да си сложиш ако намериш си прецени според рецептата ако искаш (спестяват се сорбати, бензоати все са си химиии). За зелето слагаме хрян - запазва го перфектно без "белите корички", даже и "чорбата си е вкусна". (това са използваните от нас естествени консерванти, освен описаните вишневи листа, клонки от лоза ...)

Вчера мислех да си поплача тук, много се надявам да не е истина, но от досегашното показано от политиците ни като действие  .... ще се окаже вярно (конференцията се е състояла наистина и е казано от тази твар за ...  Тракия)

Последна редакция: вт, 12 ное 2013, 15:13 от Тedy

# 649
  • Варна-София
Теди, не тъжи. Нищо не се продава. Статията е доста патетична и откъсната от общия контекст. Аз наистина не знам да е обособен в ЕС регион (в смисъла на еврорегион, което не е равно на държава), който да не е в границите само на една страна - от тази гледна точка би било прецедент, а и ми се вижда неосъществимо.
Меракът на основателите на еврорегион Тракия е да се стигне до онези парички от предприсъединителните фондове, които проспахме, ама абсолютно проспахме, когато ни се даваха преди години. После трябва да се измислят проекти, в което не сме много силни и изобщо, смятай идеята за бегала. Което пък ще е жалко, че още един шанс се изпуска.
Това за без граници ... е само фигуративно, в аспект парички, на практика даже затваряме границата.
Ето ти от предходна подобна конференция карта на еврорегионите.
http://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/od2008/img/partners_regions.jpg
Ще видиш Тракия-Стара Загора като регион, ама реално нещо последвало ли е от това? В смисъл административно отделяне? Не.

Страхотни тайни ни споделяш за листата от смокини. Изтървах за тази година сезона - листата на смокините ми опадаха, обаче за догодина се глася да ти последвам рецептите.

Последна редакция: ср, 13 ное 2013, 13:31 от amica1

# 650
  • Пазете Гор
На тумби, на тумби налетяха синигерчета по необраните ми слънчогледи. Птичка колкото детско юмруче, каца на ръба на засъхналата пита, мигом клъвне семчица и отлети на вишнята, където бързичко, почуквайки с човка обелва семката, лапа ядката и пристига за нова. Това им е занимание докъм 10 часа, после след три следобед пак пристигат. Много любими птички са ми синигирите и смятам догодина да пръсна семе за слънчоглед по всички неупотребяеми за зарзават кьошета, дувари, бордюри, покрай нужника и подобни места. Лятос е красиво, а зиме - полезно за тия малки помощници в борбата с вредителите.

Сушените смокини и безсемково грозде са специалитет на тъща ми - потомка на бежанци от Беломорска Тракия, където умението да се сушат плодове е присъщо и някога е било източник на прилични приходи. Добавям по малко в закуската на децата. През вековете сушенето е било единствен вариант за подготовка на продукцията на плодове за транспортиране. Транспортът е бил голям проблем, за съхранение са имали и малко други трикове. Ама не е ли хитро: за да не пренасят с керваните излишна вода, са изсушавали смикинята/зарзалата/сливата и така, лекичка и компактна са я пренасяли да речем до София. Пък там този, комуто се ядат свежи сливи си ги накисвал във водица. Няма да му носят водата от Дедеагач до София с камили, я, в ония времена на скъп транспорт.

Помня старите къщи по нашия край с окачени по стените под стряхата нанизи от резени ябълки. Дребнички ябълки и дребнички низи, колкото по едра броеница. За една тенджерка ошав колкото.

# 651
Отново проблеми ми създава може би, попово прасе  ooooh!. Преди ми съкрати бройките с пипер, сега ми гризе салатите. Как действате с такива животинчета?
А сушенето е страхотен метод, въпреки, че продуктите не са много трайни без допълнителни усилия. В Етъра гледах сушилнята за сини сливи и начина им на опушване за да се консервират- много истинско Simple Smile.

# 652
Влизам в любимата си тема, не по темата  Embarassed да се похваля, тук сте всички приятели  Hug Бебчето се роди, живи и здрави сме, за щастие. Черпя ви по повода cook

# 653
Мама Гали, честита рожба!   bouquet
 И на мен това ми е любимата тема наравно с градинарската!

Аз искам да попитам, защото за първа година ще си правя сама разсади, има ли в тази тема практика да се продава зеленчуково семе-краставици, домати и т.н.? Не искам да купувам фирмени пакетчета  Praynig

# 654
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Heart Eyes Добре дошло малко човече!  Heart Eyes

много радост носят младите попълнения в темата Hug

по спомени, миналата годинанякой беше правил хранилки за синигери  Blush и май спомена нещо за сланина, мазно месо... объркала ли съм се? какво трябва да им сложим тази зима?
май се очакват студове, не ми се иска живинките да гладуват  Hug

# 655
  • Пазете Гор
Честита рожба, Гали, и добре дошла на белия свят на малката (нали е момиченце?) Да бъде здрава и обичана, да умее да обича и да сади картофи също да умее  Wink. Поздрави на таткото и на баткото!

Какъвто съм заплес, преди седмица някъде слязох да преточа зелето и се захванах с подредба из мазето. Да се подреди мазето ми си е загубена работа, пък и съвсем невъзможна, но достатъчна, колкото да забравя за какво съм слязъл. Саламурата преляла от кофата, дето преточвам, и направила малко, но ароматно езерце насред мазето. По-голямата беля щеше да е, ако беше изтекла много саламура, щото във вече почти втасалото зеле няма как да се добави нова. Разгеле, не беше чак толкова, понатиснах с камъка малко повечко и останалата саламура покри зарзавата. Почти е готово, тъй като гледам. Още седмица, до десет дена.

Приготвих шантави бутилки, тапи и восък и обикалям покрай мискета като коте около гореща баница, чакам го да се избистри. Мискетеното вино е жълтеникаво с интелигентен розов оттенък и се услажда. Най-добрият мискет расте в Карловско, ама напоследък не го сгледат много. Има хляб в розите, та рози садят.

# 656
  • Русе
mama_gali честито! Много радост да ви носи.

# 657
Здравейте банда!
В събота се върнах от българско. Да ви разказвам ли как е там или вие си го знаете   Wink?
Зелето и репите са готови. Жена ми се е справила добре със задачата за гледането им. А най-забавното е, че започна да се интересува от градинката, нещо над което беше до сега.
Имам доста снимки. Ще ги смаля от камерата и телефона и ще ги кача на сайта в скоро време.
Сега ще тичам да ви чета назад.

Последна редакция: вт, 19 ное 2013, 04:24 от manandy

# 658
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
браво  булката Simple Smile радвам се, че е открила очарованието на земеделието  Hug човек трябва сам да прояви желание, насила не става  Hug

# 659
  • София
Почти е готово, тъй като гледам. Още седмица, до десет дена.
А моето зеле втаса. От пусти мерак го сложих в края на миналия месец и сега се чудя какво да направя.
Не искам да слагам сорбат или бензоат.
Не ми се ще да пълня буркани и да стерилизирам, защото вкусът се променя.
Има ли нещо "екологично", което да спре ферментацията? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт